Top 10 Beste Zweedse Universiteiten

Voor een aangenaam klimaat dien je niet tot het noorden van Europa te reizen. Scandinavië heeft echter heel wat te bieden op het vlak van onderwijs. Zo is Zweden gekend voor zijn topuniversiteiten. Ze reiken hoog in internationale ranglijsten, zoals in de Times Higher Education World University Ranking 2021.

Enkele redenen waarom Zweden het verschil maakt op het gebied van universiteitsonderwijs, zijn onder meer het innovatief karakter, het onconventioneel klimaat met aandacht voor het collectieve proces, alsook het voordelige financiële plaatje. Verder laten diplomaprogramma’s het toe om studie en praktijkwerk te combineren, waarbij men de arbeidsmarkt betreedt met reeds een basispakket werkervaring.

Om te kunnen studeren aan een Zweedse universiteit, dien je een aanvraag in te dienen bij de overheidswebsite die de toelating reguleert. Er dient te worden voldaan aan diverse geschiktheidscriteria, alsook Engelse taalvaardigheid dient voorgelegd te worden. Elke universiteit heeft zijn eigen planning, maar in het algemeen wordt voor het najaar programma een aanvraag verwacht in januari. De resultaten van selectie worden in maart bekend gemaakt. Het is belangrijk om de agenda van de gewenste universiteit in de gaten te houden.

Studeren in Zweden betekent ineens ook een onderdompeling in een bijzonder landschap van meren, bergen en bossen. Het land wordt getekend door weidse horizonten en kent talrijke binnenmeren en duizenden kusteilandjes die gemakkelijk toegankelijk zijn met de boot. Ook de steden brengen een boeiende geschiedenis van Scandinavische cultuur. Zowel de hoofdstad Stockholm, als de steden Göteborg en Malmö kennen een opmerkelijke architectuur, fascinerende galerijen, musea en parken, als ook aandachtstrekkende kustzichten.

1. Karolinska Instituut (Karolinska Institute)

Het Karolinska Instituut is vooral bekend om haar hoogstaand medisch onderzoek. Een internationaal centrum voor wie aan een van de meest gerenommeerde universiteiten geneeskunde wil studeren. Ze biedt ook andere studies in gezondheid aan: psychologie, psychotherapie, fysiotherapie, ergotherapie, verpleging, verloskunde, tandheelkunde, radiografie, audiologie, etc.

Het instituut werd opgericht in 1810 in de buurt van Stockholm, meer bepaald in Solna, om legerchirurgen op te leiden. Ze kende nadien een uitbreiding met een tweede campus in Flemingsberg, ten zuiden van de hoofdstad.

Verschillende Nobelprijswinnaars studeerden aan het Karolinska Instituut, zoals de neurofysioloog Torsten Nils Wiesel, de fysioloog Ulf von Euler en de wetenschapper en arts Hugo Theorell. Verschillende internationale uitwisselingsprogramma’s werden opgesteld met onder meer universiteiten uit Nederland, Denemarken, Australië, China en het buurland Finland.

2. Universiteit van Lund (Lund University)

De Universiteit van Lund staat bekend om haar excellente internationale onderzoek. Ze kent meer dan 20 onderzoekscentra en instituten en telt een 40 000 tal studenten. Daarmee vormen ze bijna de helft van de stadsbevolking.

Ze werd opgericht in 1666 in de stad Lund, die een traditie kende van het opleiden van toekomstige priesters. Bij haar oprichting werd ook een universiteitsbibliotheek geïnstalleerd. Deze vormt tot op vandaag een van de oudste en grootste bibliotheken van het land. Vandaag heeft de Universiteit van Lund ook campussen in Malmö en Helsingborg.

De universiteit werkt samen met meer dan 600 universiteiten uit 70 verschillende landen, zowel in onderzoek als in uitwisselingprogramma’s als Erasmus. Een vijfde van de studenten in Lund komt dan ook van buiten Zweden.

3. Universiteit van Uppsala (Uppsala University)

De Universiteit van Uppsala kent drie algemene disciplines: kunst en sociale wetenschappen, geneeskunde en farmacie; wetenschap en technologie. Vooral psychologie, recht en geneeskunde vormen populaire keuzes bij nieuwe studenten.

