Top 10 Beste Punk Bands uit de Jaren ’80

Een stroming die vandaag de dag niet meer uit de muziekwereld is weg te denken, is punk. Deze stijl is daarnaast extra bijzonder, omdat het muziek, kunst en mode mixte tot een zinderende cult die tot op heden bestaat. Punk muziek wordt gekenmerkt door snelle en heftige liedjes met teksten die anarchistisch getint zijn.

Hoewel punk bands met name in Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de basis voor deze stroming legden, werden er vanaf de tachtiger jaren ook punk bands in Nederland opgericht. Hier kun je alles lezen over de 10 beste punk bands uit de jaren 80, en uiteraard ontbreken ook Nederlandse bands niet.

De beste punk band uit de jaren 80 is Green Day. Hoewel niet de eerste qua oprichting, wel de beste en wellicht ook een van de meest bekende uit deze lijst. De band is van Californische bodem en werd in 1987 opgericht. In Californië was er in de jaren 80 een heuse punkscene, met name in de DIY 924 Gilman Street Club in Berkeley. Dit is dan ook de plek waar Green Day steeds populairder werd en uitgroeide tot de wereldberoemde band die ze vandaag de dag zijn.

Lees verder om meer te weten te komen over de 10 beste punk bands uit de jaren 80.

1. Green Day

Green Day werd in 1987 opgericht door Billie Joe Armstrong, gitarist en zanger, en achtergrondzanger Mike Dirnt. Billie Joe en Mike waren al lange tijd vrienden, en een band starten was altijd al hun grootste droom. De band heette toentertijd nog Sweet Children, totdat ze in 1989 veranderden in Green Day.

Zoals gezegd bevonden zij zich midden in de punkscene van Californië in de jaren 80, een gegeven dat zeker heeft meegeholpen aan hun immense populariteit. In 1994 braken ze écht wereldwijd door met het album Dookie.

Inmiddels heeft Green Day meer dan 10 albums uit hun naam staan en genieten ze nog altijd van wereldwijd succes.

2. Heideroosjes

Nummer 2 in deze lijst is weggelegd voor een echte Nederlandse punk band: Heideroosjes. Deze band werd in 1989 opgericht in Horst, een plaats in Limburg. Zij stonden op hun beurt weer aan de wieg van de Polderpunk, en maakte hier een heuse scene van.

De band, bestaande uit Igor Hobus, Fred Houben, Frank Kleuskens, en Marco Roelofs, bestond tot en met 2012. Toch zijn ze er nooit officieel mee gestopt.

Zo waren er in 2019 een aantal concerten om hun dertig jarige jubileum te vieren, en kwam er in 2020 zonder enige aankondiging een nieuwe single uit. Er is ook een documentairefilm over de band gemaakt, die in 2013 uitkwam.

3. The Offspring

Op de derde plek staat weer een wereldberoemde bank: The Offspring. Ook zij komen uit de baken van de Amerikaanse punkrock scene: Garden Grove, Californië.

De band werd in 1984 opgericht door Bryan Dexter Holland, Greg Kriesel, en James Frederick Lilja. Oorspronkelijk was hun naam Manic Subsidal, maar al snel veranderde dit in The Offspring. Hoewel de samenstelling qua bandleden nu iets anders is, duurt de carrière van de band inmiddels al langer dan dertig jaar.

Hun naam wordt vaak genoemd als de oprichters en het opnieuw doen herleven van de punkmuziek, naast andere grootheden als Bad Religion en Green Day. Met name de hit Pretty Fly (For a White Guy) stond in Nederland lange tijd op nummer 1 in 1998.

4. Dead Kennedys

Nog zo´n band die een stempel gezet hebben op de punk stroming van de jaren 80 is Dead Kennedys. De band werd in 1987 opgericht in San Francisco en heeft tot de dag van vandaag aanstootgevende, revolutionaire en controversiële teksten. Hun stijl is punk en surfmusic, en ze komen tot heden met originele muziek.

De zanger is Jello Biafra, een artiest met een bijzonder gevoel voor humor, een kracht waarmee hij tot alle lagen van de samenleving door kon dringen. Dit weet hij goed te vertalen naam de teksten en muziek van Dead Kennedys.

