Top 10 Beste Nederlandse Voetbalscheidsrechters Aller Tijden

De scheidsrechter speelt een belangrijke rol in het verloop van een voetbalwedstrijd. Een aanwezigheid in het spel die zo onzichtbaar mogelijk probeert te zijn, en tegelijk van cruciaal belang is voor het juist toepassen van de regels.

Hieronder geven we een lijst van de top 10 beste Nederlandse voetbalscheidsrechters die tot in 2021 actief zijn of waren. Verschillende generaties en verschillende carrières waarbij de vermeldde Nederlandse arbiters zowel nationaal als internationaal fluiten.

1. Jeroen Sanders

Jeroen Sanders (1985) startte zijn carrière als voetbalscheidsrechter in 2007. Daarmee deed hij zijn intrede als jongste beginnende scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal.

Sanders kende een opleiding in lichamelijke opvoeding en werkte ook enkele jaren in het vlaggen. Nadien keerde hij terug naar de lijn als junior-assistent-scheidsrechter. In 2021 werd hij rector op de middelbare school waar hij studeerde.

Een opmerkelijk feit over scheidsrechter Sanders is dat hij in 2009 zijn homoseksualiteit publiek maakte. Daarnaast speelde hij ook een kleine rol als scheidsrechter in de televisieverfilming van Koen Kampioen (2012).

2. Serdar Gözübüyük

Serdar Gözübüyük (1985) is een Nederlandsche scheidsrechter die zijn buitenlandse naam te danken heeft aan zijn Turkse herkomst. Hij startte zijn pad binnen een amateurvereniging; eerst als doelman, later als scheidsrechter.

In 2008 maakte hij zijn debuut in het Nederlandse betaald voetbal. In de daaropvolgende jaren floot hij ook internationale wedstrijden. Bovendien werd hij meerdere titels toegekend als beste scheidsrechter.

Gözübüyük werd meermaals verdacht van manipulatie van wedstrijden en spelers. Hij ontkende echter telkens en positioneerde zich in zijn streven naar een eerlijk en sportieve wedstrijd.

3. Bas Nijhuis

Bas Nijhuis
Beeld: Wikimedia / DWDD

Bas Nijhuis (1977) begon op vijftienjarige leeftijd voetbalwedstrijden te fluiten. Sinds 2005 arbitreert hij in de Eredivisie. Nadien was Nijhuis ook actief internationaal als scheidsrechter bij de UEFA Champions League.

Tussen 2011 en 2017 deden zich verschillende bewegingen voor van toetreding en uitreding bij de Elite Development-groep.

Nijhuis bracht samen met Eddy van der Ley enkele ervaringen als scheidsrechter uit in het boek Niet zeiken, voetballen! Hij verschijnt ook op televisie als presentator en als deelnemer van (praat)programma’s.

4. Björn Kuipers

Björn Kuipers
Beeld: Wikimedia / Tânia Rêgo/ABr

Bjorn Kuipers (1973) behoort tot een eerdere generatie van Nederlandse voetbalscheidsrechters. Hij was actief zowel nationaal in de Eredivisie (van 2005 tot 2021) als internationaal in het Europees kampioenschap (van 2012 tot 2021).

Ook andere internationale voetbalwedstrijden werden door Kuipers gefloten, zoals de Confederations Cup in 2013 in Brazilië, het WK Voetbal in 2014 en 2018, als de Europa League in 2018.

Kuipers floot zijn laatste wedstrijd in augustus 2021. Hij zette een punt achter zijn carrière in alle tevredenheid en dankbaarheid van de supporters.

5. Danny Makkelie

Danny Makkelie
Beeld: Wikimedia / Ralf Roletschek

Danny Makkelie (1983) is actief als voetbalscheidsrechter. Sinds jong af aan fluit hij jeugdwedstrijden en op zestienjarige leeftijd startte hij zijn carrière als gediplomeerd scheidsrechter bij het amateurvoetbal.

