Top 20 Beste Zweedse DJ´s Aller Tijden

Nederland wordt meestal genoemd als hét land waar de beste DJ´s ter wereld vandaan komen. Maar er is nog een land in Europa waar de wieg van vele house masters lijkt te staan: Zweden. Deze lijst staat dan ook vol grote namen die wereldberoemd zijn en waar overal op deze aardbol mensen losgaan op hun aanstekelijke beats.

Hoe dat kan? In Zweden hebben ze er wel een verklaring voor. De Zweedse overheid promoveert namelijk muziekles op scholen sinds de zeventiger jaren, ook wel ´kommunal musikskola´ genoemd. Daarnaast zijn de stabiele economie en de vele opties tot ontplooiing in de muziekindustrie andere redenen waarom er zoveel top DJ´s uit Zweden komen.

De beste Zweedse DJ aller tijden is Avicii. Helaas moeten we zeggen: was Avicii, gezien hij in 2018 zelfmoord pleegde na een optreden in Oman. De geroemde DJ werd in 2011 wereldwijd bekend met zijn hitsingle Levels en bracht daarna vele andere hits uit.

Benieuwd hoeveel Zweedse DJ´s jij kent? In deze top 20 komen ze allemaal van nummer 1 tot en met 20 aan bod.

1. Avicii

Tim Bergling was een Zweedse DJ, songwriter en elektronisch muzikant die als artiest als Avicii door het leven ging. In 2011 brak hij door met zijn hit Levels. Hierna volgden vele andere hits en samenwerkingen met internationale artiesten en collega-dj´s.

In 2016 stopte hij met het werk door stress en mentale problemen. Hij was één van de eerste DJ´s die de andere kant van de roem die DJ´s met zich meedragen liet zien.

In 2018 beroofde hij zichzelf van het leven in Muscat, Oman, een gebeurtenis waarna er internationaal meer aandacht kwam voor de constante druk die er op artiesten staat.

2. Axwell

Axel Christofer Hedfors, beter bekend als Axwell, is een Zweedse DJ, remixer, record producer en onderdeel van Swedish House Mafia. Ook bezit hij Axtone Records, een label waarmee verschillende albums en singles zijn uitgebracht. Ken jij de hit Nothing But Love?

Axwell heeft verschillende prijzen gewonnen en is een grote naam in de internationale dj-industrie.

3. Basshunter

Basshunter is de artiestennaam voor de Zweedse DJ, zanger en record producer Jonas Erik Altberg.

In 2001 begon hij met muziekproductie en tot vandaag de dag heeft hij 6 studioalbums uitgebracht. Ook heeft Basshunter geschreven en geproduceerd voor andere artiesten.

4. Carl B

Carl B is inmiddels een grote naam in de dj-wereld, en begon in 2004 als Zweedse trance DJ en muziek producer.

Hij heeft meer dan 15 singles en 20 remixes op zijn naam staan, en met grote namen als Armin van Buuren en Tiësto samengewerkt.

5. Neneh Cherry

Op nummer 5 vinden we een vrouwelijke Zweedse DJ: Neneh Mariann Karlsson, beter bekend als Neneh Cherry. Haar carriere startte in de tachtiger jaren in Londen.

Hoewel ze voornamelijk singer-songwriter en rapper is, staat ze soms als DJ op het podium.

6. Sebastian Ingrosso

Sebastian Carmine Ingrosso, aka Sebastian Ingrosso, is een Zweedse DJ en record producer die daarnaast ook nog acteert. Zijn performance heeft onder andere de massa mensen op Tomorrowland in beweging gebracht.

Daarnaast is hij onderdeel van Swedish House Mafia samen met zijn vrienden Axwell en Steve Angello.

7. Steve Angello

Deze DJ met Grieks-Zweedse roots is ook record producer en remixer. Zijn naam is Steven Patrik Josefsson Fragogiannis, oftewel Steve Angello. Steve Angello heeft ook een platenlabel op zijn naam staan en maakt dus deel uit van Swedish House Mafia.

Hij werd voor vele prijzen genomineerd, zoals Best Global DJ in 2010 en Best European DJ in 2016.

8. Alesso

Alessandro Lindblad is als artiest bekend als Alesso, een DJ en producer uit Zweden. Op zijn 18e werd hij al gezien als een van de grootste ontdekkingen binnen de Zweedse house muziekindustrie en in 2020 werd hij nummer 45 in de lijst met de beste DJ´s in de wereld door het tijdschrift DJ Mag.

Alesso heeft veel internationale samenwerkingen op zijn naam met gerenomeerde DJ´s zoals Calvin Harris en Sebastian Ingrosso.

9. Adrian Lux

De Zweedse DJ en muziek producer Adrian Lux gaat in het dagelijks leven door het leven als Prinz Adrian Johannes Hynne. Ook hij gaat al een tijdje mee in de muziekwereld: in 2012 kwam zijn debuutalbum op de markt.

Ken jij zijn grootste succes Teenage Crime? Zijn muziek is ontelbare keren geremixt, ook door grote namen als Avicii en Axwell.

