Top 10 Belangrijkste Onderdelen Van Het Toilet

We staan er eigenlijk nooit bij stil, maar de manier waarop een toilet werkt is in wezen behoorlijk ingenieus. Het mechanisme bestaat uit een uitgekiend aantal processen, waarbij talloze onderdelen een onmisbare functie vervullen. De toiletpot, zoals we die vandaag de dag kennen, heeft z’n oorsprong in de renaisance, die in de late middeleeuwen begon.

Toen werden ze in eerste instantie alleen nog maar door welgestelde mensen gebruikt en zagen we er nog lang niet zo vernuftig uit als tegenwoordig het geval is. Wist je overigens dat we in totaal minstens 200 complete dagen van ons leven op het toilet doorbrengen? Reden temeer om eens goed te bekijken wat de 10 belangrijkste onderdelen van een toilet zijn.

1. De kastbocht

Na het waterslot en de afsluitmanchet komen je ontlasting en het spoelwater in de zogenoemde kastbocht terecht. Deze buis, die overigens ook wel sprongbocht wordt genoemd, maakt een of meerdere knikken, zodat er een rechtstreekse aansluiting op de afvoerbuizen in een woning of bedrijfspand tot stand komen die uitkomen op het straatriool, vanwaar je ontlasting definitief verder wordt afgevoerd.

2. Het waterslot

Het waterslot in een closetpot wordt vanwege z’n vormgeving ook wel de zwanenhals genoemd. Doordat er in het zichtbare gedeelte van het waterslot een laagje water blijft staan, heeft dit een afsluitende werking op het riool dat erachter schuil gaat. Hierdoor wordt voorkomen dat kwalijk ruikende rioolgassen de toiletruimte instromen.

De kracht van het water, dat tijdens een spoelbeurt geactiveerd wordt, drukt de ontlasting als het ware over een heuveltje, zodat het vervolgens via de manchet in de kastbocht terecht komt.

3. Het afsluitmanchet

De afsluitmanchet aan de onderkant van het toilet is in wezen net zo belangrijk als de overloopbuis in de watertank. Deze sluitring zorgt er namelijk voor dat de ontlasting en het water dat je wegspoelt inderdaad in het riool terecht komt en niet op de vloer van je wc of badkamer belandt. De manchet kan van rubber, gummi of kunststof zijn vervaardigd.

Er bestaan universele varianten, die je onder praktisch elke closetpot kunt monteren, maar er zijn ook specifieke typen afsluitmanchetten verkrijgbaar die alleen maar op één bepaald type of merk closetpot passen.

4. De toiletbril

Closetpotten en de bijbehorende watertanks hebben in de meeste gevallen een neutrale kleur en zien er daarom behoorlijk uniform uit. Met de keuze van een specifieke toiletbril voor op de closetpot, kun je het toilet echter een persoonlijker tintje geven.

Toiletbrillen worden doorgaans van plastic of hout gemaakt en zijn verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en designs. De toiletbril bestaat uit twee gedeeltes: het zitgedeelte en het deksel.

Het zitgedeelte van de toiletbril zorgt ervoor dat zitten op de closetpot comfortabel aanvoelt, terwijl je met behulp van het deksel het verspreiden van ongewenste geuren tegen kunt gaan.

5. De toiletrand

De toiletrand boven aan de closetpot is extra breed, zodat de toiletbril er goed stevig op kan rusten. Daarnaast heeft de toiletrand nog een tweede slimme functie.

De gebogen constructie ervan probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat spetters tijdens bijvoorbeeld het urineren op de vloer van je natte ruimte terecht komen.

6. De closetpot

De closetpot waar je je ontlasting staand of zittend in deponeert is gemaakt van porselein. Er zijn op hoofdlijnen twee verschillende soorten potten: de vlakspoelclosetpot en de diepspoelclosetpot. In het eerste geval belandt de ontlasting eerst op een plateau, vanwaar het weggespoeld wordt.

In het tweede geval komt de ontlasting meteen in het water onderin de toiletpot terecht. Het voordeel van een vlakspoelclosetpot boven een diepspoelclosetpot is dat je geen last hebt van opspattend water als je je behoefte doet.

7. De uitlaatklep

De uitlaatklep van een toilet bevindt zich onderin de watertank en staat via een ketting in verbinding met de drijfbal en de spoelknop (of andere methode waarmee je het doorspoelen activeert).

Tijdens het doortrekken van het toilet open je dus in wezen de uitlaatklep, waardoor de zwaartekracht verder z’n werk kan doen en het water in de tank op volle kracht in de toiletpot terecht komt. De kracht en het gewicht van de watermassa zorgen uiteindelijk voor het perfecte spoelresultaat.

8. De overloopbuis

Als je toilet geen drijfbal heeft zal het over een overloopbuis beschikken. Ook in het mechanisme van een overloopbuis kan af en toe een storing optreden. Om te voorkomen dat op dat soort momenten de watertank over zou lopen, is er binnenin een extra zekerheid ingebouwd: de overloopbuis.

De opening van deze buis steekt een beetje boven de maximale waterlijn van de watertank uit. Komt er uiteindelijk toch meer water in de tank dan de bedoeling is, dan wordt dat overtollige water via de overloopbuis rechtstreeks naar de toiletpot doorgesluist.

9. De drijfbal

De drijfbal vervult een belangrijke rol in de watertank van een toilet. Hij drijft bovenop het water en is met behulp van een drijfarm verbonden aan de inlaatklep.

Zodra het water in de tank de juiste hoogte bereikt, drukt het mechanisme van de drijfbal de inlaatklep automatisch dicht, zodat er geen nieuw water meer in de watertank kan stromen.

10. De watertank

De watertank bevindt zich boven of achter de toiletpot. Via een waterleiding, die op deze tank is aangesloten, wordt deze gevuld met water. De mechaniek die in de watertank verborgen zit voorkomt dat deze te vol wordt en daardoor over zou lopen.

In de regel bevat de watertank van een toilet zo’n 10 liter water, wat normaal gesproken voldoende is om alle ontlasting van de toiletgebruiker goed weg te kunnen spoelen. Ecologische varianten van de toiletpot zijn voorzien van een speciale spaarknop, die je kunt benutten op het moment dat je alleen geürineerd hebt.

In dat geval wordt slechts een deel van het beschikbare waterreservoir gebruikt voor het verwijderen van de ontlasting.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Langste Mensen Die Ooit Hebben Geleefd

Top 10 Beste Gratis Online 3D Keukenplanners