Top 10 Beste Nederlandse Filmregisseurs Aller Tijden

Films, we houden er allemaal van. Hoewel de acteurs vaak de meeste aandacht krijgen, zijn de regisseurs zeker niet minder belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de hele productie van de films in goede banen geleid wordt en maken daarnaast de belangrijke beslissingen.

Internationaal zijn er heel veel regisseurs wereldberoemd. Zo kennen we allemaal wel Steven Spielberg, Alfred Hitchcock of Christopher Nolan. Maar wie zijn nou de beste filmregisseurs van Nederland? Dat is iets waar de meeste Nederlandse mensen je geen antwoord op zouden kunnen geven. Vandaar dit artikel.

De beste Nederlandse filmregisseurs aller tijden is Alex van Warmerdam. Hij is onder andere bekend van de films ‘Abel’, ‘Grimm’ en ‘Borgman’. Velen van zijn films behaalde grote successen en hij mag dan ook met trots zeggen dat hij één van de grootsten is die de Nederlandse filmwereld ooit gekend heeft.

Weten welke 9 andere filmregisseurs er in het lijstje van beste Nederlandse filmregisseurs aller tijden staan? Lees dan snel verder!

1. Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam

Bekijk ook: Top 10 Beste Films van Alex van Warmerdam

De beste Nederlandse regisseur aller tijden is Alex van Warmerdam. Hij werd op 14 augustus 1952 geboren in Haarlem, Noord Holland. In 1974 richtte hij, samen met enkele anderen, de toneelclub Hauser Orkater op, waarvoor hij al opleidingen aan de Grafische School en de Rietveld Academie gevolgd had.

Hauser Orkater werd een groot succes. Toen deze groep tot een einde kwam ging Alex samen met zijn broer Marc en een aantal andere mensen door in hun nieuwe groep, de Mexicaanse Hond. Dit is de naam waaronder Alex van Warmerdam al zijn latere theaterproducties zou uitvoeren.

1986 was het jaar waarin Van Warmerdam’s film regie debuut plaatsvond. Zijn film ‘Abel’ kwam toen uit. In de hoofdrollen van deze film speelden Alex zelf en Annet Malherbe. De film trok in totaal 300.000 bezoekers in de bioscoop wat, zeker gezien de tijd, dus betekende dat het enorm succesvolle film was. Dit filmdebuut van Alex van Warmerdam zou later ook een Gouden Kalf winnen voor Beste Film en persoonlijk zou Alex voor de film nog een Gouden Kalf winnen voor Beste Regie.

Een andere film van Van Warmerdam die het erg goed deed is Borgman. De film kwam in 2013 uit en is één van de meest recente films van Alex van Warmerdam. In de hoofdrollen speelden Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Percecval. De film vertelt het verhaal van de hoofdpersoon die binnendringt in een villa vol mensen en de film heeft veel weg van een horrorfilm. De film zou genomineerd worden voor tal van prijzen, maar deze niet allemaal winnen. Eén van de, of misschien wel de, meest bijzondere nominaties is die voor de Gouden Palm of het filmfestival van Cannes. Helaas werd deze prijs uiteindelijk niet binnengesleept.

Al met al heeft Alex van Warmerdam er tot nu toe al een enorm succesvolle regiecarrière op zitten. Tot nu toe regisseerde hij 9 films en was hij onderdeel van maar liefst 19 theaterproducties. Voor al dit bij elkaar won hij in totaal 11 prijzen. Inmiddels is Van Warmerdam 68 jaar oud. Je zou misschien zeggen dat dit oud genoeg is om te stoppen, maar zijn nieuwste film, genaamd Nr. 10, zal uitkomen op 14 oktober 2021. In de film spelen onder andere Gene Bervoets, Anniek Pheifer en Pierre Bokma en de film zal van het genre misdaad zijn.

Wie weet wat Alex van Wamerdam hierna allemaal nog voor ons in petto heeft!

2. Paul Verhoeven

Paul Verhoeven

Paul Verhoeven is een Nederlandse filmregisseur die, zelfs op 82 jarige leeftijd, nog altijd actief is. Het is misschien wel de bekendste Nederlandse filmregisseur aller tijden, daar hij zowel Nederlandse als Internationale successen heeft geboekt.

