Top 21 Beste Gratis Torrent Clients

Voor het downloaden van torrents heb je een torrent client nodig: een speciaal programma voor het binnenhalen van bestanden met torrents. Zo’n extra programma downloaden om vervolgens iets te kunnen downloaden, kan op het eerste gezicht veel moeite lijken. Dat valt in werkelijkheid wel mee, maar er zijn wel een aantal torrent clients waaruit je zult moeten kiezen.

De beste torrent client is uTorrent. Het torrent programma is beschikbaar voor zowel Windows, macOS, Linux en Android. De interface is minimalistisch en spreekt voor zich. Ook is het een computer vriendelijk programma omdat het weinig resources nodig heeft.

Daarbij moet je de keuzes afwegen op het hebben van wel of geen advertenties, het compact of juist geavanceerd zijn en de gebruiksvriendelijkheid. Het kan daarom moeilijk zijn om te bepalen welke torrent client je gaat gebruiken. Om dat kiezen makkelijker te maken, noemen we in dit artikel de top 21 beste torrent clients, zodat je weet hoe je het beste aan de slag kan met torrenten.

Als je eenmaal een goed torrent programma hebt uitgekozen en geïnstalleerd kun je daarna aan de slag met de beste torrent websites.

1. uTorrent

Voordelen
 • Beschikbaar op Windows, macOS, Linux en Android
 • Veel seeds beschikbaar op uTorrent waardoor downloaden zeer snel gaat
 • Regelmatig wordt het programma uitgebreid met nieuwe functies
Nadelen
 • Ook uTorrent installeert extra software tijdens de installatie

uTorrent is de beste torrent client. Het is een van de meest gebruikte torrent clients en is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en Android. Hoewel er ook een betaalde versie aangeboden wordt, is de gratis versie voor de meeste gebruikers meer dan voldoende. Let er op dat je tijdens de installatie geen ongewenste programma’s mee installeert, want anders heb je na installatie waarschijnlijk last van ongewenste toolbars en andere programma’s. Het geïnstalleerde programma is klein en de interface is minimalistisch en vanzelfsprekend.

Het vraagt daarom ook niet veel van je computer wanneer je aan het torrenten bent. Hoewel het simplistisch is, zijn er voor ervaren gebruikers veel instellingen aanwezig waarmee je uTorrent naar wens aanpast. Ook kun je individuele bestanden downloadprioriteit geven en  mediabestanden streamen terwijl je ze downloadt. Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, is er ook nog een plug-insysteem, waarmee ontbrekende functionaliteiten met plug-ins aangevuld kunnen worden.

2. BitTorrent

Voordelen
 • Direct streamen van downloads naar televisies en andere apparaten
Nadelen
 • BitTorrent probeert ook extra software te installeren de eerste keer
 • Wordt niet heel erg vaak ge-update

Het torrentprotocol heet eigenlijk het BitTorrent-protocol en de BitTorrent-client is dan ook de originele en eerste torrent client. Net als bij uTorrent, probeert ook BitTorrent tijdens de installatie verschillende programma’s stiekem mee te installeren. Let er dus goed op dat je de licentieovereenkomsten voor deze ongewenste programma’s weigert.

Qua functionaliteiten en interface is BitTorrent vrijwel identiek aan uTorrent. Het bedrijf achter BitTorrent heeft uTorrent dan ook overgenomen. BitTorrent is vergeleken met uTorrent een iets groter programma, maar het is wel iets stabieler. uTorrent krijgt namelijk veel vaker updates, terwijl BitTorrent alleen zo nu en dan updates krijgt waarvan het dan wel veel zekerder is dat het een stabiele update is.

3. WebTorrent

Voordelen
 • Mogelijkheid om films en video’s te streamen voordat ze klaar zijn met downloaden
 • Tegelijkertijd meerdere torrents downloaden
Nadelen
 • Weinig mogelijkheden om torrents en downloads te configureren naar wens

Download je vaak films of series, dan weet je hoe vervelend het kan zijn om lang te wachten voordat je dan eindelijk je film of serie kunt kijken. Speciaal voor deze reden bestaat WebTorrent. Je kunt nu namelijk terwijl de film nog aan het downloaden is, de gedownloade delen van de film al kijken. De interface van WebTorrent ziet er in tegenstelling tot de meeste torrent clients heel modern en grafisch uit. De ingebouwde mediaspeler heeft wat weg van de videospeler van YouTube.

