Top 9 Meest Bijzondere Ongewervelde Dieren

Ongewervelde dieren hebben geen harde botten in hun lijf. Ze hebben dus ook geen wervelkolom. Ze hebben ook allemaal andere organismen als voedingsbron nodig. Toch zijn ze onderling heel erg verschillend van uiterlijk.

Van de 10 meest bijzondere ongewervelde dieren zijn er een paar die heel erg tot onze verbeelding spreken. Zo staat op nummer 1 van onze lijst de octopus, en die lijkt op geen enkele wijze op de nummer 3, de vogelspin! Meer weten? Lees snel verder!

1. De Octopus

De octopus of inktvis zit biologisch gezien heel apart in elkaar: het dier heeft een groot hoofd, 8 armen en drie harten.

Wat ons zo fascineert aan de octopus is hun vermogen om van kleur en uiterlijk te veranderen. Het kan niet alleen de kleur van het koraal of de rots aannemen, maar ook de structuur met zijn huid nabootsen.

De huid van de octopus bestaat volledig uit zintuigen waarmee het kan proeven en voelen en spieren. Daarom is het vlees van de octopus meestal taai: wil je dit voorkomen dan dien je het vlees eerst flink ervan langs te geven en de structuur van alle spier- en zenuwweefsels kapot te slaan.

Octopussen leven in alle oceanen en wereldzeeën en eten voornamelijk kreeften, krabben, garnalen, vissen en weekdieren.

Alle octopussen hebben kleine giftige naaldjes aan hun tentakels, maar alleen de blauwgeringde octopussen zijn dodelijk voor mensen.

Octopussen worden sinds kort als intelligente dieren beschouwd. Ze bezitten een korte- en lange termijn geheugen en zijn in staat om patronen en vormen te onderscheiden en gereedschappen leren gebruiken.

Ze kunnen scherp zien, maar geen kleuren waarnemen. Volgens nieuw onderzoek zouden octopussen ook psychologische (emotionele) pijn voelen vergelijkbaar met zoogdieren.

2. De Kwal

Kwallen komen over de hele wereld voor. De meeste kwallen zijn zoutwaterbeesten, maar er zijn ook enkele soorten die in zoet water leven.

Kwallen niet alleen hele irritante mensen, maar ook in zee levende neteldieren die vrij rondzwemmen of meedrijven met de stromingen. Kwallen hebben een parapluvormig, drillerig lichaam en neerhangende tentakels.

Ze bewegen zich voort door hun lichaam te pulseren met water. De tentakels waarmee ze hun prooi vangen zijn voorzien van netelcellen die gif bevatten.

De meeste ‘kwallenbeten’ zijn voor de mens ongevaarlijk. Toch kan het in contact komen met een kwal zeer vervelende wondjes veroorzaken en zelfs een allergische reactie tot gevolg hebben.

Dat je kwallengif onschadelijk kan maken met urine is een fabeltje.

Het beste is direct afspoelen met zeewater, zo min mogelijk bewegen en proberen met een pincet de eventuele tentakels uit je huid te halen, in zo heet mogelijk water onder te dompelen of met azijn te deppen.

Mocht de pijn en jeuk aanhouden dan dien je medische hulp te zoeken.

De grootste en meest gevaarlijke kwal is het Portugese Oorlogsschip. Deze kan tentakels van wel 40 meter lang hebben. De tentakels zijn heel dun maar ernstig giftig.

3. Slakken

Slakken zijn weekdieren met een uitwendig skelet (hun huisje). Ze worden ook wel buikpotigen genoemd, wat verwijst naar de gespierde onderkant van het langwerpige lichaam waarmee de beesten zich voortbewegen. Er zijn wel 75.000 verschillende soorten slakken.

Slakken zijn de enige weekdieren die zowel in het water en op het land voorkomen.

De meeste slakken zijn zeeslakken, maar er zijn ook een paar kleinere soorten die in zoet water leven.

Een andere manier om slakken in te delen zijn naaktslakken en slakken met een huisje.

Slakken met een huisje hebben longen, naaktslakken hebben meestal prachtig gekleurde kieuwen. Slakken zijn in principe alleseters.

Ze eten planten, maar ook andere dieren. Slakken worden door heel veel dieren gegeten, inclusief sommige mensen.

Tegenwoordig is de Afrikaanse Reuzenslak zeer populair als huisdier. Het beestje kan maximaal 8 jaar oud worden en heeft een gemiddelde lengte van 15 centimeter.

4. Wormen

Er bestaan meer dan 25.000 soorten wormen.

