Top 10 Lekkerste Traditionele Bosnische Gerechten

De Balkan heeft zo veel lekkere gerechten, dat het eigenlijk heel vreemd is dat we in Nederland niet meer bekend zijn met de gerechten uit deze streek.

Daarom hebben wij een top 10 gemaakt van de allerlekkerste gerechten uit Bosnië.

Het allerlekkerste gerecht uit Bosnië zijn met stip de pittige Bosnische gehaktballetjes, die Klepe genoemd worden.

Maar ook de Bosnische variant op de Baklava is om je vingers bij af te likken. Nieuwsgierig? Na het lezen van deze lijst heb je vast honger!

1. Klepe (Bosnische gehaktballetjes)

Klepe

Het aller- allerlekkerste gerecht uit de Bosnische keuken is Klepe.

Klepe is de Bosnische versie van de dumplings die we overal ter wereld vinden.

Klepe zijn kleine envelopjes van deeg die worden gevuld met een zeer pittig gekruid rundergehakt met ui en veel knoflook, of met een lekker pittig geitenkaasje.

Het gerecht wordt in sommige streken van Bosnië ook wel kulaci of Bosnische ravioli genoemd.

Het wordt meestal warm geserveerd met een royale hoeveelheid zure room of met een sausje van yoghurt en knoflook.

2. Dolma

Dolma

Dolma is een overheerlijk gerecht dat rond het Middellandse Zeegebied wordt aangetroffen. Bosnië geeft zijn geheel eigen draai aan het recept.

Wat mij betreft de lekkerste variant van alle Dolma uit de Balkan.

Een mengsel van goed gekruid gehakt en rijst wordt als vulsel gebruikt voor verschillende groenten, zoals paprika’s, aubergine en courgettes.

In Bosnië wordt het gerecht lauwwarm gegeten. Meestal wordt het geserveerd met een frisse citroenachtige rijst saus, of de bekende Bosnische yoghurt-knoflooksaus.

In Mostar, een stad in het nu genoemde deel Herzegovina is de Sogan Dolma met ui als basisgroente een regionale specialiteit.

3. Baklava

Baklava

De mierzoete Baklava is een gerecht wat je over de hele Balkan en de Kaukasus terug kan vinden. Het gerecht is meegekomen met de Ottomanen.

Het Ottomaanse rijk besloeg eeuwenlang grote gebieden van wat wij nu Noord-Afrika noemen, Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Overal waar ze gingen, namen ze hun favoriete dessert mee naartoe.

Het dessert wordt gemaakt van dunne vellen bladerdeeg of filodeeg. De Bosnische Baklava is weer net iets anders als de Baklava uit Griekenland of Turkije.

In Bosnië wordt de Baklava gemaakt met noten, zoete suiker siroop en honing. Het wordt meestal na de maaltijd geserveerd als toetje bij de sterke koffie.

4. Ustipci

Ustipci

Ook weer een super lekkere Bosnische traktatie is de Ustipci. Er bestaan honderden variaties op dit gerecht, en iedere streek heeft weer een eigen favoriet.

De familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven, en steeds een beetje aangepast.

Ustipci wordt gemaakt van kleine balletjes deeg met een hartige of zoete vulling. Deze worden gefrituurd.

De zoete variant bevat vaak een zelfgemaakte jam of vruchtencompote met honing. De hartige Ustipci bevat vaak gehakt vlees of een lekker kaasje.

Het korstje hoort knapperig te zijn, en te druipen van het vet. Na de beet van het deeg, wat een beetje naar oliebollen smaakt, zorgt de vulling voor een ware smaakexplosie in je mond.

Ustipci wordt meestal gegeten bij een kopje thee.

4. Tufahija

Tufahija

Ook Tufahija is een gerecht dat door de Ottomanen meegenomen is naar Bosnië, en zo verschrikkelijk lekker!

Tufah betekent appel in het Arabisch en kubaija betekent glas. Een appel in een glas, met heel veel suiker!

De zoete appel wordt gekookt en het kroontje en klokhuis natuurlijk vakkundig verwijderd. De redelijk uitgeholde appel wordt daarna gevuld met walnoten en een zoete appel siroop.

Daarna wordt er nog een grote hoeveelheid slagroom aan toegevoegd en het geheel wordt geserveerd in een dessertglas.

Deze superzoete Tufahija gaat prima samen met de Bosnische koffie, die een behoorlijk sterke en bittere smaak heeft.