Ze werd opgericht in 1477 en is daarmee de oudste universiteit van zowel Zweden als van de Scandinavische regio. Bij haar oprichting werd vooral de nadruk gelegd op theologie. Haar religieuze oorsprong wordt vandaag de dag nog steeds gereflecteerd in het luiden van de kathedraalklok tijdens belangrijke academische ceremonies. Verder is de Universiteit van Uppsala ook de thuisbasis van de eerste botanische tuinen van het land, met een diversiteit van meer dan 9000 soort planten. Deze vormden onderdeel van het koninklijk domein van Koning Gustav III.

In 1893 kreeg Alfred Nobel een eredoctoraat aan deze universiteit. De universiteit maakt deel uit van de Coimbra Groep, een associatie van gevestigde instituten van hoge internationale standaard. Ze kent verschillende uitwisselingsovereenkomsten met meer dan 400 universiteiten wereldwijd.

4. Universiteit van Stockholm (Stockholm University)

De Universiteit van Stockholm is een van de grootste universiteiten van het land. Ze kent meer dan 700 000 studenten die studeren aan de vier verschillende faculteiten. Ze is vooral gerenommeerd voor haar programma in de kunsten en menswetenschappen. Ze besteedt bijzondere aandacht aan programma’s die inspelen op de behoeftes van de maatschappij.

Ze werd in 1878 opgericht als college in de Zweedse hoofdstad en transformeerde in 1960 tot universiteit. Ze bevindt zich in het midden van het nationale stadspark en wordt omringd door een groene gordel van bossen en meer dan 800 soorten planten en ruim 100 soorten vogels.

De universiteit kent verschillende Engelstalige programma’s.

5. Universiteit van Göteborg (University of Gothenburg)

De Universiteit van Göteborg is de tweede grootste universiteit van het land. Ze kent 8 faculteiten en 38 departementen. Dit betekent dat ze met haar programma breed reikt.

Het is een universiteit die opgericht werd in 1954, maar haar oorsprong kent in instituten die teruggaan tot 1891. Ze is gelegen Göteborg, een van de grootste steden van Scandinavië die verschillende toeristische trekpleisters kent, zoals de haven en het kunstmuseum.

Aan de universiteit studeerden Nobelprijswinnaar in geneeskunde Arvid Carlsson en de internationaal erkende schrijver Jonas Jonasson. Ze kent verschillende uitwisselingsprogramma’s met studenten uit meer dan 70 landen.

6. Chalmers Universiteit voor Technologie (Chalmers University of Technology)

De Chalmers Universiteit voor Technologie is gelegen in de stad Göteborg en kent er twee campussen gespecialiseerd in technologie en ingenieursstudies. Ze voert ook onderzoek uit in andere centra, zoals in het Lundberg-laboratorium gekend voor cellulair en moleculair onderzoek, alsook in het Onsala ruimte observatorium. De universiteit focust zich verder op nanotechnologie, biowetenschappen en informatie- en communicatietechnologie.

De universiteit werd opgericht in 1829 en kent haar naam door de directeur van de Zweedse Oost-Indische Compagnie, William Chalmers. Hij investeerde zijn kapitaal in de wens om een industriële school te bouwen voor kinderen die het minder goed hebben. Zijn privéwoning maakt vandaag de dag deel uit van de universiteit en dient als ontmoetingsplaats en conferentieruimte.

Onder de alumni van deze universiteit, behoren de Nobelprijswinnaar in natuurkunde Gustaf Dalén en de jazzmuzikant Jan Johansson.

7. KTH Koninklijk Instituut voor Technologie (KTH Royal Institute of Technology)

Het KTH Koninklijk Instituut voor Technologie is Zwedens grootste technische universiteit. Een thuishaven voor nationale en internationale studenten die zich willen verdiepen in technisch onderzoek en engineering. Het instituut kent een sterke onderzoeks- en onderwijstraditie in natuurwetenschappen en verschillende disciplines van engineering, alsook in architectuur, industrieel beheer, stedenbouw, geschiedenis en filosofie.

