Top 30 Beste Films Over Honden

Er zijn wel duizenden films met honden in de hoofdrol gemaakt. Deze variëren van animatiefilms, tot films met echte mensen en honden erin. Het maken van een film met een echte hond in de hoofdrol kan soms erg lastig zijn en dit zorgt dan ook voor leuke momenten.

Maar wat zijn nou de leukste hondenfilms? Welke films worden het beste bevonden door het grote publiek en welke door de professionele beoordelaars. In deze lijst hebben we geprobeerd een mooie variatie van de beste 30 films over honden op te stellen.

De beste film over honden is Old Yeller. Old Yeller werd gemaakt door The Walt Disney Company en geregisseerd door Robert Stevenson. De film werd uitgebracht op eerste kerstdag van 1957 en duurt 83 minuten lang. Meer over de film volgt later.

Weten welke 29 andere films er in de lijst van beste films over honden staan? Lees dan snel verder!

1. Old Yeller

 • Uitgebracht in: 1957

Old Yeller is een Amerikaanse dramafilm die in 1957 werd gemaakt door The Walt Disney Company. In de hoofdrollen speelden Tommy Kirk, Dorothy McGuire, Fess Parker en Beverly Washburn. De film is gebaseerd door het boek met dezelfde naam dat een jaar eerder werd uitgebracht door Fred Gipson.

De film vertelt het verhaal van een jongen en een zwerfhond in hun leven in Texas na de Amerikaanse burgeroorlog. De film werd geregisseerd door Robert Stevenson, maar ook de legendarische Walt Disney zelf werkte er nog aan mee.

De film werd zo’n succes dat er in 1963 een tweede deel uitkwam, genaamd Savage Sam. Ook deze film was gebaseerd op een boek van Fred Gipson. Het was gebaseerd op het boek Savage Sam, dat in 1962 uitkwam.

2. 101 Dalmatians

 • Uitgebracht in: 1996

101 Dalmatians, dat in Nederland bekend staat als 101 Dalmatiërs, werd in 1996 uitgebracht en geproduceerd door Walt Disney Pictures. Het was een remake van de gelijknamige Amerikaanse familiefilm die, 35 jaar eerder, in 1961 werd uitgebracht.

In de film speelt Glenn Close, die onder andere bekend is van haar 7 nominaties voor de Oscar voor beste actrices zonder er ook maar één te winnen, de rol van Cruella da Vil. Jeff Daniels, bekend van The Purple Rose of Cairo en Something Wil, speelde de rol van eigenaar van de Dalmatiërs.

De film won 3 filmprijzen, namelijk de BMI Film Music Award, de Blockbuster Entertainment Award en de Blimp Award. Tevens werd de film genomineerd voor een Golden Globe. Deze werd, helaas voor de makers, niet gewonnen.

3. Umberto D

 • Uitgebracht in: 1955

Umberto D is een Italiaanse film van het genre drama die werd geregisseerd door Vittorio de Sica. De hoofdrollen waren weggelegd voor Carlo Battisti, Maria Pia Casilio en Lina Gennari.

De film vertelt het verhaal van Umberto Domenico Ferrari die zijn huur niet meer kan betalen met zijn te kleine pensionuitkering. In de tijd dat hij nog niet met pensioen was, verhuurde de huisbaas zijn huis aan prostituees, maar nu hij er elke dag aanwezig is kan dit niet meer. De huisbaas wil hem nu uit huis zetten.

De film is een ware klassieker en iedereen moet hem gezien hebben. Echt een aanrader! De film heeft mooie boodschappen in zich zitten.

4. Heart of a Dog

 • Uitgebracht in: 2015

Heart of a Dog is een Amerikaanse film die in 2015 uitkwam en werd geschreven en geregisseerd door Laurie Anderson. Op 8 september van 2015 werd de film voor het eerst vertoond. Dit gebeurde op het Filmfestival van Venetië. Ook in Nederland was de film te zien, namelijk gedurende het IFFR (Internationale Film Festival van Rotterdam) van 2016.

De film vertelt de mening van de schrijfster Laurie Anderson over verschillende onderwerpen. Onderwerpen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld liefde, maar ook communicatie. Haar mening zien we via de hond Lolabelle.

