Top 10 Bekendste Disney Duo’s

Wie zegt dat tekenfilms alleen voor kinderen zijn, heeft waarschijnlijk nog nooit een film van Walt Disney gezien.

Daar zitten heel veel verborgen grove grapjes voor volwassenen in die je als kind niet opvallen.

Het meest bekende Disney Duo is Woody en Buzz uit de Toy Story.

Vreemder kan het niet, een cowboy en een astronaut. Of toch wel? Lees hier meer over de bekendste Disney Duo’s.

1. Woody en Buzz uit Toy Story

Wie kent ze niet? Cowboy Woody en zijn partner in crime astronaut Buzz Lightyear.

De allereerste Toy Story film is uitgebracht in 1995. Inmiddels zijn we 4 films, 2 televisie series, 6 korte films, computerspellen en heel veel merchandise verder.

Toen Woody en Buzz elkaar voor het eerst ontmoetten in de slaapkamer van het jongetje Andy waren de 2 poppen die samen met al het andere speelgoed tot leven kwamen zeker geen vrienden.

De eerste editie van de uitgebrachte actiefiguren zijn nu ongeveer 300 euro waard. Dus heb je nog een Woody of Buzz ergens liggen, wees er zuinig mee!

2. Lilo en Stitch

Lilo & Stitch is de naam van de 42ste Amerikaanse animatiefilm van Walt Disney, en is uitgebracht in 2002. Het speelt zich af in de tegenwoordige tijd, wat nieuw is voor een Walt Disney film.

Het verhaal gaat over Lilo, een excentriek Hawaiiaans weesmeisje dat samen met haar oudere zus op het eiland Kauai woont.

Als ze van haar zus Nani een huisdier mag uitzoeken, kiest Lilo voor Stitch, die eigenlijk 626 heet, en een intergalactisch experiment is dat is ontsnapt en uit de handen probeert te blijven van de buitenaardse premiejagers.

Omdat Lilo fan is van Elvis Presley zijn in de film maar liefst zeven verschillende liedjes van deze zanger te horen.

3. Robin Hood en Kleine Jan

Robin Hood en Little John zijn al meer dan 100 jaar vrienden.

Auteur Howard Pyle bracht de twee voor het eerst in 1880 samen. In 1973 maakte Disney een tekenfilm van het boek, waarbij het Robin-personage werd uitgebeeld door een slimme vos en Little John een beer.

Robin Hood stal van de rijken om het aan de armen te geven. De monnik Little John sluit zich bij de groep die in de bossen woont aan.

Door het verhaal heen zijn ze niet echt de beste vrienden, maar gedurende het verhaal ontwikkelen de twee tegenpolen een enorm respect voor elkaar.

Deze 21ste Walt Disneyfilm is duidelijk gemaakt met een kleiner budget. De dansscene tijdens het liedje “The Phoney King of England” komt uit Sneeuwwitje, en Kleine Jan lijkt verdacht veel op Balou uit Jungle Book.

Ook voor de kleding van de personages zijn ze naar de tweedehands winkel geweest: Robin Hood heeft de kleren van Peter Pan aan en Prins Jan heeft de kleren aan van de koning uit de film Heksen en Bezemstelen.

4. Dombo en Timothy de Muis

De film Dumbo stamt uit 1941 en gaat over wat mij betreft het allerliefste personage van heel Disney.

Dombo’s moeder werkt in het circus en zo wordt Dombo in het circus geboren. Omstanders pestten hem met zijn grote oren. In een poging haar jong te beschermen wordt Dombo’s moeder opgesloten.

Circusveteraan Timothy Q. Mouse ontfermt zich over het jonge olifantje en samen werken ze aan een plan om de moeder van Dombo te bevrijden. Dombo leert van de nood een deugd te maken: rennen met die grote oren kan niet, maar vliegen wel!

Het was de vierde film van Disney, en is gemaakt met een klein budget. Ondanks dat de film relatief kort is, wordt hij gezien als een van de beste films uit de Disney fabriek.

5. Tarzan en Jane

De Disneyfilm Tarzan is uitgebracht in 1999, en bleek een groot succes. De hoofdpersoon Tarzan is gebaseerd op het boek van Edgar Rice Burroughs met de titel Tarzan of the Apes.

