Top 30 Beste Verdedigers Aller Tijden

Elke positie in het voetbal is natuurlijk belangrijk, maar verdedigers zijn zeker één van de belangrijkste spelers op het veld. Ze moeten zorgen dat het team geen tegendoelpunten krijgt en wanneer dit lukt is de kans natuurlijk veel groter dat het team wint. Zonder tegendoelpunten is het namelijk makkelijker winnen dan met tegendoelpunten.

Verdedigers moeten in veel dingen erg goed zijn. Het is handig als ze snel zijn, lang zijn, sterk zijn, maar bijvoorbeeld ook goed kunnen tackelen. Door de jaren heen zijn er al veel verdedigers geweest die erg goed waren in hun vak. Maar welke verdedigers zijn nou de allerbeste verdedigers aller tijden? Op die vraag krijg je in dit artikel antwoord.

De beste verdediger aller tijden is Paolo Maldini. Hij werd op 26 juni 1968 geboren in Milaan en speelde zijn hele leven voor AC Milan. Hij is de zoon van Cesare Maldini, die ook voor AC Milan speelde en de vader van Daniel Maldini, die op dit moment actief is voor AC Milan. De familie is dus al drie generaties lang actief bij hun favoriete club, AC Milan. Meer over Maldini volgt later.

Weten welke 29 andere verdedigers er in het lijstje van de top 30 beste verdedigers aller tijden staan? Lees dan snel verder!

1. Paolo Maldini

Paolo Maldini
 • Actief van: 1984
 • Actief tot: 2000
 • Gespeeld voor: AC Milan
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Paolo Maldini is de allerbeste verdediger aller tijden. Hij werd geboren in Milaan en was zijn hele leven actief voor ‘zijn’ club, AC Milan. Hij speelde daarnaast vele wedstrijden voor zijn land, Italië, en was zelfs lange tijd recordinternational. In deze titel werd hij echter voorbijgestreefd door Fabio Cannavaro, die eerder in het lijstje al aan bod kwam.

In totaal speelde Paolo Maldini maar liefst 647 wedstrijden voor de club uit Milaan en in deze wedstrijden kwam hij 29 keer tot scoren. Dit is natuurlijk niet super veel, maar hij is dan ook verdediger.

Hoewel AC Milan vandaag de dag niet zo veel prijzen meer wint heeft Maldini met de club al vele prijzen gewonnen. Zo won hij maar liefst vijf keer de Champions League met de club en daarnaast zeven keer de Serie A. Daarnaast verloor hij twee keer in finale met Italië, één WK finale en één EK finale. Dit zijn nog maar enkele van de indrukwekkende gebeurtenissen in de carrière van Paolo Maldini.

2. Franco Baresi

Franco Baresi
Beeld: Wikimedia / Kurt Schorrer
 • Actief van: 1977
 • Actief tot: 1997
 • Gespeeld voor: AC Milan
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Franco Baresi is een centrale verdediger die actief was van 1977 tot en met 1997 en hij speelde zijn hele carrière voor AC Milan. In totaal kwam hij tot 532 wedstrijden voor de club, waarin hij 16 doelpunten maakte. Hij won vele prijzen met de club, zo won hij zes keer de Serie A met AC Milan, maar ook twee keer de Serie B. Daarnaast won hij drie keer de Champions League en twe keer het WK voor clubs.

Ook speelde hij voor zijn land, Italië. Hij kwam tot 82 interlands voor zijn land en maakte hierin één doelpunt. Met zijn land won hij in 1982 het WK.

3. Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer
 • Actief van: 1964
 • Actief tot: 1983
 • Gespeeld voor: FC Bayern München, New York Cosmos, Hamburger SV, New York Cosmos
 • Afkomstig uit: Duitsland
 • Positie: centrale verdediger

Franz Beckenbauer is één van de, al dan niet de grootste Duits voetballer aller tijden. Hij was op meerdere posities inzetbaar, maar staat vooral bekend als een enorm goede centrale verdediger. Het grootste deel van zijn carrière was hij actief voor FC Bayern München. Hij speelde 427 wedstrijden voor de club waarin hij 60 keer tot scoren kwam. Met de club won hij onder andere drie keer een Champions League en één keer een Europa League, daarnaast won hij bijvoorbeeld vier keer de Bundesliga met de club.