Het is een erg bijzondere film en het zal je sommige onderwerpen misschien van een andere kant doen laten bekijken.

5. Wallace & Gromit: The Curse of the Were Rabbit

 • Uitgebracht in: 2005

Wallace & Gromit: The Curse of the Were Rabbit, dat in het Nederlands bekend staat als De Vloek van het Weerkonijn, is een Britse film uit 2005. Het is een animatiefilm met in de hoofdrol de karakters Wallace en Gromit. De film werd gemaakt door DreamWorks Animation, wat onderdeel is van Paramount Pictures en onder andere ook de Hoe Tem je een Draak trilogie maakte.

De film vertelt het verhaal over hoe de hond Gromit en zijn baas Wallace een bedrijf runnen. Het bedrijf heet Anti-Pesto en met dit bedrijf verwijderen ze diervriendelijk konijnen uit de moestuinen van hun woonomgeving. Ze nemen deze konijnen mee en verzorgen ze.

De (stem)hoofdrollen waren weggelegd voor Peter Sallis, Ralph Fiennes en Helena Bonham Carter en de regie werd verricht door Nick Park en Steve Box. Het scenario werd tevens geschreven door onder andere Steve Box en het is werkelijk een hartverwarmend verhaal. Een aanrader, zeker voor kinderen, maar eigenlijk voor iedereen!

6. Best in Show

 • Uitgebracht in: 2000

Best in Show is een Engelse mockumentary die werd uitgebracht in het jaar 2000. Een mockumentary is een filmsoort waarbij de makers het laten lijken alsof het een documentaire is, maar het eigenlijk gewoon een fictiefilm is.

De film werd uitgebracht op 19 september en vertelt het verhaal van vijf honden die samen met andere dieren onderdeel zijn van een hondenshow in Philadelphia.

De film deed het erg goed en won maar liefst 13 (!) prijzen en werd daarnaast genomineerd voor 11 andere filmprijzen. Onder andere de American Comedy Award voor grappigste film en de British Comedy Award voor beste film werden gewonnen. Prijzen die net mis werden gelopen zijn bijvoorbeeld de Golden Globe voor beste film en de Independent Spirit Award voor beste regie.

7. Lassie Come Home

 • Uitgebracht in: 1943

De legendarische film Lassie Come Home is de eerste film van de verschillende films in de welbekende serie Lassie films. De film kwam origineel in 1943 uit, maar goed nieuws! In 2020 zou er eigenlijk een remake van de film uitkomen, maar deze werd door de coronacrisis uitgesteld. In 2021 zal de film dan eindelijk uitkomen.

De film Lassie Come Home staat in Nederland bekend als Lassie Komt Thuis en is gebaseerd op het boek Lassie Come Home van Eric Knight. De film werd geregisseerd door Fred M. Wilcox en de hoofdrollen waren weggelegd voor Pal en Roddy McDowall. Pal speelde de hond Lassie en een goede hond vinden voor deze rol was niet gemakkelijk.

8. Lady and the Tramp

 • Uitgebracht in: 1955

Lady and the Tramp is een andere legendarische honden- en tekenfilm. In Nederland staat de film bekend als Lady en de Vagebond. Het is een animatiefilm die werd gemaakt door The Walt Disney Company in het jaar 1955.

Walt Disney zelf was nog producent van de film en hij stelde Clyde Geronimi, Wilfred Jackson en Hamilton Luske aan voor de regie.

De film vertelt het verhaal van een pasgetrouwd echtpaar die voor kerst een nieuwe cockerspaniël kopen. De hond wordt het nieuwe middelpunt van de belangstelling.

9. Lassie

 • Uitgebracht in: 2005

Lassie, de legendarische film, werd uitgebracht in 2005 en is onderdeel van de serie Lassie films. Het is een avontuurlijke drama komedie film en het is het vervolg op de eerste film Lassie Come Home, die later in het artikel nog aan bod zal komen. De film werd geregisseerd door Charles Sturridge en is een productie van het productiebedrijf Samuel Goldwyn Films.

