Top 30 Beste Vrouwelijke Voetbalsters Aller Tijden

Toen het Europees Kampioenschap in 2017 in Nederland georganiseerd werd en dit toernooi tevens door de Nederlandse vrouwelijke voetbalploeg gewonnen werd kwam er in het hele land enorm veel aandacht voor de vrouwelijke tak van de sport.

Een goede ontwikkeling, daar verschillende grootheden in het vrouwenvoetbal al jaren, al dan niet decennia lang, strijden voor meer aandacht én meer geld voor het vrouwenvoetbal, dat al enorm lang bestaat.

Het eerste vrouwen WK werd in 1991 georganiseerd en in minder dan 30 jaar is het vrouwenvoetbal uitgegroeid tot iets indrukwekkend groots. De kijkcijfers van het vrouwenvoetbal zijn nog niet vergelijkbaar met die van het mannenvoetbal. Dit komt met name omdat het niveau volgens velen nog niet op hetzelfde level zit. Echter, je ziet het vrouwenvoetbal elk jaar beter worden en daar mogen de vrouwen best trots op zijn.

Bekijk ook: Top 30 Duurste Voetbaltransfers Aller Tijden

Vrouwenvoetbal zelf bestaat al meer dan een eeuw. De oudste vrouw in dit lijstje leefde dan ook al meer dan 100 jaar geleden, Kristine Lilly. Zij speelde al voetbal toen het voor vrouwen nog illegaal was. Ze deed er middels goede doelen en geldinzamelingsacties alles aan dit voor alle vrouwen mogelijk te maken, terwijl ze op hetzelfde moment zelf flink aan de weg timmerde als voetballer en een erg indrukwekkende carrière neerzette. Meer over dit bijzondere verhaal vind je later in dit artikel.

Het vrouwenvoetbal zou niets zijn zonder haar vrouwenvoetbalsters. In de relatief korte tijd dat het vrouwenvoetbal op hoog niveau gespeeld wordt zijn er al verschillende vrouwenvoetbalsters uitgegroeid tot ware legendes. Ook enkele Nederlanders zijn hard op weg.

De beste vrouwenvoetbalster aller tijden is Marta. Haar volledige naam is Marta Vieira da Silva en ze speelde tot nu toe al 145 interlands voor het Braziliaanse nationale vrouwen voetbalelftal. In dit indrukwekkende aantal interlands maakte ze al 111 doelpunten. Ze was tevens al voor verschillende grote clubs binnen het vrouwenvoetbal actief, waaronder Santos FC, Orlando Pride en Rosengard.

Weten welke 29 andere voetbalsters er in dit lijstje staan? Lees dan snel verder!

1. Marta

Marta Vieira da Silva
 • Positie: Aanvaller
 • Nationaliteit: Brazilië

De Braziliaan Pele is volgens velen de beste (mannelijke) voetballer aller tijden. Ook de beste vrouwelijke voetbalster aller tijden is volgens de meeste mensen iemand van Braziliaanse afkomst. Marta Vieira da Silva is nog steeds bezig haar reputatie als meest talentvolle vrouwelijke voetballer aller tijden te behouden en te verdedigen.

Ze staat bekend als, ‘Pele in rok’. Ze heeft alle kwaliteiten die een voetballer moet hebben. Een geweldige techniek, goede dribbel en een fantastisch schot. Het is niet meer bij te houden hoe vaak ze al een verdediger op het verkeerde been zette.

Ze werd al zes maal tot ’s werelds beste vrouwelijke voetbalster gekozen, namelijk in de jaren 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2018.

2. Mia Hamm

 • Positie: Aanvaller
 • Nationaliteit: Verenigde Staten

De Amerikaanse Mia Hamm is al sinds 2004 niet meer actief, maar is wel de vrouw met de meeste ‘caps’. Hamm speelde meer interlands dan wie dan ook. Ze was erg snel en tevens heel behendig, wat haar voor elke verdediger een bedreiging maakte. Ze stond voornamelijk voorin, maar kon ook op het middenveld overweg.

Als ze langs de verdedigers kwam, wist je bijna zeker dat het een doelpunt werd. Ze had een dodelijk schot waarmee ze bijna elke doelvrouw wist te passeren.

Mia Hamm maakte haar debuut voor het vrouwelijke voetbalelftal van de Verenigde Staten toen ze nog maar 15 jaar oud (!) was en heeft sinds toen al 275 interlands op haar naam staan. In deze interlands maakte ze 158 goals en ze is daarmee de wereldrecordhoudster in beide statistieken.

