Top 30 Beste Universiteiten ter Wereld

Met meer dan 30.000 universiteiten ter wereld is het kiezen van een studieplek geen eenvoudige taak. Het is steeds normaler een tweede of derde taal goed te beheersen, reizen wordt steeds makkelijker, de samenleving wordt steeds digitaler; oftewel, er zijn steeds minder obstakels om aan een buitenlandse universiteit te gaan studeren. Wat zijn de beste opties?

De beste universiteit ter wereld is de University of Oxford. Deze Britse universiteit staat al vijf jaar lang op één in de ranking van het erkende tijdschrift Times Higher Education in samenwerking met Elsevier, vanwege haar uitmuntende prestaties op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale oriëntatie.

Bekijk ook: Top 10 Beste Nederlandse Universiteiten

Hoewel de eerste plek naar Groot-Brittannië gaat, zijn de Verenigde Staten oververtegenwoordigd in deze top 30. Dit land heeft dan ook, ná India, de meeste universiteiten binnen zijn grenzen en in ieder geval de meeste elite-universiteiten. Lees verder en kom erachter welke hoger onderwijsinstellingen wereldwijd als de beste worden beoordeeld.

1. University of Oxford

University of Oxford
 • Totale score: 95,6
 • Aantal studenten: 20.774
 • Studenten per personeelslid: 11,1

De beste universiteit ter wereld en de trots van Groot-Brittannië. Bijna 1.000 jaar geleden zou er al les worden gegeven. Vandaag de dag staat zij bekend om haar uitmuntende onderzoeksprestaties in de geneeskunde, bio- en natuurwetenschappen en kunst en geesteswetenschappen.

Ruim 40% van de studenten komt uit het buitenland, uit zo’n 140 verschillende landen. Onder de alumni vinden we Olympische medaillewinnaars, wereldleiders, Nobelprijswinnaars, beroemde dichters en schrijvers en ook gerenommeerde denkers en wetenschappers. Door haar aanwezigheid mag Oxford zich de jongste stad van het rijk noemen; bijna een kwart van de inwoners is namelijk student.

2. Stanford University

Stanford University
 • Totale score: 94,9
 • Aantal studenten: 16.223
 • Studenten per personeelslid: 7,4

De op één na beste universiteit ter wereld ligt in het hart van Silicon Valley, die met een campus van meer dan 12.000 voetbalvelden groot – lastig om je voor te stellen – één van de grootste campussen van het land heeft.

Deze particuliere universiteit scoort hoog op het toepassen van de ontdekte kennis, wat bijvoorbeeld heeft geleid tot de intrede van de computermuis en de uitvoering van de eerste succesvolle hart-longtransplantatie. Bedrijven die door Stanford-alumni of -partners zijn opgericht, brengen jaarlijks meer dan €2 biljoen op.

3. Harvard University

Harvard University
 • Totale score: 94,8
 • Aantal studenten: 21.261
 • Studenten per personeelslid: 9,3

Wie gevraagd wordt één beroemde Amerikaanse universiteit op te noemen, zal hoogstwaarschijnlijk met deze naam komen. Een totale score van 94,8 zet haar op de derde plek. Wat je wellicht niet weet, is waar de naam vandaan komt. John Harvard was de eerste die deze universiteit in Cambridge, Massachusetts, financieel bijstond en haar in 1638 zijn bibliotheek en de helft van zijn landgoed naliet.

Bijna 400 jaar later bedraagt het jaarlijkse collegegeld zo’n €41.379. Dit wordt echter in perspectief gezet door het te vergelijken met de €75.531 aan verwacht gemiddeld jaarsalaris tien jaar na het afronden van je carrière aan deze prestigieuze particuliere universiteit.

4. California Institute of Technology

California Institute of Technology
 • Totale score: 94,5
 • Aantal studenten: 2.238
 • Studenten per personeelslid: 6,3

Net niet genoeg punten voor de derde plek, maar zeker geen slechte score op een wereldranglijst van universiteiten. Dit particuliere instituut wordt ook wel Caltech genoemd en is wereldberoemd door haar onderwijs en onderzoek op het gebied van wetenschap en techniek.

