7 Meest Bijzondere Hoogtepunten Tijdens een Verblijf op Sicilië

Wat maakt Sicilië tot een van de populairste toeristische bestemmingen in het Middellandse Zeegebied? Is het zijn mediterrane klimaat? De heerlijke keuken? Of toch de rijke geschiedenis? Of misschien is het het feit dat Sicilië de thuisbasis is van enkele van de beste stranden in de hele wereld. Wat in ieder geval vast staat is dat Sicilië beschikt over een groot aantal hoogtepunten in combinatie met een heerlijk klimaat.

Sicilië is verdeeld in twee regio’s: het noordelijke deel ligt dichter bij Italië, terwijl het zuidelijke dichter bij Afrika ligt. Voor reizigers betekent dit dat je het beste van beide culturen kunt ontdekken. De beroemdste attractie van het eiland is de hoofdstad, Palermo. Maar naast Palermo zijn er nog een groot aantal andere steden, stranden en landschappen op Sicilië te vinden die het bezoeken waard zijn.

Met zoveel te zien en te doen kan het moeilijk zijn om uit te zoeken waar je moet beginnen. Dus, om je te helpen je reis te plannen, zijn hier een aantal hoogtepunten die je gewoon niet mag missen!

1. Cefalù

Als je geïnteresseerd bent in wat Sicilië écht te bieden heeft, dan moet deze stad zeker op je lijstje staan. Het is een mooie plaats met schilderachtige straatjes, een prachtig kasteel en mooie stranden. De stad is erg groot, maar je kunt in een paar uur van de top van de heuvel naar de bodem lopen en weer terug – iets wat ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zal zijn.

De beste manier om Cefalù te bezoeken is een rondleiding door de stad, die je langs de hoofdstraten voert. Als je in de zomer een bezoek brengt zul je niet alleen zijn. Veel toeristen en vakantiegangers bezoeken dit kleurrijke plaatsje maar al te graag.

Gelukkig maken de vele hoogtepunten de drukte meer dan goed. De voornaamste bezienswaardigheden zijn onder andere de kathedraal, de kerk van St. Domenico, en het Normandische kasteel.

2. San Vito Lo Capo

San Vito Lo Capo is een uniek stadje dat op slechts een paar kilometer afstand van Trapani ligt. De stad is bekend om zijn mooie landschap, met de Middellandse Zee in het zicht, en om de vulkaan Stromboli, die op een paar kilometer van de stad ligt. San Vito Lo Capo is ook bekend om zijn rijke cultuur, met zijn unieke gebouwen en een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Byzantijnse Rijk.

3. Syrakus

De stad Syrakus is een van de belangrijkste archeologische plaatsen van Sicilië. Als je door de ruïnes van de oude stad wandelt, wordt duidelijk dat Syrakus veel meer te bieden heeft dan alleen maar een rijk verleden. Zo beschikt ook Syrakus over een geweldige haven en is eigenlijk het hele stadscentrum een bezienswaardigheid op zich te noemen.

De beste tijd om Syrakus te bezoeken is in de zomer, van juni tot augustus, maar je kunt de stad ook de rest van het jaar goed bezoeken.

4. Trapani

De stad Trapani op Sicilië is een prachtige locatie die rijk is aan geschiedenis en cultuur, en met slechts een paar dagen kun je alles ervaren wat de stad te bieden heeft. De sleutel tot een bezoek aan Trapani is dat je de tijd die je hebt verstandig gebruikt – er is namelijk zoveel om te ontdekken en bekijken!

De stad Trapani is beroemd om veel dingen. Ze is bekend om haar stranden, haar thermale baden, en haar historische centrum, dat een van de best bewaarde van Sicilië is. Trapani heeft ook een reputatie voor zijn bruisend nachtleven, en het is een favoriete bestemming voor mensen die van eten houden. Maar als je een wijnliefhebber bent, is een bezoek aan Trapani helemaal een geweldige ervaring.

En zelfs als je niet van plan bent om veel te ondernemen is een bezoek dankzij de prachtige haven en omgeving al een geweldige ervaring.

