Het is een hobby die bijna tot het verleden hoort: het lezen van een boek. De jeugd zit tegenwoordig liever met hun smartphone TikToks te bekijken dan met hun neus in een boek. Steeds meer bibliotheken en boekenwinkels sluiten hun deuren.
Het meest gelezen jeugdboek is Harry Potter. Deze 7-delige boekenserie is razend populair en ook verfilmd. Benieuwd naar de 9 andere jeugdboeken in deze lijst? Lees dan snel verder.
Inhoudsopgave
1. Harry Potter

Als je nog nooit van Harry Potter hebt gehoord, dan kom je waarschijnlijk van een andere planeet. De Engelse schrijfster J.K. Rowling heeft met haar 7-delige fantasie serie een megatrend over de wereld verspreid.
Het eerste boek in deze 7-delige serie verscheen op 30 juni 1997. Wereldwijd zijn er meer dan 400 miljoen exemplaren verkocht en het boek is vertaald in 67 verschillende talen. Ook de verfilming van de boeken werd een enorm succes.
Het verhaal gaat over de weesjongen Harry die in het huis van zijn oom en tante opgroeit. Hij is daar erg ongelukkig, totdat het bericht komt dat hij is uitgenodigd om te komen studeren op de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Ieder schooljaar beleven Harry en zijn vrienden nieuwe, spannende avonturen op het Zweinstein Internaat, goed voor een nieuw boek.
2. Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in Spijkerbroek is een absolute klassieker. Het 364 pagina tellende boek is in 1973 geschreven door de succesvolle Nederlandse schrijfster Thea Beckman. In 1974 ontving zij de Gouden Griffel voor deze prestatie. De schrijfster Thea Beckman staat bekend om haar jeugdboeken die gebaseerd zijn om historische feiten. Ook in het boek Kruistocht in Spijkerbroek is gebaseerd op een historisch feit, en het verhaal erom heen verzonnen.
Het verhaal draait om de 17-jarige Amstelveense jongen Dolf, die door een tijdmachine per ongeluk in het jaar 1212 terecht komt. Daar ziet hij een kruistocht van kinderen die van Keulen naar de Italiaanse kustplaats Genua lopen, onder leiding van de herdersjongen Nicolaas. Doel is om Jeruzalem te bevrijden van de Islamitische piraten. Hij besluit mee te gaan.
Dolf komt er achter dat de ware reden van de kruistocht is om alle overlevenden van deze lange tocht in Genua als slaven te verhandelen.
3. De GVR

De GVR is een kinderboek geschreven door de Engelse schrijver Roald Dahl. Het is voor het eerst in 1982 uitgegeven onder de Engelse titel BFG (Big Friendly Giant). De schrijver ontving in 1984 een Zilveren Griffel voor dit boek en het werd in 2016 verkozen tot Kinderboek van het Jaar.
Het verhaal gaat over het Londense weesmeisje Sofie (vermoedelijk vernoemd naar zijn Noorse moeder, die hem veel fantasie verhaaltjes vertelde). ’s Avonds wanneer het tijd is om te slapen ontmoet ze de Grote Vriendelijke Reus, die samen met 9 andere reuzen in het geheim in Reuzenland leven. De GVR vangt dromen en nachtmerries, en kan deze ook weer loslaten.
4. Mathilda

Matilda is het tweede kinderboek in deze lijst van de Engelse schrijver Roald Dahl. De eerste druk kwam uit in 1988 en in 1989 ontving de schrijver de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, voor het best geschreven kinderboek. Het boek telt 230 pagina’s. In 1996 zorgde de bekende Amerikaanse acteur Danny de Vito voor een prachtige verfilming van het boek.
Matilda is een uitzonderlijk intelligent meisje, wat opgroeit in een gezin met redelijk domme en ongeïnteresseerde ouders en een vervelende oudere broer. Zodra ze 5 jaar is en naar school gaat, sluit ze een vriendschap met een van de juffen. Samen gaan ze de strijd aan met mensen die hun of anderen onrecht hebben aangedaan.
5. Pluk van de Petteflet

Het boek Pluk van de Petteflet is van de hand van de bekende Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt en voorzien van tekeningen van illustrator Fiep Westendorp.
De eerste editie kwam uit in 1971.
Het boek Pluk van de Petteflet gaat over het 10-jarige jongetje Pluk die in een torenkamertje in de Petteflet woont en rondrijd in een rode kraanwagen. Samen met zijn vriendjes beleefd hij natuurlijk de nodige avonturen.
6. Het grote boek van Madelief