Ze is de kleinste op deze lijst wat betreft aantal studenten, net iets meer dan 2.000, wat het toelatingsproces zeer competitief maakt. De campus ligt op een kleine afstand van het centrum van Los Angeles. Denk je erover na daar een studie te gaan volgen? Hou dan wel rekening met het collegegeld van ruim €46.000 per jaar.

5. Massachusetts Institute of Technology

Massachusetts Institute of Technology
 • Totale score: 94,4
 • Aantal studenten: 11.276
 • Studenten per personeelslid: 8,4

Op vijf, een technologisch instituut waar voornamelijk mannen studeren. Gesitueerd ook in Cambridge, maar dan in Cambridge, Massachusetts, Verenigde Staten. Belangrijke ontdekkingen die er zijn gedaan, zijn onder andere de ontwikkeling van de radar en de uitvinding van magnetisch kerngeheugen, wat nodig was voor de ontwikkeling van digitale computers.

Het onderwijs van deze particuliere universiteit uit 1861 is als volgt onderverdeeld: Architectuur en Planning, Kunst en Sociale Wetenschappen, Management en Wetenschap, Techniek en Geesteswetenschappen. Kofi Annan haalde ooit een master aan deze universiteit.

6. University of Cambridge

University of Cambridge
 • Totale score: 94
 • Aantal studenten: 19.370
 • Studenten per personeelslid: 11

Ook geen onbekende naam, terug in Groot-Brittannië vinden we een universiteit die al meer dan 8 eeuwen bestaat, één van de oudste nog bestaande universiteiten ter wereld. Studenten krijgen les in kleine groepen en de campus heeft een centrale ligging in de stad.

Voor buitenlandervaringen zijn er Summer Schools, en de U of C beschikt ook over meer dan 100 bibliotheken, negen musea en een botanische tuin. De bekende uitgever Cambridge University Press heeft meer dan 50 kantoren wereldwijd.

7. University of California, Berkeley

University of California, Berkeley
 • Totale score: 92,2
 • Aantal studenten: 39.918
 • Studenten per personeelslid: 19,8

Op nummer 7 staat deze prestigieuze Amerikaanse staatsuniversiteit uit 1868, die van alle instellingen op deze lijst het grootste aantal studenten per personeelslid heeft. Ze wordt ook wel een centrum van politiek activisme en studentenprotesten in San Francisco genoemd.

De kleuren van de openbare UC Berkeley zijn blauw en goud; blauw verwijst naar de Californische lucht en oceaan, en naar de geslaagden van Yale die een rol hadden in haar oprichting, en goud verwijst naar Californië, de ‘Gouden Staat’. De mascotte van de sportteams is dan ook een gouden beer.

8. Yale University

Yale University
 • Totale score: 91,6
 • Aantal studenten: 12.910
 • Studenten per personeelslid: 6

In de 18e eeuw functioneerde deze universiteit als een school waar uitsluitend theologie en heilige talen werden onderwezen. Tegenwoordig telt ze bijna 13.000 studenten die uit 14 studierichtingen kunnen kiezen. In 1861 was ze de eerste Amerikaanse universiteit die iemand een PhD-titel toekende.

Het hoofdgebouw van deze particuliere universiteit is gevestigd in New Haven, Connecticut, tussen Boston en New York. Ongeveer de helft van de studenten ontvangt een studiebeurs. Staatssecretarissen, presidenten, acteurs, Nobel- en Pulitzerprijswinnaars, beroemde kunstenaars en sporters, en ga zo maar door; de lijst van bekende alumni is lang.

9. Princeton University

Princeton University
 • Totale score: 91,5
 • Aantal studenten: 8.091
 • Studenten per personeelslid: 8

De universiteiten die we vanaf nu gaan tegenkomen, hebben alom bekende namen. Deze is er één van. Een relatief kleine universiteit, met net iets meer dan 8.000 studenten, en ook één van de oudste in Amerika. Bijna alle studenten wonen op de campus in New Jersey.

Op het campusterrein van 2,5 km2 oppervlakte – dit is te vergelijken met zo’n 375 voetbalvelden – staan er meer dan 200 gebouwen, waarvan het theater, het kunstmuseum en de bibliotheek de meeste bezoekers trekken. Michelle Obama, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Apollo-astronaut Pete Conrad waren ooit studenten hier.