De film vertelt het verhaal van Sam Carralough, een mijnwerker die moeite heeft zijn familie financieel te ondersteunen. Hierdoor verkoopt hij hun hond, Lassie, aan de Hertog van Rudling. Zijn zoontje is hierdoor compleet gebroken…

10. Snoopy, Come Home

 • Uitgebracht in: 1972

Snoopy, Come Home is een tekenfilm van Amerikaanse boden die werd uitgebracht in 1972 en gebaseerd is op de stripserie van Charles M. Schulz die hij Peanuts noemde. Deze stripserie is over de hele wereld bekend en onder andere de personages Snoopy en Charlie Brown zijn er uit voort gekomen.

De film mocht 1 miljoen dollar kosten en bracht ‘maar’ ongeveer 250 duizend dollar op. Niet zo’n super groot succes dus. Wel werd er met de film door Paramount Pictures de CEC Award voor beste kinderfilm gewonnen.

11. White Dog

 • Uitgebracht in: 1982

White Dog is een Amerikaanse horrorfilm die in 1982 werd uitgebracht. De film werd gemaakt voor maar liefst 7 miljoen dollar en leverde minder dan 50 duizend dollar op. Qua financiën een blamage dus, maar het is een erg goede film.

De film vertelt het verhaal van hoofdpersoon Julie Sawyer. Zij rijdt een witte hond aan en neemt de hond meer, omdat ze zich schuldig voelt en ervoor wil zorgen. De hond redt haar even later van een verkrachter door deze man te vermoorden. Dit zorgt voor een serie van bijzondere momenten.

12. Isle of Dogs

 • Uitgebracht in: 2018

Isle of Dogs is een Amerikaanse avontuurlijke komediefilm die gemaakt werd in de stijl stop motion. Dit betekent dat het allemaal stilstaande beelden achter elkaar geplakt zijn, waardoor het lijkt dat het een film is.

De film werd uitgebracht in 2018 en geregisseerd door Wes Anderson. De film vertelt het verhaal van een hondenziekte die uitbreekt in Japan. Hierdoor worden alle honden verbannen uit het land naar een eiland vol afval. Een jongen genaamd Atari komt in zijn zoektocht naar zijn verdwenen hond terecht op dit eiland… Een werkelijk prachtige film, een aanrader voor iedereen!

13. My Dog Tulip

 • Uitgebracht in: 2009

My Dog Tulip is een indiefilm van Amerikaanse bodem die in 2009 werd uitgebracht. Dat het een indiefilm is betekent dat de film ‘independent’ gemaakt is en dat er dus niet een grote filmstudio of productiebedrijf achter zat. Bijzonder dus, dat de film alsnog zo hoog in het lijstje terecht heeft kunnen komen. Het moet dus wel een prachtig verhaal zijn, en dat is het ook!

De film vertelt het verhaal van Ackerley zijn inmiddels 15 jaar durende band met zijn hond, genaamd Queenie. Voor het boek werd de naam van de hond veranderd in Tulip. De film had zijn première op het Annecy International Film Festival van 2009 en won hier ook de Honourable Mention (eervolle vermelding) voor beste geanimeerde film.

14. Togo

 • Uitgebracht in: 2019

Togo is een Amerikaanse avontuurlijke drama, geregisseerd door Ericson Core. De film werd uitgebracht in 2019 en geproduceerd door Walt Disney Pictures. De film vertelt het verhaal van Leonhard Seppala en zijn sledehond in de serumrun van 1925 richting Nome. Het was hun doel difterie-antitoxineserum te vervoeren door barre omstandigheden tijdens een epidemie van difterie.

De film won 1 prijs en werd voor 1 andere prijs genomineerd. Genomineerd werden ze voor een award van de Writers Guild of America, maar deze werd jammer genoeg voor de makers niet gewonnen. Wel wonnen ze de Outstanding Achievement in Sound Editing Award van de Motion Picture Sound Editors.

15. Bolt

 • Uitgebracht in: 2008

Bolt is inmiddels een echte legendarische hondenklassieker geworden. Het is een Amerikaanse animatiefilm die werd uitgebracht in 2008. De film werd geproduceerd en uitgebracht door Walt Disney Pictures en werd gemaakt voor een budget van 150 miljoen dollar. Dit werd dubbel en dik terugverdiend, daar de film in totaal 310 miljoen dollar opleverde.