In deze mediaspeler kun je alles doen wat je van een moderne mediaspeler verwacht: de afspeelsnelheid aanpassen, ondertitels toevoegen en het volume wijzigen. Ook kun je video’s casten naar een Chromecast of afspelen op een Apple TV met AirPlay. Je kunt er overigens ook niet-mediabestanden mee downloaden, maar dat is niet het hoofddoel van deze client.

4. Transmission

Voordelen
 • Minimalistisch design wat ten goede komt qua gebruik
 • Beschikbaar op Windows, Mac en Linux
Nadelen
 • Sommige opties zijn lastig te vinden en te configureren
 • Geen support voor super seeding
 • Transmission heeft geen eigen zoekmachine

Transmission is een erg minimalistisch programma en doet wat het moet doen: torrents downloaden. De minimalistische interface biedt alleen ruimte voor een lijst van torrents samen met een beknopte menubalk. Wanneer je een torrent downloadt, zal Transmission automatisch de instellingen optimaliseren aan de hand van je downloadsnelheid. Omdat het zo minimalistisch is, zal het weinig van je computer vragen: zowel van de schijfruimte als van de processor en het geheugen. In tegenstelling tot bovenstaande torrent clients, is Transmission helemaal gratis en reclamevrij.

Er wordt geen betaald abonnement aangeboden, er zijn geen advertenties en er wordt ook geen geld verdiend over het stiekem proberen mee te installeren van andere programma’s. Het is dan ook een vrijwilligersproject waar elke programmeur aan kan bijdragen. Daardoor is de broncode van het programma voor iedereen in te zien en weet je dus wat je installeert. De voornaamste doelgroep van Transmission is macOS en Linux, maar een eerste versie voor Windows is inmiddels al beschikbaar. Transmission is vanwege de vanzelfsprekendheid en het minimalisme een uitstekende keuze voor de torrent-beginner.

5. qBittorrent

Voordelen
 • Goede zoekfunctionaliteit in qBittorrent zelf voor torrents
 • Geen advertenties en neemt weinig ruimte in beslag
Nadelen
 • De torrent client ziet er nogal ouderwets uit en soms lastig in gebruik

Deze torrent client mag dan misschien niet de allermodernste interface hebben, het heeft geen gebrek aan functionaliteiten. Naast een mediaspeler heeft het zelfs een ingebouwde zoekmachine waarmee je torrentsites doorzoekt voor torrents. De interface heeft best wat weg van uTorrent en dat is dan ook de bedoeling.

Net zoals Transmission is ook qBittorrent een gratis vrijwilligersproject, dus van reclames en virussen zul je geen last hebben. De client heeft ook een webinterface, die bijna precies dezelfde interface heeft als het programma zelf. Hierin kun je dus ook hetzelfde doen als in het programma en  daarom is qBittorrent ook voor de ervaren gebruiker een goede optie, aangezien je qBittorrent zo op een server kunt installeren.

6. Deluge

Voordelen
 • Mogelijkheden om bestanden via een beveiligde verbinding te downloaden
 • Te gebruiken op verschillende systemen
Nadelen
 • Het programma heeft vrij veel resources van de computer nodig
 • De kwaliteit van het programma laat soms te wensen over

Het kernidee achter Deluge is dat het weinig van computers vraagt, veilig is en alsnog veel functionaliteiten heeft. En dat idee wordt goed nageleefd. Zo goed zelfs dat het waarschijnlijk zelfs nog goed draait op een tiental jaren oude computer. Deluge was een van de eerste torrent clients die de nu veel gebruikte magnetlinks ondersteunt. Deze magnetlinks zorgen ervoor dat je niet meer eerst een apart torrentbestand hoeft te downloaden om vervolgens te kunnen torrenten.