10. University of Chicago

University of Chicago
 • Totale score: 90,3
 • Aantal studenten: 14.292
 • Studenten per personeelslid: 5,9

Deze Amerikaanse stadsuniversiteit moedigt sinds 1890 haar studenten aan op nieuwe manieren te denken, dieper te zoeken, creatiever te zijn en kritischer te analyseren. Ze wordt ook wel UChicago genoemd. Naast onderwijs en onderzoek spelen ook sport en kunst een belangrijke rol.

UChicago levert betekenisvolle bijdragen aan academisch onderzoek, bijvoorbeeld door de ontdekking van het verband tussen kanker en genetica, en aan de lokale economie, door middel van het Polsky Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie, dat de wetenschappelijke bevindingen op de praktijk toepast door startups hierin bij te staan.

11. Imperial College London

Imperial College London
 • Totale score: 89,4
 • Aantal studenten: 17.176
 • Studenten per personeelslid: 11,6

Net buiten de top 10 met een totale score van iets minder dan 90 blijft de derde school in Londen van deze lijst. De wens van Prins Albert om van de wijk South Kensington een centrum van onderwijs te maken, zorgde voor het ontstaan van deze universiteit.

Ze wordt in Groot-Brittannië als toonaangevend beschouwd vanwege haar onderzoek op het gebied van techniek, geneeskunde, wetenschap en economie. Eén van de Nobelprijswinnaars die hier zijn opgeleid, was de Schotse Sir Alexander Fleming, die in 1929 penicilline ontdekte.

12. Johns Hopkins University

Johns Hopkins University
 • Totale score: 89,2
 • Aantal studenten: 16.432
 • Studenten per personeelslid: 4,4

Op nummer 12, een particuliere universiteit in Maryland, opgericht in 1876 en met relatief weinig studenten per personeelslid. Haar motto is ‘Kennis Voor De Wereld’, wat zij niet alleen wil vergaren op de hoofdcampus in Baltimore, maar ook via het uitgebreide buitenlandse studieprogramma dat ze in meer dan 150 landen aan haar studenten biedt.

De look van de campus wordt bepaald door de rode bakstenen gebouwen, de klokkentoren en het uitgestrekte bos eromheen. Er zijn negen verschillende scholen waar de studenten worden opgeleid, waaronder die van Kunst en Wetenschap, Muziek en Dans, Onderwijs en Volksgezondheid.

13. University of Pennsylvania

University of Pennsylvania
 • Totale score: 88,9
 • Aantal studenten: 20.771
 • Studenten per personeelslid: 6,4

Wellicht de eerste universiteit in de Verenigde Staten. In 1740 begon deze koloniale instelling, waar Benjamin Franklin tot zijn dood directeur van was, en onderwees zowel kinderen van adel als uit de arbeidersklasse. Ze heeft het oudste studentenverenigingsgebouw van het land – gebouwd in 1986 en compleet gerenoveerd in 2000 – wat vandaag de dag nog steeds het centrum van het campusleven is.

De 189 onderzoekscentra en instituten geven jaarlijks zo’n €0,8 miljard uit aan onderzoek op het gebied van geneeskunde, economie, wetenschap en technologie. Literaire beroemdheden, voormalig regeringsleiders en Nobelprijswinnaars in de natuurkunde en economie hebben hier hun opleiding gevolgd.

14. ETH Zurich

ETH Zurich
 • Totale score: 87,9
 • Aantal studenten: 19.632
 • Studenten per personeelslid: 13,1

De eerste en tegelijkertijd de enige Zwitserse universiteit op deze lijst. Twee derde van de studenten is man, en 40% komt uit het buitenland. Zowel academische evenementen als tentoonstellingen en concerten maken de campus een ontmoetingspunt voor vele wetenschappers. Een bekende student was Albert Einstein.

In de 19e eeuw werd het opgericht als polytechnische school. Vandaag is het een wereldwijd erkende universiteit op het gebied van technologie en wetenschap. Principes als vrijheid, individuele verantwoordelijkheid, ondernemersgeest en ruimdenkendheid legden ooit de basis voor het onderwijs- en onderzoeksprogramma.

15. University of California, Los Angeles

 University of California, Los Angeles
 • Totale score: 87,1
 • Aantal studenten: 41.673
 • Studenten per personeelslid: 10

Een totale score van 87,1 geeft deze universiteit op Amerikaanse grond de 15e plek. Behalve de reguliere onderwijs- en onderzoeksprogramma’s is er ook een speciaal programma voor topkunstenaars en een elite-sportprogramma.