Dit boek is eigenlijk een verzameling van 5 kinderboeken die allemaal gaan over het meisje Madelief.
Het eerste boek over Madelief heet ‘Met de poppen gooien’, en verscheen in 1975. Het boek ontving de Gouden Griffel, met name vanwege de onverwachte, humoristische en absurde schrijfstijl van auteur Guus Kuijer. In 1979 ontving hij de hoogste Nederlandse onderscheiding voor schrijvers van kinderboeken; de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur.
Madelief is een jong meisje dat samen met haar alleenstaande moeder opgroeit en allerlei avonturen beleefd die door schrijver Guus Kuijer op een unieke manier beschreven worden. Ze sluit vriendschappen af met kinderen in de buurt, verhuisd, gaat naar een nieuwe school en krijgt te maken met het overlijden van haar oma.
7. Duco’s gevleugelde dromen

De in 1989 geboren mevrouw H.J. van Nijnatten-Doffegnies schreef 21 boeken voor volwassenen die zeer goed ontvangen werden. In 1957 bracht zij haar eerste en enige kinderboek uit, met de titel ‘Duco’s gevleugelde dromen’. Het boek is voorzien van prachtige tekeningen van Anton Pieck.
Het verhaal begint met kapitein Carlo, die naar een heftige storm op het wonderlijke eiland Fripahatuland terecht komt.Het eiland wordt geregeerd door Koning Jacohé, die om het eiland een tovercirkel heeft laten aanleggen waardoor niets of niemand geboren op het eiland het kan verlaten. Het lukt kapitein Carlo om met zijn eiland liefje Caressa het eiland te verlaten, maar hun zoon Duco lijkt de lijden aan slaapziekte. Duco wordt Iedere nacht door de windkuikens van koning Jacohé’s meegenomen naar het eiland, waar hij zo groot is als een konijn, en spannende avonturen beleefd.
8. Sjakie en de chocoladefabriek

Sjakie en de chocoladefabriek) is het derde kinderboek van de schrijver Roald Dahl in onze lijst. Het is het eerste boek van Roald Dahl, uitgebracht in 1964. Het boek wordt door velen beschouwd als het beste kinderboek van de 20e eeuw. Het is tweemaal verfilmd, één keer met Gene Wilder in de hoofdrol en in de laatste versie speelde Johnny Depp de excentrieke fabriekseigenaar Willy Wonka.
Hoofdrolspeler in dit boek is het arme jongetje Sjakie. Hij woont vlakbij een zeer beroemde Wonka chocoladefabriek. De fabriek geeft 5 gouden loten uit die toegang geven tot de geheimzinnige fabriek een levenlang gratis Wonkasnoep. Sjakie krijgt een van die gouden tickets in handen en gaat met de 4 andere kinderen op een wonderbaarlijke rondleiding in de snoepfabriek.
9. De brief voor de Koning

Het in 1962 uitgebrachte jeugdboek ‘De brief voor de koning’ is geschreven door de Nederlandse schrijfster Tonke Dragt. In 1963 ontving Dragt de prijs Kinderboek van het jaar. In 2004 ontving het de Griffels der Griffels, het beste kinderboek van de laatste 50 jaar. Ook in het buitenland kreeg het boek veel aandacht.
Het verhaal gaat om de schildknaap Tiuri, die net voordat hij als ridder geslagen gaat worden de geheime opdracht krijgt om een brief aan de koning te bezorgen. Tijdens deze opdracht gaat er natuurlijk van alles mis en beleeft Tiuri allerlei avonturen.
10. Wiplala

Wiplala is het tweede kinderboek in deze lijst wat geschreven is door Annie M.G. Schmidt. In 1957 verscheen de eerste druk. In 2007 ging het boek voor de 38ste keer van de pers.
Het verhaal speelt zich af rondom Wiplala, een soort kabouter. Wiplala wordt weggestuurd door de andere kabouters, omdat hij niet goed kan ‘tinkelen’ (toveren). Hij komt terecht bij de arme familie Blom die op een flat in Amsterdam Zuidoost wonen. Zij nemen hem liefdevol in het gezin op maar Wiplala en zijn getinkel zorgen voor veel grappige avonturen.