We leven natuurlijk allemaal enorm mee met onze eigen F1 coureur Max Verstappen, die al sinds 2016 voor het Red Bull Racing-team rijdt en een absoluut natuurtalent is. Maar wat kunnen we van de Portugezen verwachten in deze F1?
Sinds de allereerste Formule 1 races in 1950 hebben er slechts 5 Portugese autocoureurs mee mogen strijden. Eén van hen wist een plaats in de top 3 te behalen. Weet jij wie? Bekijk ons overzicht van de beste Portugese F1-rijders!
Inhoudsopgave
1. Casimiro de Oliveira

De eerste Portugese inschrijving voor de F1 race is de in 1907 geboren Casimiro de Oliveira.
Casimiro had een goede naam opgebouwd als coureur. Hij en zijn broer Manuel waren gek op sportwagens, en begonnen al op jonge leeftijd deel te nemen aan verschillende auto-races in Portugal. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had hij al verschillende overwinningen op zijn naam staan. In 1938 mocht hij voor Bugatti in Rio De Janeiro rijden voor het Europees Kampioenschap en wist hij de vijfde plaats te behalen.
Tijdens de oorlog werd er niet geraced, maar toen het Sportscar racen in 1950 weer opgepakt werd, deed hij uiteraard weer samen met zijn broer mee in hun favoriete auto, de Ferrari. In de jaren 1950 tot en met 1955 wist hij 5 keer de overwinning te behalen.
Zijn droom was meedoen in de Formule 1, en natuurlijk de Grand Prix van Portugal te winnen die in 1958 op het Ciruito da Boavista in Porto zou worden gehouden.
Casimiro hielp enthousiast mee met de voorbereidingen van de F1 om naar Portugal te komen. Hij zou de race rijden in een Maserati 250F, een absolute topper in die tijd. Ook de legendarische Britse autocoureur Stirling Moss zou die race in een Maserati 250F meerijden.
Het verhaal gaat dat de 41-jarige Casimiro tijdens de trainingsrondes zo onder de indruk was van de nieuwe talenten dat hij besloot niet aan de start te verschijnen en het racen voor gezien te houden. Hij kwam zelfs niet eens opdagen op de dag van de race, wat uiteraard de nodige commotie veroorzaakte.
De reden waarom hij die dag besloot om nooit meer te racen en zelfs niet naar het evenement te gaan is altijd een raadsel gebleven. Casimiro gaat in het familiebedrijf werken, terwijl zijn broer Manuel een belangrijke carrière als filmproducent tegemoet gaat.
2. Mário Veloso de Araújo Cabral

De Portugese namen zijn geweldig he? Maar goed we gaan verder met een bespreking van de Portugese Formule 1 racers. Want het is toch een beetje vreemd dat een land met zoveel racetracks haast geen succes boekt in de Formule 1.
In 1959 staat weer een Portugees aan de start van de Portugese Grand Prix race, dit keer in Monsanto. De in 1934 geboren zoon van een hertog, Mário Veloso de Araújo Cabral (bijgenaamd “Nicha” Cabral) deed mee in een Formule 1 wagen met een Cooper-chassis voorzien van een Maserati-motor. Ondanks dat hij tijdens de race in botsing kwam met de Australische Jack Brabham (die vervolgens op wraak uit was en hem uit de bocht wilde duwen met als resultaat dat hij zelf tegen een telegraafpaal aanreed) wist hij de race uit te rijden en 10e plaats te behalen.
Cabral wilde geen full-time Formule 1 racer worden. Hij was beroeps paratroeper in het leger van Portugal. Hij deed nog 4 keer mee, maar haalde nooit meer de eindstreep.
In 1965 raakte Cabral gewond tijdens een Formule 2 wedstrijd en besloot hij het racen voor gezien te houden. In 1968 begon hij weer met het racen van sportwagens.
3. Pedro Chaves