Studenten worden aangemoedigd om deel te nemen aan één van haar vele buitenlandprogramma’s in 39 verschillende landen. Ook is dienstverlening aan de gemeenschap een belangrijke pilaar; een eigen vrijwilligerscentrum met meer dan 220 studentengroepen geeft vorm aan het vrijwilligerswerk dat wordt gedaan.

16. University College London

University College London
 • Totale score: 86,9
 • Aantal studenten: 34.590
 • Studenten per personeelslid: 10,8

Deze universiteit, beter bekend als de UCL, was in de 19e eeuw de eerste in Engeland die alle studenten gelijke toegang gaf, ongeacht hun geloof en hun geslacht. Het onderwijs en onderzoek wordt bestempeld als ‘inclusief, divers en ruimdenkend’. De studenten komen uit zo’n 150 landen ter wereld.

Deze bijna 200 jaar oude Londense universiteit heeft ook een centrum voor cultureel erfgoedstudies in Qatar en twee instituten in Zuid-Australië, één voor ruimtewetenschap en één voor energiebeleid.

17. Columbia University

Columbia University
 • Totale score: 86,8
 • Aantal studenten: 27.384
 • Studenten per personeelslid: 5,7

De oudste universiteit in de staat New York heeft haar hoofdcampus op Broadway en daarnaast twee locaties buiten de stad. Ze richt zich vooral op onderzoek en beschikt niet alleen over scholen, maar ook over een wereldberoemd medisch centrum, 25 bibliotheken en meer dan 100 onderzoekscentra.

Jaarlijks schrijft de CU meer dan 400 uitvindingen op haar naam en meer dan 150 startups zijn opgezet met de technologieën die ze heeft ontwikkeld. Voormalig Amerikaanse presidenten, beroemde acteurs, invloedrijke wetenschappers, Nobelprijswinnaars; ze staan allemaal op het alumni-lijstje van deze particuliere universiteit.

18. University of Toronto

University of Toronto
 • Totale score: 86
 • Aantal studenten: 74.502
 • Studenten per personeelslid: 20

De nummer 18 van de beste universiteiten ter wereld heeft ruimschoots het grootste aantal studenten van alle onderwijsinstellingen in deze top 30. Deze Canadese universiteit staat bekend om haar bijdrage aan de ontdekking van insuline, dit jaar precies 100 jaar geleden, en haar onderzoek in sociale en geesteswetenschappen.

Ze werkt sinds lange tijd aan het verbeteren van de toegankelijkheid voor studenten en personeel met een beperking, onder andere door het creëren van inclusieve online cursussen en het wegnemen van fysieke obstakels en communicatiebarrières.

19. Cornell University

Cornell University
 • Totale score: 85,3
 • Aantal studenten: 23.016
 • Studenten per personeelslid: 10,2

Aangekomen bij een totale score van meer dan 85 bij een maximale score van 100, plaatst zich wederom een Amerikaanse universiteit, deze keer met hoofdcampus in Ithaca, New York. Het gebied dat de campus beslaat is zo groot dat je voor het maken van een flinke wandeltocht het terrein niet hoeft te verlaten.

De missie van deze hoge onderwijsinstelling is om ‘Kennis Te Ontdekken, Te Bewaren En Te Verspreiden’ en heeft hiervoor 6 locaties wereldwijd. Een unieke traditie is het dagelijks luiden van de klokken, die ondertussen al anderhalve eeuw lang luiden. Ze geven niet alleen het uur aan; complete liederen worden er ‘geluid’.

20. Duke University

Duke University
 • Totale score: 84,8
 • Aantal studenten: 15.489
 • Studenten per personeelslid: 4,3

Deze Amerikaanse universiteit uit 1838 deelt vanwege zijn totale score van 84,8 de 20e plaats met de Tsinghua University. Ze is een stuk kleiner in aantal studenten en heeft relatief veel personeelsleden per student. Ze wordt beschouwd als één van de rijkste particuliere universiteiten in de Verenigde Staten.