Hij speelde daarnaast ook veel wedstrijden voor de New York Cosmos. Hij was verdeeld over twee periodes actief voor de club en kwam in totaal tot 132 wedstrijden, waarin hij 21 doelpunten maakte. Met de club werd hij drie keer kampioen van Noord-Amerika. Hij was ook nog actief voor Hamburger SV en ook daar won hij een Bundesliga titel.

4. Cafu

Cafu
 • Actief van: 1989
 • Actief tot: 2008
 • Gespeeld voor: Sao Paulo FC, Real Zaragoza, SE Palmeiras, AS Roma, AC Milan
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: rechtsback

Cafu, die eigenlijk Marcos Evangelista de Moraes heet, is een ex-voetballer, afkomstig uit Brazilië. Hij speelde als rechtsback en was voor tal van grote clubs actief, waaronder AS Roma en AC Milan. Het grootste gedeelte van zijn carrière was hij actief voor de eerstgenoemde club, AS Roma. Hij speelde in totaal 219 officiële wedstrijden voor de club, waarin hij 8 doelpunten maakte. Met de club won hij één keer een Serie A titel.

Meer prijzen won hij echter bij AC Milan, een club waar hij een kortere periode actief was. Hij speelde 166 officiële wedstrijden voor de club en maakte 5 doelpunten voor de club. Bij de club won hij onder andere een Serie A titel, maar daarnaast ook een Champions League en een WK voor clubs.

5. Cesare Maldini

Cesare Maldini
 • Actief van: 1952
 • Actief tot: 1967
 • Gespeeld voor: US Triestina, AC Milan, Torino FC
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Cesare Maldini is de vader van Paolo Maldini en de opa van Daniel Maldini. Elk van deze drie namen waren, of in het geval van Daniel zijn, actief voor ‘hun’ club AC Milan. Hij werd geboren in Milaan en was actief voor van 1952 tot en met 1967. Hij begon zijn carrière bij US Triestina en vertrok vervolgens naar AC Milan.

Bij AC Milan speelde hij 347 wedstrijden, waarin hij 3 keer tot scoren kwam. Echter, dit is een nietszeggende statistiek, want hij is een verdediger. Met de club won hij vier keer het Serie A kampioenschap en daarnaast één keer een Champions League titel. Later werd hij ook trainer van AC Milan. Al trainer van AC Milan won hij één keer een Europa League titel en daarnaast één keer een Coppa Italia.

Als speler én trainer was Cesare Maldini ook actief voor Italië. Als speler speelde hij 25 officiële interlands voor zijn land en hierin kwam hij 1 keer tot scoren. Hij won met het land helaas nooit een prijs. Als bondscoach stond hij aan de leiding van 20 interlands, waarvan er 10 gewonnen werden. Zijn grootste succes als bondscoach was de kwartfinale van het WK van 1998, het enige eindtoernooi waarop hij als trainer actief was. Italië werd in deze kwartfinale echter na penalty’s uitgeschakeld door Frankrijk, het land dat het toernooit uiteindelijk zou winnen.

6. Bobby Moore

Bobby Moore
Beeld: Wikimedia / Koch, Eric / Anefo
 • Actief van: 1958
 • Actief tot: 1983
 • Gespeeld voor: West Ham United, Fulham, San Antonio, Seattle Sounders, Herning Fremad, Carolina Lightnin’
 • Afkomstig uit: Engeland
 • Positie: centrale verdediger

Robert ‘Bobby’ Frederick Chelsea Moore, die vaak gewoon Bobby Moore genoemd wordt, was een Engelse centrale verdediger die actief was van 1958 tot 1983. Hij begon zijn carrière bij West Ham United en was hier ook het grootste gedeelte van zijn carrière actief. Uiteindelijk kwam hij tot 544 wedstrijden bij de club en hierin maakte hij 24 doelpunten. Met de club won hij uiteindelijk een FA Cup en een Europa League.

Vervolgens was hij nog actief voor verschillende clubs, waaronder drie clubs in de Verenigde Staten. Daarnaast speelde Bobby Moore veel interlands voor zijn land, Engeland. Hij speelde 108 officiële interlands voor zijn land en maakte hierin twee doelpunten. Hij was onderdeel van de Engeland selectie die ‘voetbal home bracht’. Hij was namelijk basisspeler, en tevens aanvoerder, van de Engeland selectie die in 1966 het WK won.