Er zijn naast de ingebouwde functionaliteiten ook nog functionaliteiten beschikbaar die ontwikkelt zijn door andere ontwikkelaars. Deze plug-ins kun je los installeren en zullen werken met het plug-insysteem van Deluge. Een voorbeeld van zo’n handige plug-in is de AutoShutdown-plugin, die de computer afsluit wanneer de torrents klaar zijn met downloaden.

7. Vuze

Voordelen
 • Uitgebreide opties om plug-ins aan Vuze toe te voegen
 • Eigen rating systeem waardoor je zeker weet dat je de beste torrents kunt downloaden
Nadelen
 • De gratis versie van Vuze bevat advertenties
 • Sommige downloads kunnen heel erg lang duren

Voorheen bekend als Azureus, bestaat ook Vuze. Wanneer je Vuze installeert, wordt je gevraagd hoe je alles ingesteld wilt hebben. Dit lijkt misschien een beetje lastig om dat te kunnen bepalen, maar geen zorgen: alles wordt duidelijk uitgelegd. Je kunt Vuze zodoende zo makkelijk of juist zo geavanceerd maken als je zelf voor ogen hebt. Hier komt wel een nadeel bij kijken: Vuze vraagt veel van je computer.

Heb je daarom een wat oudere computer, dan kun je beter voor een lichter programma gaan, zoals bijvoorbeeld het hierboven genoemde Deluge. Wat uniek is aan Vuze, is dat het gericht is op sociale functies. Je kunt met Vuze namelijk chatten met andere mensen en je kunt torrents beoordelen en onder torrents reacties achterlaten. Deze chat is net zoals torrents gedecentraliseerd.

8. BitComet

Voordelen
 • BitComet is gratis maar bevat geen advertenties
 • Eigen zoekmachine die de beste torrents bovenaan zet
Nadelen
 • MacOS versie van BitComet bevat behoorlijk wat bugs
 • Geen opties om limieten in te stellen voor uploads

Deze torrent client bestaat ook al een tijdje, maar dat wil niet zeggen dat het ouderwets is. Zo nu en dan komen er nog updates uit en het ondersteunt moderne torrentformaten net als elke andere client. Wanneer torrents aan het downloaden zijn, wordt er veel gelezen van en geschreven op de harde schijf. Bij hogere downloadsnelheden kan niet elke harde schijf dit even goed aan, waardoor BitComet met een unieke manier kwam om dit schijfgebruik efficiënter te maken.

Dit heet de Intelligent Disk Cache en is hetgeen wat BitComet bekend maakte en waar het speciaal voor gebruikt wordt. Vandaag de dag is het vele lezen en schrijven niet meer een even groot probleem als toen deze functie net uitkwam, maar het blijft nog altijd een goed geoptimaliseerde torrent client.

9. BitLord

Voordelen
 • Mogelijkheid om content te streamen naar andere apparaten
 • De zoekmachine maakt het vinden van torrents zeer gemakkelijk
Nadelen
 • Het programma heeft veel advertenties
 • Geen mogelijkheden om Bitlord op Linux te gebruiken
 • De opties om te filteren zijn gelimiteerd

BitLord begon als een kopie van de broncode van het hierboven genoemde BitComet, waarna het vervolgens zijn eigen weg insloeg. Het is gratis, maar het bevat wel advertenties. Je kunt met de ingebouwde zoekfunctie zoeken naar verschillende torrents, waardoor het hele proces van iets downloaden zich binnen BitLord afspeelt.

Zelfs het downloaden van de bijbehorende ondertitels wordt vergemakkelijkt met een koppeling tussen de ondertitelwebsite OpenSubtitles en de torrent client. Ook kun je mediabestanden streamen terwijl ze gedownload worden, net zoals bij WebTorrent. Net zoals Vuze heeft BitLord ook een reageersysteem, waarbij je onder torrents kunt reageren. Zo weet je van tevoren wat je van een torrent kunt van verwachten en dus niet na het downloaden van een koude kermis thuiskomt.

