Dit zijn de 4 redenen waarom je Tiny Living echt moet proberen

Wonen in een huis van 24 tot maximaal 48 vierkante meter. Volgens de zogenaamde tiny house movement past dit helemaal in de tijd van nu. Maar waarom is deze manier van wonen, tiny living, zo populair?

Niet iedereen kan zich het veroorloven om groot te wonen. Kan je dat wel, maar doe je dat niet, dan ben je waarschijnlijk al bekend met de tiny house movement. Deze beweging startte in de Verenigde Staten en waaide vervolgens over naar o.a. Nederland. In een tijd waarin het belangrijk is om duurzaam te zijn, sluit het klein en bewust wonen van het tiny living goed aan. Dat is dan ook de reden dat het aantal aanhangers van deze movement blijft stijgen.

Tiny Living, wat houdt dat in?

Het begrip tiny living, Engels voor ‘klein wonen’, is vrij vanzelfsprekend. Met ‘klein wonen’ wordt een woning van maximaal 48 vierkante meter bedoeld. De eerste tiny houses ontstonden in een tijd van crisis in de Verenigde Staten. De huizenmarkt zorgde er toen voor dat veel mensen genoodzaakt waren naar alternatieve woningen te zoeken. Mensen pakten dit toen creatief op. Om regels over woonoppervlakte te omzeilen, werden op mobiele trailers volledige huisjes gebouwd. Er bleken nog een hoop meer voordelen gebonden te zijn aan het tiny living. Dit leidde ertoe dat ook mensen zonder financiële noodzaak klein gingen wonen. Je hebt al een goede basis voor een tiny house met een zeecontainer van een paar duizend euro.

Een beter milieu

Naast dat het goedkoper is dan een normaal huis, bleken er dus ook andere voordelen aan te zitten. De grootste is misschien wel het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Heb je een kleiner huis, heb je ook minder impact op het milieu. Je hoeft bijvoorbeeld minder energie te verbruiken om het huis warm te houden. Omdat je met een klein huis ook minder spullen kunt opslaan, draag je ook zo bij aan een beter milieu.

Geld besparen

Wonen in een tiny house is veel goedkoper dan in een normaal huis. Het huis zelf kost minder geld en je hebt minder spullen omdat je minder spullen kwijt kunt. Geïnvesteerd geld in zo’n tiny house heb je binnen enkele jaren er al uit. Zo houd je met een kleine woning uiteindelijk geld over. Dat geld kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan.

Primitiever leven

Tiny houses staan vaak dichtbij of in de natuur. Dit kan een nadeel zijn, omdat je in de meeste gevallen geen goede toegang hebt tot elektriciteit en/of stromend water. Hierbij heb je de optie om primitiever te leven of een zelfvoorzienende oplossing te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Dit is weer een manier om geld te besparen én een kleinere ecologische voetafdruk te hebben.

Een sociale gemeenschap

Tiny living hoeft niet gelijk te staan aan eenzaam wonen in de natuur. Vaak staan meerdere tiny houses bij elkaar. Zo kun je met elkaar delen en dat maakt tiny living een sociale manier van wonen. Je hebt meer ruimte buiten de deur dan binnenshuis, waardoor je waarschijnlijk meer buiten bent dan wanneer je een normaal huis zou hebben.

Wat vond je van dit artikel?

Elise Schaap in de TV Kantine: bekijk hier de beelden

Dit is hoe je droge handen behandeld (gebruik geen lotion)