Top 10 Beste Zweedse Zangeressen Van Dit Moment

Wie kent ze niet, de twee wereldberoemde Zweedse zangeressen uit ABBA? Maar ´Mamma Mia´, er zijn nog veel meer gouden keeltjes in dit Scandinavische land te vinden. Als je geen kenner bent, heb je wellicht geen idee dat de hits die je met de radio meezingt uit de mond van Zweedse zangeressen komen.

Wist je bijvoorbeeld dat ´Habits (Stay High)´ en ´I´m an Albatraoz´ gezongen en geproduceerd werden door Zweedse vrouwelijke muzikanten? Wij hebben deze interessante top 10 beste Zweedse zangeressen van dit moment voor je samengesteld.

De beste Zweedse zangeres van dit moment is Lara Larsson. Lara Larsson is inmiddels wereldberoemd en gaat al een hele tijd mee in de muziekwereld: sinds haar tiende, om precies te zijn. Ze is nu 23. De artieste heeft internationale platendeals en bracht hits als ´Look What You´ve Done´ en ´Lush Life´ uit.

Lees hier meer over Lara Larsson, en de andere 9 beste Zweedse zangeressen die nu in de spotlights staan.

1. Zara Larsson

Zara Larsson is een Zweedse singer-songwriter die op haar tiende de talentshow Talang won. Dit is de Zweedse versie van het ´Got Talent´-idee. Haar debuutalbum ´Introducing´ kwam in 2012 uit bij platenlabel TEN Music Group, Zara was toen pas 14 jaar jong. Het was zo´n daverend succes dat ze al gauw een driejarig contract kreeg bij Epic Records, een platen label gevestigd in de Verenigde Staten.

In 2016 mocht ze de opening- en afsluiting ceremonies voor de UEFA Euro Cup in Frankrijk voor haar rekening nemen. In haar carrière experimenteert ze met house, dance, R&B en Electro pop, en houdt steeds vast aan popmuziek. Zara´s inspiratiebron is Beyoncé.

Ze heeft met grote namen samengewerkt zoals Clean Bandit en David Guetta.

2. Tove Lo

Ringt de naam een belletje? Tove Lo is het brein achter de mega hit ´Habits (Stay High)´. Haar echte naam is Ebba Tove Else Nilsson en ze is een Zweedse singer-songwriter. Tove Lo heeft de popmuziek zoals we deze kennen beïnvloed met haar grunge- en rauwe stijl. Door haar ingewikkelde, eerlijke en autobiografische lyrics heeft ze in haar thuisland de bijnaam ´het verdrietigste meisje van Zweden´.

Nadat de rockband Tremblebee waar ze deel van uitmaakte in 2006 uiteenviel, concentreerde ze zich op een singer-songwriter bestaan. Dat pakte goed uit met een platencontract onder Warner/Chappell Music in 2011. Twee jaar later sleepte ze een label bij Universal Music, Island en Polydor in de wacht.

Ook heeft Tove Lo meegeschreven aan hits van grote namen als Ellie Goulding (´Love me Like You Do´), Coldplay, en Kylie Minogue.

3. Lykke Li

Li Lykke Timotej Zachrisson is wereldwijd bekend als Lykke Li. Ze is naast zangeres en songwriter ook model. Muziek zit in haar bloed. Zo was haar vader deel van Dag Vag, een Zweedse punk-reggae band.

In 2007 werd Lykke Li aangekondigd als Artist to Watch door Stereogum, waardoor haar muziek in de schijnwerpers kwam. Ze bracht in 2008 haar eerste album Youth Novels uit en inmiddels is er een vijfde album in de maak.

Lykke Li beoefent transcendente meditatie en sinds ze dit heeft omarmd, kan ze liedjes in een adem afschrijven. Voor deze meditatiemuziek deed ze dagenlang over een liedje.

4. Laleh

Laleh is een singer-songwriter, gitarist, actrice en record producer van Iraanse en Zweedse komaf. Ze heeft ook een eigen platenlabel. Ze is geboren in Noord Iran als Laleh Pourkarim en vluchtte samen met haar ouders het land uit, waarna ze uiteindelijk in Zweden terecht kwamen.

Laleh had een korte carrière als actrice maar kwam al gauw in de wereld van de muziekindustrie terecht. Inmiddels heeft ze al 8 albums op haar naam staan, die ze zelf van A tot Z schrijft, maakt en uitbrengt. Laleh zingt op haar albums in het Engels, Zweeds en Perzisch.

