Top 10 Beste Vlaamse Bands Aller Tijden

Dat onze benedenburen een fantastische muziekindustrie hebben, wisten wij Nederlanders natuurlijk al lang. Het is dan ook niet voor niets dat Belgische artiesten al lang zo populair zijn. Tijdens het samenstellen van deze lijst was het haast lastig een keuze te maken uit de prima Vlaamse bands die bestonden en waarvan sommigen er nog steeds bestaan.

Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan muzieksoorten die de artiesten ten gehore brengen: van rock-, klassiek-, dans-, en popmuziek. Wat dacht je bijvoorbeeld van The Pebbles, Stash, of Stromae? Allemaal van Vlaamse bodem. We zeggen niet meer… je leest er hier alles over.

De beste Vlaamse band aller tijden is Stromae. Deze band van de Belgische singer-songwriter Paul Van Haver, is wereldberoemd met hun elektronische en hiphop muziek. Stromae´s teksten zijn Franstalig, en hoewel zijn roots in België liggen, heeft hij ook Rwandese komaf.

Nieuwsgierig naar de overige 9 beste Vlaamse bands allertijden? Hier vind je ze.

1. Stromae

Paul van Haver werd op 12 maart 1985 geboren in België. Al vroeg raakte Paul geïnspireerd door muziek, en zo volgde hij les aan de muziekacademie. In 2001 richtte hij zich op een carrière als rapper.

Hoewel hij aan de muziekacademie studeerde, ging dit niet erg goed omdat hij daarnaast werkte om zijn carrière te bekostigen. Pas later, na een studie aan de filmschool, besliste hij zich volledig op muziek te gaan richten.

Dat heeft goed uitgepakt, want in 2009 had hij Als Stromae een wereldwijde hit met Alors on Dance. Inmiddels is deze Belgische artiest niet weg te denken uit de internationale hitlijsten.

2. The Pebbles

Op nummer 2 vinden we The Pebbles, een Belgische popgroep uit de zestiger jaren die internationaal succes had. Oorspronkelijk was hun naam The Fredstones, maar dit veranderde al gauw in The Pebbles. Ze worden ook weleens de Belgische Beatles genoemd.

Leden van de band waren Fred Beekmans, Bob Beekmans, Miel Gielen, Louis De Laet en Luc Smets. Hun grootste hit was Seven Horses In The Sky, waarmee ze bijna wereldwijd bekend werden.

Tot 1974 heeft de band verschillende artiesten op de bas, drums en keyboards gehad. In 1974 ging de groep uit elkaar, hoewel ze vandaag de dag soms samenkomen om op te treden.

3. Technotronic

Nog een Vlaams internationaal succes is Technotronic, in 1989 opgericht door Jo Bogaert.

De eerste single werd direct wereldwijd een hit, en wie kent hem niet: Pump Up The Jam. Daarnaast heeft Technotronic met hun muziek de Europese dancescene enorm beïnvloed.

Samen met Manuela Kamosi en Felly Kilingi maakte Jo Bogaert vele hits. Tot 1995 kwamen er 5 albums uit en na dat jaar, werd de band opgeheven.

4. Lio

Ga even goed zitten voor de echte naam van deze Portugees-Belgische legende: Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos, beter bekend als Lio, werd op 17 juni in 1962 geboren in Portugal.

Al snel verhuisde ze met haar moeder naar België, waar ze haar jeugd in Brussel doorbracht. Het werd snel duidelijk dat ze muzikaal talent had en begon ze als leadzangeres van haar band Lio, en in 1979 had ze een enorme hit met de single Bananasplit. In totaal heeft Lio 11 albums uitgebracht, en je kunt inmiddels in haar autobiografie LIO Popmodel, meer over haar te weten komen.

Daarnaast heeft Lio een carriere op het witte doek en is ze in meerdere films verschenen. Ze treedt met haar band af en toe nog op.

5. Gotye

Wouter De Backer, beter bekend als Gotye, is een Belgisch-Australische zanger. Hij begon de band Gotye, dat in 2011 wereldberoemd werd met het nummer Somebody That I Used to Know.