Sinds 2005 fluit hij in de Eerst divisie en in 2009 debuteerde hij in de Eredivisie. In 2011 werd hij toegelaten als scheidsrechter bij FIFA, als de jongste van Nederland; en in 2011 debuteerde hij bij de UEFA Europe League. Een jaar nadien kwam hij ook terecht bij de UEFA Champions League.

Danny Makkelie is daarnaast ook actief als politieagent en inspecteur. Hij werkt bij de Nationale Politie Eenheid Rotterdam en combineert deze halftijdse baan met zijn carrière als scheidsrechter.

6. Dennis Higler

Dennis Higler
Beeld: Flickr / nikontino

Dennis Higler (1985) debuteerde in 2010 als voetbalscheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. In 2011 floot hij bij de Eredivisie en vanaf 2017 is hij ook actief als internationaal scheidsrechter bij de UEFA en de FIFA.

Higler is gekend om een strak en streng optreden wat hem een snelheid opleverde binnen de evolutie van zijn carrière als scheidsrechter. Tegelijk wordt zijn stijl ook kritisch ontvangen door de media.

Intussen kan hij rekenen op algemene waardering als top Nederlandse voetbalscheidsrechter. Naast zijn carrière binnen de voetbal is hij ook actief als projectmanager bij een bedrijf dat auto’s importeert.

7. Jochem Kamphuis

Jochem Kamphuis (1986) startte als voetballer, maar stapte op zeventienjarige leeftijd over naar de rol van scheidsrechter wegens een blessure. Hij fluit wedstrijden in de Eredivisie en sinds 2020 staat hij ook op de internationale lijst van voetbalscheidsrechters. Hij promoveerde namelijk naar de FIFA lijst.

Kamphuis treedt ook op als VAR (Video Assistant Referee) in het Nederlandse en internationale voetbal.

Jochem is niet alleen werkzaam als scheidsrechter, maar werkt ook als adviseur in de vastgoedsector. Hij geeft verder lezingen en trainingen rond mentale kracht, leiderschap en samenwerking.

8. Allard Lindhout

Allard Lindhout (1987) is actief als internationaal voetbalscheidsrechter van Nederland. Sinds 2015 treedt hij op in de Eredivisie. Sinds 2020 staat hij ook de op internationale lijst.

Lindhout kreeg zoals velen kritiek te verduren van de media, maar leerde omgaan met de druk van het publieke toeziende oog.

Naast zijn carrière in de voetbal, is Allard Lindhout ook actief in het onderwijs. Hij geeft les op de lagere school en maakt gebruik van zijn ervaring als scheidsrechter om te onderwijzen over management en het gedrag van elk individu binnen de groep.

9. Jeroen Manschot

Jeroen Manschot (1982) is sinds 2011 actief als scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal. Hij leidt voornamelijk wedstrijden in de Eerste divisie en in de Eredivisie. Hij is ook werkzaam als VAR (Video Assistant Referee).

Opmerkelijk is dat de scheidsrechter in een wedstrijd van de Eredivisie in 2016 zijn excuses aanbood aan de trainer van de ploeg aan wie hij onterecht een overtreding toewees. Daarmee erkende hij zichzelf in de eerste plaats als mens en gaf zijn fout toe.

Manschot geeft ook lezingen als docent en werkt als videoanalist bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Hierbij ondersteunt hij scheidsrechters aan de hand van videobeelden.

10. Pol van Boekel

Pol van Boekel
Beeld: Wikimedia / Victor van Werkhooven

Pol van Boekel (1975) startte zijn carrière als voetballer. Hij speelde zes jaar in het betaald voetbal als verdediger. Sinds 2004 is hij actief als Nederlandse scheidsrechter binnen het betaald voetbal.

Hij was echter al actief als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal in de jaren 1999-2000. In 2008 promoveerde hij tot FIFA-arbiter, waardoor hij internationale wedstrijden mag fluiten.

Naast zijn loopbaan in de voetbal, is Pol van Boekel werkzaam als hypotheekadviseur.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Schrijfsters Aller Tijden

Top 10 Beste Nederlandse Schrijvers Aller Tijden