5. Catania

Catania is een bezoek waard om zijn eigen indrukwekkende historische bezienswaardigheden, maar het is ook een prima uitvalsbasis om nabijgelegen UNESCO Werelderfgoederen te bezoeken, zoals de Vallei van de Tempels en het Archeologisch Park van Selinunte, die beide in de buurt van de stad liggen.

Historisch gezien is Catania een heel belangrijke stad op Sicilië geweest. De eerste immigranten naar de stad vestigden zich in het kleine vissersdorpje Kamarina, en bouwden uiteindelijk hun eerste nederzetting op de Etna. De stad heeft invasies van de Grieken, Romeinen en Arabieren overleefd.

Catania was ook een belangrijke stad tijdens de Normandische, Zwabische, Angevijnse, Aragonese en Spaanse overheersing. De stad heeft veel van haar historische gebouwen weten te behouden, die hebben bijgedragen tot haar status als UNESCO Werelderfgoed.

6. De Etna

De Etna is een vulkaan op Sicilië in Italië die zo enorm groot is dat hij zelfs een eigen klimaat heeft. Mede hierdoor kunnen er flora en fauna groeien die je in andere delen van Italië niet vindt. De Etna is daarnaast een populaire plaats om te wandelen en te klimmen, en is ook de plaats van de meest recente uitbarsting op Sicilië. Toch is het meest bijzondere aan een bezoek natuurlijk de vulkaan zelf.

De Etna ligt in het oosten van Sicilië en is de hoogste actieve vulkaan van Europa. Het is een populaire toeristische bestemming om zijn unieke landschap en de kans om de vulkaan in actie te zien. De Etna is een schildvulkaan, wat betekent dat hij een brede basis heeft met veel zacht glooiende zijkanten die hem een brede, vlakke top geven.

Het is ook een stratovulkaan, wat betekent dat hij de vorm heeft van een berg met meerdere lagen. Deze twee feiten samen betekenen dat de Etna ongelooflijk steile hellingen heeft, waardoor hij een geweldige plaats is om te wandelen en uitstekende uitzichten biedt op de vulkaan en het omringende landschap.

7. Palermo

De Siciliaanse hoofdstad Palermo is een unieke mengeling van Italiaanse charme en Arabische stijl, alles tegen de achtergrond van een steeds groter wordende, moderne en bruisende stad. Als je eenmaal de bezienswaardigheden zoals de Kathedraal van Palermo en de Catacomben van Sint Giorgio gezien hebt, mag je ook het beste van Palermo’s Arabisch-Normandische erfgoed zeker niet missen.

Een van de opmerkelijkste gebouwen van de stad is het Palazzo dei Normanni, waar je de overblijfselen van het Normandische Koninkrijk van Sicilië kunt bewonderen. Voor een meer moderne attractie ga je naar het Teatro Massimo, ’s werelds grootste operagebouw, en een van de grootste gebouwen van Italië. Kortom, de hoofdstad van het eiland is zeker een bezoek waard.

Veel gestelde vragen

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Sicilië?

Sicilië is een eiland van opvallende schoonheid, dat enkele van ’s werelds beroemdste bezienswaardigheden herbergt, zoals de Vallei van de Tempels in Agrigento, de oude Griekse stad Selinunte, en de oude Romeinse ruïnes van Taormina. Daarnaast hebben we inmiddels ontdekt dat het eiland over ene groot aantal prachtige steden en dorpjes beschikt.

Wat de beste tijd voor een bezoek aan al dit moois van Sicilië betreft, is er echter geen definitief antwoord. Dit komt met name door het feit dat het weer per streek sterk kan verschillen. Over het algemeen is de beste tijd om Sicilië te bezoeken van april tot oktober. In deze maanden profiteer je van zacht weer en minder toeristen.

Als je tijdens de zomermaanden op bezoek bent, kan je volop van de stranden te genieten. Zowel toeristen als plaatselijke bewoners trekken naar de badplaatsen Taormina, Castellamare del Golfo, en Trapani, waardoor deze plekken veel drukker zijn dan in het laagseizoen. Gelukkig zijn er ook in het hoogseizoen nog een aantal rustige plekjes waar je maximaal kunt genieten van een bezoek aan dit bijzondere eiland!

Wat vond je van dit artikel?

8 Mooiste Meren van Italië

Top 30 Grootste Dierentuinen ter Wereld