In zijn jongere leven rondde Paul eerst het gymnasium af aan het Gymnasium Haganum, dat in Den Haag ligt. Vervolgens zou hij, aan de Rijksuniversiteit van Leiden, wiskunde en natuurkunde gaan studeren, totaal niet iets met films dus. Echter, nadat hij een bezoek bracht aan de filmacademie wist hij het: ‘Ik wil filmregisseur worden’.

En dat deed hij. Zijn regiedebuut was een korte film die uitkwam in 1960. De korte film heette ‘Eén hagedis teveel’ en werd gemaakt voor de beroemde Leidse studentenvereniging, genaamd Minerva. Zijn volgende film was een documentaire over het korps mariniers, genaamd ‘Korps Mariniers’, die hij maakte tijdens zijn militaire dienstplicht.

Zijn eerste enorme succes was een Nederlandse film genaamd ‘Wat zien ik?!’. Het was een verfilming van het gelijknamige boek van Albert Mol. De film kwam uit in 1971 en maar liefst 2,5 miljoen mensen gingen naar de bioscoop om de film daar te zien, zeker voor die tijd een absurd succes.

Het volgende succes van Verhoeven zou zijn eerstvolgende film worden, genaamd ‘Turks Fruit’. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers en in de hoofdrollen speelden Rutger Hauer en Monique van de Ven. De film trok maar liefst 3,3 miljoen bezoekers naar de bioscoop en is daarmee de aller succesvolste Nederlandse film aller tijden, gekeken naar bioscoopbezoekers. De film werd zelfs genomineerd voor een Oscar, namelijk die voor beste buitenlandse film, maar won deze helaas niet. Wel won de film een andere erg eervolle prijs, namelijk die voor beste Nederlandse film van de twintigste eeuw, op het Nederlandse Film Festival. Op de tweede plek voor die prijs eindigde een andere film van Paul Verhoeven, namelijk ‘Soldaat van Oranje’.

Het succes van ‘Soldaat van Oranje’ kwam verder dan alleen Nederland. In Amerika was deze film namelijk ook erg populair. Dit leidde ertoe dat Paul Verhoeven richting Hollywood vertrok om daar films te gaan regisseren. Hier maakte hij onder andere ‘RoboCop’, ‘Total Recall’, ‘Basic Instinct’ en ‘Showgirls’. Elk van zijn Amerikaanse films werden grote successen, zowel onder het publiek als financieel. Zo bracht ‘Basic Instinct’ bijvoorbeeld maar liefst 350 miljoen dollar op.

De meest prestigieuze prijs die Paul Verhoeven ooit won is de Golden Globe voor beste buitenlandse film. Deze won hij in 2016 voor zijn film ‘Elle’. Dit was een Frans Duitse film, met in de hoofdrollen Isabelle Hupert, Laurent Lafitte en Anne Consigny.

Paul Verhoeven is nog lang niet klaar en we kunnen niet wachten wat ons allemaal nog te wachten staat van hem! Wat we in ieder geval weten is dat zijn film ‘Benedetta in 2021 uit zal komen.

3. Anton Corbijn

Anton Corbijn

Ook Anton Corbijn is een grootse Nederlandse filmregisseur. Hij werd geboren op 20 mei 1955 in Strijen en is naast regisseur ook fotograaf en grafisch ontwerper.

Hij begon zijn carrière als fotograaf en focuste zich vooral op het focussen van muzikanten, als eerste Herman Brood. Hierdoor werd hij steeds bekender. Hij maakte veel foto’s van bekende mensen, wat voor hem ook zorgde voor werk in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Na het fotograferen zou hij zijn pijlen iets meer schieten op het regisseren van muziekvideo’s. Ook dit werd voor hem een groot succes. Hij regisseerde video’s voor onder andere U2, Nirvana, Johnny Cash en Coldplay. Via het regisseren van videoclips rolde hij als het ware de filmwereld in.

Zijn regiedebuut maakte Corbijn met de film ‘Control’. De film gaat over het leven van Ian Curtis, één van de bandleden van Joy Division. Op de British Independent Film Awards won de film maar liefst 5 prijzen, waaronder de prijzen voor beste regisseur én beste filmregisseur. Daarnaast werden er bijvoorbeeld nog prijzen binnengehaald op het filmfestival van Cannes, Chicago, Edinburgh en Hamburg, maar dit was lang niet alles.

