Top 20 Beste Mexicaanse Automerken

Wist je dat er wereldwijd meer dan 3.000 automerken te vinden zijn? De grote namen kennen we allemaal wel, zoals Mercedes, Ford en Toyota. Er zijn echter ook veel kleine bedrijven die zich toespitsen op het ontwerpen en fabriceren van auto´s.

We nemen deze keer de auto-industrie in Mexico onder de loep. Er zijn hier namelijk ruim 26 automerken te vinden, een reden waarom dit land in de top 20 met meeste automerken in één land ter wereld staat. Naast de interessante binnenlandse auto-industrie, is Mexico de op één na grootste autofabrikant in het Westen na de Verenigde Staten. Zo hebben merken als Nissan, Volkswagen, GM, Ford en Chrysler er hun fabrieken.

Deze lijst Mexicaanse automerken neemt ons mee naar fabrikanten van bussen, naar eenmanszaken met unieke auto´s en sportmodellen, en de vandaag de dag populaire ecoauto’s die het milieu moeten besparen.

Laten we met de toekomst beginnen en eco gaan, op nummer één staat zonder meer het Mexicaanse bedrijf Kiri, een fabrikant van 100% elektrische voertuigen die onder meer SUV´s, vans en motorfietsen produceert.

Wil je meer weten over de beste Mexicaanse automerken? We hebben de 20 beste en meest belangrijke voor je op een rij gezet.

1. Kiri

Één van Mexico´s grote trots is Kiri, een automerk dat al meer dan 8 jaar bestaat en 100% elektrische SUV´s, vans en motorfietsen maakt.

De wagens vervuilen niet, ze stoten geen CO2 uit en ook geen geluid. Win-win dus!

2. ELFi Motors

We blijven nog even in de eco-sfeer met ELFi Motors, een Mexicaans automerk dat elektrische en hybride auto´s economisch gezien toegankelijker wil maken voor iedereen.

Uiteindelijk ontstond de ELFi TOUR City Car, een stadsauto verkrijgbaar als 2- en 4-zitsmodel.

3. Kamaji

Kamaji is een motorfietsfabrikant die te vinden is in Toluca, een grote stad in de Staat Mexico. Het Mexicaanse bedrijf produceert ruim 5.000 motorvoertuigen per jaar en specialiseert zich in het vervoer van goederen en mensen.

Grote bedrijven als Telmex, Nestlé, SKY en Pepsi Co. hebben hier motorfietsen gekocht.

4. Zacua

Zacua
Beeld: Zacua

Pas in 2017 kwam dit Mexicaanse bedrijf op de markt. Zacua, de naam van een lokale vogel in de taal Nahuatl, wilt de technologische en economische situatie van het land verbeteren en komt daarom met de auto´s MX2 en MX3.

Het bedrijft is onderdeel van het grotere Motores Limpios S.A. de C.V.

5. Inferno Exotic Car

Inferno Exotic Car
Beeld: Facebook / Inferno Automobili

De Inferno Exotic Car is met recht een superauto merk in Mexico en begon haar verhaal in 2016.

De uitstraling van de auto is innovatief en hightech. Ook de kracht van dit unieke model is indrukwekkend; de auto accelereert tot 100 km/u in slechts 3 seconden en kan een maximale snelheid tot 400 km/u halen.

Dit komt omdat het deels gemaakt is van Zinag, een een metalen schuim van zilver, aluminium en zink, product waar het bedrijf patent op heeft.

6. Dina

Dina
Beeld: Facebook / DINA

De meeste Mexicanen zijn bekend met de naam Dina, oftewel Diesel Nacional. Het was in 1921 het eerste bedrijf in het land dat vrachtwagens en bussen fabriceerde, en startte als overheidsproject. Dina bevindt zich nog altijd in Ciudad Sahagún, in de Staat Hidalgo.

Sinds het bedrijf in 1989 in handen is van Grupo Empresarial G. is het flink gegroeid en heeft het samenwerkingsverbanden met onder andere Renault, Chrysler en Fiat.

7. Ron Automóviles

Ron Automóviles
Beeld: Ron Automóviles

In Guadalajara, de Staat Jalisco, staat Ron Automóviles bekend om abstracte auto´s en het bedrijf presenteert 2 prototypes in ontwikkeling, de R07 en de Ron RXX. De eerste is een straatauto en de tweede een supersportwagen met 2 elektromotoren.

Het chassis is hybride van aluminium en koolstofvezel en het interieurdesign wordt verzorgd door Colin Chapman. De ophanging heeft 19 afstelpunten waardoor deze auto´s behoorlijk flexibel zijn.

8. Mud-Cars

Als je altijd al je eigen Buggy wilt hebben, dan kan Mud-Cars je hierbij helpen.

Sinds 1990 specialiseert dit Mexicaanse bedrijf zich op de aanpassing, verkoop en productie van off-road voertuigen van Volkswagen als de Beach Buggy, Baja Bug en Dune Buggy. De auto kan helemaal op het budget van de klant worden afgestemd.

9. Cimex

Cimex

Cimex is een bedrijf gelegen in Querétaro, dat in 2010 met een nieuwe pick-up truck op de markt kwam en zich specialiseert in het ombouwen van het onderstel van bussen en het maken van kleine elektrische auto´s. Hun nieuwste project is de Conin, een pick-up met benzine- en dieselmotoren en een lage cilinderinhoud.