7. Frank Rijkaard

Frank Rijkaard
 • Actief van: 1980
 • Actief tot: 1995
 • Gespeeld voor: Ajax, Sporting Club de Portugal, Real Zaragoza, AC Milan, Ajax
 • Afkomstig uit: Nederland
 • Positie: centrale verdediger / centrale verdedigende middenvelder

Frank Rijkaard is een Nederlander die lange tijd actief was als voetballer. Hij speelde voornamelijk op de posities centrale verdediger en centrale verdedigende middenvelder en daarom past hij prima in deze lijst. Hij begon zijn carrière bij Ajax. Hij speelde in totaal 206 wedstrijden voor de club en maakte hierin 46 doelpunten. Hij won met de club onder andere een Champions League en daarnaast bijvoorbeeld vijf keer een Eredivisie titel.

In zijn carrière speelde hij nog voor verschillende andere clubs, maar de meest noemenswaardige daarvan is AC Milan. Voor deze club speelde hij in totaal 142 officiële wedstrijden, waarin hij 6 keer tot scoren kwam. Met deze club won hij onder andere twee keer een Champions League en daarnaast twee keer een Serie A.

Na het beëindigen van zijn spelerscarrière begon Frank Rijkaard zijn carrière als trainer en ook deze was erg succesvol. Hij was bijvoorbeeld vijf seizoenen lang actief als trainer van FC Barcelona. Hier won hij één keer een Champions League, twee keer een Primera Division titel en twee keer een Supercopa de Espana.

8. Daniel Passarella

Daniel Passarella
 • Actief van: 1971
 • Actief tot: 1989
 • Gespeeld voor: CA Sarmiento, CA River Plate, ACF Fiorentina, Internazionale, CA River Plate
 • Afkomstig uit: Argentinië
 • Positie: centrale verdediger

Daniel Alberto Passarella is een ex-voetballer die geboren werd in Chacabuco, Argentinië. Zijn carrière begon in 1971, bij CA Sarmiento. Hij zou uiteindelijk 36 wedstrijden voor de club spelen voordat hij naar CA River Plate vertrok. Bij deze club zou hij tot maar liefst 226 wedstrijden komen, waarin hij 90 doelpunten maakte. Vervolgens maakte hij de overstap naar Europa, om te gaan spelen voor ACF Fiorentina.

Vanuit ACF Fiorentina zou hij de overstap maken naar Internazionale om vervolgens de spectaculaire terugkeer te maken naar CA River Plate. Daarnaast speelde hij maar liefst 70 officiële interlands voor zijn land, Argentinië, waarin hij 22 keer tot scoren kwam. Met zijn land zou hij twee keer een WK winnen. Namelijk het WK van 1978 en het WK van 1986.

9. Giacinto Facchetti

Giacinto Facchetti
 • Actief van: 1960
 • Actief tot: 1978
 • Gespeeld voor: Internazionale
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Giacinto Facchetti was een Italiaanse centrale verdediger die zijn gehele professionele carrière actief was voor Internazionale. Hij was maar liefst 1 meter 91 en hij was dan ook vaak één van de langste spelers op het veld. Als verdediger kan dit een groot voordeel zijn. In totaal kwam Giacinto Facchetti in een periode van 18 jaar tot 475 officiële wedstrijden voor Internazionale en in deze wedstrijden scoorde hij 59 keer.

Met Internazionale won hij in totaal vier keer het Italiaanse kampioenschap en daarnaast twee keer de Champions League, en dat is zeker nog niet alles. Nadat Facchetti helaas tot overlijden kwam besloot zijn club Internazionale dat zijn rugnummer, nummer 3, nooit meer gebruikt zou worden. Een bijzonder teken van respect!

10. Alessandro Costacurta

Alessandro Costacurta
 • Actief van: 1986
 • Actief tot: 2007
 • Gespeeld voor: AC Milan, AC Monza
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Alessandro Costacurta, die vaak ook wel Billy genoemd werd, was een Italiaanse centrale verdediger die het grootste gedeelte van zijn carrière actief was voor AC Milan. Echter, zijn eerste seizoen bij de senioren werd hij verhuurd aan AC Monza. Voor de club speelde hij 30 wedstrijden en vervolgens vond AC Milan dat hij klaar was om te gaan spelen in de hoofdmacht van de selectie.