In 2001 en 2002 werd ze verkozen tot ’s werelds beste vrouwelijke voetbalster, de eerste twee keer dat deze titel uitgereikt werd. Andere prijzen die ze in haar carrière won, zijn onder andere tweemaal het vrouwen WK en tweemaal de Olympische gouden medaille.

3. Michelle Akers

 • Positie: Verdedigende middenvelder
 • Nationaliteit: Verenigde Staten

De Amerikaanse verdedigende middenveldster Michelle Akers wordt gezien als één van de grootste vrouwelijke voetbalsters aller tijden. In haar carrière speelde ze als spits, maar voornamelijk als verdedigende middenvelder.

Ze was erg lang, maar tevens snel. De meeste sprintduels op langere afstand won ze. Twee maal won ze met haar land, de Verenigde Staten, het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. In één van deze twee finales maakte ze hoogstpersoonlijk de winnende goal in de slotminuten van de wedstrijd.

Ze werd gedwongen haar carrière vroegtijdig te beëindigen als gevolg van een diagnose chronische vermoeidheid en een disfunctie in haar immunsysteem.

4. Birgit Prinz

 • Positie: Aanvaller
 • Land: Duitsland

In de slotminuten van de wedstrijd maakte Birgit Prinz bijna haar derde goal in de Olympische wedstrijd tegen Brazilië. Helaas ging de bal er niet in, want hiermee zou de eerste vrouw ooit die een Olympische hattrick maakte geworden zijn. Op het laatste moment kon ze de bal afleggen, maar ze besloot zelf te schieten. De bal ging net naast.

Dit typeert Prinz haar speelstijl. Ze was een echte spits. Ze wilde altijd scoren en stond altijd op de goede plek.

Ze was erg moeilijk te verdedigen, want ze wist altijd precies wat ze wanneer moest doen. Op zestienjarige leeftijd maakte ze haar debuut voor het Duitse vrouwelijke voetbalelftal. In 2003 en 2007 won ze met Duitsland het vrouwen WK en in totaal kwam ze voor haar land 214 maal in actie.

5. Sun Wen

 • Positie: Aanvaller
 • Land: China

De eerste wereldwijd bekende Chinese voetballer in het mannenvoetbal blijft nog altijd uit. In het vrouwenvoetbal is dat wel anders. De legendarische Sun Wen was China’s grootste voetbalster in de bloeitijd van het Chinese vrouwenvoetbal. Wanneer het elftal een doelpunt nodig had, was daar altijd Sun Wen.

Sun Wen maakte niet alleen veel goals, maar ook prachtige goals. Zo scoorde ze tegen de Verenigde Staten eens een vrije trap van 32 meter afstand. Na deze wedstrijd zei de bondscoach van het Amerikaanse elftal dat hij ervoor zou betalen als Sun Wen voor het Amerikaanse vrouwelijke voetbalelftal zou komen spelen. Hij noemde haar perfect gebalanceerd, rustig aan de bal en een échte leider.

6. Abby Wambach

Abby Wambach
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Verenigde Staten

Bij Abby Wambach leek het altijd alsof ze nog wel dagen door kon gaan. Ze leek nooit op. Ook tackles overleefde ze altijd. De Amerikaanse aanvalster was niet te breken. Met haar kwaliteit in de lucht maakte ze vele goals, waaronder 184 doelpunten voor het Amerikaanse vrouwelijke voetbalelftal. Dit deed ze in 255 wedstrijden.

Haar belangrijkste goal was die in de extra tijd van de kwartfinale tussen Brazilië en de Verenigde Staten op het vrouwen WK van 2011. Het betekende de gelijkmaker die zorgde voor een penaltyserie. De Amerikaanse vrouwen wonnen deze serie en de FIFA benoemde het later tot de mooiste goal van het toernooi.

Enkele jaren later kwam Wambach meerdere malen negatief in het nieuws. Dit kwam onder andere door aanvaringen die ze had met haar teamgenoten en de media. Ze zei altijd dat het niet om haar ging, maar volgens velen was dit wel het geval. Zeker toen ze in 2012 verkozen werd tot beste vrouwelijke voetbalster ter wereld.

7. Homare Sawa

 • Positie: Aanvaller
 • Land: Japan

Ze was erg klein, maar liet haar voeten spreken. Een geweldige techniek zorgde voor een prachtige carrière van maar liefst 23 jaar. Van het jaar 1993 tot en met het jaar 2015.

In haar debuutwedstrijd voor het Japanse nationale vrouwenvoetbalelftal wist ze maar liefst vier keer te scoren. Met dit debuut ging ze de hele wereld over.

