Top 10 Meest Bijzondere Dieren van Mexico

Het immense Mexico heeft een bijzondere flora en fauna die iedere natuur- en dierenliefhebber zal aanspreken.

Van de oneindige jungle in het zuiden van het land, tot de woestijnen in het noorden en de enorme bergen die over heel Mexico verspreid liggen; je kunt je voorstellen dat er hier dus een omvangrijk dierenrijk te vinden is.

Sommige van deze dieren zijn nogal bijzonder, of zelfs met uitsterven bedreigt. Hier lees je alles over de 10 meest bijzondere dieren van Mexico.

Het meest bijzondere dier van Mexico is de slingeraap.

Dit mooie aapje is te vinden in de vochtige en dichtbegroeide jungle van Chiapas, Veracruz, Campeche, Yucatán en Quintana Roo.

Slingerapen hebben grote ogen en hun ledematen zijn nogal slungelig.

1. Slingeraap

Slingeraap

In het Spaans heet een slingeraap een mono araña. Je vindt ze dus in dichtbegroeide tropische oerwouden in het zuiden van Mexico.

Slingerapen vinden het fijn om in groepsverband te leven, waardoor het redelijk makkelijk is ze tegen te komen wanneer je de jungle in trekt.

Zelfs in sommige dichtbevolkte gebieden zoals Playa del Carmen in Quintana Roo, zijn deze aapjes te vinden. Een bijzonder dier dus dat direct alle ogen op zich gericht heeft als het verschijnt.

2. Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli

De Xoloitzcuintli, uitgesproken als zo-le-zwienk-le, is de wereldberoemde Mexicaanse hond die er nogal vreemd uit ziet.

Deze hondensoort heeft namelijk geen haar, alleen een plukje haar op de kop. Meestal is hun huid zwart van kleur, af en toe met witte vlekken.

Het is een huisdiersoort die al ontzettend lang populair is in Mexico, en in heel Mexico te vinden is. Met name de Disneyfilm Coco zorgde ervoor dat deze hond wereldwijd bekend werd.

3. Monarch vlinder

Monarch vlinder

In het Spaans vertaald naar Mariposa Monarca, is dit kleine prachtige vlindertje in de herfst in grote getalen te zien in de staten Michoacán en México.

Ze komen hier dan namelijk aan na een reis vanuit Canada, en brengen in Mexico de koude Canadese winter door.

De plekken in Michoacán en México zijn namelijk ideaal voor voorplanting en een paar nieuwe vleugeld.

In de dichtbegroeide bossen met dennen en oyameles kun je deze migratie in de herfst aanschouwen.

Met name de plekken El Rosario, Sierra Chincua, el Chapulín, La Mesa, en Piedra Herrada zijn perfect hiervoor.

4. Mexicaanse Prairiehond

Mexicaanse Prairiehond

De Perro de las Praderas Mexicanas, is een Mexicaanse prairiehond. Laat je niet in verwarring brengen door het woord hond.

Het is namelijk meer verwant aan de marmot dan aan de hond.

Dit bijzondere diertje leeft in kleine groepen in de noordelijke gebieden van Mexico. Meestal zijn ze te vinden in holen in de staten Coahuila, San Luis Potosí, Zacatecas en Nuevo León.

Hoewel ze vroeger werden gezien als plaag, is er door recent onderzoek steeds meer over deze dieren bekend geworden.

Nu zijn ze beschermd en worden ze zelfs met uitsterven bedreigd. Wat blijkt? De Mexicaanse prairiehond is de sleutel tot het ecosysteem van deze regio´s.

5. Quetzal

Quetzal

Een nationaal symbool in Mexico is de Quetzal. Wellicht kun je een Quetzal spotten als je ooit in de dichtbegroeide jungle in Mexico rondwaalt.

Een klein vogeltje, maar oh zo speciaal en belangrijk.

De Quetzal is deel van de Trogon vogelfamilie en leeft in de tropische hooglanden. Quetzal wordt in de taal Nahuatl vertaald naar heldere staartveer.

Dat is niet zo gek, gezien het een fantastisch mooi vogeltje is met zwarte oogjes, rode, groene, en blauwe veren, en geelgroene pluimpjes op het hoofd.

6. Ocelot

Ocelot

De ocelot is een bijzonder dier in Mexico. Het is namelijk een grote kat die overdag zijn huis vindt in de bomen. Hierdoor is het overdag moeilijk te vinden.

Ocelots zijn dus ´s nachts actief. Ze lijken erg op jaguars, maar dan kleiner. De ocelot maakt dus deel uit van de familie katachtigen.

Ocelots in Mexico zijn te vinden in de tropische gebieden van Oaxaca, Chiapas, Veracruz, Tabasco en Yucatán.

7. Coati

Coati

De coati is te vinden in de bossen van de staten Oaxaca, Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán en Quintana Roo.

Nog een diertje in deze lijst dat zich dus graag in de jungle voortbeweegt.

Coatis maken deel uit van de wasbeerfamilie en hebben een vriendelijk uiterlijk. Ze zijn direct te herkennen aan hun lange neus, sterke ledematen en dubbele gewrichten.

Ook hebben ze een lange staart.

De coati graaft graag en is erg intelligent. Op dit moment wordt hun voorbestaan bedreigt door de vernietiging van hun natuurlijke leefomgeving en door stroperij.

8. Cenzontle

Cenzontle

Nog een vogel in deze lijst is de Cenzontle. Deze vogel mag absoluut niet als bijzonder dier van Mexico worden vergeten. Het is een nachtegaal uit het noorden.

Dit vogeltje heeft het talent om geluiden en liedjes van andere vogels, dieren, en zelfs mensen na te doen. Indrukwekkend, toch?

De Cenzontle is te vinden in Mexico, maar ook in Noord-Amerika, en Cuba. In Mexico vind je de Cenzontle vooral in de noordelijke staten.

9. Mexicaanse grijze wolf

Mexicaanse grijze wolf

De Mexicaanse grijze wolf, oftewel in het Spaans de Lobo Gris Mexicano, is ongeveer even groot als een grote huishond.

Mexicaanse grijze wolven leven en jagen in roedels, en zijn van nature ontzettend agressief.

Hoewel deze wolvensoort dreigde uit te sterven, hebben de fokprogramma´s van de jaren zeventig hun vruchten afgeworpen.

Op dit moment is er een behoorlijk aantal Mexicaanse grijze wolven, welke vooral in het noorden van Mexico te vinden zijn nabij de grens met de Verenigde Staten.

10. Axolotl

Axolotl

We sluiten deze lijst af met een nogal vreemd diertje in Mexico, de Axolotl. Dit dier is een symbool voor het behoud van de Mexicaanse flora en fauna.

De Axolotl leeft in rivieren en meren in Centraal Mexico, maar is op dit moment ernstig bedreigd.

Het wezentje ziet er nogal vreemd uit, en is vandaag de dag alleen nog maar te vinden in Xochimilco, een plek in Mexico Stad.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Reggaeton Nummers

Top 10 Grootste Landen Van Afrika