Hij zou uiteindelijk tot 458 wedstrijden in de hoofdmacht komen. Hij scoorde maar 3 keer voor AC Milan. Dat is één goal meer dan hij maakte bij het Italiaanse elftal, terwijl hij daar maar 59 wedstrijden speelde. Alessandro Costacurta was niet echt een doelpuntenmaker dus, gelukkig was hij verdediger.

Na zijn carrière zou hij nog actief zijn als trainer. Dit werd echter nooit een super groot succes. Zijn meest prominente rol was die als technisch assistent van AC Milan en hij was maar één keer actief als hoofdtrainer van een club. Dit was zijn één seizoen durende periode bij AC Mantova.

11. Alessandro Nesta

Alessandro Nesta
 • Actief van: 1993
 • Actief tot: 2014
 • Gespeeld voor: SS Lazio Roma, AC Milan, Montreal Impact, Chennayin
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Alessandro Nesta is een Italiaanse ex-voetballer die het grootste deel van zijn carrière actief was in zijn thuisland. Hij begon zijn carrière bij SS Lazio Roma, de club waarvoor hij uiteindelijk tot 193 wedstrijden kwam, waarin hij 1 keer tot scoren kwam. Vervolgens maakte hij de overstap naar AC Milan. Bij deze club was hij het grootste gedeelte van zijn carrière actief. Hij speelde uiteindelijk 224 wedstrijden voor de club en daarin scoorde hij 7 doelpunten.

Met AC Milan won hij twee keer een Champions League en daarnaast twee keer een Serie A titel. Na AC Milan maakte hij de overstap naar Montreal Impact. Voor Montreal Impact zou hij 31 wedstrijden spelen voordat hij de overstap maakte naar Chennaiyin, een Indiase club waar hij nog 3 wedstrijden speelde.

12. Mauro Tassotti

Mauro Tassotti
 • Actief van: 1978
 • Actief tot: 1997
 • Gespeeld voor: SS Lazio Roma, AC Milan
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: rechtsback

Mauro Tassotti was een rechtsback uit Italië die het grootste gedeelte van zijn carrière speelde voor AC Milan. Bij de club speelde hij maar liefst 428 wedstrijden, waarin hij 8 keer tot scoren kwam. Voordat hij bij AC Milan terecht kwam speelde hij echter voor SS Lazio Roma, waar hij al 41 wedstrijden had gespeeld.

Ook was hij actief voor zijn land Italië, maar hij kwam ‘maar’ tot 7 interlands. Het hoogtepunt van zijn carrière was waarschijnlijk de Champions League die hij won met AC Milan.

13. Fulvio Collovati

Fulvio Collovati
 • Actief van: 1976
 • Actief tot: 1993
 • Gespeeld voor: AC Milan, Internazionale, Udinese, AS Roma, Genoa
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Fulvio Collovati speelde al centrale verdediger voor verschillende clubs in Italië, maar hij verliet zijn thuisland nooit in zijn actieve carrière. Het grootste gedeelte van zijn carrière speelde hij voor AC Milan, voordat hij de overstap maakte naar stadsgenoot Internazionale. Vervolgens zou hij nog spelen voor Udinese, AS Roma en Genoa.

Ook speelde hij in totaal om precies te zijn 50 wedstrijden voor het Italiaanse nationale voetbalelftal. Zijn enige prijzen won hij bij AC Milan. Voor AC Milan won Fulvio Collovati één Serie A, één Coppa Italia en één Mitropa Cup in de 158 wedstrijden die hij speelde voor de club.

14. Lilian Thuram

Lilian Thuram
 • Actief van: 1990
 • Actief tot: 2008
 • Gespeeld voor: AS Monaco, Parma, Juventus, FC Barcelona
 • Afkomstig uit: Frankrijk
 • Positie: centrale verdediger / rechtsback

Lilian Thuram was een voetballer die actief was als verdediger. Hij speelde als centrale verdediger, maar ook als rechtsback. Hij werd geboren in Guadeloupe, wat een kolonie van Frankrijk was en dat is dan ook de reden dat hij zijn interlands speelde voor Frankrijk. In totaal speelde hij zelfs 142 wedstrijden voor Frankrijk en hierin won hij onder andere een EK én een WK.

