Top 30 Beste Nederlandse Liedjes Ooit Gemaakt

Muziek is voor de meeste mensen een groot onderdeel van het leven. Misschien luister je op de fiets of in de bus wel naar muziek. Of tijdens het werken. Of misschien sta je wel elke ochtend onder de douche mee te blèren op je favoriete nummers.

Hoewel de hitlijsten vandaag de dag gedomineerd worden door buitenlandse muziek zijn er door de jaren heen ook enorm veel Nederlandse parels uitgebracht. Veel van deze prachtige Nederlandse stukken muziek zijn nog altijd bijna dagelijks op de radio te horen. Maar wat zijn nou de 30 beste Nederlandse liedjes ooit gemaakt? Precies dat lees je in dit artikel!

Het beste Nederlandse liedje ooit gemaakt is Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij. Het lied werd uitgebracht op 25 april 2011 en is waarschijnlijk ook meteen het meest emotionele Nederlandse liedje ooit gemaakt. Het bereikte verrassend genoeg ‘slechts’ plek 29 in de Nederlandse top 40. Het is een razend populair nummer dat nog dagelijks op de radio wordt gedraaid.

Weten welke 29 andere Nederlandse liedjes er in de top 30 van beste Nederlandse liedjes ooit gemaakt staan? Lees dan snel verder.

1. Mag Ik Dan Bij Jou – Claudia de Breij

 • Uitgebracht op: 25 april 2011
 • Hoogste klassering: plek nummer 29

Het nummer Mag Ik Dan Bij Jou werd op 25 april 2011 uitgebracht door Claudia de Breij nadat het 2 jaar eerder, in 2009, werd opgenomen. De schrijfster en zangeres van het nummer is Claudia de Breij en het nummer is gecomponeerd door Rogier Wagenaar en Sander Geboers.

Origineel kwam het nummer ‘maar’ op plek nummer 29 in de Nederlandse Top 40 terecht, maar later kreeg het weer verschillende uitbraken van populariteit. Bijvoorbeeld na de aanslagen in Parijs, die in 2015 plaatsvonden. Het nummer was hierna enorm populair en vaak op de radio te horen. Een ander voorbeeld is de tijd waarin de Europese vluchtelingencrisis flink in opspraak kwam.

Het liedje staat inmiddels dan ook in de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste notering die het in deze lijst kreeg was dan ook in 2015 (het jaar van de aanslagen in Parijs), toen het nummer op plek nummer 4 terecht kwam. In de jaren hierna zakte het liedje steeds verder naar onder.

2. Avond – Boudewijn de Groot

 • Uitgebracht in: maart van 1997
 • Hoogste klassering: plek nummer 56

Het nummer Avond van Boudewijn de Groot werd uitgebracht in maart van het jaar 1997 en later werd het nog eens uitgebracht in december van 2005. Het liedje werd opgenomen in 1996 nadat het geschreven was door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh en geproduceerd door Jacob Klaassen, Marcel Fisser en Ernst Jansz. Het nummer werd later nog verschillende malen opnieuw opgenomen.

De hoogste positie die het liedje ooit kreeg in de Nederlandse hitlijsten was op plek nummer 56 in de Nederlandse Single Top 100. Echter, in de Top 2000 van NPO Radio 2 was het nummer succesvoller. Al sinds de eerste keer dat deze lijst werd samengesteld staat het liedje erin en deze is er nooit meer uit verdwenen. De hoogste notering die het nummer in deze lijst kreeg was zelfs op plek nummer 1, namelijk in het jaar 2005. Sinds toen is het nummer steeds wel een beetje afgezakt, maar deze is tot nog toe nooit meer uit de top 10 verdwenen.

3. Oceaan – Racoon

 • Uitgebracht in: het jaar 2012
 • Hoogste klassering: plek nummer 6

Ook Oceaan van Racoon is een nummer dat iedereen waarschijnlijk wel kent. Het nummer werd als single uitgebracht in 2012 en werd geschreven door Bart van der Weide en geproduceerd door Wouter van Belle. Bart van der Weide is, naast de schrijver voor de band, ook de lead zanger van de succesvolle band.

Het nummer is het eerste liedje van de band Racoon, die daarvoor Engelse muziek maakte. Het nummer werd geschreven voor de Nederlandse film ‘Alles Is Familie’ en was ook toegewijd aan de ongeneeslijke zieke zus van de schrijver en leadzanger Bart van der Weide, genaamd Anne.