Sport en kunst spelen een belangrijke rol; zowel het basketbal- als het atletiekteam doen aan wedstrijden mee en jaarlijks worden er meer dan 60 kunstevenementen georganiseerd. Vele internationale wetenschappers hebben een diploma van deze instelling op zak, net als regeringsleiders, eigenaars van rijke Amerikaanse bedrijven en Pulitzerprijswinnaars.

20. Tsinghua University

Tsinghua University
 • Totale score: 84,8
 • Aantal studenten: 37.484
 • Studenten per personeelslid: 11,6

Deze universiteit is net als de nummer 23 in Beijing gevestigd. De campus ligt op een interessante plek; het is omgeven door historische locaties en gebouwd op de plek waar zich van de 17e tot aan het begin van de 20e eeuw de keizerlijke tuinen van de Qing-dynastie bevonden.

Ook deze Chinese universiteit heeft voornamelijk studenten uit eigen land. Ze wil een brug zijn tussen China en de westerse wereld, tussen oud en modern en tussen kunst en wetenschappen. Onder het motto ‘Zelfdiscipline En Sociale Betrokkenheid’ zoekt ze naar competitieve en innovatieve oplossingen van kwesties die niet alleen China raken, maar ook de rest van de wereld.

22. University of Michigan-Ann Arbor

University of Michigan-Ann Arbor
 • Totale score: 84
 • Aantal studenten: 43.873
 • Studenten per personeelslid: 8,3

Terug in de Verenigde Staten komen we aan bij een openbare universiteit die een aantal koeien in haar bezit had toen ze in 1817 begon, en gedurende de 19e eeuw de conciërge betaalde door op het terrein tarwe te verbouwen. Tegenwoordig geeft ze jaarlijks zo’n €1,3 miljard aan onderzoek uit, wat in 2020 onder andere 522 uitvindingen en 31 startups opleverde.

Ze kent een lange sporttraditie; het American Football team “The Wolverines” heeft veel prijzen op zijn naam staan. De medeoprichter van Google, Larry Page, en voormalig VS-president Gerald Ford hebben hier gestudeerd.

23. Peking University

Peking University
 • Totale score: 83,9
 • Aantal studenten: 38.583
 • Studenten per personeelslid: 11,1

Wereldwijd op nummer 23, in Azië op nummer 2; de eerste nationale universiteit van China, opgericht in 1898, die haar onderwijs baseert op de waarden ijver, discipline, waarheid en creativiteit. De meeste studenten komen uit China zelf, slechts 16% van de bijna 40.000 studenten is buitenlands.

Vele Chinese wetenschappers die aan deze universiteit in Beijing zijn opgeleid, hebben een belangrijke rol gespeeld in de modernisering van het land. Ook voormalige en huidige regeringsleiders, invloedrijke personages en Nobelprijswinnaars uit China hebben hier hun opleiding gevolgd. De bibliotheek van de PKU is één van de grootste ter wereld.

24. Northwestern University

Northwestern University
 • Totale score: 83,6
 • Aantal studenten: 18.529
 • Studenten per personeelslid: 13

Deze particuliere universiteit uit 1855 nam in de eerste jaren alleen mannen aan, maar vandaag de dag is de man-vrouwverhouding onder de studenten zo goed als gelijk. De hoofdcampus bevindt zich dichtbij het Michiganmeer ten noorden van Chicago, daarnaast is er een campus in Chicago zelf en sinds 2008 ook een satellietcampus in Qatar.

Onderzoek wordt gefocust op bio- en nanotechnologie, neurowetenschappen en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Onlangs heeft een COVID-19 test, ontwikkeld in één van de onderzoekscentra van de NU, een groot geldbedrag van de overheidsinstelling NIH ontvangen, zodat de productie van deze gebruiksvriendelijke test kan worden opgevoerd.

25. National University of Singapore

National University of Singapore
 • Totale score: 83,5
 • Aantal studenten: 30.943
 • Studenten per personeelslid: 18

Voor de nummer 25 komen we bij een nieuw continent aan; deze Aziatische universiteit uit 1905 is de oudste hoger onderwijsinstelling in Singapore en één van de beste van Azië-Pacific. Ze past bovenal Aziatische multidisciplinaire perspectieven en expertise toe op het onderwijs, onderzoek en ondernemerschap.

