Iedereen roept altijd dat McDonald’s zo slecht voor je is. Maar is een frietje van McDonald’s echt zo anders als een zak patat van de patatboer?
En wat is er waar van het verhaal dat er geen kip in de McNuggets zit? En hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een milkshake?
Als je echt een gezondheidsfreak bent, dan kun je beter niets bestellen bij McDonald’s, dat weten we allemaal.
Fast Food is nou eenmaal veel ongezonder dan zelf koken. Toch?In dit artikel zullen we de meest nijpende vragen over het voedsel van McDonald’s beantwoorden.
Inhoudsopgave
- Hoeveel calorieën zitten er in een McShake?
- Hoe slecht is een milkshake?
- Hoeveel calorieën zitten er in een Happy Meal?
- Zit er kip in de McNuggets?
- Wat gebeurt er met mijn lichaam na het eten van een Big Mac?
- Hoe slecht is McDonald’s dan?
- Nooit meer McDonald’s?
- Waarom doen we niks?
- Een leven zonder McDonald’s
Hoeveel calorieën zitten er in een McShake?

De medium milkshakes bevatten allemaal rond de 500 calorieën. Eén medium milkshake bevat dus evenveel calorieën als 2 dubbele bruine boterhammen met kaas, dus 4 sneetjes brood, met kaas.
Het aantal calorieën is een beetje afhankelijk van welke smaak je neemt. Chocola heeft nog meer calorieën dan een aardbeien milkshake.
Hoe slecht is een milkshake?
Een medium milkshake bevat ongeveer 20 gram vet, 300 mg zout en 98 gram suiker!
Het suikergehalte zorgt natuurlijk weer voor een enorme stijging in de glucose; een korte heftige stoot van energie. Lekker hoor! Die McShake!
Die energiestoot duurt weer ongeveer 20 minuten. Het zout zorgt er vervolgens voor dat we meteen weer dorst hebben.
Voortaan toch maar de grotere maat nemen? Of gewoon nog eentje doen?
Misschien nog een kleine portie McNuggets erbij? Die smikkelen zo lekker weg, en zijn makkelijk om te delen.
Hoeveel calorieën zitten er in een Happy Meal?
Volgens de McDonald’s site zitten er in een Happy Meal gemiddeld 444 calorieën. Dat is evenveel als een Double Cheeseburger.
Voor kinderen tot 14 jaar met een minder actieve levensstijl (lees: hij voetbalt niet iedere dag op straat, maar speelt liever met zijn telefoon) en voor vrouwen wordt een gemiddelde calorie-inname van 2000 calorieën per dag geadviseerd.
Mannen mogen 500 calorieën meer.
Tegenwoordig kan je bij het McDonald’s Happy Meal ook kiezen voor seizoensgroenten in plaats van frietjes. Laat je niet voor de gek houden.
De groeten komen uit blik, en zitten weer vol met zout en suiker. In principe zijn deze groenten nog ongezonder dat de frietjes.
Maar als je wilt weten of McDonald’s gezond is, moet je niet alleen op de calorieën letten. In een wortel zitten maar liefst 40 calorieën.
Zit er kip in de McNuggets?

Ja hoor, er zit zeker wel kip in de McNuggets! Sterker nog, er zit heel veel kip in de Mc Nuggets. Je kunt er bijna alles van de kip in terugvinden, in deze heerlijke hapjes.
En daarmee bedoelen we ook alles! Bij het productieproces van de McNuggets wordt gebruik gemaakt van de goedkoopste fabriekskip, want het moet natuurlijk wel goedkoop blijven.
De “goede stukken vlees” zoals borst, dijen en pootjes worden eerst verwijderd. Deze worden niet voor de nuggets van McDonald’s gebruikt. Maar van de rest wordt helemaal niks weggegooid!
De rest van de kip (dus de poten, botten, kop, snavels, darmen, aderen, spieren …), wordt helemaal fijngemalen tot er een grijs/roze moes ontstaat.
Dit roze kipmengsel wordt vervolgens op smaak en kleur gebracht met veel zout en suiker, smaakstoffen en conserveringsmiddelen.
Daarna wordt het kipmengsel in nugget vormpjes gegoten en met veel paneermeel kruimels bedekt.
De ‘gewone’ slachtkip wordt wakker in de broedmachine. Na enkele uren komt het sorteren op geslacht en het afbranden van de snavel.
Vervolgens worden ze met 8 stuks in een kooi gezet. Door de gazen bodem gaan al snel de pootjes kapot.
Ze worden zo snel mogelijk vetgemest met hormonaal voedsel, en kunnen binnen 3 weken al niet meer bewegen. Na 42 dagen zijn ze rijp voor de slacht.
Tja, wat verwacht je, voor een prijs van 2 euro voor 6 nuggets, 8 euro voor 20 stuks? Een prinsessenverhaal?
De Voedingswaarde van een McNugget
Per nugget krijg je 50 calorieën binnen, 4 gram vet (van het slechte soort), én 90 mg natrium (zout). Een klein bakje BBQ saus bevat ook 50 calorieën.
Eén McNuggget-stukje met een beetje saus bevat hetzelfde aantal calorieën als een appel, banaan, of een sinaasappel.
Wat gebeurt er met mijn lichaam na het eten van een Big Mac?

