Top 10 Beste Nederlandse Interviewers

Je hebt gesprekjes tussen mensen die voortkabbelen maar je hebt ook interviews die blijven hangen. Waarin mensen zich laten gaan, ondanks het feit dat ze zich vooraf nog zo voorgenomen hadden dit niet te doen.

Hoe een gesprek tussen twee mensen verloopt is voor het grootste deel afhankelijk van de kunde van de interviewer. We bespreken hier de tien beste interviewers van Nederland, en dat in volkomen willekeurige volgorde.

Ischa Meijer

Beeld: Wikimedia / Archief Beeld en Geluid

Ischa Meijer is een van de weinige mensen die overleed op zijn verjaardag. Bovenal was hij echter een kundig interviewer, een man ook die zelf een bewogen leven achter de rug had. Zo overleefde hij als peuter de verschrikkingen van concentratiekamp Bergen-Belsen.

Meijer was gedurende zijn leven voortdurend op zoek naar erkenning en waardering. Wellicht dat daarom zijn interviews doorgaans zo spraakmakend waren. Vraag dat maar aan Bram Peper, die zich – samen met zijn vrouw- ooit in een interview met Meijer volledig liet gaan.

Meijer was journalistiek breed actief en schreef tot aan zijn dood dagelijks onder het pseudoniem De Dikke Man een column in Het Parool. Bovendien had hij lange tijd een eigen interviewprogramma op RTL5.

Coen Verbraak

Beeld: Wikimedia / De Balie

Hoewel geboren in Amsterdam groeide Verbraak op in het Drentse Roden. Verbraak is een interviewer die bekend staat om zijn nauwkeurige voorbereiding. Langzaam maar zeker werkt hij tijdens zijn tweegesprekken naar zijn doel toe.

Zijn kennis van de hoofdpersoon is altijd perfect. Twee keer al won Verbraak de Sonja Barend Award. De eerste keer vanwege een interview met Rijkman Groenink, de meest recente door een interview met Liesbeth Beukeboom, een voormalig Dutchbatter. Verbraak werd verder bekend van de serie ‘Kijken in de Ziel’.

In die reeks interviewde hij onder meer minister-presidenten, voetbaltrainers en rechters. Verbraak zorgt in zijn interviews voor een perfecte sfeer waardoor mensen vaak net iets meer zeggen dan ze eigenlijk willen.

Sven Kockelmann

Beeld: Youtube / Uitgelicht

In veler ogen is Sven Kockelmann al jaren de beste interviewer van het land, zeker als het gaat om interviews over actuele zaken. Kockelmann is altijd bijzonder goed op de hoogte en heeft nooit een lange inleiding nodig. Dat wat hij wil weten gooit hij zijn gast zomaar voor de voeten.

Zelfs Peter R. de Vries had het lastig met Kockelmann in het interviewprogramma ‘Eén op Eén’. En dat wil wat zeggen. Gek genoeg krijgt Kockelmann nu pas de waardering die hij volgens velen al zo lang verdient. Het feit dat dit wellicht wat lang op zich liet wachten kan in de persoonlijkheid van deze interviewer zitten.

Kockelmann heeft zelf namelijk ook een mening en schroomt die niet te geven. Dat maakt hem bij bepaalde groeperingen wat minder geliefd.

Jeroen Pauw

Beeld: Wikimedia / Archief Beeld en Geluid

Nog steeds is er discussie over wie nou op werkdagen rond de klok van 23.00 uur het dagelijkse praatprogramma over actuele zaken bij de publieke omroep moet presenteren. Het is het grootste compliment dat Pauw kan krijgen.

Sinds hij besloot te stoppen, is het dagelijkse praatprogramma nooit meer wat het geweest is. Jarenlang deed Pauw het samen met Paul Witteman, steeds echter was Pauw leidend.

Ook Pauw kon een sfeer creëren waarbinnen iedereen zich op zijn of haar gemak voelde en alles wel wilde vertellen. Pauw voelde mensen feilloos aan en praatte bovendien gemakkelijk over zo goed als elk onderwerp even gemakkelijk.

Matthijs van Nieuwkerk

Beeld: Youtube / DWDD

Matthijs van Nieuwkerk, de man die even gemakkelijk een interview houdt met de slager om de hoek als met een lid van de Tweede Kamer. Vooral door de kwaliteiten van Van Nieuwkerk – ook lang hoofdredacteur van Het Parool- werd het programma De Wereld Draait Door een doorslaand succes.

Het concept bleef toen de interviewer stopte, hetzelfde niveau is door de opvolgers nooit meer gehaald. Ook Van Nieuwkerk had een zeer brede kennis en de gave anderen te laten praten.