10. BitPort.io

Voordelen
 • Zeer snelle client om torrents te downloaden
 • Je hoeft geen software te downloaden
Nadelen
 • Gratis versie heeft limitaties
 • Er worden potentieel persoonlijke gegevens opslagen

In tegenstelling tot alle andere genoemde torrent clients, is dit geen torrent client die je downloadt. Deze torrent client bevindt zich namelijk geheel op een website. Op deze manier wordt het mogelijke probleem opgelost dat je niet genoeg opslagruimte hebt. Ook gebeurt het downloaden zo op de servers van Bitport, waardoor je eigen computer niet aan hoeft blijven te staan.

Is een film of serie gedownload? Dan kun je het vervolgens in je browser streamen. Met een gratis account heb je 1 GB opslagruimte, waardoor je wel moet opletten dat je niet al te grote torrents downloadt. Torrents van films zijn al snel groter dan één gigabyte en daarom zul je misschien een betaald abonnement moeten nemen, waarmee je meer opslagruimte tot je beschikking krijgt.

11. JSTorrent Lite

Voordelen
 • Gemakkelijk te installeren extensie voor Chrome
 • Draait op iedere computer die de Chrome browser heeft
Nadelen
 • Gelimiteerde mogelijkheden om instellingen aan te passen
 • JSTorrent Lite heeft een lagere downloadsnelheid dan veel andere clients

JSTorrent Lite is een extensie voor Google Chrome die gebruikers in staat stelt om direct vanuit de browser bestanden te downloaden. De extensie is gemakkelijk te installeren en direct na installatie te gebruiken. Bestanden die je wilt downloaden, komen simpelweg in de downloads van Google Chrome te staan. Het voordeel van JSTorrent Lite is dat het op bijna iedere computer te gebruiken is die Chrome heeft.

12. Tribler

Voordelen
 • Een eigen, beveiligde en ingebouwde zoekmachine in het programma
 • Overzichtelijke interface die gemakkelijk te gebruiken is
Nadelen
 • Super-seeding is niet mogelijk met Tribler
 • De kwaliteit van het programma laat soms te wensen over

Tribler is een gratis torrent client met verschillende functies om het downloaden en bekijken van onder andere films zo makkelijk mogelijk te maken. Alle standaard opties die je nodig hebt om torrents te downloaden zijn aanwezig bij Tribler.

Het programma heeft een eigen ingebouwde zoekmachine, waardoor je niet hoeft te vertrouwen op externe websites. Met de mediaspeler kun je al beginnen met het kijken van video’s voordat ze klaar zijn met downloaden.

13. Put.io

Voordelen
 • Je bestanden worden opgeslagen in de cloud
 • Direct en snel streamen naar je televisie
Nadelen
 • Om veel bestanden te downloaden moet je per maand betalen
 • App is niet voor iedere smartphone beschikbaar

Put.io tilt het downloaden van torrents naar een ander niveau. De applicatie download bestanden niet naar je eigen computer, maar slaat ze op in de cloud. Hierdoor hoef je geen ruimte te maken om bestanden te downloaden.

Wanneer je iets in jouw Put.io omgeving download, is het beschikbaar om te streamen naar bijvoorbeeld je computer of televisie. Voor gratis gebruikers is er een gelimiteerde opslag beschikbaar, maar als je veel torrents wilt downloaden, zul je moeten betalen.

14. ZbigZ

Voordelen
 • Geen software om te installeren
 • Goede downloadsnelheid
Nadelen
 • Betaalde optie om de hogere snelheden te halen
 • Werkt niet zeer goed op kleine schermen

ZbigZ maakt gebruik van een andere manier om torrents te downloaden dan de meest andere clients. Je download de bestanden niet direct naar je eigen computer, maar via de servers van ZbigZ.

Deze manier van downloaden is handig als torrents op je eigen locatie geblokkeerd zijn. De client maakt gebruik van de browser, waardoor je niets hoeft te installeren. De gemiddelde downloadsnelheid ligt rond de 2MB per seconden, waardoor downloaden niet al te lang duurt.