Naast ondefinieerbaar vlees en een chemisch kaasje bevat een Big Mac 540 calorieën. In een Big Mac zit 1 gram zout en 9 gram suiker.
Je eet je Big Mac. Héérlijk toch? De gele saus druipt op het papier, het verlepte blaadje sla smaakt gelukkig naar niks. Tien minuten later is de suikerspiegel in je lichaam torenhoog geworden.
De grote hoeveelheid maïssiroop en natrium doen hun werk. Je lust er nog wel eentje! Op de suikerrush zit je na te genieten van je Big Mac.
Ineens krijg je erge dorst. Dat komt door het zout. Je proeft het waarschijnlijk niet eens, maar je lichaam reageert er wel op.
Je nieren maken overuren om uitdroging van je lichaam tegen te gaan, en je hart gaat er sneller van kloppen. Na 20 minuten verandert de suikerrush ineens in een suikercrash. Je voelt je moe, en futloos.
Je lichaam wil meer suiker, meer energie, en je hebt zin om nog meer te bestellen. Een milkshake dan maar?
Hoe slecht is McDonald’s dan?
Een frietje van McDonald’s heeft evenveel calorieën als een frietje van de lokale patatboer. Maar die calorieën zijn het probleem niet.
Het veelvuldig gebruik van ‘slechte’ vetten is ook niet gezond, maar ook daar is overheen te komen.
Het echte probleem met het voedsel van McDonald’s is dat het (veel te) grote hoeveelheden natrium (zout) en maïssiroop (suiker) bevat.
Deze ingrediënten brengen in ons lichaam eenzelfde reactie teweeg als cocaïne: Je wilt alleen maar meer, en dat kan erg verslavend zijn.
De ingrediënten zijn ook nog eens de grote boosdoeners in het veroorzaken van medische klachten zoals diabetes, obesitas, en hartaandoeningen.
Door de ongezonde combinatie van veel zout met veel suiker en vet komt je lichaam bijna in een stresstoestand terecht.
Het duurt normaliter 24 tot 72 uur voordat je lichaam het voedsel verteerd, maar na een Big Mac is je lichaam zo overstuur, dat je er nog wel 12 uur bij op kunt tellen voordat al die rommel weer uit je systeem is verdwenen.
Nooit meer McDonald’s?
Nou, nooit meer is ook weer zoiets he? We hebben allemaal recht om af en toe iets zondigs te doen.
Voor sommige mensen is dat een alcoholisch drankje of het roken van een sigaret, of een snuifje coke, anderen kunnen zich een leven zonder McDonald’s niet voorstellen.
Maar in dat rijtje hoort het wel thuis! Eten bij MacDonald’s is net zo ongezond als roken of het gebruik van drugs.
Het is niet zo dat McDonald’s zich niet van de schadelijke gevolgen van al dat zout en suiker bewust is. Sterker nog, ze doen het expres erin!
Het is dan ook absoluut een beetje vreemd te noemen dat het concept zo op kinderen is gericht. Je biedt je kind toch ook geen wodka-sju aan, of een pakje Marlboro?
Waarom doen we niks?

Je zult je misschien afvragen waarom onze regering dan niet optreedt tegen deze bedrijven, die onze gezondheid en die van onze kinderen zo te grabbel gooien.
Waarom treedt de regering wel op tegen drugshandelaren, maar niet tegen voedselketens die ons net zo ziek maken?
Het antwoord is simpel! Politiek spelletje. De voedselmarkt is er net als alle andere bedrijfstakken op uit om winst te maken, en heeft zeker niet als prioriteit om ons gezond te houden.
En wij, als klanten hebben helemaal niet door wat er in die Big Mac of de McFlurry zit. Een fles wodka of een zakje coke is veel sneller herkenbaar.
Heb je al eens van het Ronald McDonaldhuis gehoord? Wat denk je, liefdadigheid?
Als McDonald’s echt zoveel van onze kindertjes houdt, waarom dan niet een beetje minder met dat zout en die maissiroop?
Nee, hoor ze maken het zelfs nog sterker, en met een cadeautje lokken ze kleine kinderen aan hun troep te eten. Jong gedaan is oud geleerd.
Een leven zonder McDonald’s
McDonald’s is nog steeds de grootste fastfood keten van de wereld. McDonald’s heeft meer dan 37.000 vestigingen over de hele wereld die meer dan 68 miljoen klanten per dag bedienen.
Het zou natuurlijk prachtig zijn, een land waarin de politiek ervoor zorgt dat de bedrijven die ons ziek maken verboden worden. Helaas heeft onze regering daar geen boodschap aan.
De Rechtszaak
De Engelse televisiekok Jaimie Oliver heeft jaren geleden een rechtszaak tegen McDonald’s aangespannen, en gewonnen!
Na onderzoek was hij erachter gekomen dat McDonald’s de deze roze smurrie met ammonia wast om zo de bacteriën te doden.
Het inademen van lage concentraties ammonia is al schadelijk. Het kan hoesten en irritatie van neus en keel veroorzaken.
Hogere concentraties kunnen leiden tot permanente longschade en zelfs overlijden. Wanneer je ammonia in je ogen krijgt, is er een grote kans dat je je netvlies beschadigd.
Je kunt je voorstellen dat inname van ammonia ook niet echt gezond is!
McDonald’s heeft beloofd de smurrie niet meer met ammonia te wassen. Hoe ze tegenwoordig de “pink slime” van bacteriën ontdoen is niet bekend. Maar het zal er vast niet beter op geworden zijn.
We zullen dus zelf onze verantwoordelijkheid moeten pakken. Als je écht van je kinderen houdt, kan je natuurlijk ook zelf wat piepers jassen en een pondje scharrelgehakt bij de ambachtelijke slager halen.
Er is ook nog niemand ziek geworden van ouderwetse aanmaaklimonade met vanille-ijs.
Wil je niet ophouden met het schransen van McDonald’s? Doe het dan voor een ander! Net als het mondkapje en de vaccinaties!
Want als jij met je dikke obesitaslijf of hartproblemen straks aan de beademing moet, hou je wel die ventilator bezet voor een volledig gevaccineerde en bijgeboosterde QR-code met Covid.