10. LTM Hot Spot

LTM HOT SPOT
Beeld: Facebook / LTM HOT SPOT

LTM Hot Spot is het Mexicaanse bedrijf dat het officiële patent heeft op metaalschuim; een legering van zink, aluminium en zilver ontwikkelt door een wetenschapper van het bekende Instituto Tecnológico de Monterrey, Campus Puebla.

Dit materiaal kan schokken absorberen en uitrekken tot wel 1.000 keer zijn grootte, zonder te vervormen.

Het is dan ook gebruikt in de productie van de auto Inferno Exotic Car, een ontwerp dat voor het eerst te zien was op de Santa Fe Automotive Expo.

11. LM & TH

Video: LM & TH

Dit bedrijf heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van elektische auto´s en fietsen, mede door de steun van zusterbedrijf LEORDA Technology.

LM & TH produceert elektrische auto´s met materialen en technologie die gebruikt worden in de ruimtevaart- en luchtvaartindustrie.

12. Muscle Car Corp

Muscle Car Corp
Beeld: Muscle Car Corporation

Hoewel Muscle Car Corp geen auto´s ontwerpt, heeft het toch een plekje in deze lijst gekregen.

Sinds 1997 zorgt dit 100% Mexicaanse bedrijf ervoor dat auto´s die niet verkrijgbaar zijn in Mexico, toch het land binnen kunnen komen en op de markt terecht komen. Exotische auto´s kun je hier dus bemachtigen.

13. VUHL 05

VUHL 05
Beeld: VUHL 05

VUHL 05 is een Mexicaans automerk gemaakt in Querétaro, dat haar eerste presentatie in 2013 in Londen had met een indrukwekkend prototype.

De auto is ontwikkeld met ruimtevaarttechnologie en komt in 3,7 seconden op 100 km/u. Het heeft 285 pk en een Ecoboost-motor.

14. BioMotion Alux

BioMotion Alux is een bijzonder Mexicaans bedrijf dat in 2013 de Design Your BioMotion Electric Car won. Alux verwijst naar natuurgeesten, een woord uit de Maya taal.

Het bedrijf verkoopt nu een kleine 100% elektrische hatchback die te gebruiken is in stadsverkeer.

15. Solana

Solana
Beeld: Solana

In 1936 startte Solana als familiebedrijf, dat het vandaag de dag nog altijd is. Van iedere auto die het bedrijf maakt, is er maar één.

Er zijn auto´s voor kinderen, races en sportauto´s gemaakt, tot nu toe 42. Moisés Solana heeft zelfs in de auto´s geracet.

16. Ramirez Industrial Group

Ramirez Industrial Group was de eerste Mexicaanse autofabrikant die pick-up trucks en bestelwagens produceerde. Het bedrijf startte in 1946 door Gregorio Ramirez Gonzalez.

Bekende merken als Sultana Buses en Ramirez Truck komen uit de Ramirez Industrial Group fabriek.

17. Mastretta

Mastretta
Beeld: Wikimedia / Motohide Miwa

Behalve automerk, is Mastretta ook een design-studio. Daniel Mastretta staat aan het hoofd van het kantoor in Mexico Stad.

Het hoogtepunt van zijn bedrijf was in 1990, toen het verschillende autoseries fabriceerde als Tecnoidea en Unediseño.

In 2010 kwam het met het MXT Model, een superauto die op grote schaal werd geproduceerd.

18. Vehículos Automotores Mexicanos (VAM)

Vehículos Automotores Mexicanos

We sluiten de lijst af met 3 Mexicaanse automerken uit het verleden, die zeker genoemd moeten worden. Zo is er Vehículos Automotores Mexicanos (VAM), een bedrijf dat in 1946 begon als Willys Mexicana en in 1963 haar naam veranderde.

In eerste instantie maakten zij Willys-Overland jeeps en later auto´s en vrachtwagens voor grote merken.

Tijdens de economische val in de tachtiger jaren werd VAM verkocht aan Renault, dat op haar beurt de fabriek in 1986 sloot.

19. DM Nacional

DM Nacional
Beeld: Flickr / Alden Jewell

DM Nacional werd in 1950 opgericht door Antonio Ruiz Galindo. Hij maakte bijzondere auto´s over een periode van 5 jaar.

Het waren echte custommade auto´s en sportwagens, met ruimte voor individueel design. Een bijzondere Mexicaanse autofabrikant dus.

20. Mexicana de Autobuses S.A. de C.V. (MASA)

Mexicana de Autobuses S.A. de C.V.
Beeld: Wikimedia / Steve Morgan

We eindigen de top 20 beste Mexicaanse automerken met Mexicana de Autobuses S.A. de C.V. (MASA), een bedrijf dat in 1959 werd opgericht. In productie waren vooral bussen; internationale toeristenbussen en dubbeldekker stadsbussen.

Tot 1988 bevond het overheidsbedrijf zich in Tultitlán, waarna het geprivatiseerd werd en uitgroeide tot de tweede grootste busproducent van Mexico.

Volvo kocht het in 1998 en noemde het Volvo Buses de México, daarna werd het gesloten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Beste Zweedse DJ´s Aller Tijden

Top 10 Beste Zweedse Zangeressen Van Dit Moment