Gedurende zijn carrière speelde Thuram voor verschillende enorm grote clubs. De club waarvoor hij speelde zijn AS Monaco, Parma, Juventus en FC Barcelona. Zijn zoon, Marcus Thuram, speelt inmiddels als aanvaller van Borussia Dortmund.

15. Luis Pereira

Luis Pereira
 • Actief van: 1967
 • Actief tot: 1997
 • Gespeeld voor: Sao Bento, Palmeiras, Atletico Madrid, Flamengo, Palmeiras, Portuguesa, Corinthians, Santo André, Central de Cotia, Sao Caetano, Sao Bernardo, Sao Bento, Sao Caetano
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: centrale verdediger

Luis Pereira werd op 21 juni van het jaar 1949 geboren in Brazilië en was van 1967 tot en met 1997 actief als professioneel voetballer. Hij speelde het grootste gedeelte van zijn wedstrijden op de centrale verdediger positie en deed dit voor enorm veel verschillende club. Al deze clubs waren clubs uit Brazilië, behalve één. Hij was namelijk ook actief in Europa, voor Atletico Madrid.

Voor Atletico Madrid speelde hij uiteindelijk 143 officiële wedstrijden waarin hij 14 doelpunten maakte. Na zijn carrière werd hij trainer en hij was voor verschillende clubs actief. Zo trainde hij bijvoorbeeld de club waar zijn carrière ooit begon, Sao Bento, maar ook het tweede elftal van Atletico Madrid.

16. Sergio Ramos

Sergio Ramos
 • Actief van: 2003
 • Actief tot: heden
 • Gespeeld voor: Sevilla FC, Real Madrid, Paris Saint Germain
 • Afkomstig uit: Spanje
 • Positie: centrale verdediger

Sergio Ramos is een Spaanse centrale verdediger wiens carrière nog altijd niet afgelopen is. Inmiddels is hij 35 jaar oud, maar hij kan nog makkelijk mee op het allerhoogste niveau. Hij maakte dan ook onlangs nog de overstap naar Paris Saint Germain. Hiermee kwam er een einde aan zijn lange periode bij Real Madrid, waar hij uitgroeide tot een echte legende.

Hij speelde voor de club uit Madrid maar liefst 469 wedstrijden waarin hij 72 doelpunten maakte. Met de club behaalde hij grote successen, zo won hij er bijvoorbeeld vier keer de Champions League.

17. Alan Hansen

 • Actief van: 1973
 • Actief tot: 1991
 • Gespeeld voor: Partick Thistle, Liverpool
 • Afkomstig uit: Schotland
 • Positie: centrale verdediger

Het grootste gedeelte van zijn carrière was de Schotse Alan Hansen actief voor Liverpool. Voor deze club speelde hij 434 officiële wedstrijden en hierin maakte hij 8 doelpunten. Voor zijn andere club, Partick Thistle, maakte hij 6 doelpunten in ‘maar’ 86 doelpunten, erg opvallend.

De meeste prijzen won hij echter met Liverpool. Hier won hij namelijk één keer de Champions League, acht keer de hoogste Engelse competitie, die destijds nog de First Division heette. Daarnaast won hij bijvoorbeeld ook twee keer de FA Cup en vier keer de League Cup. Op individueel vlak behaalde hij ook grote successen. Zo werd hij opgenomen in de Football League 100 Legends.

18. Giuseppe Bergomi

 • Actief van: 1979
 • Actief tot: 1999
 • Gespeeld voor: Internazionale
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: centrale verdediger

Giuseppe Bergomi is een Italiaanse ex-verdediger die zijn volledige carrière speelde voor Internazionale. Hij speelde in totaal maar liefst 519 wedstrijden voor de club waarin hij 23 doelpunten maakte.

Met de club won hij bijvoorbeeld eens een Serie A titel en daarnaast won hij met zijn land, Italië, eens een WK, namelijk in 1982. In totaal speelde hij 81 officiële interlands voor het Italiaanse nationale voetbalelftal, waarin hij 6 doelpunten maakte.