Hoewel Wouter in West-Vlaanderen geboren werd, verhuisde hij al gauw naar Australië. In 2013 won hij drie Grammy´s en vandaag de dag zit hij nog altijd in de muziekwereld.

Hij focust zich nu op muziek van Jean-Jacques Perrey, een Franse pionier op het gebied van elektronicamuziek, dat hij nieuw leven inblaast.

6. K3

Wellicht is dit niet de eerste band waar je aan denkt als we het over Vlaamse bands hebben, maar hij moet er toch echt bij: K3. Of je ze nu leuk of irritant vindt, deze groep heeft tijdens hun meer dan twintig jarige bestaan enorme successen geboekt.

K3 werd in 1998 opgericht door Karen Damen, Kathleen Aerst en Kristel Verbeke. De band werd bekend met het nummer Heyah Mama. Inmiddels kan haast iedereen hits als Alle Kleuren, Tele-Romeo, De 3 Biggetjes, en Mamasé wel meezingen.

De band heeft al vele gedaanteverwisselingen gehad en bestaat op dit moment uit Hanne Verbruggen, Marthe De Pillecyn en Julia Boschman. Naast muziek, hebben ze ook televisieprogramma’s, musicals en films.

7. Helmut Lotti

Helmut Lotigiers, onder het grote publiek bekend als Helmut Lotti, werd in 22 oktober 1669 geboren in België. Als Belgische zanger en pianist staat hij aan het hoofd van zijn band onder de naam Helmut Lotti, waarmee hij in 1995 internationaal doorbreekt met een concert dat begeleid wordt door een symfonisch orkest.

Vanaf dat moment brengt Helmut Lotti verschillende platen op, waaronder Helmut Lotti goes Classic. Dit is de bestverkochte plaat in België ooit, bekroond met maar liefst 12 keer platina.

Inmiddels heeft Helmut Lotti meer dan 20 albums op zijn naam staan, waarvan de meesten grote hitsingles hebben. Hoewel hij al sinds 1988 actief is, staat hij tot de dag van vandaag nog altijd op het podium.

8. Lasgo

De Belgische dance band bestaande Peter Luts, Dave McCullen en Evi Goffin is al sinds 2001 actief. Ze hadden hun eerste grote hit in 2001, namelijk met Something. Niet alleen in België werd dit een succes: het stond wereldwijd wekenlang in de hitlijsten.

In 2004 mocht Lasgo de European Border Breakers Awards op hun naam schrijven. Inmiddels zijn er 3 albums met meer dan 11 hits, en is de samenstelling van Lasgo veranderd.

Hoewel de band tot op heden nog bij elkaar is, zijn er sinds 2013 geen nieuwe singles of albums meer uitgebracht.

9. Stash

Stash is een Vlaamse band die in 1997 opgericht werd. De band bestaat uit Gunther Verspecht, Mathias Moors, David Vertongen en Philip Bruffaerts.

Tot op heden hebben ze 5 albums uitgebracht en heeft Stash op meerdere populaire festivals gestaan, zoals Marktrock en Rock Werchter.

Het grote succes van Stash begon in 2004, met de single Sadness, die wekenlang in de top 10 van de Ultratop 75 bleef staan. De band voegt meestal een extra aan hun videoclips toe; zo zijn hun moeders in de clip van Shelter from Evil Ones te zien, en verschijnen Vlaamse artiesten als Luc De Vos en Axl Peleman in de clip van Sadness.

10. 2 Unlimited

We sluiten de lijst met de beste Vlaamse bands aller tijden af met 2 Unlimited. Dit is een ontzettend populaire Belgisch Nederlandse pop band die in 1991 werd opgericht door Jean-Paul De Coster, Phil Wilde, Anita Doth en Ray Slijngaard.

Gedurende de negentiger jaren had 2 Unlimited behoorlijk wat wereldwijde hits, zoals No Limit, Twilight Zone, en Jump For Joy. Nadat ze aan het einde van de jaren ´90 uit elkaar gingen, gaat 2 Unlimited sinds 2012 weer onder de oude samenstelling en naam verder.

Er zijn 5 albums uitgebracht die alle 5 meerder singles laten horen die absolute hits waren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Strengste Landen ter Wereld

Top 10 Kleinste Staten van Amerika