Zijn tweede film was ‘The American’. De Amerikaanse thriller kwam uit in 2010 en was gebaseerd op het boek ‘A Very Private Gentleman’ van Martin Booth, een Amerikaanse schrijver. De film werd gefilmd in Europa, namelijk in de landen Zweden en Italië. In ‘The American’ speelde onder andere George Clooney, wat misschien wel één van de grootste acteurs van de afgelopen decennia is. Een erg bijzondere prestatie om hem in zijn film te hebben dus.

Hiernaast maakte hij nog 2 speelfilms, namelijk ‘A Most Wanted Man’ en ‘Life’. Ook werd er een documentaire over hem gemaakt, die ‘Anton Corbijn Inside Out’ heet. Inmiddels is Corbijn onderdeel van de Partij voor de Dieren. Voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer stond van 2021 stond hij als lijstduwer op plek nummer 49 van de partij.

Anton is nog niet zo oud, en wie weet kunnen we in de toekomst dus nog prachtige films van hem verwachten!

4. Fons Rademakers

Fons Rademakers
Beeld: Wikimedia / Nationaal Archief

Fons Rademakers is een voormalig acteur, producent en regisseur van films. Hij werd geboren op 5 september 1920 en kwam helaas te overlijden op 22 februari 2007. In zijn leven heeft hij enorme successen behaald op het gebied van film, zo won hij onder andere een Oscar. Daarover zo meteen meer.

Fons Rademakers wordt gezien als één van de grondleggers van de Nederlandse filmindustrie. Hij was voorheen actief als acteur en regisseur op het gebied van toneel, maar nadat hij een buitenlandse filmstage had gehad besloot hij dat hij de Nederlandse filmindustrie zou gaan opzetten.

Zij regiedebuut maakte hij met de film ‘Dorp aan de Rivier’. Het is niet alleen zijn regiedebuut, maar daarnaast is het ook de eerste Nederlandse speelfilm ooit gemaakt. Bijzonder is, dat de film meteen werd genomineerd voor een Oscar. Helaas won de film deze Oscar niet, maar je kunt niet anders zeggen dan dat het een geweldig debuut was voor Fons Rademakers.

Later in zijn carrière, namelijk in 1986 won hij wel een Oscar. Deze Oscar won hij voor een film genaamd ‘De Aanslag’. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch. In Nederland trok de film in de bioscopen iets meer dan 300.000 bezoekers. De film haalde de Oscar voor beste buitenlandse film binnen en is daarmee de tweede Nederlandse film ooit die een Oscar won, na ‘Turks Fruit’.

Naast de 2 eerder genoemde films maakte hij nog 9 andere films, waaronder een Amerikaanse film genaamd ‘The Rose Garden’. In de film speelden onder andere Liv Ullman, Maximilian Schell en Peter Fonda. De film werd geen super groot succes, maar voor die tijd was het zeker enorm bijzonder dat een Nederlandse regisseur een Amerikaanse speelfilm mocht regisseren.

Naast de eerder benoemde Oscar die Rademakers won haalde hij nog vele andere prijzen binnen. Hieronder viel bijvoorbeeld nog een Golden Globe, maar ook een prijs op het internationale filmfestival van Berlijn. Hiernaast werd hij ook vaak genomineerd, bijvoorbeeld 3 maal voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Helaas zal er nooit meer een nieuwe film uitkomen gemaakt door Fons Rademakers, maar filmliefhebbers zullen hem nooit vergeten.

5. Theo van Gogh

Theo van Gogh
Beeld: Wikimedia / Thomas Kist

Theo van Gogh, die officieel Theodoor van Gogh heet, is een voormalig Nederlands filmregisseur, die daarnaast actief was als scenarioschrijver, maar ook als acteur en programmamaker.

Zijn regiedebuut maakte hij met de film ‘Luger’, die uitkwam in 1981. ‘Luger’ is een zwart wit film die het verhaal van een psychopaat die een meisje mishandelt vertelt. De film won geen prijzen, maar was wel één van de eervolle vermeldingen bij de Gouden Kalf verkiezingen van 1981.

Van Gogh won in zijn carrière als filmregisseur 2 keer een Gouden Kalf. De eerste keer was in 1996, toen hij de film ‘Blind Date’ maakte. De film werd onder andere door hem zelf geschreven en in de film speelden acteurs en actrices als Renée Fokker, Peer Mascini en Roeland Fernhout. De film trok bijna 25.000 bezoekers naar de bioscopen, wat dus niet super veel is. Wel deed de film het erg goed onder ‘de kenners’, daar de film maar liefst 3 Gouden Kalveren won, namelijk die voor beste regie, beste mannelijke hoofdrol en beste vrouwelijke hoofdrol.