De hoogste plek die het liedje kreeg in de Nederlandse Top 40 was ‘maar’ plek nummer 6. Wel won het nummer verschillende prijzen en staat het sinds 2013 elk jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste notering die het liedje in deze lijst kreeg was die op plek nummer 21. Deze plek kreeg het nummer al 2 keer toegewezen, namelijk in 2014 en 2015.

4. Brabant – Guus Meeuwis

 • Uitgebracht op: 15 februari 2003
 • Hoogste klassering: plek nummer 28

Het liedje Brabant van Guus Meeuwis is de grootste hit van de door heel Nederland beroemde Guus Meeuwis. Het nummer werd uitgebracht op 15 februari van het jaar 2003 en geschreven door Guus Meeuwis zelf, en Jan Willem Rozenboom en het werd geproduceerd door Rob van Donselaar. Het nummer werd uitgebracht op het label EMI Group, het label waar onder andere ook André Hazes en Di-Rect ook bij zitten.

De hoogste notering die het liedje kreeg in de Nederlandse Top 40 was ‘maar’ plek nummer 28, wat gezien de bekendheid van het nummer verrassend laag is. Echter, sinds 2005 staat het liedje wel al elk jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste plek die het nummer kreeg toegewezen was plek nummer 22. Deze plek kreeg het liedje al 3 keer, namelijk in de jaren 2009, 2011 en 2015.

5. Het Regent Zonnestralen – Acda en de Munnik

 • Uitgebracht in: het jaar 1998
 • Hoogste klassering: plek nummer 40

Het Regent Zonnestralen is een liedje van Acda en de Munnik dat in het jaar 1998 werd uitgebracht. Het lied was onderdeel van het album ‘Naar huis’, wat het 2e studio album van Acda en de Munnik is. Het nummer werd uitgebracht op het label S.M.A.R.T. en geschreven door Thomas Acda en Paul de Munnik. De videoclip van het nummer is het meest beluisterde nummer van de band op YouTube.

De hoogste plek die het liedje kreeg in de Nederlandse hitlijsten was plek nummer 40, niet super hoog dus. Echter, het nummer staat wel al sinds 2003 in de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste plek die het nummer kreeg in deze lijst was plek nummer 31, wat in het jaar 2007 was. Het liedje is sinds zijn binnenkomst nooit meer verdwenen uit de lijst, maar is inmiddels wel uit de top 100 verdwenen.

6. Iedereen Is Van De Wereld – The Scene

 • Uitgebracht in: het jaar 1990
 • Hoogste klassering: plek nummer 62

Iedereen Is Van De Wereld is een liedje van de band The Scene en het nummer werd uitgebracht in 1990. Het lied was onderdeel van het studio album van dezelfde band, genaamd Blauw.

In de hitlijsten deed het nummer het nooit heel goed, maar het werd wel een echte klassieker. Precies daarom staat het liedje al jaren in de Top 2000 van NPO Radio 2. Sinds de 1e editie van deze Top 2000 staat het nummer er al in en deze is er nooit meer uit verdwenen. De hoogste notering die het liedje kreeg was in het jaar 2015, toen deze op plek nummer 64 terecht kwam. Sinds toen is het nummer flink afgezakt en in de lijst van het jaar 2020 stond het nummer zelfs al op plek nummer 235. Zorgen om uit de lijst te verdwijnen hoeft het nummer dus nog lang niet te hebben.

7. Pastorale – Ramses Shaffy & Liesbeth List

 • Uitgebracht op: 27 september 1969
 • Hoogste klassering: plek nummer 3

Pastorale is een nummer van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Het nummer werd geschreven door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Bij de uitvoering van Ramses Shaffy en Liesbeth List werd er gezongen op muziek van een orkest. Dit orkest werd geleid door Bert Paige. Het nummer werd uitgebracht op 27 september 1969.

De hoogste plek die het nummer kreeg in de Nederlandse hitlijsten was plek nummer 3 in de Nederlandse Top 40. Het liedje stond 3 weken lang op deze plek in de lijst in het jaar 1969. In de Top 2000 van NPO Radio 2 is het nummer ook erg succesvol. Het liedje staat er al in sinds de 1e editie en is er nooit meer uit verdwenen. De hoogste notering die het liedje kreeg was die van plek nummer 6 in het jaar 2009. Inmiddels is het nummer ietwat afgezakt maar deze staat nog altijd binnen de top 100.

8. Het Dorp – Wim Sonneveld

 • Uitgebracht op: 18 mei 1974
 • Hoogste klassering: plek nummer 27

Het Dorp is een lied van Wim Sonneveld dat werd uitgebracht op 18 mei van het jaar 1974. Het lied werd geschreven door H. Verhage op de muziek van ‘La montagne’ van Jean Ferrat. De hoogste positie die het nummer in de Nederlandse hitlijsten mocht bekleden was plek nummer 27.