10. Eric Prydz

Call on Me, Call on Me… Wie herinnert zich dit deuntje uit 2004 nu niet? Op nummer 10 in deze top 20 vinden we Eric Sheridan Prydz aka Eric Prydz, die daarnaast de artiestennamen Pruda en Cirez D gebruikt.

Deze Zweedse DJ, muziek producer en muzikant zette zijn succes voort met de single Pjanoo in 2008, en is dus al jaren niet meer uit de dj-wereld weg te denken.

11. John Dahlbäck

https://www.youtube.com/watch?v=Bc99R-wKXGY

De Zweedse John Dahlbäck is behalve DJ voornamelijk muziek producer. Hij heeft tot nu toe maar liefst 5 albums onder verschillende namen uitgebracht.

Dat kan ook prima als eigenaar van twee labels: Pickadoll Records en Mutants Records. Onder andere grote namen als Dada Life en Sébastien Léger hebben zijn hulp ingeschakeld om albums te releasen.

Ook heeft John Dahlbäck verschillende remixen gemaakt, zoals Underneath van Alanis Morissette.

12. Adam Beyer

Adam Beyer is een Zweedse DJ en techno producer, en oprichter van Drumcode Records. In het midden van de negentiger jaren kwam Adam Beyer tot bloei in de internationale techno industrie, samen met Jesper Dahlbäck en Cari Lekebusch.

Leuk weetje: hij is getrouwd met collega-dj Ida Engberg en samen hebben ze 3 kinderen.

13. Otto Knows

Otto Jettman, beter bekend als Otto Knows, is een Zweedse DJ, remixer en record producer met vele hits in Zweden, Nederland en België. Zijn doorbraak was tussen 2010 en 2013 met Million Voices.

Ondertussen heeft hij samenwerkingen met grote artiesten op zijn naam staan, zoals Avicii en Alesso. De song Work Bitch maakte hij voor Britney Spears.

14. Ida Engberg

Ida Engberg is een Zweedse techno DJ en record producer die al op haar 18e startte met haar loopbaan als artiest. Ze viel toen in voor een DJ in één van de bekendste clubs in Stockholm, de Spy Bar, waar ze later huis-DJ werd.

Haar eerste single bracht ze uit met de IJslandse Björk: Disco Volante. Ida is getrouwd met techno DJ Adam Beyer.

15. AN21

AN21, uitgesproken als Antoine, staat synoniem voor Antoine Gabriel Michel Haydamous Josefsson. Hij is een Zweedse housemuziek DJ en producer.

Als jonge broer van Steve Angello stond hij lange tijd in zijn schaduw, maar inmiddels heeft hij zelf een grote naam opgebouwd. In 2010 stond hij bijvoorbeeld op Mysteryland, Pacha Ibiza en Zouk. AN21 heeft met onder andere Dirty South en Steve Angello samengewerkt.

16. Style of Eye

Johan Linus Eklöw is een Zweedse songwriter, record producer en DJ beter bekend als Style of Eye. Hij maakt daarnaast onderdeel uit van de elektronische muziekgroep Galantis.

Als producer heeft hij met grote namen gewerkt, zoals Lily Allen, Usher, Kylie Minogue en Soso. In 2003 kwam zijn carrière in de lift en sindsdien heeft hij veel singles en remixes uitgebracht.

17. HNNY

H-wat? Deze artiestennaam van Johan Cederberg spreek je uit als honey.

Hij is een Zweedse housemuziek DJ en producer die verschillende singles via platenlabel Local Talk heeft uitgebracht. Tegenwoordig heeft HNNY zijn eigen label: Puss.

HNNY staat bekend om esoterische geluiden en stukken R&B rap in zijn singles.

18. Pontus Avant Winnberg

Pontus Avant Winnberg maakt deel uit van duo Bloodshy & Avant, samen met Christian Karlsson.

Dit duo heeft met vele wereldberoemde artiesten samengewerkt. Om een aantal voorbeelden uit de lijst te noemen, wat dacht je van Britney Spears, Christina Millian, Ms. Dynamite, Kelis, en Jennifer Lopez?

19. AronChupa

AronChupa is zo veel meer dan DJ. Aron Michael Ekberg gaat daarnaast als AronChupa door het leven als zanger, componist en producer. In 2012 bracht hij de hit I´m an Albatraoz samen met zijn zus Nora Ekberg.

Daarnaast is hij Zweedse voetballer bij Byttorps IF in de Vierde Divisie van het land. Een drukke man dus, die zijn ritmegevoel op het veld omzet in balspel.

20. Christian Karlsson

We sluiten deze top 20 af met Lars Christian Karlsson, ook wel bekend als Bloodshy en onderdeel van Bloodshy & Avant, is een Zweedse record producer, remixer en DJ.

Hij heeft met vele internationale artiesten samengewerkt waaronder Kylie Minogue en Katy Perry.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Beroemde Duitse Uitvinders Aller Tijden

Top 20 Beste Mexicaanse Automerken