De film vertelt het verhaal van het hondje Bolt, die de hoofdrol heeft in een televisieserie waarin hij een superheld onder de honden is en daardoor ook superkrachten heeft. Bolt heeft niet door dat dit allemaal nep is, en wanneer hij hierachter komt zorgt dit voor een bijzonder verhaal…

16. Sounder

 • Uitgebracht in: 1972

Sounder is een Amerikaanse dramafilm die voor maar liefst 4 Oscars werd genomineerd. Onder deze 4 nominaties viel ook de belangrijkste Oscar, namelijk de Oscar voor Beste Film. Helaas voor de makers en de studio werd geen één van deze nominaties ook echt gewonnen.

De film werd geregisseerd door Martin Ritt en de hoofdrollen waren weggelegd door Cicely Tyseon en Paul Winfield. Beiden werden voor hun rol in de film genomineerd voor een Oscar. Cicely Tyseon voor de Oscar voor Beste Actrice en Paul Winfiel voor de Oscar voor Beste Acteur. Geen van beiden nominaties werden gewonnen. Al deze nominaties zeggen natuurlijk wel dat het een erg goede film is en dat deze zeker de moeite waard is.

17. White God

 • Uitgebracht in: 2015

White God is een Hongaarse Film die in 2014 werd gemaakt. De film werd voor het eerst vertoond op het wereldberoemde Film Festival van Cannes. Hier won de film de belangrijkste prijs, namelijk de Un Certain Regard award.

De film, die in het Hongaars Fehér Isten heet, vertelt het verhaal van de hond Hagen. Hagen is de hond van het meisje Lili. Hagen wordt door Lili’s vader op straat gegooid, omdat hij geen belasting voor de hond wil betalen. Hagen wordt nu een zwerfhond. Dit zorgt voor een erg bijzonder verhaal.

18. The Incredible Journey

 • Uitgebracht in: 1963

The Incredible Journey is een avontuurlijke film die werd uitgebracht in 1963. De film werd geregisseerd door Fletcher Markle en geproduceerd door Walt Disney Productions.

De film werd gebaseerd door het gelijknamige boek van de Brits-Canadese schrijfster Sheila Burnford. Aan de film werd in totaal 4,2 miljoen dollar verdiend, wat voor die tijd enorm veel was.

19. Lassie

 • Uitgebracht in: 1994

Lassie is een film uit de serie van Lassie films en het is zeker niet de laatste keer dat één van deze films in de lijst staat. De Lassie films zijn misschien wel de meeste legendarische hondenfilms die er zijn en waarschijnlijk kent iedereen ze wel.

Deze specifieke film werd in 1994 uitgebracht en geregisseerd door Daniel Petrie. De hoofdrollen in de film waren weggelegd voor Tom Guiry en Michelle Williams en natuurlijk de hond Lassie.

20. Frankenweenie

 • Uitgebracht in: 2012

Frankenweenie is een kinder ‘horror’ film die niet echt super eng is. De film werd uitgebracht in 2012 door de legendarische Tim Burton. Tim Burton is onder andere bekend van Alice in Wonderland en Charlie en de Chocoladefabriek.

De film werd geproduceerd door Walt Disney Pictures en werd uitgebracht in zwart wit, maar toch in 3D. Het budget voor de film was 39 miljoen dollar en bracht in totaal 81 miljoen dollar op.

21. Megan Leavey

 • Uitgebracht in: 2017

Megan Leavey is een prachtige biografische drama film die in 2017 werd uitgebracht en geregisseerd door Gabriela Cowperthwaite.

De film werd geschreven door Pamely Gray, Annie Mumolo en Tim Lovestedt en is gebaseerd op de waargebeurde gebeurtenissen van een jonge vrouw die onderdeel was van de marine.

Ze heet Megan Leavy en was enorm goede maatjes met een legerhond, genaamd Rex.

De film werd gereleaset op 9 juni 2017 en leverde in totaal 14,5 miljoen dollar op.