Daarna is het lange tijd stil met de deelname van Portugese coureurs in de Formule 1. Pas in 1991 verschijnt er weer een Portugees aan de start van de Grand Prix.
De in 1965 geboren Pedro Matos Chaves wist als junior autocoureur al de aandacht te trekken. In 1985 won hij het Portugese Formule Ford-kampioenschap, en in 1987 het internationale kampioenschap in de Britse Formule Ford. In 1990 werd hij kampioen van het Britse Formule 3000-kampioenschap en reed hij mee in verschillende internationale kampioenschap racen. Hij reed goed, maar wist geen plaats meer op het podium te behalen.
In 1991 maakte Pedro zijn Formule 1 debuut bij het team van Coloni. Hij reed in het totaal 13 kwalificatie wedstrijden, maar wist in geen enkele Grand Prix genoeg punten te scoren om een startplaats te veroveren. Het team had geen geld om te investeren in verbeteringen van de auto en Coloni besloot om zich terug te trekken uit het Formule 1 racing.
In 1992 maakte Chaves nog een kans op een stoel in de Formule 1 voor Leyton House, maar omdat het sponsorgeld te laat arriveerde konden ze niet starten.
Pedro besloot het Formule 1 racen voor gezien te houden, en ging weer terug naar de Formule 3000 competitie.
4. Pedro Lamy

Pedro Lamy is de eerste Portugees die het lukte om meerdere seizoenen in de Formule 1 te rijden.
De in 1972 geboren José Pedro Lamy Viçoso reed vooral in karts. In 1989, toen hij 17 jaar was, debuteerde hij in de Portugese Formule Ford. In 1991 wist hij door te stromen naar de Formule 3 en de nieuwkomer behaalde verschillende podium posities.
in 1993 maakte Pedro zijn debuut in de Formule 1 voor het Lotus team, die op zoek waren naar een vervanger voor de geblesseerde Italiaan Allesandro Zanardi. Hij deed mee aan 32 Grand Prix, maar wist maar 1 punt te scoren. Toch boden ze hem een contract aan voor 1994. Tijdens een testrit brak hij helaas zijn beide benen waardoor hij een jaar lang niet kon starten.
In 1995 kreeg hij het aanbod om de geblesseerde Pierluigi Martini bij Minardi te vervangen. Tijdens de Grand Prix in Adelaide, Australie eindigde hij op de zesde plaats. Deze race zou de geschiedenis ingaan als de meest chaotische race ooit! Topcoureurs als Michael Schumacher, Mika Hakkinen, Jean Alesi en David Coulthard vielen allemaal uit vanwege technisch falen van hun auto. In de laatste ronde reden nog maar 6 auto’s.
Lamy reed met zijn Lotus als laatste over de eindstreep, maar scoorde hierdoor wel het enige punt van dat seizoen voor het Lotus-team. Hij kreeg het aanbod om nog een jaar te blijven, met een eigen stoel. Het team kampte echter met chronisch geldgebrek om de auto door te ontwikkelen en wist het seizoen daarop geen startpositie meer te veroveren.
Na het raceseizoen beëindigde Lamy zijn carrière als Formule 1 coureur.
5. Tiago Monteiro

Pas in 2004 zien we de volgende Portugees aan de startstreep van een Grand Prix verschijnen.
De in 1976 geboren Tiago Vagaroso da Costa Monteiro is het racen met de paplepel ingegeven. Zijn vader was een groot fan en spoorde de jongen aan om mee te doen aan de Porsche Carrera Cup, welke in 1997 in Frankrijk gehouden werd. Tiago wist deze vijf keer achter elkaar te winnen, en werd kampioen van de B-klasse, wat hem de titel “meest veelbelovende beginner van het jaar” opleverde. Ook in de F3 wist hij veel prijzen in de wacht te slepen.
In 2005 reed hij zijn eerste Formule 1 race voor het Jordan team. Hij wist dat jaar zijn eerste podiumfinish te behalen tijdens de Grand Prix in Indianapolis, door als derde van de zes overgebleven auto’s te finishen.
Monteiro is de enige coureur in de Formule 1 die 18 Grand Prix wist uit te rijden in een Formule 1 seizoen. Niet slecht, hij startte er 19!