Top 10 Mooiste Bossen van Nederland

Lekker uitwaaien doe je in de natuur! Snuif de frisse geur van nieuw groen in de lente, geniet van het schaduwrijke in de zomer, de okerkleuren in de herfst en het mysterieuze in de winter. Het bos gaat nooit vervelen!

Lees hier de Top 10 van mooiste bossen in Nederland. Ons land telt 20 officiële Nationale Parken. Daar mogen we als klein landje best trots op zijn! Maar waar vinden we de mooiste bossen in Nederland? En wat maakt deze bossen zo bijzonder?

1. De Koninklijke Houtvesterij Het Loo

Dit koninklijke bos bestaat eigenlijk uit drie verschillende bossen; Gortel, Hoog Soeren en Uddel, en is daarmee het grootste bos van Nederland.

Het bos ligt vlak bij Apeldoorn en was vroeger een paradijs voor jagers, die in het jachtseizoen op zoek gingen naar wilde zwijnen, reeën en edelherten. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je meenemen naar de mooiste plekjes in het bos.

Een gedeelte van dit bos behoort toe tot het Kroondomein Het Loo. Sinds kort is dit gedeelte van het bos een paar maanden per jaar afgesloten, omdat onze Koning Willem en zijn gezin hun intrek hebben genomen in Paleis het Loo en het bos hun achtertuin is.

2. Het Baarnse Bos

Het Baarnse Bos is zeker niet het grootste bos, maar wel één van de mooiste! Het ligt vlak bij Paleis Soestdijk, en was destijds een van de lievelingsplekjes van onze oude koningin Juliana.

Het bos bestaat uit een mix van naald- en loofbomen. Er zijn 2 officiële wandelroutes die door het bos heen slingeren en een apart zandpad voor ruiters. De routes zijn van verschillende lengtes en voeren de bezoekers langs de 2 prachtige vennetjes en een speciaal voor de prinses aangelegd rozenpad.

Uiteraard zijn op de mooiste plaatsen in het bos picknickbankjes geplaatst zodat de bezoekers kunnen uitrusten en genieten van de mooie omgeving.

Een romantisch bos in een prachtige omgeving!

3. Het Speulderbos

Het Speulderbos vlak bij Ermelo is het oudste bos van Nederland en absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Het bos is zo’n 300 ha groot en wordt ook wel “Het bos van de dansende bomen’ genoemd. Waarom, dat wordt wel duidelijk wanneer je aan het wandelen bent.

De wandelroutes voeren je langs verschillende oude grafheuvels en langs het Solse Gat. Het Solse Gat is een kuil die tijdens de laatste ijstijd is ontstaan door het smeltwater van een grote klomp ijs.

Het verhaal gaat dat op deze plek ooit een klooster stond. De monniken hadden iets teveel plezier in het leven en daarom werd het klooster met huid en haar door de aarde verzwolgen.

En terwijl de mist over de bodem zwerft en de zon langzaam onder gaat, kun je – als je héél goed luistert – nog steeds de klokken van het klooster horen luiden.

4. Het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is in de jaren dertig ontworpen. De doelstelling was om werk te verschaffen aan het hoge percentage werkelozen én een bos te creëren dat door alle Amsterdammers optimaal gebruikt kon worden. Het moest een plaats worden waar kunst, cultuur en natuur elkaar ontmoeten. In het bos staan dan ook verschillende monumenten en kunstwerken.

Het bos heeft ruiterpaden, fietspaden, 9 verschillende wandelroutes, een hardlooptrack, een kano kanaal, sportpark en verschillende restaurants en koffietentjes met prachtige terrassen.

Er rijdt een museumtram langs de rand van het bos die je naar de verschillende monumenten, de sportvelden en de Boswinkel brengt.

5. Het Noordlaarderbos

Noordlaarderbos
Image: Wikimedia / hardscarf

De provincie Groningen heeft niet zo heel veel bos, maar een wandeling in het Noordlaarderbos is zeker aan te raden!

Het bos ligt in een gebied met een rijke culturele historie. In de prehistorie vormde het gebied de schakel tussen het Hondsruggebied en Groningen. Uit deze tijd zijn nog verschillende grafheuvels te zien.