Op 37-jarige leeftijd besloot ze een eind te maken aan haar carrière, na 83 goals in 204 interlands. Deze beide statistieken zijn Japanse records.

Ze stond bekend om haar indrukwekkende visie. Van niks wist zij een kans te maken. Ook haar techniek deed vele monden open vallen. In 2011 werd ze verkozen tot ’s werelds beste vrouwelijke voetbalster.

8. Kelly Smith

 • Positie: Aanvaller
 • Land: Engeland

De Engelse aanvalster Kelly Smith werd in 2008 Member of the Order of the British Empire. Dit houdt in de ze officieel ridder is. Ze was een bijzondere voetbalster. De eerste Engelse vrouwelijke international die daadwerkelijk verschil maakte. In 117 internationale ‘caps’ wist ze tot 45 doelpunten te komen in haar dubbeldecennia-durende carrière.

Als spits was ze zeker niet bang om de bal af te leggen. Naast vele goals leverde ze ook vele assists.

In haar carrière speelde ze op verschillende niveaus, zowel op professioneel als op semiprofessioneel en op amateur niveau. Ze speelde onder andere voor de Arsenal Ladies afdeling van de Noord-Londense club Arsenal. Hier scoorde ze 73 doelpunten in 66 wedstrijden. Ongelofelijke statistieken dus.

9. Christine Sinclair

Christine Sinclair
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Canada

Hoe fantastisch is Christine Sinclair? Dat bracht Abby Wambach enkele jaren geleden het beste onder woorden toen ze in een interview zei dat ze haar de meest complete voetbalster in de wereld vond. Daar voegde ze vervolgens aan toe dat ze haar tevens het meest ondergewaardeerd vond.

Wanneer ze op haar best is, is ze een verwoestende aanvalster. Ze speelt als een soort verdedigende aanvalster, zoals Antoine Griezmann dat in het mannenvoetbal doet. Ze brengt de bal van het middenveld helemaal naar de goal van de tegenstander.

Op zestienjarige leeftijd maakte Christine Sinclair haar debuut voor het Canadese vrouwelijke voetbalelftal in de Algarve Cup. De Algarve Cup is een vrouwenvoetbaltoernooi dat elk jaar plaatsvindt. Het wordt gespeeld in Algarve, gelegen in Portugal, en is één van de grootste vriendschappelijke sportevenementen voor vrouwen.

Haar meest beroemde wedstrijd moet toch wel de hattrick op de Olympische Spelen van 2012 zijn. Ze verloor toen met haar Canada met 4-3 van buurland de Verenigde Staten maar kwam in deze wedstrijd dus wel tot drie doelpunten.

10. Nadine Angerer

 • Positie: Doelvrouw
 • Land: Duitsland

Sinds Silke Rottenberg tijdens het WK van 2007 uitviel met een knieblessure is Nadine Angerer de onbetwiste doelvrouw van het Duitse vrouwelijke voetbal elftal. Ze heeft in deze indrukwekkende periode van 14 jaar nog geen steekje laten vallen. Zo keepte ze al eens een WK waarop ze geen enkel doelpunt doorliet, een wereldrecord in het vrouwenvoetbal. Tevens stopte ze een penalty in de finale, waarna ze de wereldbeker in ontvangst mocht nemen.

Haar grootste kwaliteit is dan ook het houden van penalty’s. Nadine Angerer werd tevens de aanvoerder van het Duitse elftal, nadat Prinz in 2011 een einde maakte aan haar carrière. Door de bondscoach van het Amerikaanse voetbalelftal werd ze geprezen als een enorm voorbeeld, een grote leider. Deze bondscoach was voorheen zelf doelman.

11. Kristine Lilly

 • Positie: Middenvelder
 • Land: Verenigde Staten

De Amerikaanse middenveldster Kristine Lilly was een middenvelder als N’Golo Kanté, ze stopte nooit met lopen. Ze speelde in 352 interlands voor het vrouwenelftal van de Verenigde Staten. Een wereldrecord.

Ze wordt vooral herinnerd om het bijzondere moment waarin ze de bal van de lijn hield op het vrouwen WK van 1999. Tevens won ze tweemaal het WK en heeft ze tevens twee Olympische medailles in haar prijzenkast hangen.

12. Hege Riise

 • Positie: Middenvelder
 • Land: Noorwegen

De beste Noorweegse voetbalster aller tijden. Hege Riise won met haar land het vrouwen WK van 1995 en tevens de Olympische Spelen van 2000. Als aanvallende middenvelder begon ze in een jongensteam toen ze nog maar 6 jaar oud was. Uiteindelijk stapte ze over naar een vrouwenteam toen ze 14 jaar oud werd.