5. Lisa Miskovsky

Lisa Miskovsky is een Zweedse vrouwelijke muzikant en singer-songwriter die haar eerste album in 2001 uitbracht. Ze kreeg een hit met de single ´Driving One of Your Cars´, en won hiervoor de Zweedse Rock Beer Award voor ´Beste Zweedse Vrouwelijke Artiest van het Jaar´ én ´Beste Zweedse Nieuwkomer´.

Daarnaast schrijft ze veel muziek waarin ze erg succesvol is. Zo schreef ze de hit Shape of My Heart voor de Backstreet Boys.

Naast muziek is snowboarden een passie van Lisa. En ze is er goed in! Zo heeft zelfs meegedaan met het Zweedse nationale snowboard team.

6. Amanda Jenssen

Bekend van haar deelname aan de Zweedse Idol 2007 waarbij ze als tweede eindigde, werd Amanda Jenssen in een klap bekend bij het grote publiek. Haar echte naam is Jenny Amanda Katarina Jenssen, en al lang voor haar deelname aan de talentenjacht was ze met muziek bezig. In haar tienerjaren zong ze al in verschillende coverbands.

Haar eerste album ´Killing My Darlings´ kwam uit in 2008 en was zo succesvol in Zweden dat het lange tijd op de eerste plek stond in de Zweedse album top. Deze zangeres bracht in 2015 een volledige Zweedstalig album uit.

Amanda zegt geïnspireerd te zijn door muziek uit de zestigerjaren, zoals blues nummers van ster Billie Holiday.

7. Loreen

Lorine Zineb Nora Talhaoui, beter bekend als Loreen, is een singer-songwriter en record producer uit Zweden. In 2004 nam ze deel aan talentenjacht Idol waar ze eindigde als vierde. Dit gaf haar een opstap en hierna kwam dan ook haar eerste single ´The Snake´ uit.

Loreen heeft de TV show ´Lyssna´ gepresenteerd, en haar verdere TV carrière focust zich op het produceren van reality TV shows.

In 2012 werd Loreen Zweeds´ trots nadat ze het Eurovisie Songfestival won. Dit vond plaats in Baku, Azerbeidzjan, en fervent mensenrechtenactivist als Loreen is, besprak deze thema´s openlijk in de landen waar ze aan de orde zijn, zo ook in Azerbeidzjan.

8. Abalone Dots

Deze vrouwengroep begon haar carrière in het jaar 2000 eigenlijk als Avalanche, maar al snel kwamen ze erachter dat deze naam al in gebruik was. Hieruit werden de Abalone Dots geboren, een Zweedse bluegrass en country muziekgroep bestaande uit 3 vrouwen.

In 2003 werd de groep uitgebreid naar een kwartet om zo te toeren door Tanzania en de Verenigde Staten. Hier traden ze op bij verschillende bluegrass festivals. Hun debuutalbum ´From a Safe Distance´ kwam in 2007 uit. De groep gaat zware thema´s niet uit de weg, en schrijft en zingt bijvoorbeeld over mensensmokkel.

In 2012 namen ze deel aan het Melodifestivalen om de gok naar een deelname aan het Eurovisie Songfestival te doen, maar ze haalden de laatste ronde niet.

9. Léon

Lotta Lindgren, als artiest bekend als Léon is geboren en opgegroeid in Stockholm. Haar moeder is celliste en haar vader dirigent, dus muziek is als van nature altijd onderdeel van haar bestaan geweest. Ze is geïnspireerd geraakt door grote sterren als Amy Winehouse, Stevie Wonder, Beyoncé en Sam Cooke.

In 2015 kwam haar single ´Tired of Talking´ uit op SoundCloud, waarna ze internationaal succesvol werd. Tot nu toe heeft Léon 2 albums op haar naam en heeft ze inmiddels samengewerkt met Jonas Blue voor het dance housenummer ´Hear Me Say´. Deze hit is nu al meer dan 18 miljoen keer beluisterd.

10. Little Sis Nora

Sommige mensen willen liever niet als het kleine zusje van gezien worden, maar niets is minder waar voor Nora Ekberg. Zij koos voor haar artiestennaam Little Sis Nora, en is dan ook de zus van bekende DJ AronChupa.

Little Sis Nora is een Zweedse zangeres en heeft samen met haar broer grote hits gemaakt, zoals het alom bekende ´I´m an Albatraoz´, ´Little Swing´, en ´Rave in the Grave´. Haar muziek is uitgebracht onder platen label Sony Music.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Beste Mexicaanse Automerken

Top 10 Beste Boeken van Jan Wolkers