5. Grah, Bosnische bonensoep

Grah

En net als ieder land heeft Bosnië natuurlijk ook een eigen vorm van bonensoep! Op een koude winterdag is een bordje traditionele Bosnische Grah een welkome maaltijd.

De verschillende bonen worden samen met stukjes rundvlees helemaal zacht gekookt, Daarna worden er paprika, uien, en wortels aan toegevoegd en verschillende specerijen.

Er wordt meestal een grote hoeveelheid gemaakt, want net als bij onze erwtensoep is het de volgende dag nog lekkerder.

6. Bosanski Lonac

Een bekend traditioneel Bosnisch gerecht is de Bosanski Lonac.

Het is een typische Bosnische stoofschotel, en het wordt ook op een hele speciale manier bereid.

In een grote pan worden grote stukken vlees gelegd, vervolgens komt daar een laag met groenten op, dan weer eens laag vlees, dan weer groenten tot de pan vol is.

Het is natuurlijk de kunst te weten hoe dik de lagen moeten zijn en welke groenten je in welke laag doet. Alle handelingen hebben een speciale smaak tot gevolg.

Daarna wordt het op en zacht vuurtje langzaam aan het sudderen gebracht. Het kan wel een dagje duren voordat dit gerecht klaar is.

De bouillon wordt afgegoten en apart geserveerd.

Zo heb je ineens 2 gerechten: een flinke stoofpot die je met brood of rijst kan eten, en een bouillon waarmee je je stoofpot op de persoonlijk gewenste dikte kan brengen, of drinken als een lekker helder soepje!

7. Begova Corba

Begova Corba

Begova Corba was een van de favoriete gerechten in het Ottomaanse imperium. Ook nu nog wordt het in Bosnië veel gegeten, vooral tijdens de traditionele feestdagen!

Het gaat hier weer om slow-cooking.

Stukken kip met groenten zoals bijvoorbeeld aardappelen, wortelen, selderij, pepers en uien worden op een laag vuurtje in een grote pan tot sudderen gebracht totdat een dikke, romige stoofpot ontstaat.

Het gerecht wordt vaak als voorgerecht gegeten, maar is zo machtig van smaak dat het ook goed als hoofdgerecht gegeten kan worden.

Het gerecht wordt meestal geserveerd met een lekkere frisse yoghurt-komkommersaus of met zure room. Traditioneel dient het geserveerd in een klei-kom.

8. Burek

Burek

Burek is een gerecht dat door de Ottomanen vanuit Turkije naar de Balkan is gebracht.

Bureks zijn schilferachtigs gebakjes van bladerdeeg, die gevuld worden met gekruid vlees, spinazie of kaas.

De vette snack wordt bij bijna iedere bakker in Bosnië verkocht. Meestal wordt de prijs per gewicht berekend.

De meeste liefhebbers van dit gerecht hebben er een haat-liefde relatie mee. Het is super lekker en een goede maagvuller, maar het is ook erg vet en zitten bomvol met calorieën

9. Cevapi

Cevapi

Cevapi is een gerecht wat heel veel door de lokale bevolking gegeten wordt en op ieder moment van de dag.

De Cevapi wordt gemaakt van een mengsel van lams en rundergehakt, die gedraaid worden tot kleine worstjes.

Je kunt het eten in een somun (de Bosnische variant op het pitabroodje), geserveerd met rauwe ui.

In restaurants wordt het vlees meestal als bijgerecht of snack geserveerd.

Vijf tot tien smakelijke kebab worstjes op een schaal, verzegeld met een bakje van de zure roomsaus waar de Bosniërs zo gek op zijn.

Ieder restaurant heeft natuurlijk zijn eigen variant. Daarom smaakt geen enkele Cevapi hetzelfde.

10. Japrak

Japrak

In een echte ouderwetse japrak hoort alleen vlees, rijst, zout en peper en misschien een beetje tomaat in te zitten. Het gerecht is eenvoudig om te maken.

Dus heb je zin om typisch Bosnisch eten te koken, dan is japrak een hele goede start! Japrak wordt gemaakt van een beetje vettig vlees dat fijngemalen wordt.

Daarna wordt het kunstig in de bladeren van de rastika (groene koolsoort) gevouwen tot een mooi, hapklaar pakketje, zo groot als een borrelworstje.

Vervolgens worden deze verpakte worstjes heel langzaam gaar gesudderd. Sprenkel er wat heel fijn gesneden tomaat en een hoop lekkere olijfolie over en klaar is kees!

Vergeet de zure room of komkommer-yoghurtdressing niet!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bijzondere Dieren van Griekenland

Top 10 Lekkerste Traditionele Ghanese Gerechten