Echter, in de Top 2000 van NPO Radio 2 behaalde het lied grote successen. Al sinds de 1e editie van deze lijst staat het nummer in de lijst en het liedje is nooit meer uit de lijst verdwenen. De hoogste plek waarop het nummer ooit stond was op plek nummer 25, dit was in de lijst van het jaar 2019.

9. Over De Muur – Klein Orkest

 • Uitgebracht op: 1 november 1983
 • Hoogste klassering: plek nummer 10

Het 3e lied van het Nederlandse muziekcollectief Klein Orkest werd meteen een enorm succes. Dit was namelijk het liedje Over De Muur en het kwam uit op 1 november 1983. Het was een protestlied en het werd geschreven door Harrie Jekkers op een productie van Leon Smit en Cees Schrama. De hoogste plek die het nummer ooit in de Nederlandse Top 40 kwam was op plek nummer 10. In totaal stond het nummer 13 weken in deze Nederlandse Top 40.

Sinds de 1e editie van de Top 2000 van de NPO Radio 2, in het jaar 1999, stond het nummer al in deze lijst en deze staat er nog altijd in. In de 1e editie stond het liedje op plek nummer 32 in de lijst en het lied is altijd enigszins rond deze plek blijven hangen. Sinds toen is de hoogste plek nummer 30 geweest, namelijk in het jaar 2019, en de laagste plek was plek nummer 83, namelijk in het jaar 2011.

10. Dochters – Marco Borsato

 • Uitgebracht op: 7 november 2008
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Dochters is een liedje van Marco Borsato, dat onderdeel was van zijn album ‘Wit Licht’ dat in 2018 uitkwam. Om precies te zijn kwam het liedje op 7 november van het jaar 2018 uit. Het nummer werd geschreven door John Ewbank, een songwriter waar Marco Borsato bijna altijd mee samenwerkt. In het liedje wordt het leven van een dochter als kind, jongvolwassene en volwassen vrouw beschreven in de tekst. Het is erg emotioneel, maar werkelijk prachtig!

Het lied werd een nummer 1 hit in Nederland in de Nederlandse Top 40. Het liedje stond 3 weken op plek nummer 1 in deze lijst, maar stond in totaal 19 weken lang in de lijst. In de Top 2000 van NPO Radio 2 doet het lied het niet buitengewoon goed, maar zeker erg goed. De hoogste plek in de lijst was die in het jaar waarin het lied binnenkwam. In 2009 stond het nummer namelijk op plek nummer 25. Nog altijd staat het nummer in de lijst, maar inmiddels is het ruim buiten de top 100 terecht gekomen.

11. Papa – Stef Bos

 • Uitgebracht in: februari van 1991
 • Hoogste klassering: plek nummer 8

Papa is een lied dat in februari van het jaar 1991 werd uitgebracht door Stef Bos. Het was het 4e lied dat Stef Bos ooit uitbracht en het werd een groot succes. Het nummer werd geschreven én gecomponeerd door Stef Bos en bereikte op zijn top plek nummer 8 in de Nederlandse Top 40.

Zo lang als de Top 2000 lijst van NPO Radio 2 bestaat staat het lied Papa van Stef Bos er al in. Het kwam binnen op plek nummer 116 en is sinds bijna altijd verder omhoog geklommen. Op zijn top stond het op plek nummer 28 in 2006. Hierna zakte het liedje weer een beetje af, maar inmiddels klimt het nummer weer omhoog en het zou zomaar snel weer eens de top 25 binnen kunnen komen.

12. Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter

 • Uitgebracht op: 28 mei 2013
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Dat Ik Je Mis is een nummer van Maaike Ouboter dat werd uitgebracht op 28 mei van het jaar 2013. Na de dood van haar ouders besloot ze het lied te gaan schrijven en het is dan ook een erg emotioneel nummer. Het lied raakte erg veel mensen en het werd dan ook een groot succes. Het nummer kwam namelijk op plek nummer 1 terecht in de Nederlandse Single Top 100. Op deze plek stond het 4 weken, maar het lied stond in totaal 36 weken in de lijst.

Ook staat het nummer al jaren lang in de Top 2000 van NPO Radio 2. Al in het jaar van uitbrengen kwam het lied in de lijst terecht, namelijk op plek nummer 819. De hoogste plek die het lied ooit bekleedde was plek nummer 106, dit was in het jaar 2015. Het nummer staat nog altijd in de lijst, inmiddels ongeveer rond de 500e plek, maar nog altijd binnen de top 500.