In het verhaal ontmoet de in de jungle opgegroeide jongen Jane, die haar vader vergezeld tijdens zijn werk in de jungle. De film Tarzan en Jane is hier een vervolg op.

In de Engelstalige film wordt veel van de muziek verzorgd door Phil Collins.

In de Nederlandse film worden de liedjes gezongen door Bert Heerink, zanger van de Nederlandse hardrockband Vandenberg.

6. Belle en het Beest

Het verhaal van Beauty and the Beast stamt al uit 1740. Walt Disney probeerde het al eerder te verfilmen, maar dit was technisch niet mogelijk dus moest hij zijn plannen uitstellen tot 1991.

Het verhaal gaat over een arrogante prins die door een heks net zo lelijk van uiterlijk wordt gemaakt als zijn karakter.

Alleen een verandering in gedrag en de vrijwillig gegeven kus van een schone dame kan hem terug toveren en zijn mooie prinsen uiterlijk teruggeven.

Op een gegeven moment raakt hij gewond en de mooie Belle heeft medelijden met hem. Ze wordt verliefd en… nu komt de spoiler…. ze leefden nog lang en gelukkig.

7. Pinokkio & Japie Krekel

Het verhaal van Pinokkio en zijn vriendje Jimmy de Krekel is in 1883 geschreven en werd in 1940 door Walt Disney verfilmd, als tweede film.

Guipetto, een oude Italiaanse speelgoedmaker maakt een houten marionet pop. Hij is erg eenzaam en voordat hij naar bed gaat, wenst hij dat hij een echte zoon had.

De volgende ochtend blijkt een fee de pop levend gemaakt te hebben, maar hij wordt pas een echte jongen als hij enkele goede daden verricht.

En als hij liegt, dan groeit zijn neus. Japie Krekel ziet het allemaal gebeuren en besluit de pop met de naam Pinokkio te helpen om een echt jongetje te worden.

8. Elsa & Anna

Het volgende duo is nog niet zo heel oud. De film Frozen is gemaakt in 2013. De film is geïnspireerd door een sprookje van Hans Christiaan Anderson, De Sneeuwkoningin.

De prinsessenzusjes Elsa en Anna worden op jonge leeftijd van elkaar gescheiden.

Elsa heeft superpowers en kan alles om haar heen bevriezen.

Per ongeluk verwondt ze Anna en vanaf dat moment besluiten hun ouders de meisjes gescheiden op te voeden.

Nadat de ouders in een ongeluk komen te overlijden weten de prinsesjes elkaar weer te vinden.

9. Mickey & Minnie Mouse

Iedereen kent Mickey Mouse; hij is ‘het gezicht’ van de Walt Disney familie. Mickey Mouse is bedacht in 1928.

Al snel kreeg hij een vriendinnetje, Minnie Mouse. Alhoewel de twee nooit samen wonen of getrouwd zijn is de relatie na bijna honderd jaar nog steeds fris.

Mickey behandeld Minnie met alle respect en Minnie giechelt er lustig op los.

Er zijn inmiddels duizenden filmpjes gemaakt waarin Mickey een rol heeft gespeeld. Hij heeft ook regelmatig een volledige make-over gehad, waarbij hij is aangepast aan de nieuwste trends.

Minnie speelt niet in alle films mee (ze moet natuurlijk het ook het huishouden doen) en heeft eigenlijk een relatief kleine rol in de avonturen van haar romeo, maar Mickey en Minnie, die horen bij elkaar als peper en zout.

10. Lady en de Vagebond

Dit duo zal altijd door spaghetti aan elkaar verbonden zijn. De allereerste Lady and the Tramp film kwam uit in 1955.

Daarna heeft het tot 2019 geduurd voordat Disney een nieuwe versie van de film maakte.

Dit keer koos Disney ervoor om het een live action film te maken met echte honden en mensen in plaats van een tekenfilm.

Lady is een hond met stamboom die bij een rijke familie woont. Vagebond is een kruising en woont op straat.

De twee worden verliefd en Tramp beleefd de nodige avonturen om bij zijn Lady te zijn!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Disney Figuren

Top 10 Meest Bekende Vrouwelijke Disney Figuren