15. KTorrent

Voordelen
 • Simpel in gebruik
 • Mogelijkheden om plugins te installeren
Nadelen
 • Mist meer geavanceerde functies

KTorrent is een torrent client die vooral door gebruikers met Linux wordt gebruikt. Het programma maakt gebruik van KDE, waardoor het zeer simpel in opzet is. Dit is ook terug te zien in de interface.

De torrent client kan je gebruiken om simpelweg torrents te downloaden. Veel andere opties zijn niet beschikbaar, maar wanneer je niets anders nodig hebt is dit een goede optie. Het is wel mogelijk om extra functies toe te voegen door plugins voor KTorrent te installeren.

16. FrostWire

Voordelen
 • Een stabiele torrent client
 • Perfect voor het downloaden van muziek
Nadelen
 • Niet heel gebruiksvriendelijk
 • Werkt niet zeer stabiel op MAC

FrostWire is een torrent client die al heel wat jaren bestaat. Het programma wordt voornamelijk gebruikt om audiobestanden te downloaden, maar het is ook mogelijk om andere soorten bestanden te downloaden.

Door de jaren heen is FrostWire hetzelfde gebleven, waardoor het voor sommige nieuwe gebruikers nogal onoverzichtelijk kan zijn. Het team achter FrostWire houdt het programma wel up-to-date door regelmatig nieuwe releases uit te brengen.

17. Folx

Voordelen
 • Zoekmachine in de torrent client om snel te zoeken
 • Opties voor trackers en magnet links
Nadelen
 • De uitgebreide PRO versie is betaald

Folx is een zoekmachine en torrent client in een. Het programma heeft een eigen zoekfunctie, waardoor gebruikers niet los naar bestanden hoeven te zoeken. De client kiest automatisch de beste en meest snelle torrents uit, waardoor je sneller bestanden kunt downloaden. Daarnaast maakt Folx gebruik van trackers en magnet torrents, waardoor het aanbod groter is dan bij andere torrent clients.

18. Torch Torrent

Voordelen
 • Opties om andere bestanden dan torrents te downloaden
Nadelen
 • Client is niet reclamevrij
 • Neemt veel geheugen in beslag

Torch Torrent maakt gebruik van Chromium technologie waardoor het lijkt alsof je in een web browser bezig bent. Het programma heeft naast de mogelijkheid om torrents te downloaden ook een optie om video’s van onder andere YouTube te downloaden.

Een groot voordeel van Torch Torrent is de mogelijkheid om films en video’s af te spelen terwijl ze nog aan het downloaden zijn. Hierdoor hoef je niet al te lang te wachten om een film te kijken.

19. Halite

Voordelen
 • Geschikte torrent client voor oudere computers
Nadelen
 • Weinig ondersteuning bij problemen
 • Wordt niet actief doorontwikkeld

Op oudere computers kan het nog wel eens lastig zijn om torrents te downloaden. Halite is ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. en is een van de beste torrent clients om te gebruiken op verouderde machines.

Wanneer je gewoon een paar bestanden wilt downloaden, is Halite een goede optie. Verwacht niet al te veel uitgebreide opties, maar alles wat je nodig hebt voor torrents zit in het programma.

20. BiglyBT

Voordelen
 • Geheel advertentievrije client
 • Extra opties om netwerken te configureren
Nadelen
 • Geen mogelijkheden om een uploadsnelheid te bepalen

BiglyBT wordt vaak gezien als een volwaardig alternatief voor Vuze. Het programma is zeer overzichtelijk in gebruik en heeft een aantal handige features. In tegenstelling tot sommige andere torrent clients, is BiglyBT geheel advertentievrij.

De client is nog redelijk nieuw en wordt daardoor nog niet door een hele grote groep mensen gebruikt. BiglyBT wint echter wel steeds meer terrein, en wordt nog steeds actief doorontwikkeld.

21. Tixati

Voordelen
 • Lichtgewicht en draait op bijna iedere computer
 • Unieke chatfunctie om met andere gebruikers te praten
Nadelen
 • Downloaden kan nog wel eens traag zijn

Tixati is een lichtgewicht torrent client voor gebruikers die op zoek zijn naar een simpele interface om snel bestanden te kunnen downloaden. Tixati is een prima alternatief voor mensen die geen uTorrent of andere veelgebruikte programma’s willen of kunnen gebruiken.