Toen ze in 2004 een einde maakte aan haar professionele carrière, had ze 58 doelpunten in 188 interlands op haar naam staan.

13. Sissi

 • Positie: Middenvelder
 • Land: Brazilië

Maar weinig voetbalsters waren zo dodelijk als Sisleide Lima do Amor, beter bekend als Sissi. De Braziliaanse middelveldster staat bekend als onderdeel van het nationale elftal van Brazilië waarmee de wereldwijde mening over het vrouwenvoetbal flink verandert werd.

14. Briana Scurry

 • Positie: Doelvrouw
 • Land: Verenigde Staten

Niet de laatste doelvrouw op het lijstje, Briana Scurry. Ze is wel één van de drie doelvrouwen die die zowel een vrouwen WK als een Olympische Gouden medaille won. Deze overwinning heeft ze voor een groot deel aan haar zelf te danken, daar ze spectaculaire reddingen verrichtte.

Toen ze een einde aan haar carrière maakte, had ze 173 interlands op haar naam staan, waarin ze 71 keer de nul hield.

15. Carin Jennings-Gabarra

 • Positie: Middenvelder
 • Land: Verenigde Staten

Toen de prijs nog niet bestond was Carin Jennings-Gabarra al ’s werelds beste vrouwelijke voetballer. Deze titel heeft ze nooit officieel in ontvangst mogen nemen, omdat de prijs tijdens haar actieve carrière nog niet bestond.

Ze was buitengewoon op het allereerste vrouwelijke WK in 1991. Ze maakte 53 doelpunten in 117 wedstrijden voor de Verenigde Staten.

Ze was overal de eerste, een grondlegster voor het vrouwenvoetbal dus.

16. Joy Fawcett

Beeld: Wikimedia / Johnmaxmena2
 • Positie: Verdediger
 • Land: Verenigde Staten

Joy Fawcett is de beste centrale verdedigster die het vrouwenvoetbal ooit gekend heeft. Voor velen vormde zij samen met Carla Overbeck het beste verdedigende duo tot nu toe in de het vrouwenvoetbal. Ze deed de kleine, volgens velen ‘irritante’, dingen om in het hoofd van haar tegenstander te komen. Ze won de wedstrijd dan ook vaak op het mentale vlak.

Ze is de eerste internationale voetbalster die moeder werd gedurende haar carrière. Ook als moeder ging ze nog door en zette ze fantastische wedstrijden neer. Ze speelde in totaal 239 wedstrijden voor het Amerikaanse elftal waarin ze als verdediger 27 maal scoorde.

17. Pia Sundhage

Pia Sundhage
 • Positie: Middenvelder
 • Land: Zweden

Pia Sundhage, inmiddels actief als coach, won in 2008 en 2012 Olympisch goud als bondscoach van het vrouwelijke elftal van de Verenigde Staten. Tevens kwam ze met dit elftal tot de tweede plek op het WK van 2011.

Voordat ze trainer werd was ze ook actief al voetbalster, en niet onsuccesvol ook. In 146 wedstrijden voor het Zweedse elftal kwam ze tot 71 doelpunten. Het grootste succes met het Zweedse elftal was in 1991, toen ze tot een derde plaats kwamen op het WK.

18. Hope Solo

Hope Solo
 • Positie: Doelvrouw
 • Land: Verenigde Staten

Amerikaanse doelvrouw Hope Solo verrichte in haar carrière al vele indrukwekkende reddingen. Haar positionering is buitengewoon, evenals haar reflexen.

Ze hielp de Verenigde Staten in 2008 en 2012 al naar Olympische titels.

19. Lily Parr

Beeld: Wikimedia / FFC 07
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Engeland

De eerste bekende vrouwelijke voetbalster was Lily Parr, een ware grootheid. Vrouwen mochten destijds nog niet eens legaal voetballen, maar Lily vond hier wegen omheen.

Hoewel ze ook erg van roken hield, speelde ze op ontzettend hoog niveau. Volgens de krant van Preston scoorde ze in haar carrière maar liefst 967 doelpunten.

20. Silke Rottenberg

Beeld: Wikimedia / Regani
 • Positie: Doelvrouw
 • Land: Duitsland

Op het WK van 2003 keepte Silke Rottenberg een enorm sterk toernooi. Hiermee hielp ze haar land Duitsland aan de tweede opeenvolgende wereldbeker.

Een knieblessure dwong haar ertoe in 2008 te stoppen met de geliefde sport. Aan het einde van haar carrière stonden er 125 interlands op haar naam.

