Top 10 Beste Zweedse Rockbands Aller Tijden

Zweden ligt in Scandinavië, het noorden van Europa. Zweden is dun bevolkt, rijk en heeft een koningshuis. De Zweden worden ook wel de gelukkigste inwoners van de wereld genoemd. Wat het meest bekende product uit Zweden is? De muziekgroep ABBA!

In Zweden is muziekles op school verplicht. Op een bevolking van 10 miljoen mensen werken er ongeveer 70.000 in de muziekindustrie (Nederland 21.000). Geen wonder dat het er wemelt van de bandjes! Hier volgt onze TOP 10 Beste Rockbands uit Zweden.

1. The Hives

De Zweedse rockgroep ‘The Hives’ is opgericht in 1993. Twee jaar later kreeg de garage- rockband een platencontract aangeboden. De band stond bekend om hun supervette live shows. De bandleden dragen tijdens hun optredens altijd allemaal een net pak. De broers Pelle en Niklas weten het publiek goed op te jutten en een geweldige sfeer neer te zetten.

Sinds hun eerste optreden is de band in Zweden superpopulair. In 2000 ging de groep internationaal en kwamen ze voor het eerst naar Nederland. Voor deze gelegenheid vertaalden ze de meeste van hun liedjes van het Zweeds naar het Engels. Het jaar daarna stonden ze in Pinkpop, Lowlands en speelden ze Paradiso plat.

Het album ‘Tyrannosaurus Hives’ wat in 2004 uitkwam en op Lowlands werd gespeeld, zorgde ervoor dat de band enorm populair werd in Nederland. Helaas heeft de band nog nooit een top 40 hit weten te scoren in Nederland. ‘The Hives’ had wel veel meer succes bij onze Belgische buren en in Amerika.

2. Mustasch

‘Mustasch’ is een Zweedse Metalrockband, opgericht in 1998 in Göteborg. In 2001 brachten ze hun eerste EP uit en gingen ze op tournee om naamsbekendheid te krijgen. Dit was een groot succes. Ook deze Zweedse band wist weer van elk live-optreden een echt feest te maken, en goede muziek te laten horen!

Hun 2e en 3e album ontvingen beiden een nominatie voor de Zweedse Grammy’s en hun 4e album ‘Latest Version of the Truth’ wist de eerste plaats op de Zweedse Gammy’s in de wacht te slepen.

3. Mando Diao

Een van de beste alternatieve rockbands van Zweden is ‘Mando Diao’. De band is in 1999 opgericht. Hun nummers zijn gevarieerd, onvoorspelbaar en het is moeilijk aan te geven in welke muziekgenre ze thuishoren. Ze brengen een opwindende live-act en tijdens hun optredens is er altijd veel interactie met het publiek.

Het album ‘Give me fire!’ uit 2009 wist door te dringen in de Nederlandse Top 40; het nummer ‘Dance with Somebody’ wist 20 weken in onze lijsten voor te komen, met een vierde plaats als hoogste notering. De band werd ook razendpopulair in Japan.

4. The Hellacopters

‘The Hellacopters’ (ook bekend als ‘The Copters’) is een Zweedse garagerockband die in 1994 werd opgericht door Nicke Andersson, Dregen Svensson, Kenny Håkansson en Robert Eriksson. De band was aanvankelijk bedoeld als hobbyband voor Andersson en Dregen die ook in andere bands speelden, maar ze hadden zo veel succes dat Andersson en Dregen hun andere bands opgaven.

Samen met ‘The Hives’ wordt deze band beschouwd als een van de meest invloedrijke rockbands, en de belangrijkste band in de garage-rock revival in Zweden.

De ‘Hellacopters’ gingen in 2008 met ruzie uit elkaar, maar kwamen acht jaar later toch weer bijeen om het 20-jarig jubileum van hun bekroonde debuutalbum ‘Supershitty to the Max!’ te vieren met een exclusief optreden op het Sweden Rock Festival

5. Teddybears

De Zweedse broers Joakim en Klas Ahlund besloten in 1991 samen met vriend Patrik Arve een band op te richten met de naam ‘Teddybears’. De naam is als grap gekozen, in een reactie op de satanische namen van andere Zweedse rockbands.

In 1993 brachten ze hun debuutalbum uit met de titel ‘You are Teddybears’. Hun muziekstijl is een soort mix van heavy metalrock en punk.