Het programma is beschikbaar voor Windows en Linux. Een unieke functie van Tixati is de mogelijkheid om te chatten met andere gebruikers via een beveiligde verbinding. Zo kun je vooraf verifiëren met anderen of het bestand veilig is om te downloaden.

Overzicht van de beste gratis torrent clients

NummerNaamWebsite
1uTorrenthttps://www.utorrent.com
2BitTorrenthttps://www.bittorrent.com
3WebTorrenthttps://webtorrent.io
4Transmissionhttps://transmissionbt.com
5qBittorrenthttps://www.qbittorrent.org
6Delugehttps://deluge-torrent.org
7Vuzehttps://www.vuze.com
8BitComethttps://www.bitcomet.com
9BitLordhttp://www.bitlord.com
10BitPort.iohttps://bitport.io
11JSTorrent Litehttps://www.jstorrent.com/
12Triblerhttps://www.tribler.org/
13Put.iohttps://put.io/
14ZbigZhttps://zbigz.com/
15KTorrenthttps://apps.kde.org/nl/ktorrent
16FrostWirehttps://www.frostwire.com/
17Folxhttps://mac.eltima.com/download-manager.html
18Torch Torrenthttps://torchbrowser.com/
19Halitehttps://sourceforge.net/projects/halite/
20BiglyBThttps://www.biglybt.com/
21Tixatihttps://www.tixati.com/

Veelgestelde vragen

Wat is een torrent client?

Een torrent client is een programma of interface in de browser die je kunt gebruiken om zogenaamde torrent bestanden te downloaden. Deze bestanden staan niet op een enkele plek opgeslagen, maar zijn verspreid over gebruikers die allemaal het bestand hebben.

Om het downloaden van die bestanden van andere gebruikers mogelijk te maken, heb je een torrent client nodig. Deze download stukjes tegelijkertijd vanuit andere clients, en maakt het peer-to-peer downloaden zoals dat heet mogelijk.

Lees meer

Hoe kan ik downloaden met een torrent client?

Je kunt bestanden downloaden door via een zoekmachine de gewenste link te selecteren. Meestal is dit een magnet link die je vervolgens in de torrent client invoert. Het programma zorgt er vervolgens voor dat het bestand via andere gebruikers in kleine stukjes wordt gedownload. Wanneer de download voltooid is, heb je het complete bestand op je computer staan, en kun je vervolgens deze zelf ook weer met andere gebruikers delen.

Hoe kan ik anoniem torrents downloaden?

Het kan voorkomen dat het downloaden van torrents volgens de wet niet geheel legaal is. Ook willen sommige gebruikers liever niet dat de internetprovider kan zien dat er een torrent gedownload wordt op de computer.

De veiligste manier om anoniem torrents te downloaden is om een VPN te gebruiken. Dit is een beveiligde verbinding naar een andere computer, waardoor het downloaden van torrents niet terug te traceren is naar de gebruiker. Er zijn een aantal zeer goede gratis en betaalde VPN clients beschikbaar waarmee je anoniem kunt downloaden.

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een torrent client?

In eerste instantie is het belangrijk dat de torrent client die je wilt gebruiken regelmatig wordt geupdate door de ontwikkelaars. Maar het is net zo belangrijk dat het programma gemakkelijk te gebruiken is en dat je snel kunt downloaden. Let dus goed op hoeveel gebruikers de torrents hebben via de torrent client die je kiest zodat je niet te lang hoeft te wachten op de download.

Wil je veel torrents downloaden via de client, dan is het ook aan te raden om er eentje uit te kiezen die meerdere downloads tegelijk toestaan. Sommige programma’s installeren ook nog andere software, mocht je dit vervelend vinden dan moet je hier bij het installeren opletten. Als laatste hebben sommige torrent clients veel advertenties, kies er dus eentje uit die advertentievrij is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 15 Beste Manieren Om Sudocrem Te Gebruiken

Top 10 leukste Amazon Prime series in Nederland