19. Lucio

Lucimar da Silva Ferreira
Beeld: Wikimedia / Steindy
 • Actief van: 1997
 • Actief tot: 2019
 • Gespeeld voor: CR Guara, Internacional, Bayer 04 Leverkussen FC Bayern München, Internazionale, Juventus, Sao Paulo FC, SE Palmeiras, FC Goa, SE Gama, Brasiliense FC
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: centrale verdediger

Lucio, die in zijn volledigheid Lucimar da Silva Ferreira heet, was een Braziliaanse rechtsbenige centrale verdediger die het grootste gedeelte van zijn carrière actief was voor FC Bayern München. Hij speelde in totaal 219 wedstrijden voor de club en kwam hierin 12 keer tot scoren.

Hij speelde echter nog voor vele andere grote clubs. Zo speelde hij bijvoorbeeld voor Internazionale, maar ook voor Juventus en het Braziliaanse Sao Paulo FC. Hij won vele prijzen in zijn leven, waaronder een WK met zijn land Brazilië.

20. Thiago Silva

Thiago Silva
 • Actief van: 2002
 • Actief tot: heden
 • Gespeeld voor: RS Futebol Clube, Juventude, FC Porto B, Dinamo Moskou, Fluminense, AC Milan, Paris Saint Germain, Chelsea FC
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: centrale verdediger

Thiago Emiliano da Silva is een Braziliaanse centrale verdediger die nog altijd actief is. Op dit moment speelt hij voor Chelsea FC, maar hij heeft al voor verschillende andere grote clubs gespeeld. Zijn meest noemenswaardige periode was die bij Paris Saint Germain, de club waar hij lange tijd aanvoerder was.

Hij won bij de club maar liefst zeven keer de Franse competitie, maar won helaas nooit de Champions League, wat eigenlijk wel het grootste doel is van de club uit Parijs. In zijn eerste seizoen bij Chelsea FC won hij echter meteen de Champions League.

21. Claudio Gentile

 • Actief van: 1971
 • Actief tot: 1988
 • Gespeeld voor: Arona, Varese, Juventus, ACF Fiorentina, Piacenza
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Claudio Gentile, die vaak Khadaffi genoemd werd, was zijn volledige carrière actief in Italië en speelde tevens zijn interlands voor dit land, maar werd er niet geboren. Hij werd namelijk geboren in Tripoli, de hoofdstad van Libië. Hij speelde in totaal 71 wedstrijden in het Italiaanse nationale voetbalelftal. Met dit land was hij onderdeel van de selectie die in 1982 de wereldbeker terug naar Italië bracht.

Het grootste deel van zijn clubcarrière was hij actief voor Juventus. In totaal speelde hij 11 seizoenen voor de club uit Turijn en met de club won hij verschillende prijzen, waaronder zes keer een Serie A titel.

22. Wim Suurbier

Beeld: Wikimedia / Peters, Hans / Anefo
 • Actief van: 1964
 • Actief tot: 1987
 • Gespeeld voor: Ajax, FC Schalke 04, FC Metz, Los Angeles Aztecs, Sparta Rotterdam, Tung Sing FC, San Jose Earthquakes, Golden Bay Earthquakes, Tulsa Roughnecks, Houston Dynamos, Tampa Bay Rowdies
 • Afkomstig uit: Nederland
 • Positie: rechtsback

Wim Suurbier was een Nederlandse centrale verdediger die werd geboren in Eindhoven, maar zijn professionele carrière begon bij Ajax. Voor de Amsterdamse club speelde hij in totaal 392 wedstrijden in de hoofdmacht.

Uiteindelijk kwam hij via FC Schalke 04 en FC Metz terecht in de Verenigde Staten, waar hij uiteindelijk voor zes verschillende Amerikaanse clubs speelde. Uiteindelijk zou hij nog lang in de Verenigde Staten blijven wonen, hij bleef er namelijk nog lang actief. Wim Suurbier heeft waarschijnlijk een erg mooie, lucratieve carrière beleefd.