Ze breken pas echt serieus internationaal door in 2007. Hun nummer ‘Cobrastyle’ wordt gebruikt in de populaire computergame FIFA 06 en is ook te horen in de eerste aflevering van de populaire tv-serie Teen Wolf.

6. Sahara Hotnights

‘Sahara Hotnights’ is een Zweedse rockband uit Robertsfors, Zweden. De band is ontstaan in 1992. Hun muziekstijl is het beste te omschrijven als een mix van powerpop, garagerock en punk.

In 1995 wist de hobby band een ‘Battle of the Bands’ wedstrijd te winnen en mochten ze voor het eerst de studio in om hun liedjes op te nemen. Hun debuut-EP kwam in 1997 uit met de naam ‘Suits Everyone Fine’ werd een succes in Zweden en ontving lovende kritieken in Europa.

De sound van ’Sahara Hotnights’ doet denken aan een mix tussen Blondie, Nirvana en The Ramones. Hoewel hun nieuwste werk een meer popgeluid heeft, zijn ‘Sahara Hotnights’ altijd beïnvloed door klassieke rock- en punkbands. De band ging in 2011 uit elkaar en komt alleen nog voor speciale gelegenheden bij elkaar.

7. Wilmer X

Deze rockband is in 1977 opgericht in Malmö, de twee na grootste stad in Zweden. Hun muziek heeft duidelijke wortels in de rock en punk gemixt met elementen uit de country, pop, blues en disco.

‘Wilmer X’ bereikte hun eerste nationale succes in 1988 met de LP ‘Teknikens Under’. De band ‘Wilmer X’ bestaat inmiddels meer dan dertig jaar en heeft gedurende deze jaren achttien studioalbums uitgebracht.

8. Backyard Babies

De rockband ‘Backyard Babies’ is opgericht in 1989 in Nässjö, Zweden. De band wordt verantwoordelijk gehouden voor het populair maken van sleaze rock in Scandinavië en Zweden. Hun single ‘Minus Celsius’ wordt gebruikt als bonusnummer in het computer muziekspel Guitar Hero III. Hun andere liedjes ‘Legends of Rock’ en ‘Degenerated’ kunnen in het spel Guitar Hero World Tour gedownload worden.

Na enkele hits te hebben gescoord in Scandinavië en Zweden valt de band in 1995 uit elkaar omdat gitarist Dregen verplichtingen had bij zijn eerste band ‘The Hellacopters’ (onze nummer drie op deze lijst). In 1997 komt de band weer bij elkaar en brengen ze volgens kenners hun beste album ooit uit met de naam ‘Total 13’.

Hun achtste en tot nu toe laatste album is getiteld Silver & Gold. Hierop laten de heren horen dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn en er weer in geslaagd zijn een nieuw geluid neer te zetten en hun fans te verrassen.

9. The Night Flight Orchestra

Deze Zweedse hardrockband komt uit Helsingborg en bestaat sinds 2007

De muziek van deze groep wordt vaak als classic-rock bestempeld. Het heeft iets weg van de uit de jaren ‘70 en ‘80. De band mixt populaire rockmuziek met elementen uit de andere muzieksoorten zoals disco en progressieve rock uit de jaren ‘70. Het is een mix van Genesis, Kiss, Deep Purple, Yes en Rainbow.

Ze hebben inmiddels zes studioalbums uitgebracht die door het grote publiek in Zweden allemaal enthousiast zijn ontvangen. Als fan van echte hardrock weet ik niet of deze band in onze top 10 thuishoort, maar eerlijk is eerlijk, het gaat er niet om wat ik vindt, maar om wat jullie ervan vinden!

10. Europe

‘It’s the final count down!’ Deze band hoeft haast geen verdere introductie, toch? Dit nummer kennen we allemaal! En ondanks dat dit zeker niet de beste rockband uit Zweden is, zijn ze wel de bekendste Zweedse rockband!

In het begin speelde de band progressieve rock, maar om bekender te worden bij het brede publiek gingen ze over op iets softere muziek, met keyboards. Eind 1979 wonnen ze een talentenjacht en kregen een platencontract aangeboden.

Het nummer ‘The Final Countdown’ stamt uit 1986 en behaalde in heel veel landen de nummer 1 notering.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Hits van Willeke Alberti

Top 10 Beste Speedboot Merken