In de middeleeuwen ontstond hier een druk bezochte handelsroute tussen de plaatsen Groningen en Coevorden. Het uitgesleten karrenspoor is nog steeds goed in het landschap zichtbaar en voert je langs de verschillende grafheuvels en langs het Galgenbergje, waar vroeger de mensen aan de galg opgeknoopt werden.

6. Het Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld bij Ruinen in Drente heeft een interessante geschiedenis.

Eeuwen geleden werd het woeste gebied ingenomen door de boeren en gebruikt als landbouwgrond en als graasland voor hun schapen. Door overbegrazing en het kappen van de laatste bomen voor hout begon het stuifzand op te rukken. Om schraalheid van het landschap te voorkomen en het stuifzand in te dammen begon men in de 20e eeuw met het planten van bomen.

In het begin van de 21e eeuw besloot de Overheid de natuur meer vrijheid te geven, waardoor we nu een schitterend natuurgebied hebben dat is uitgegroeid tot het grootste natte heideveld van Europa en waar het waar het absoluut heerlijk wandelen is.

7. De Loonse en Drunense Duinen

In dit natuurpark vind je niet alleen bos en heide, maar vooral ook veel zand. Tijdens de ijstijd bliezen de poolwinden het zand naar het zuiden van ons land toe. De dikke laag zand werd bedekt door oerbos, maar toen de mensen de bossen in de 14e begonnen te kappen om als brandhout te gebruiken, veranderde het bos in een kale vlakte en kreeg het zand weer vrij spel. De Brabantse Sahara is momenteel één van de belangrijkste beschermde stuifzandgebieden van Europa, ongeveer 270 ha groot.

Omdat de wind hier ongestoord spel heeft verplaatsen de duinen zich regelmatig waardoor het landschap er steeds weer anders uitziet. De omliggende heidevelden en bossen zorgen ervoor dat het zand niet verder oprukt en akkers en dorpen overspelen.

Het fijne duinzand zorgt voor een geweldige plek om te wandelen, te picknicken en bijvoorbeeld beachvolleybal te spelen of paard te rijden.

8. NP De Hoge Veluwe

Het wordt ook wel gezegd dat je in Nationaal Park de Hoge Veluwe het mooiste van 3 werelden kan vinden: Kunst, cultuur en natuur.

Dit licht heuvelachtige landschap wordt gekenmerkt door stuifzand duinen, heidevlaktes en prachtige bossen bestaande uit een mix van naald- en loofbomen waarin beesten zoals everzwijnen, reeën en moeflons (een Scandinavisch wild schaap met krulhoorns) leven.

De 40 km aan fiets en wandelpaden voeren je kriskras door het prachtige landschap naar de mooiste vergezichten. Op het park zijn verschillende restaurants, theehuizen en een pannenkoekrestaurant met een groot terras aanwezig, waar bezoekers gratis een witte fiets kunnen lenen om het park mee te verkennen. In het park staan de nodige kunstwerken en vind je het Kröller-Müller museum en het Sint Hubertus jachthuis.

9. De Kaapse Bossen

Midden in het Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug, vlak bij het plaatsje Doorn liggen de Kaapse Bossen. In het glooiende landschap kronkelen de kleine bospaadjes afgewisseld door majestueuze beukenlanen.

Op het hoogste punt in de Kaapse Bossen staat een 25 meter hoge uitkijktoren. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over het bosrijke gebied. De Doornse Zwerfkei en de zandafgraving het Doornse Gat trekken ieder jaar veel bezoekers.

10. Het Amerongse Bos

Op het hoogste punt van de provincie Utrecht, op de Utrechtse Heuvelrug ligt het oudste bos van Nederland, het Amerongse Bos. De grote diversiteit aan naaldbomen en loofbomen en het hellende landschap doen haast on-Nederlands aan en zorgen voor een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, zoogdieren, vleermuizen en paddenstoelen.

Het bos wordt omrand door oude akkers. In een van de gerestaureerde tabaksschuren is het infocentrum gevestigd. Er zijn verschillende wandelroutes en in het bos is een mountainbike trail van 18 km en verschillende ruiterpaden. In het westelijke gedeelte van het bos mogen de honden onaangelijnd door het bos struinen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Natuurparken Van Nederland

Top 10 Warmste Plekken in Spanje