Top 10 Beste Chinese Automerken

De auto’s die in China gemaakt worden komen we hier niet veel tegen, maar de beste Chinese automerken verkopen toch miljoenen auto’s per jaar. Ze richten zich voornamelijk op de Chinese markt, maar diverse merken exporteren ook de auto’s naar andere landen. Diverse auto’s zijn afgeleid van succesvolle bestaande modellen, maar regelmatig komen er ook vernieuwende auto’s uit dit grote land.

De Chinese automarkt bestaat nog niet zo heel lang, en is de laatste jaren begonnen aan een groeispurt. Er zijn veel nieuwe merken bijgekomen, die allemaal proberen om de grootste te worden.

In China zijn een deel van de automerken in handen van de overheid, waardoor sommige goedkoper kunnen worden verkocht. We hebben de lijst met de topmerken uit China op een rijtje gezet. Dit zijn de top 10 beste Chinese automerken.

1. Chery

Beeld: Chery

Op de eerste plaats staat Chery, een Chinees automerk die in meer dan 80 landen wordt verkocht. Het is een vrij nieuw automerk, en is in 1997 opgericht met hulp van de Chinese overheid. Waar veel andere Chinese merken allerlei soorten voertuigen produceren, richt Chery zich op personenwagens, sedans en SUVs.

Chery is qua kwaliteit het beste merk in China, en voor veel mensen de hoop voor de autoindustrie in het land. Ongeveer 20% van de geproduceerde auto’s van Chery worden geëxporteerd, en het bestuur van Chery hoopt dit uit te breiden in de toekomst. Het merk heeft ook een aantal submerken zoals Arrizo, Tiggo, QQ en Fulwin, waarvoor luxere auto’s worden ontworpen.

2. SAIC Motor

Beeld: SAIC Motor

De Shanghai Automotive Industry Corporation, kortweg SAIC is een Chinees automerk die de laatste jaren zeer veel aan het groeien is. Ze verkopen eigen geproduceerde wagens, maar heeft ook merken die het lastig hadden zoals het Europese MG overgenomen.

Binnen China wordt de SAIC Maxus lijn het meest verkocht. SAIC Maxus heeft verschillende soorten auto’s die veel verkocht worden. De bestsellers op dit moment van SAIC zijn de Maxus D60, Maxus EUNIQ 6 en de Maxus T60. 

3. Geely

Beeld: Geely

Vanuit Hangzhou wordt het merk Geely op de markt gezet. De auto’s van Geely worden onder het eigen merk verkocht, maar ze produceren ook veel auto’s onder submerken zoals Geely Pride, Merrie, SRV en Mermaid Leopard.

Je zou het niet verwachten, maar Volvo is ook een onderdeel van Geely. In 2010 kocht het merk Volvo over van Ford. Hierdoor heeft Geely en de diverse merken die eronder vallen, kunnen profiteren van de kennis van Volvo. De Geely X7 Sport is de meest verkochte auto, maar hybride en elektrische modellen van Geely zijn in opmars.

4. Dongfeng Motor

Beeld: Dongfeng Motor

Dongfeng Motor is een goed Chinees automerk die ook in handen is van de Chinese overheid. Het merk maakt naast auto’s ook bussen en vrachtwagens. Ze produceren alle voertuigen vanuit de fabrieken in Wuhan, en bestaan al sinds 1968. Het merk was een van de eerste automerken uit China die opgezet zijn onder leiding van Mao.

Dongfeng staat ieder jaar in de Fortune 500, en is een zeer grote producent. De modellen zijn afgeleid van de trends op dit moment, en daardoor zien we ook bij dit merk veel SUVs terug. De auto’s worden duurzaam geproduceerd, en richten zich op comfort en betrouwbaarheid waardoor de wagens jarenlang meegaan zonder enige problemen.

5. Changan

Beeld: Changan

Changan is misschien wel een van de oudste merken van China, met een historie die terug in de tijd gaat tot ver in de negentiende eeuw. Het automerk produceert auto’s onder eigen naam, maar ook Changan Ford en Changan Mazda waarbij ze auto’s van deze merken als joint venture op de markt zetten. 

Het merk zet jaarlijks meer dan een miljoen auto’s af in China, en produceert in tegenstelling tot veel concurrenten voornamelijk goedkopere, en kleinere auto’s zoals de Ben Ben en de Eado XT.

6. Foton Motor

Beeld: Foton Motor

Foton Motor is een gigantisch Chinees merk die de meeste voertuigen per jaar produceert. Naast auto’s maakt het bedrijf ook zeer veel landbouwvoertuigen, vrachtwagens en andere soorten vervoer. Foton Motor heeft ook een grote afzetmarkt buiten China, en exporteert jaarlijks meer dan een half miljoen voertuigen.

De auto’s van Foton Motor zijn over het algemeen groter dan de gemiddelde wagens. Ze richten zich vooral op de productie van verschillende SUVs en Pick-Up Trucks. Het merk is dan ook geliefd bij bewoners die in de landbouw werken, en een betrouwbare auto nodig hebben.

7. BYD Auto

Beeld: BYD Auto

BYD Auto staat voor Build Your Dreams, en is een zeer vooruitstrevend merk in China. BYD probeert continu te innoveren, en produceert veel elektrische auto’s en componenten voor andere merken. Vanuit Shenzhen worden de auto’s geproduceerd in de fabrieken. Samen met Daimler AG heeft BYD ook een luxe merk genaamd Denza.

Het merk is de grootste producent van elektrische auto’s. BYD heeft alleen al 14 verschillende modellen die volledig elektrisch zijn, en meerdere hybride modellen. De auto’s variëren van compacte sedans tot volledig elektrische SUV’s. Naast auto’s produceert het merk ook grotere bussen voor personenvervoer, vrachtwagens en kleinere busjes.

8. Brilliance Auto

Beeld: Wikimedia / Jengtingchen

Brilliance Auto is een nieuwere producent van Chinese auto’s, en bestaat pas sinds 1992. Maar ondanks de jongere leeftijd van het merk, rijden veel inwoners van China maar al te graag in de sedans die het merk produceert.

Het merk produceert veel sedans, die ook voor 70% van de verkochte auto’s zorgen. In de Chinese markt alleen al, zet Brilliance Auto meer dan 800.000 auto’s per jaar af. Ze zijn dan ook een groot merk op de markt die gezien worden als producent van betrouwbare sedans.

9. Great Wall Motors

Beeld: Great Wall Motors

Great Wall Motors is een grote autofabrikant die in China bekend staat om zijn luxere auto’s in het duurdere segment. Het merk produceert veel verschillende SUV modellen, die voorzien zijn van alle luxe en comfort.

Het merk richt zich ook op de toekomst, en is een koploper in China op het gebied van elektrische auto’s. De grote SUV producent heeft meer dan 70.000 medewerkers in dienst en opereert vanuit Baoding.

10. JAC Motors

Beeld: JAC Motors

De lijst wordt geopend door JAC Motors, een Chinees automerk dat in handen is van de overheid. Het merk produceert tientallen modellen, van compacte familiewagens tot grotere SUV’s.

JAC Motors is een vrij oud Chinees merk, en is opgericht in 1964 in Hefei. Het merk verkoopt jaarlijks zo’n 700.000 auto’s, maar exporteert ook automotoren naar andere landen. Hoewel de meeste auto’s in China worden verkocht, rijden er ook auto’s rond in andere Aziatische landen en Afrika.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Autoproblemen

Top 10 Leukste Dagjes Uit In Nederland