21. Pernille Harder

Pernille Harder
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Denenmarken

De Deense Pernille Harder is bezig aan een indrukwekkende carrière. Ze maakt flink naam voor haar zelf. Ze speelde onder andere al voor VFL Wolfsburg en Chelsea FC, twee enorme grootmachten in het vrouwenvoetbal.

Pernille was onderdeel van het Deense vrouwen voetbalelftal dat in 2017 de finale van het EK verloor van het machtige Nederlandse vrouwen voetbalelftal.

22. Vivianne Miedema

Vivianne Miedema
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Nederland

De nog maar 24 jaar oude Vivianne Miedema is bezig een indrukwekkende carrière op te bouwen. Er is goede kans dat ze wanneer ze haar carrière beëindigt op nummer één in dit lijstje terecht komt.

In haar jeugd speelde ze voor de Nederlandse amateurverenigingen HZVV en VV de Weide. In haar professionele carrière is ze al actief geweest voor SC Heerenveen, Bayern München FC en inmiddels de Arsenal Ladies afdeling van het Londense Arsenal FC.

23. Lucy Bronze

Lucy Bronze
 • Positie: Verdediger
 • Land: Engeland

De Engelse Lucia Roberta Tough Bronze, beter bekend als Lucy Bronze is actief als rechtsback.

Ze is op dit moment bezig aan haar tweede termijn voor de Engelse club Manchester City, maar is ook al actief geweest voor onder andere Liverpool FC, Olympique Lyonnais en Everton FC.

24. Wendie Renard

Wendie Renard
 • Positie: Middenvelder
 • Land: Frankrijk

Wendie Renard is een Franse middenveldster die speelt voor het zuid-Franse Olympique Lyon, de club waar ook Nederlandse aanvaller Memphis Depay voor speelt.

Ook kwam ze al 110 keer uit voor het Franse elftal.

25. Dzsenifer Marozsán

Dzsenifer Marozsán
 • Positie: Middenvelder
 • Land: Duitsland

Dzsenifer Marozsán speelt als middenveldster voor het Duitse vrouwelijke voetbalelftal. Van origine is ze Hongaarse, daar ze in Boedapest geboren werd.

Sinds 2016 is ze aanvoerder van zowel haar club Olympique Lyon als het Duitse voetbalelftal.

26. Amandine Henry

Amandine Henry
 • Positie: Middenvelder
 • Land: Frankrijk

De Franse middenveldster Amandine Chantal Henry is actief is als voetbalster voor het Franse Olympique Lyon. Ze werd geboren in het noord-Franse Rijsel.

Ze heeft al enkele indrukkwekkende clubs achter haar naam staan, waaronder PSG en Olympique.

27. Sam Kerr

Beeld: Wikimedia / Thewomensgame
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Australië

De Australische Samantha Kerr, die liever naar zich gerefereerd heeft als Sam Kerr is een Australische aanvalster. Ze speelde al 81 interlands voor het Australische elftal en dat op nog maar 28 jarige leeftijd.

28. Caroline Graham Hansen

Caroline Graham Hansen
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Noorwegen

Caroline Graham Hansen is een teamgenoot van de Nederlandse aanvalster Lieke Martens. Ze speelt dus bij de vrouwenafdeling van FC Barcelona.

Naast FC Barcelona heeft ze ook al gespeeld voor onder andere VFL Wolfsburg en tevens kwam ze al 84 keer uit voor het Noorweegse vrouwelijke voetbalelftal.

29. Julie Ertz

Julie Ertz
 • Positie: Middenvelder
 • Land: Verenigde Staten

Julie Ertz is een Amerikaanse voetbalster die speelt op het middenveld. Ze speelt met het rugnummer 8.

In haar actieve carrière kwam ze al 110 keer uit voor het Amerikaanse elftal. Al haar hele clubcarrière speelt ze voor de Chicago Red Stars.

30. Lieke Martens

Lieke Martens
 • Positie: Aanvaller
 • Land: Nederland

De Nederlandse Lieke Martens wordt gezien als een enorme grootheid in het vrouwenvoetbal. Haar grootste successen beleefde ze in 2017, toen ze niet alleen verkozen werd tot ’s werelds beste voetbalster, maar ook met het Nederlandse elftal Europees kampioen werd, nadat ze Denemarken in de finale versloegen.

Ze begon haar voetbalcarrière in Nederland en via België, Duitsland en Zweden vond ze uiteindelijk haar huidige thuis in de stad Barcelona, gelegen in het Spaanse Catalonië.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Duurste Auto’s Ter Wereld

Top 10 Meest Succesvolle Nederlandse Films Ooit Gemaakt