23. Ruud Krol

Ruud Krol
Beeld: Wikimedia / Christophe95
 • Actief van: 1968
 • Actief tot: 1986
 • Gespeeld voor: Ajax, Vancouver Whitcaps, SSC Napoli, AS Cannes
 • Afkomstig uit: Nederlands
 • Positie: linksback

Ruud Krol was Nederlandse linksback die vaak Rudy genoemd werd. Hij begon zijn carrière bij Ajax en speelde uiteindelijk 339 wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Vervolgens vertrok hij naar Canada, waar hij één seizoen voor de Vancouver Whitecaps ging spelen.

Bij zijn terugkeer in Europa kwam hij bij SSC Napoli terecht. Hier speelde hij 107 wedstrijden, waarna hij weer vertrok naar AS Cannes. Hier speelde hij uiteindelijk nog 63 wedstrijden, voordat hij zijn professionele carrière beëindigde. Daarnaast speelde Ruud Krol veel interlands in het Nederlands elftal, hij kwam uiteindelijk namelijk tot 83 wedstrijden.

24. Phil Neal

Phil neal
Beeld: Wikimedia / Eddie Janssens
 • Actief van: 1968
 • Actief tot: 1989
 • Gespeeld voor: Northampton Town, Liverpool, Bolton Wanderers
 • Afkomstig uit: Engeland
 • Positie: centrale verdediger

Phil Neal was een Engelse verdediger en hij begon zijn carrière in 1968 bij Northampton Town. Bij de club uit Engeland speelde hij 187 wedstrijden voordat hij de overstap maakte naar Liverpool, de club waar hij het grootste gedeelte van zijn carrière actief zou zijn. Hij speelde voor de club aan de Merseyside namelijk 455 wedstrijden, waarin hij 41 doelpunten maakte.

Vervolgens vertrok hij naar Bolton Wanderers, waar hij nog 64 wedstrijden zou spelen. Ook was hij actief in het Engelse nationale voetbalelftal, waar hij in totaal 50 officiële interlands voor zou spelen. Met Engeland won hij helaas geen prijzen. Zijn carrière begon namelijk pas twee jaar nadat de Engelsen hun laatste prijs tot nu toe wonnen.

25. Sol Campbell

Sol Campbell
 • Actief van: 1992
 • Actief tot: 2011
 • Gespeeld voor: Tottenham Hotspur, Arsenal FC, Portsmouth, Notts County, Arsenal FC, Newcastle United
 • Afkomstig uit: Engeland
 • Positie: centrale verdediger

Sol Campbell, die eigenlijk Sulzeer ‘Sol’ Jeremiah Campbell heet, werd geboren in Londen en werd uiteindelijk een erg succesvolle centrale verdediger, één van de meeste succesvolle die Engeland ooit had. Hij wordt dan ook wel The Vedette Himself genoemd. Voor het Engelse nationale elftal speelde hij in totaal 73 interlands, maar helaas won hij geen prijzen met dit elftal.

Hij begon zijn professionele carrière bij het Noord-Londense Tottenham Hotspur, maar zou vervolgens de gewaagde overstap maken naar aartsrivaal Arsenal FC, en dit zelfs transfervrij. Dit is een overstap die hem nog altijd niet in dank wordt afgenomen en door de fans wordt hij dan ook Judas genoemd.

26. Jurgen Kohler

 • Actief van: 1983
 • Actief tot: 2002
 • Gespeeld voor: Waldhof Mannheim, 1. FC Köln, FC Bayern München, Juventus, Borussia Dortmund
 • Afkomstig uit: Duitsland
 • Positie: centrale verdediger

Jurgen Kohler werd geboren in Lambsheim, Duitsland en zou uitgroeien tot één van de grootste Duitse verdedigers aller tijden. Hij begon zijn carrière bij Waldhof Mannheim, maar kwam uiteindelijk via 1. FC Köln terecht bij FC Bayern München. Voor FC Bayern München speelde hij 55 wedstrijden voordat hij vertrok naar Juventus.

Uiteindelijk zou hij nog terecht komen bij Borussia Dortmund, de club waar hij 191 wedstrijden zou spelen. In zijn carrière won hij vele prijzen, zo won hij met zijn land Duitsland al eens een WK én een EK. Ook won hij met Borussia Dortmund een Champions League en daarnaast twee keer een Bundesliga titel.