De tweede keer dat Theo van Gogh een Gouden Kalf binnensleepte was in 1997, met zijn film ‘In Het Belang van de Straat’. Deze film werd geschreven door Thomas Ross, maar geregisseerd door Theo van Gogh. In de hoofdrollen speelden onder andere Marlies Heuer, Esgo Heil en Tirtza van Ments en zoals eerder gezegd won de film een Gouden Kalf.

In totaal regisseerde Van Gogh maar liefst 26 projecten, waarvan een televisieserie. Dit was ‘Medea’, een serie die werd uitgezonden op de nationale televisie in 2005. Zijn laatste project ‘Bad’ zou een speelfilm worden die onder andere geschreven was door Ronald Giphart, maar in het proces van de productie van deze film kwam Theo van Gogh te overlijden. Hierdoor werd de productie noodgedwongen stopgezet en de film werd nooit meer afgemaakt.

6. Eddy Terstall

Eddy Terstall
Beeld: Wikimedia / Kennisland

De 6e beste Nederlandse filmregisseur aller tijden is Eddy Terstall. Eddy startte 2 verschillende studies aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte deze beide studies niet af. Hij werd namelijk filmregisseur.

Zijn regiedebuut had hij met de speelfilm ‘Transit’, die uitkwam in 1992. Hij schreef deze film zelf en vertelde liet de film gaan over de problematiek die hij zag in Nederland rondom illegale immigranten. Het was natuurlijk zijn regiedebuut en hij had hiervoor nog niet echt een naam voor zichzelf gemaakt. De film werd daardoor gemaakt voor een klein budget.

Kenmerkend voor Terstall is dat hij alle films die hij regisseerde ook zelf schreef. Hij lijkt het hierbij belangrijk te vinden belangrijke thema’s te behandelen. Zijn bekendste project is waarschijnlijk de trilogie die hij tussen 2004 en 2008 uitbracht. Deze 3 films gingen over de dood, seksualiteit en de rechtsstaat. De eerste film van de drie was ‘Simon’ en deze kwam uit in 2004. Vervolgens zou ‘SEXtet’ als tweede deel uitkomen n 2007 en als laatste kwam ‘Vox populi’ uit in 2008.

Naast films focust Eddy Terstall zich ook op de politiek. Hij was bijvoorbeeld al eens verkiesbaar voor de Europese Parlementsverkiezingen, namelijk die van 2014. Hij was hierbij verkiesbaar voor de Partij voor de Dieren.

7. Martin Koolhoven

Martin Koolhoven
Beeld: Wikimedia / Dik Nicolai

Martin Koolhoven is de 7e beste Nederlandse filmregisseur aller tijden. Hij maakte vele succesvolle films, waarvan hij sommigen zowel schreef als regisseerde.

Zijn regiedebuut maakte Koolhoven met de film ‘Duister Licht’, die exclusief voor televisie gemaakt werd. Hierna maakte hij ‘Suzy Q’ en ook deze film was een televisiefilm. Met ‘Suzy Q’ won Martin Koolhoven wel verschillende prijzen, in zowel binnen als buitenland. Het was, gekeken naar prijzen, de meest succesvolle film van het jaar 1999.

Koolhoven maakte enkele enorm succesvolle films, waaronder de film ‘Het Schnitzelparadijs’. Deze film was gebaseerd op het gelijknamige boek van Khalid Boudou en kwam uit in 2005. In de hoofdrollen speelden Noah Valentyn, Bracha van Doesburgh, Tygo Gernandt, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa. Voor de film werd onder andere de Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol binnengehaald en daarnaast werd de film een Gouden Film. Een film wordt een Gouden Film wanneer deze de 100.000 bioscoopbezoekers overschrijdt.

Hiernaast regisseerde Martin Koolhoven ook de in Nederland erg populaire film ‘Oorlogswinter’. De boek is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw, dat ook ‘Oorlogswinter’ heet. In Amerika, en het buitenland in zijn geheel’ staat de film bekend als ‘Winter in Wartime’. In Nederland trok de film in de bioscopen meer dan 850.000 bezoekers, wat enorm veel is, daarnaast was de film op dvd en tegenwoordig op de streaming services erg succesvol. De film werd niet alleen een Gouden Film, dat is een film die meer dan 100.000 bezoekers trekt, maar ook een Platina Film. Een Platina Film wordt een film wanneer deze de 400.000 bioscoopbezoekers overschrijdt.