13. Voor Haar – Frans Halsema

 • Uitgebracht in: het jaar 1977
 • Hoogste klassering: plek nummer 3

Voor Haar is een lied van Frans Halsema dat werd uitgebracht in 1977 en een groot succes werd. Het nummer was onderdeel van een gelijknamig album en geschreven door Jake Holmes. Het is namelijk een betaling van het Engelstalige nummer van deze Jake Holmes, genaamd ‘Her song’. De vertaling werd gedaan door Michel van der Plas en het kwam op plek nummer 3 terecht in de Nederlandse Top 40.

Daarnaast staat het nummer al sinds het begin van de Top 2000 van NPO Radio 2 in deze lijst en het lied is er nooit meer uit verdwenen. Het lied kwam binnen op plek nummer 177 en kwam pas in 2019 voor het eerst weer op een lagere plek dan dit terecht. De hoogste plek die het lied ooit mocht bekleden was plek nummer 36, dit was namelijk in het jaar 2007. Inmiddels bevindt het nummer zich weer rond plek nummer 180 en het is de vraag naar welke plaatsen het nummer de komende jaren zal gaan.

14. Laat Me – Ramses Shaffy

 • Uitgebracht op: 14 oktober 1978
 • Hoogste klassering: plek nummer 18

Het nummer Laat Me van Ramses Shaffy kwam uit op 14 oktober van het jaar 1978 en werd geschreven door Alice Dona en Herman Pieter de Boer. Het lied werd geproduceerd door Eric Boom en was onderdeel van de lp ‘Dag en Nacht’ van Ramses Shaffy, die uitkwam in 1978.

In de Nederlandse Top 40 kwam het nummer op zijn beste moment op plek nummer 18 terecht. Het nummer stond in totaal 10 weken in de lijst, waarin deze verschillende plekken in de lijst mocht bekleden. Ook staat het lied in de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste plek waarop het lied ooit mocht staan was plek nummer 10, dit was in het jaar 2009. Inmiddels staat het lied nog altijd binnen de top 100 van de lijst.

15. Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder – Ramses Shaffy

 • Uitgebracht op: 10 april 1971
 • Hoogste klassering: plek nummer 2

Het lied Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder is een lied van Ramses Shaffy en werd uitgebracht op 10 april van het jaar 1971. Er wordt gezongen door Ramses Shaffy en hij zong op muziek van Ruud Bos, die het orkest dat de muziek speelde leidde.

Op zijn hoogst stond het nummer op plek nummer 2 in de Nederlandse Top 40. Daarnaast was het lied altijd al onderdeel van de Top 2000 van NPO Radio 2. De hoogste plek waarop het lied ooit stond was plek nummer 7, namelijk in het jaar 2009. Sinds toen is het liedje flink afgezakt, maar het staat nog altijd binnen de top 100. Dit is zeker een knappe prestatie.

16. Bloed, Zweet en Tranen – André Hazes

 • Uitgebracht in: het jaar 2002
 • Hoogste klassering: plek nummer 17

Bloed, Zweet en Tranen is een lied van André Hazes dat werd uitgebracht in het jaar 2002. De hoogste plek die het lied destijds mocht bekleden in de Nederlandse Top 40 was plek nummer 17. Dat zou je misschien niet zeggen, want vandaag de dag is het nog altijd een enorme hit. Het staat dan ook sinds 2009 al elk jaar in de Top 2000 van NPO Radio 2. Op zijn hoogst stond het nummer hierin op plek nummer 56, dit was in het jaar 2012.

17. Ik Heb Je Lief – Paul de Leeuw

 • Uitgebracht in: het jaar 1992
 • Hoogste klassering: plek nummer 3

Ik Heb Je Lief is een nummer van Paul de Leeuw dat werd uitgebracht in het jaar 1992. De hoogste plek die het nummer ooit had in de Nederlandse Top 40. Het lied stond toen op plek nummer 3.

18. Oude Maasweg – The Amazing Stroopwafels

 • Uitgebracht in: het jaar 1981
 • Hoogste klassering: plek nummer 50

In het jaar 1981 brachten The Amazing Stroopwafels het nummer Oude Maasweg uit, en dit werd een enorm succes. De hoogste plek die het lied ooit had in de Nederlandse Top 40 was plek nummer 50.