Ze werd gesticht in 1827 in Stockholm en is daarmee ineens de oudste technische universiteit van het land. Intussen kent de universiteit vijf campussen waarbij elke campus gelegen is in een gebied van potentiële bedrijfspartners.

Het instituut werkt nauw samen met zowel partners uit de samenleving als met deze uit de industrie. Dit heeft onmiddellijk impact op de wijze en resultaten van het onderzoek dat vaak van toegepaste en interdisciplinaire aard is. Er wordt ook samengewerkt met internationale centra, zoals het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) van de Europese Unie. Verder kent het KTH Koninklijk Instituut verschillende uitwisselingsprogramma’s met universiteiten uit Europa en de Verenigde Staten, en steeds meer ook uit Aziatische en Afrikaanse landen.

8. Universiteit van Örebro (Orebro University)

De universiteit van Örebro is een jonge universiteit die zich profileert in haar moderniteit. Ze beschikt over een uitgebreid gamma aan opleidingen binnen acht scholen: business; gezondheidswetenschappen; horeca, culinaire kunsten en maaltijdwetenschappen, menswetenschappen (humanities), onderwijs en sociale wetenschappen; rechten, psychologie en sociaal werk; medische wetenschappen; muziek, theater en kunst; en wetenschap en technologie. Vooral het programma in rechten kent enorme aantrek binnen Zweden.

De universiteit werd opgericht in 1999 in Örebro. De stad kende al sinds de jaren zestig programma’s voor hoger onderwijs die mede aan de basis liggen van de universiteit, zoals het sportcollege, het onderwijsseminarie, het sociaal werk college en de Örebro afdeling van de Universiteit van Uppsala. De hoofdcampus en de medische afdeling bevinden zich in de stad Örebro zelf, het universitair onderzoekspark en de culinaire school liggen op twee andere locaties.

Internationale programma’s maken deel uit van het aanbod en internationale studenten komen uit 24 verschillende landen.

9. Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen (Swedish University of Agricultural Sciences)

De Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen profileert zich in haar maatschappelijke betrokkenheid: ontwikkelen van expertise en bestuderen van biologische hulpbronnen en productie. Ze kent vandaag de dag vier faculteiten: landschapsarchitectuur, tuinbouw en gewasproductiewetenschappen; natuurlijke hulpbronnen en landbouwwetenschappen; diergeneeskunde en dierwetenschappen; en boswetenschappen.

Ze werd gesticht in 1977 door het combineren van drie bestaande colleges met een lange traditie: diergeneeskunde, boswetenschappen en landbouw. Haar hoofdcampus ligt in Uppsala, en andere faculteiten bevinden zich verspreid in diverse delen van Zweden.

De universiteit heeft verschillende uitwisselingsprogramma’s met partners in Scandinavië en maakt deel uit van het Noordelijk Netwerk voor boswetenschappen, diergeneeskunde en landbouw (NOVA). Ze kent verder ook Europese partnerschappen, zoals in het kader van het Erasmus programma.

10. Universiteit van Umea (Umea University)

De universiteit van Umea is voornamelijk bekend om zijn onderzoek en onderwijs in design, meer bepaald met haar Institute of Design. Ze herbergt tevens Europa’s grootste trainings- en fitnesscentrum, dat een thuisbasis vormt voor elite lokale sportteams. Ze kent opleidingen in wetenschap en technologie, sociale wetenschappen, bedrijfsleven, gezondheid en geneeskunde, en de kunsten.

Ze werd gesticht in 1958 in navolging van de medische school die een jaar voordien werd opgericht. De Universiteit van Umea ligt in het Noorden van Zweden in een bijzonder landschap waar het noorderlicht voor een opmerkelijk scenario zorgt.

De universiteit biedt een uitgebreid aantal opleidingen aan in het Engels en kent een 900 tal internationale uitwisselingsprogramma’s. Ze wordt erg positief geëvalueerd in tevredenheidscores van internationale studenten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Restaurants In Bussum

Top 10 Meest Voorkomende Koeienrassen in Nederland