Fantastisch nieuws voor de bitterbal

Bitterballengarnituur met een biertje op een terras: we moeten er even van afzien. Maar wanneer de cafés en restaurants weer open zijn, doen we dat nu cultureel verantwoord. De ‘Bitterballenkoningin‘ uit Tilburg, Ilona de Wit, heeft er namelijk voor gezorgd dat de bitterbal immaterieel erfgoed is geworden!

Bitterballenkoningin

Een echte bourgondiër, zo ziet ze zichzelf. De ‘Bitterballenkoningin’ houdt ervan om te kokkerellen. Op haar Instagram-account en blog @worstenbrood_en_wijn zet ze vervolgens de lekkerste recepten. Bij het maken van bitterballen kreeg ze de smaak pas echt te pakken. Inmiddels is dat een ‘hobby binnen een hobby’ geworden, aldus de Wit. Toen ze eenmaal bezig was met de bitterballen, hield ze ook niet meer op.

Dat ze wel heel veel op haar Instagram plaatste over bitterballen, bleef niet onopgemerkt onder haar volgers. Daarom besloot ze maar een apart account te maken voor de snacks: @bitterballenkoningin.nl. Van vrienden kreeg ze de naam ‘Bitterballenkoningin’. Hoewel dit een grapje was, draagt ze met trots deze naam. Om haar passie verder te delen, schreef ze een boek: Het Bourgondische Bitterballenboek.

Cultureel erfgoed

Toen ze daaraan zat te werken en het bijbehorende onderzoek deed naar de bitterbal, bleek iets aparts. De kroket bleek namelijk wel te behoren tot het immaterieel erfgoed, maar de bitterbal niet. Niet alleen Ilona vond dat raar, maar blijkbaar ook het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Haar aanvraag voor de bitterbal werd geaccepteerd en zodoende is de borrelsnack nu immaterieel erfgoed! En dat voelt voor haar als een feestje, zo zegt ze.

De presentatie van haar debuutboek gaat door corona maatregelen helaas niet door. Dat je nu op het terras ook geen plankje bitterballen meer kunt bestellen, leidt ertoe dat er veel zelf gedraaid wordt. En daar kan bitterballenfanaat Ilona de Wit nou net uitleg bij geven!

Wat vond je van dit artikel?

Top 3 Beste Middeltjes Om Autokrassen Te Verwijderen

Dit idee van Tim Hofman is geniaal