19. Liefs uit Londen – Bløf

 • Uitgebracht in: het jaar 1998
 • Hoogste klassering: plek nummer 12

Het lied Liefs Uit Londen van Bløf werd uitgebracht in het jaar 1998. Het nummer werd erg populair, ondanks dat Liefs Uit Londen het debuutnummer van de band Bløf is. Op zijn hoogst stond het lied in de Nederlandse Top 40 op plek nummer 12.

20. Zeg Me Dat Het Niet Zo Is – Frank Boeijen

 • Uitgebracht op: 21 oktober 1989
 • Hoogste klassering: plek nummer 34

Het nummer Zeg Me Dat Het Niet Zo Is van Frank Boeijen werd uitgebracht op 21 oktober van het jaar 1989. Op zijn hoogst stond het lied op plek nummer 34 in de Nederlandse Top 40.

21. November – Rowwen Heze

 • Uitgebracht op: 9 februari 2000
 • Hoogste klassering: plek nummer 41

November is een lied van de band Rowwen Heze dat werd uitgebracht op 9 februari 2000. De hoogste notering die het lied ooit kreeg in de Nederlandse Single Top 100 was plek nummer 41.

22. Testament – Boudewijn de Groot

 • Uitgebracht in: het jaar 1967
 • Hoogste klassering: plek nummer 7

Het nummer Testament van Boudewijn de Groot werd uitgebracht in het jaar 1967. De hoogste notering die het nummer ooit kreeg in de Nederlandse Top 40 was plek nummer 7.

23. Als Ze Er Niet Is – De Dijk

 • Uitgebracht in: juli van 1994
 • Hoogste klassering: plek nummer 5

Als Ze Er Niet Is is een lied van De Dijk dat werd uitgebracht in juli van het jaar 1994. De hoogste notering die het lied ooit kreeg in het de lijst van de Nederlandse Top 40 was plek nummer 5.

24. Zij Gelooft In Mij – André Hazes

 • Uitgebracht op: 27 september 2004
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Zij Gelooft In Mij is een nummer van André Hazes dat werd uitgebracht op 27 september 2004. De hoogste notering die het lied ooit kreeg toegewezen in de Nederlandse Top 40 was plek nummer 1.

25. Ben Ik Te Min – Armand

 • Uitgebracht op: 7 november 1966
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Armand bracht het nummer Ben Ik Te Min ooit uit op 7 november 1966. Het nummer werd een enorm groot succes en het kwam dan uiteindelijk ook terecht op plek nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

26. Ik Neem Je Mee – Gers Pardoel

 • Uitgebracht op: 17 oktober 2011
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Gers Pardoel bracht het lied Ik Neem Je Mee uit op 17 oktober van het jaar 2011 en dat bleek een goede keuze. Het nummer zou een van de grootste hits van die periode worden en het werd in heel Nederland gedraaid. Op zijn beste moment stond het in de Nederlandse hitlijsten dan uiteraard ook op plek nummer 1.

27. Dromen Zijn Bedrog – Marco Borsato

 • Uitgebracht op: 12 augustus 1994
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Jazeker, nog een lied van Marco Borsato. Zijn nummer Dromen Zijn Bedrog werd uitgebracht op 12 augustus van het jaar 1994 en werd een grote hit. Op zijn hoogst stond het lied dan ook op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

28. Geef Mij Je Angst – Guus Meeuwis

 • Uitgebracht op: 26 maart 2005
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Geef Mij Je Angst is een lied van Guus Meeuwis dat op 26 maart van 2005 werd uitgebracht. Het nummer was door heel Nederland (en België) op de radio te horen en mensen waren groot fan. Op zijn hoogst kwam het lied dan ook terecht op plek nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

29. Jij Bent Zo – Jeroen van der Boom

 • Uitgebracht op: 22 juni 2007
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Het nummer Jij Bent Zo van Jeroen van der Boom kwam uit op 22 juni 2007. Het nummer werd door het hele land erg populair en kwam dan uiteindelijk ook op plek nummer 1 in de Nederlandse Top 40 terecht.

30. Rood – Marco Borsato

 • Uitgebracht op: 5 mei 2016
 • Hoogste klassering: plek nummer 1

Rood is een lied van Marco Borsato. Het werd uitgebracht op 5 mei van het jaar 2016 en het werd een enorme hit. Iedereen kent dit lied wel, en het is nog altijd vaak op de radio te horen. Op zijn hoogst kwam het in de Nederlandse hitlijsten, waaronder de Nederlandse Top 40, op plek nummer 1 terecht.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Beste Scandinavische Series Nu Op Netflix

Top 30 Meest Gedenkwaardige Presidenten Van Amerika