27. Roberto Carlos

Roberto Carlos
 • Actief van: 1991
 • Actief tot: 2015
 • Gespeeld voor: Uniao Sao Joao, Atletico Mineiro, SE Palmeiras, Internazionale, Real Madrid, Fenerbahçe, Corinthians, Anzhi Machatsjkala, Delhi Dynamos
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: linksback

Roberto Carlos was een Braziliaanse linksback die natuurlijk voornamelijk bekend staat om zijn wereldberoemde curve vrije trap die nog altijd vaak op televisie te zien is. Hij begon zijn carrière bij Uniao Sao Joao maar speelde voor vele andere grote clubs.

Zijn bekendste periode is waarschijnlijk die bij Real Madrid. Hij speelde er 370 officiële wedstrijden en kwam daarin tot 47 doelpunten. Enkele van deze doelpunten waren werkelijk prachtig. Hij speelde ook 125 interlands voor Brazilië en kwam hierin tot 19 doelpunten. Met zijn land won hij eens een WK, namelijk het WK van 2002. Met Real Madrid won hij bijvoorbeeld drie keer de Champions League.

28. Virgil van Dijk

Virgil van Dijk
 • Actief van: 2010
 • Actief tot: heden
 • Gespeeld voor: FC Groningen, Celtic, Southampton, Liverpool
 • Afkomstig uit: Nederland
 • Positie: centrale verdediger

Er is zeker ook Nederlandse trots terug te vinden in dit lijstje. Virgil van Dijk is de beste Nederlandse centrale verdediger van dit moment. Hij speelt op dit moment bij Liverpool, maar dit is zeker niet de eerste club waar hij actief voor was.

Zijn professionele carrière begon hij namelijk bij FC Groningen, maar via Celtic en Southampton kwam hij uiteindelijk als duurste verdediger ter wereld binnen bij Liverpool. Inmiddels speelde hij er al 96 wedstrijden waarin hij 11 doelpunten maakte. Met de club won hij onder andere al een Premier League titel en een Champions League titel.

29. Fabio Cannavaro

Fabio Cannavaro
 • Actief van: 1992
 • Actief tot: 2011
 • Gespeeld voor: SSC Napoli, Parma Calcio, Internazionale, Juventus, Real Madrid, Juventus, Al Ahli
 • Afkomstig uit: Italië
 • Positie: centrale verdediger

Fabio Cannavaro is een Italiaanse ex-voetballer die ook wel de Il Muro di Berlino genoemd wordt. Dit is de Italiaanse vertaling van de Berlijnse Muur en hij heeft deze naam natuurlijk niet voor niets gekregen. Hij was echt een muur in de verdediging. O

Hij speelde voor verschillende clubs, waaronder SSC Napoli, Internazionale, Juventus en Real Madrid. Het langste speelde hij echter bij Parma Calcio. Bij deze Italiaanse club speelde hij in totaal 212 wedstrijden. Ook was hij lange tijd actief voor het Italiaanse nationale voetbalelftal. Hij speelde 136 interlands voor zijn land en maakte hierin 2 doelpunten. Fabio Cannavaro is nog altijd recordinternational van zijn land en won als aanvoerder van e ploeg in 2006 het WK. Datzelfde jaar won hij ook de Ballon d’Or, waarmee hij dus verkozen werd tot beste voetballer ter wereld van dat jaar.

30. Marcelo

Marcelo
 • Actief van: 2005
 • Actief tot: heden
 • Gespeeld voor: Fluminense, Real Madrid
 • Afkomstig uit: Brazilië
 • Positie: linksback

Marcelo Vieira da Silva Junior is een Braziliaanse linksback die nog altijd actief is. Hij begon zijn carrière bij Fluminense, de club waar hij ook zijn jeugdopleiding genoot. Vervolgens maakte hij de overstap naar Real Madrid. Bij Real Madrid speelde hij al 374 wedstrijden en won hij vele prijzen. Zo won hij al vier keer de Champions League met de club.

Daarnaast speelde hij al vele wedstrijden voor zijn land Brazilië en was hij zelfs lange tijd aanvoerder van de nationale ploeg. Hij speelde in totaal 58 officiële interlands en hij scoorde hierin 6 keer. De enige prijs die hij tot nu toe won hij met zijn land is de FIFA Confederations Cup, hij won deze prijs met zijn land namelijk in het jaar 2013.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Spitsen Van Dit Moment

Top 30 Beste Europese Voetballers Van Dit Moment