Bekende groeperingen zijn de ringworm, de platworm en de snoerworm. Het woord worm is niet echt één bepaalde groep, maar wordt gebruikt om meerdere groepjes dieren aan te duiden die een langwerpig lichaam hebben zonder duidelijke nek, staart of kop en geen poten.

De meeste wormen zijn maar klein, maar er zijn ook enkele soorten die tot wel 10 meter lang kunnen worden.

Wormen komen over de hele wereld voor, zowel in het water als op het land. De meeste wormen zijn parasieten, dat betekent dat ze van andere (levende) dieren leven.

5. Spinachtigen

Tot de spinachtigen horen hooiwagens, mijten, teken, schorpioenen en de ‘echte’ spinnen. Spinnen hebben 8 poten, insecten maar 6. Spinnen hebben geen inwendig, maar uitwendig skelet.

Heel veel mensen zijn bang voor spinnen. Wanneer je er echt héél erg bang voor bent, heet dit arachnofobie. Toch zijn spinnen nuttige beesten.

Ze eten voornamelijk insecten waar wij mensen een hekel aan hebben zoals muggen, wespen en vliegen, maar soms ook sprinkhanen en kevers.

Het lichaam van een spin bestaat meestal uit 2 delen die van gelijke grootte zijn.

Het voorstuk met het hoofd en borststuk heeft meestal 6-8 ogen en 2 tasters die op pootjes lijken en kaken met puntige giftandjes. De 8 poten zijn aan het voorstuk bevestigd.

Het achterstuk is bedekt met een zachte huid met haartjes en is het gedeelte waar de spinklieren zich bevinden.

6. Veelpotigen

Tot de veelpotigen of geleedpotigen behoren ongeveer 3.000 soorten duizendpotigen en evenzoveel veelpotigen zoals de miljoenpotigen. Duizendpoten hebben hun naam te danken aan het feit dat ze veel poten hebben.

De duizendpoten zijn in vier groepen te verdelen en die in verschillende delen van de wereld voorkomen, en alle vier een andere fysiologie en verschillend aantal poten hebben.

Duizendpoten hebben een lang, plat lijf, met meestal 15 segmenten, elk segment met één paar poten.

De miljoenpotigen onderscheiden zich omdat ze 2 paar poten per segment hebben.

De duizendpoot heeft twee duidelijk zichtbare voelsprieten en kleine puntogen waarmee ze slechts minimaal kunnen zien.

De gifkaken bestaan uit het allereerste potenpaar. Hiermee injecteert hij zijn prooi met gif, waarna hij met zijn kaken de dode prooi in stukjes knipt en naar zijn mond brengt.

7. Stekelhuidigen

Een andere ongewervelde dierensoort die voorkomen in de zeeën van de wereld zijn de stekelhuidigen.

Er zijn meer dan 7.000 verschillende soorten stekelhuidigen zoals de zeesterren, zeekomkommers, zee-egels en zeelelies.

Stekelhuidigen komen zowel in het ondiepe als in de diepzee voor, en plantten zich ongeslachtelijk voor.

Delen van hun lichaam zoals weefsels, organen en ledematen kunnen opnieuw laten groeien.

8. Schaal- en schelpdieren

Schaal en schelpdieren zoals kreeften, krabben, garnalen en mosselen zijn ongewervelde dieren met een uitwendig skelet. Het verschil tussen een schaal- en een schelpdier is gemakkelijk vast te stellen.

Schaaldieren zijn krabben, kreeften en garnalen. Schelpdieren zijn bijvoorbeeld mosselen, kokkels, oesters en St.-Jakobsschelpen.

Schelpdieren bevatten veel voedingsstoffen die voor de mens erg gezond zijn, maar kunnen ook veel allergische reacties oproepen.

Er zijn meer dan 67.000 verschillende soorten schaaldieren. Schaaldieren kunnen in zout-, maar ook in zoetwater voorkomen.

9. Politici

Politici worden ook door heel veel mensen als ongewerveld aangeduid. Dit heeft met name betrekking op 2 eigenschappen die deze beroepsgroep met de ongewervelde dieren in het gemeen hebben: het ontbreken van ruggengraat en hersenen.

Hugo de Jonge en Mark Rutte zijn hier goede voorbeelden van.

Beide politici blijven hun mening over de nu verplichte vaccinatie bijstellen aan die van het Wereld Economisch Forum, ook als uit de statistieken blijkt dat de realiteit heel anders is en een groot deel van het Nederlandse Volk het niet met de maatregelen eens is en ze wettelijk gezien gediscrimineerd worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Diesel Auto’s Van Dit Moment

De 4 Meest Bekende Soorten Reptielen