De NUS is actief in studentenuitwisselingen en buitenlandse stages. Enkele focusgebieden van haar onderzoeksinstituten en laboratoria zijn energie en stedelijke duurzaamheid, behandeling en preventie van veelvoorkomende ziekten in Azië, actief ouder worden en datawetenschap en cyberbeveiliging.

26. New York University

New York University
 • Totale score: 81,9
 • Aantal studenten: 44.474
 • Studenten per personeelslid: 8,8

Sinds 1831 bestaat deze particuliere universiteit, die één van de grootste in de Verenigde Staten is en begin dit jaar ruim 100.000 aanvragen tot inschrijving voor het eerste studiejaar ontving. Ze staat bekend om haar studiebeurzen en royale financiering van onderzoek, en heeft meerdere locaties in en rond de Big Apple en ook filialen die in 25 andere landen opereren.

Hooggewaardeerd zijn de bachelor- en postdoctorale opleidingen in sociale wetenschappen, tandheelkunde, verpleegkunde en beeldende kunst. Haar sportteam “The Violets” heeft als mascotte een bobcat, een grote kat verwant aan de poema.

27. London School of Economics and Political Science

London School of Economics and Political Science
 • Totale score: 81,4
 • Aantal studenten: 10.660
 • Studenten per personeelslid: 12

Op nummer 27. Opgericht in 1895 met het doel om kwesties van armoede en ongelijkheid aan te pakken met als motto ‘Om De Oorzaken Van Dingen Te Begrijpen’. Onder haar alumni bevinden zich tientallen wereldleiders en Nobelprijswinnaars. Maar liefst 72% van de studenten is niet-Brits.

De publieke LSE is een vooraanstaande universiteit op het gebied van sociale wetenschappen en onder meer gespecialiseerd in antropologie, politicologie en sociologie. Daarnaast werkt ze samen met wereldwijd bekende instellingen als de New Yorkse Columbia University, de University of Cape Town en de National University of Singapore.

28. Carnegie Mellon University

Carnegie Mellon University
 • Totale score: 81
 • Aantal studenten: 14.058
 • Studenten per personeelslid: 13,7

Een particuliere universiteit in Pittsburgh die zich vooral richt op onderzoek. Ze herbergt in haar thuislocatie niet zoveel studenten als de vorige twee, maar biedt daarnaast ook opleidingen aan op verschillende locaties in Australië, Europa, Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Aan het begin van de 20e eeuw werd ze opgericht als technische school. Vandaag de dag staat ze onder andere bekend vanwege baanbrekende uitvindingen en onderzoek op het gebied van informatica en robotica, hersenwetenschap en zelfrijdende auto’s.

29. University of Washington

University of Washington
 • Totale score: 80,4
 • Aantal studenten: 46.258
 • Studenten per personeelslid: 10,7

Deze prestigieuze universiteit aan de westkust van de Verenigde Staten heeft drie locaties. De hoofdlocatie is in Seattle, waarvan de campus prachtig tussen twee meren is gesitueerd. De andere twee locaties zijn in Tacoma en Bothell, waar ook bachelor- en masteropleidingen gevolgd kunnen worden.

Ook van deze universiteit zijn het de medische opleidingen die haar internationale erkenning geven. Wellicht is vechtkunstleraar en -acteur Bruce Lee de bekendste student geweest. Om meer mensen toegang tot de programma’s te geven, biedt de openbare UW uit 1861 ook afstands- en avondonderwijs aan.

30. University of Edinburgh

University of Edinburgh
 • Totale score: 79,4
 • Aantal studenten: 30.649
 • Studenten per personeelslid: 12,1

Groot-Brittannië opent én sluit deze top 30, met op de laatste plek deze Schotse universiteit, opgericht in de 16e eeuw. Zowel de beroemde uitvinder Alexander Graham Bell als Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie, studeerden hier ooit. Ruim 40% van haar studenten komt tegenwoordig uit het buitenland.

Het grootste departement in aantal studenten is die van Kunst, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen, maar vooral vanwege de opleidingen Geneeskunde en Diergeneeskunde wordt deze universiteit beschouwd als een wereldleidster in haar vakgebied. Daarnaast zijn er 20 Nobelprijswinnaars aan verbonden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Leukste Dingen Om Te Doen In Los Angeles, USA

Top 30 Duurste Videoclips Ooit Gemaakt