Top 10 Populairste Disney Prinsessen Films

In de eerste prinsessen films van Walt Disney zijn alle prinsessen hulpeloos en worden ze slecht behandeld. Ze moeten gered worden door de prins op het witte paard.

Maar in de loop van de tijd veranderde dit gelukkig en werden de prinsessen zelf ook moedig.

De meest populaire Disneyprinses is Elsa, uit de film Frozen.

Ze is een prinses uit de nieuwe generatie, maar ook de oude prinsessen zijn nog steeds heel erg geliefd.

Wie van de Disney prinsessen is vandaag de dag het meest populair?

1. Frozen (Elsa)

Bekijk ook: Top 10 Beste Nederlandstalige Disney Liedjes

Elsa is het perfecte mythische personage. Ze is mooi, magisch en groter dan het leven. Als kind leeft ze in isolatie, in een afgescheiden deel van het kasteel, omdat ze krachten bezit die sneeuw en ijs beïnvloeden.

Ze heeft deze emotioneel getriggerde krachten niet onder controle en brengt als kind iedereen in gevaar.

Maar zodra ze wat ouder wordt gaat het beter. Ze werkt er hard aan om een goede koningin te zijn. Toch vraagt ze zich diep van binnen af waarom ze met deze krachten is geboren.

Waarom Elsa zo geliefd is? Ze is prachtig, dapper en kan geweldig zingen, en zit ook niet echt op een prins te wachten.

2. Assepoester

Assepoester wordt niet als prinses geboren, maar is wel een van de eerste echte Disney prinsessenfilm.

Het verhaal is gebaseerd op een oude volksvertelling waarbij thema’s als ongelijke en onrechtvaardige behandeling kaak worden gesteld en uiteindelijk worden overwonnen.

Over de hele wereld zijn wel duizenden varianten op dit verhaal te vinden.

Walt Disney bracht in 1950 de allereerste Assepoester tekenfilm uit.

Hierin wordt Assepoester als stiefkind neergezet, en in de afwezigheid van haar vader wordt ze door haar stiefmoeder en stiefzussen slecht behandeld.

Ze ontmoet een prins, raakt hem weer kwijt en ondanks tegenwerking van haar familie weet de prins haar gelukkig weer te vinden. En … ze leefden nog lang en gelukkig.

3. Sneeuwwitje

Het verhaal van Sneeuwwitje en de 7 dwergen is in 1812 door de Gebroeders Grimm opgeschreven.

Het verhaal is hoogstwaarschijnlijk ouder. Het is wereldwijd een van de bekendste kindersprookjes geworden. In 1937 werd het sprookje door Disney verfilmd.

Sneeuwwitje wordt als prinses geboren, maar haar moeder sterft al snel. De koning hertrouwd, maar de nieuwe koningin is zo jaloers op het mooie meisje dat ze een jager de opdracht geeft het kind te vermoorden.

De jager laat het kindje in het bos achter. Ze gaat bij zeven dwergen wonen. Haar stiefmoeder bedenkt een magische list waardoor ze in een eeuwige slaap valt, en alleen wakker gemaakt kan worden door de kus van een echte prins.

Ja, het is even wachten en veel knappe ridders proberen het, maar het duurt even tot de echte prins komt en ze lang en gelukkig kunnen leven.

4. Doornroosje

Dik 20 jaar na het uitbrengen van de Sneeuwwitje film brengt Disney in 1953 het verhaal van Doornroosje of De Schone Slaapster uit als tekenfilm.

Net als Sneeuwwitje wordt Doornroosje ook als prinses geboren.

Deze keer is het niet een boze stiefmoeder, maar een boze fee die ervoor zorgt dat het meisje op haar 16e verjaardag in een diepe slaap valt en alleen gered kan worden door de kus van een prins.

Natuurlijk komt die langs, en leven ze nog lang en gelukkig.

Het lijkt er op dat Walt Disney een probleem heeft met vrouwen, of in ieder geval met lieve moederfiguren. Er is duidelijk iets mis met de representatie van vrouwen in het verleden.

5. De Kleine Zeemeermin (Ariel)

Het sprookje De Kleine Zeemeermin is in 1837 geschreven door de Deense Hans Christian Anderson en in 1989 door Disney uitgebracht als animatiefilm.