22. Homeward Bound – The Incredible Journey

 • Uitgebracht in: 1993

Homeward Bound – The Incredible Journey, dat in 1993 werd uitgebracht, is een remake van de 1963 film met dezelfde naam. De beide films zijn gebaseerd op het gelijknamige boek van Sheila Burnford dat in 1961 uitkwam.

De film werd geregisseerd door Duwayne Dunham en kwam uit op 3 februari 1993. In totaal leverde de film 57 miljoen dollar op en dit succes leidde dan ook tot een vervolg. In 1996 kwam het vervolg Homeward Bound II – Lost in San Francisco uit. Deze film werd toegewijd aan producer Franklin R. Levy, die gedurende het filmproces van de film tot overlijden kwam.

23. Oddball and the Penguins (Oddball)

 • Uitgebracht in: 2015

Oddball and the Penguins (Oddball), dat in Nederland bekend staat als Oswald en de Pinguïns (Oddball), is een Australische film die in 2015 uitkwam. De film werd geregisseerd door Stuart McDonald en in de hoofdrollen speelden Shane Jacobson, Coco Jack Gilles, Sarah Snock en Alan Tudyk.

De film is gebaseerd op waargebeurde evenementen en de hond die wordt gebruikt in de film is ook de hond die het verhaal in het echt meemaakte.

24. Benji

 • Uitgebracht in: 2018

Benji is een Amerikaanse avontuurlijke drama film die geschreven en geregisseerd werd door Brandon Camp en geproduceerd werd door Blumhouse Productions. De film werd uitgebracht in 2018, maar is een remake van de gelijknamige film die werd uitgebracht in 1974. Deze eerdere film werd geregisseerd door Brandon Camp’s vader genaamd Joe Camp.

De film kwam uit op 16 maart 2018 door Netflix en daarnaast kreeg de film een bioscooprelease in China.

25. Scooby Doo on Zombie Island

 • Uitgebracht in: 1998

Scooby Doo on Zombie Island is een Amerikaanse animatiefilm die werd uitgebracht in 1998. Scooby Doo is een wereldwijd fenomeen de film werd dan ook erg populair. De film werd geregisseerd door Hiroshi Aoyama, Kazumi Fukushima en Jim Strenstrum.

26. Wendy and Lucy

 • Uitgebracht in: 2008

Wendy and Lucy is een Amerikaanse indie drama film die in 2008 uitkwam. De film werd geregiseerd door Kelly Reichardt en gebaseerd op zijn eerdere korte film, genaamd Train Choir.

27. As Good As It Gets

 • Uitgebracht in: 1997

De Amerikaanse film As Good As It Gets kwam uit in 1997. De film vertelt het verhaal van de schrijver Melvin Udal, die moeite ervaart door zijn angststoornissen. Hij vormt een vriendschappelijke bond met een serveerster, zijn buurman en een hondje. Het hondje heet Verdell.

De film werd genomineerd voor 7 Oscars, waarvan er 2 gewonnen werden. Een erg goede films dus, en zeker het kijken waard!

28. Red Dog

 • Uitgebracht in: 2011

Red Dog is een Australische komedie familie film die uitkwam in 2011. De film werd geregisseerd door Kriv Stenders en is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Louis de Bernières. De film, en het boek, zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

29. Baxter

 • Uitgebracht in: 1989

Baxter is een Amerikaanse horrorfilm waarbij de hond Baxter in de hoofdrol staat. De film is gebaseerd op het boek Hell Hound, dat in 1977 werd uitgebracht na geschreven te zijn door Ken Greenhall.

30. Alpha

 • Uitgebracht in: 2018

Alpha is een Amerikaanse avontuurlijke film die in 2018 werd uitgebracht. De film werd geregisseerd door Albert Hughes en tevens door hem geschreven. De film duurt 96 minuten en is zeker de moeite waard.

De film vertelt het verhaal van Keda. Keda is een jongetje die door zijn vader in een ravijn is achtergelaten, nadat zijn vader dacht dat hij doodgevallen was. Keda wordt vervolgens opgevoed door een wolf, die Alpha genoemd wordt door Keda. Het is een erg bijzonder verhaal, waarschijnlijk deels gebaseerd op het verhaal van Romulus en Remus.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Studentensteden ter Wereld

Top 15 Beste Belgische Series op Netflix