Toch ging de band, na onenigheid over royalty´s in de jaren 90, uit elkaar. In 2001 was er een comeback, maar zonder de eens zo belangrijke Jello Biafra. Inmiddels is Jeff Penalty de vaste zanger van Dead Kennedys.

5. Bad Religion

Bad Religion werd in 1980 opgericht in Los Angeles. Nog een punkrockband uit de Verenigde Staten dus, en wel uit Californië. De band werd opgerict door Greg Graffin, Jay Bentley, Jay Ziskrout, en Brett Gurewitz.

Met name het samenspel van de driedelige vocale stukken in de liedjes, maken het speciaal en herkenbaar. Onderwerpen die Bad Religion graag aanstipt, hebben te maken met politiek, de samenleving, media, wetenschap, en religie.

Leuk weetje is dat de band zelf een platenlabel oprichtte om eigen platen uit te brengen. Epitaph Records is nu een van de bekendste labels voor punkmuziek. Tot nu toe heeft Bad Religion maar liefst 16 albums op hun naam staan.

6. The Misfits

Hoewel deze band al in 1977 geboren werd, staat hij toch in deze lijst met beste punk bands uit de jaren 80. Het duurde namelijk nog tot 1982 dat The Misfits hun officiële debuut maakten met de plaat Walk Among Us. De band komt uit New Jersey.

Wist je dat hun eerste album, Static Age, al in 1978 bedacht was? Maar geen enkele platenmaatschappij wilde het uitbrengen, en zo kwam deze plaat pas in 1996 op de markt.

De belangrijkste bandleden van deze hardcore punk band zijn Glenn Danzig en Jerry Only. Naast typische punkmuziek, typeren ze zich door zwart onder de ogen en witte make-up.

7. Batmobile

De tweede Nederlandse punk band in deze lijst: Batmobile. De band werd in 1983 opgericht in Rotterdam en Breda en bestaat nog altijd. Hun muziekstijl is uiteraard punk, gemixt met rockabilly muziek.

Batmobile bestaat uit Jeroen Haamers, Eric Haamers en Johnny Zuidhof. De band heeft meerdere keren een tour door Europa gedaan.

Door de jaren hebben ze behoorlijk wat nummers uitgebracht, en zijn er verschillende compilatie cd´s verschenen waarop je ze allemaal kunt beluisteren.

8. Circle Jerks

In 1980 kwam het album Group Sex uit van de band Circle Jerks, een punk band uit Californië die inmiddels 8 albums op hun naam heeft staan.

Toen de Amerikaanse band Black Flag uit elkaar viel, was dit het startpunt voor Circle Jerks. De man die deze hardcore punk band van zang voorziet, is Keith Morris.

Na een aantal break ups, ging de band in 2010 definitief uit elkaar.

9. Big Boys

Voor de laatste twee beste punk bands uit de tachtiger jaren, reizen we af naar Texas in de Verenigde Staten. De Big Boys werden hier opgericht, een band die zwaar beïnvloed werd door funk en dit mixte met hardcore punk.

Zo werd een nieuwe punk scene gestart, die los stond en een nieuw geluid lied horen dan het alom bekende punk Bay Area uit Californië.

Inmiddels is duidelijk dat bands als Red Hot Chili Peppers geïnspireerd zijn geweest door de unieke muziek van Big Boys.

10. Really Red

We eindigen de lijst met Really Red, één van de eerste punk bands uit Texas. De band werd opgericht door John Paul Williams, Ronnie Bond, Bob Weber en Kelly Younger.

Ze namen meerdere lp’s uit en waren immens populair in Houston, en later ook internationaal. Really Red heeft vandaag de dag 45 singles op hun naam staan. De meeste van hun liedjes hebben anarchistische teksten en zijn kritisch op de samenleving.

Inmiddels genieten ze vooral populariteit in Texas, en genieten punk fans hier nog altijd van hun bijzondere muziek die aan de wieg van de punkmuziek stond.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Goedkoopste Steden Van Amerika Voor Een Citytrip

Top 10 Beste Bands uit Twente