In plaats van een prachtige mooie prinses die slecht behandeld werd gaat het hier over een zeemeerminnen prinses die behalve supermooi en een prachtige zangstem ook ongehoorzaam is.

Ze wordt verliefd op een mensenprins, slaat een dealtje met een heks om in een mens te veranderen, maar nee, géén “lang en gelukkig” deze keer!

De prins beantwoord haar liefde niet en ze pleegt zelfmoord. Gelukkig kan ze via een list na 300 jaar toch nog in de hemel komen. Jaja, tijden veranderen.

6. Pocahontas

Pocahontas is niet echt een prinses in de zin van het woord, maar de dochter van een Indianenopperhoofd. En dat is bijna hetzelfde, toch?

Een ander groot verschil tussen deze in 1995 uitgebrachte Disney film met de andere Disney prinsessenfilms is, dat dit verhaal niet op een sprookje of oude vertelling is gebaseerd, maar op een historische gebeurtenis (die erg gedramatiseerd en geromantiseerd is).

Pocahontas is niet alleen mooi, maar ook intelligent en dapper, en het toonbeeld van feminisme.

Ze helpt een oorlog te voorkomen en weigert met de ‘liefde van haar leven’ (geen prins maar een ’goede’ kolonist) mee te gaan naar Engeland om lang en gelukkig te leven.

Zelfs nadat hij een kogel voor haar heeft opgevangen. Sterk hoor!

7. Mulan

Mulan stamt uit dezelfde generatie prinsessenfilms als Pocahontas.

Het vrouwelijke hoofdpersonage zit niet te wachten op een man. De animatiefilm Mulan is door Disney uitgebracht in 1998 en gebaseerd op een Chinese vertelling.

Het prinsesje Mulan is behoorlijk feministisch te noemen. Ze verkleedt zich als man om voor haar land te vechten.

Door een vrouw te laten uitblinken in typisch mannelijke bezigheden, en totaal geen interesse te hebben in trouwen met een prins lijkt Disney ineens grote stappen te maken op het gebied van gelijkheid tussen de sexen.

8. De Prinses en de Kikker (Tiara)

In 2009, in de Disneyfilm De Prinses En De Kikker, komt Tiara in beeld.

Deze onafhankelijke vrouw is niet geboren als prinses, en droomt ervan om ooit een eigen restaurant te beginnen.

Op magische wijze verandert ze samen met andere personen (inclusief een echte prins) in kikkers, en moeten ze onderduiken in de stinkende moerassen buiten de stad.

Tiana neemt de leiding weet zichzelf en de anderen te redden.

Tiana eindigt uiteindelijk wel lang en gelukkig getrouwd met deze prins, maar dit was niet haar levensdoel en meer een leuke bijkomstigheid.

Veel belangrijker is dat Tiana haar eigen droom waarmaakt en haar eigen restaurant koopt (met het geld van de prins). Girl power!

9. Rapunzel

In 2010 brengt Disney het verhaal van Rapunzel uit, losjes gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm. Prinses Rapunzel was de eerste, voorzichtige stap in de richting van een feministische hoofdrol in een Disneyfilm.

De prinses beleefd een eigen avontuur. Ze wordt opgesloten in een toren, maar op zich gaat het prima met haar.

Ze bevrijdt zichzelf (jaja, deze keer geen behoefte aan een prins op een wit paard) en jaagt haar eigen dromen na.

Rapunzel is onverslaanbaar in zwemmen, rennen en logisch nadenken, en weet meerdere malen het mannelijke personage te redden.

Op het einde trouwt ze wel, maar hij is niet van adel en ze kent hem al veel langer dan alleen een eerste kus.

10. Brave (Merida)

Prinses Merida doet er in de film Brave uit 2012 nog een schepje bovenop. Ze is eigenzinnig en stoer en gaat het liefst in haar eentje op avontuur.

De onstuimige 16-jarige Merida is het liefst met haar paard in de natuur. Merida’s moeder wil dat Merida een nette, adellijke dame wordt en trouwt maar Merida rent weg en vraagt een heks om haar moeder van mening te laten veranderen.

Haar moeder en drie broertjes veranderen in beren, maar gelukkig kan dit ongedaan worden gemaakt en hoeft ze niet meer te trouwen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandstalige Disney Liedjes

Top 10 Meest Bekende Mannelijke Disney Figuren