Al voor Van Nieuwkerk begon met DWDD, interviewde hij, vaak samen met Wilfried de Jong, sporters. Opvallend; zelf laat Van Nieuwkerk zich liever niet interviewen. Slechts heel sporadisch slaagt iemand er in hem zover te krijgen.

Wilfred Genee

Beeld: Youtube / Voetbalzone

Behalve zijn rol als aangever bij Veronica Inside, is de in Leeuwarden geboren Genee een zeer begenadigd interviewer. Genee begon zijn loopbaan bij de lokale omroep en viel daarna landelijke zenders net zo lang lastig tot ze hem een kans gaven.

Daar kregen ze geen spijt van. Genee doet zichzelf wat tekort als alleen aangever bij de voetbaltalkshow. In zijn podcast Littekens en op radiozender BNR komen zijn interview skills beter tot uiting, Genee durft de ongemakkelijke vragen te stellen.

Sterker nog; hij begint er gewoon mee. In tegenstelling tot veel andere interviewers lijkt Genee juist het best tot zijn recht te komen als sprake is van een gespannen en ongemakkelijke sfeer.

Wilfried de Jong

Beeld: Wikimedia / Miho

Ook al een zeer begenadigd interviewer is Wilfried de Jong. Niet voor niets was hij al eens presentator van Zomergasten en was zijn reeks ‘24 uur met..’ een succes. Zeker in de reeks ‘24 uur met.’ wist De Jong met geduld door te dringen tot de gast en de gast volledig te doorgronden.

En dat zonder dat het ongemakkelijk werd. Over ongemakkelijk gesproken. Ook in het succesvolle sportprogramma Holland Sport scoorde De Jong met zijn vraaggesprekken met grootheden uit de sport, gek genoeg gingen die interviews nooit echt over de sport. Zijn meest bekende interview is dat met Patrick Kluivert.

De Jong sprak Kluivert aan op een dodelijk ongeluk dat hij veroorzaakt had. De gewezen spits verliet met de staart tussen de benen de studio, zonder dat De Jong brutale vragen gesteld had. En dat is bijzonder knap.

Maartje van Weegen

Beeld: Wikimedia / Beeld en Geluidwiki

De meeste mensen kennen Maartje van Weegen vooral als ‘Hare Maartje’. Dit omdat Van Weegen jarenlang commentaar gaf bij officiële gelegenheden waarbij het Koninklijk Huis aanwezig was.

Ook had ze talloze interviews met leden van het Koninklijk Huis, een reeks die ooit begon met Prins Bernhard en Juliana. Hoewel die interviews min of meer voorgekookt waren, had ze daarvoor al een naam opgebouwd als het ging om interviews.

Zo ondervroeg ze voor programma’s als Buitenhof en Het Capitool zo goed als alle Nederlandse politieke kopstukken, waaronder ook Luns. Van Weegen zorgde voor een ontspannen sfeer aan tafel. En in die atmosfeer wist ze de gasten toch telkens weer iets nieuws te ontfutselen.

Barend en Van Dorp

Beeld: Flickr / Images for the Future

Wie de hedendaagse praatprogramma’s afzet tegen de praatprogramma’s die Frits Barend en Henk van Dorp jarenlang maakten, die zal moeten onderkennen dat Barend en Van Dorp toch behoorlijk wat scherper was.

De heren verzorgden jarenlang elke avond een praatprogramma waarin ze erin slaagden steeds de beste gasten aan tafel te krijgen. Pim Fortuyn bijvoorbeeld, was een graag geziene gast bij het duo. De scherpe manier van interviewen leverde wel eens wat problemen op. Zo kreeg het duo al eens enkele rake klappen van een motorclub nadat het duo zich een avond eerder negatief over die club had uitgelaten.

Toen het duo stopte verdween Henk van Dorp in de vergetelheid, Barend is nog steeds journalistiek actief en heeft met dochter Barbara een eigen magazine, Helden.

Bert Maalderink

Beeld: Youtube / DWDD

Bert Maalderink is de man van het korte interview, meteen na sportwedstrijden. Ook volgde hij jarenlang het Nederlands Elftal, waar hij trainers en spelers interviewde. Maalderink was een blok aan het been van veel trainers.

Hij stelde altijd precies die vragen waarover de trainers liever niet wilden praten. Tegenwoordig doet Maalderink het bij de schaatssport, waar hij de schaatsers meteen na de eindstreep interviewt.

Interviewer Maalderink werd bekend toen hij bondscoach Dick Advocaat Dickie Dick noemde.

Wat vond je van dit artikel?

Top 25 Grootste Pretparken Ter Wereld

Top 10 Knapste Prinsen Van Europa