Martin Koolhoven is nog altijd actief, dus wie weet wat we in de toekomst nog allemaal van hem kunnen verwachten!

8. George Sluizer

George Sluizer
Beeld: Wikimedia / Nationaal Archief

George Sluizer is een voormalig Nederlandse filmregisseur, die daarnaast actief was als producent en scenarist. George Sluizer werd op 25 juni 1932 geboren in Parijs en kwam helaas op 20 september 2014 te overlijden.

Zijn filmdebuut als regisseur maakte hij in 1972, met de film ‘Joao en het Mes’. Dit was een Braziliaans Nederlandse film en er speelden dan ook zowel Nederlanders als Brazilianen in de film.

Sluizer behaalde zijn grootste succes met de speelfilm ‘Spoorloos’. Deze film was gebaseerd op de roman ‘Het Gouden Ei’ van Tim Krabbé. De film kwam uit in 1988, maar wegens het enorme succes zou George Sluizer 5 jaar later ook de Amerikaanse versie van de film, genaamd ‘The Vanishing’, regisseren. De film won onder andere de Gouden Kalf en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Daarnaast werden nog vele andere prijzen voor zowel de Nederlandse als de Amerikaanse film binnen gehaald.

9. Marleen Gorris

Marleen Gorris
Beeld: Wikimedia / Nationaal Archief

Marleen Gorris is een bekende Nederlandse filmregisseur en scenariste. Ze is de enige vrouw in het lijstje, maar ze heeft haar plek zeker verdiend. Zij zelf vindt ook dat er meer vrouwen in dit lijstje zouden moeten staan, daar ze zich vaak uitspreekt over het feminisme, zowel verbaal als in haar werk.

Haar regiedebuut werd meteen een enorm succes. De film ‘De Stilte rond Christine M.’, die tevens door haar zelf geschreven was, won namelijk meteen een Gouden Kalf. Het komt niet vaak voor dat een regisseur voor zijn of haar debuut meteen de meest prestigieuze filmprijs van Nederland binnenhaalt.

Gorris haar meest succesvolle film is waarschijnlijk ‘Antonia’. De film werd uitgebracht in 1995 en won 1 jaar later, in 1996, de Oscar voor beste buitenlandse film. Daarnaast won de film maar liefst 2 Gouden Kalveren, waaronder die voor beste regie, een mooie persoonlijke prijs voor Marleen Gorris dus. In de film speelden onder andere Willeke van Ammelrooy en Els Dottermans en de film scoort op IMDB vrij goed. Daar wordt de film namelijk beoordeeld met een 7,5.

10. Ruud van Hemert

Ruud van Hemert
Beeld: Wikimedia / Nationaal Archief

Ruud van Hemert is een voormalig Nederlandse film- en televisieregisseur. In zijn volledigheid heette hij Rudolf Victor Constantijn Gijsbertus Maria (Ruud) van Hemert. Hij werd geboren op 29 oktober 1938 in Amsterdam en kwam helaas 74 jaar later in Wapserveen te overlijden.

Zijn regiedebuut op het gebied van films maakte hij met de film ‘Schatjes!’, die uitkwam in 1984. In totaal kwamen er ongeveer 1.050.000 mensen naar de bioscoop om de film te bekijken wat, zeker gezien de tijd, niet normaal veel is. Dit is dan ook één van de redenen dat de film gezien wordt als één van de succesvolste Nederlandse films aller tijden.

In 1986 maakte hij een vervolg op ‘Schatjes!’, toen de film ‘Mama is boos!’ uitkwam. ‘Mama is boos!’ werd geregisseerd door Ruud van Hemert en werd daarnaast ook door hem geschreven. Aangezien het een vervolg was op ‘Schatjes!’ wordt er vaak ook wel naar de film verwezen als ‘Schatjes 2!’. Voor de film werd onder andere een Gouden Kalf binnengehaald, namelijk die voor beste actrice. De film werd dus zeker een succes, maar niet vergelijkbaar met het succes van het eerste deel. Het 3e deel waar Ruud van Hemert wel eens over sprak, genaamd ‘Papa is razend!’, is er dan ook nooit gekomen. Of dit ook daadwerkelijk hierdoor kwam is onbekend.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Bitcoin Alternatieven

Top 30 Beste Luxe Hotels van Nederland