Top 10 Beste Films Van Alex Van Warmerdam

Alex van Warmerdam is de beste Nederlandse regisseur. Hij bracht in zijn carrière al 9 films uit en is op dit moment bezig aan zijn 10e film: ‘Nr. 10’.

In dit lijstje hebben we de films van Alex eens op een rijtje gezet. Bovenaan staat zijn allerbeste film, en onderaan zijn nieuwste film, waar we nog niet zoveel over kunnen zeggen.

1. Abel

 • Uitgebracht in: 1986
 • IMDb-cijfer: 7,5

Abel is een Nederlandse film die werd uitgebracht in 1986 en gemaakt werd door de regisseur Alex van Warmerdam. De film duurde in totaal 100 minuten en won onder andere een Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm en daarnaast een Gouden Kalf voor Beste Regie.

Er werd niet enorm veel van de film verwacht, totdat er ineens 300.000 bezoekers kwamen kijken in de bioscoop, wat zeker voor die tijd, enorm veel was. Op IMDb wordt de film beoordeeld met een 7,5.

2. De Noorderlingen

 • Uitgebracht in: 1992
 • IMDb-cijfer: 7,3

De Noorderlingen is de 2e film die Alex van Warmerdam maakte. Hij bracht deze film uit in 1992, maar het verhaal speelt zich af in de jaren ’60. De film vertelt het verhaal van een groep mensen die in een nieuwbouwdorp aan de rand van een bos wonen.

In 2006 vertelde Van Warmerdam tijdens de Nationale Filmquiz dat hij dit zelf zijn allerbeste film vindt. Echter, op de International Movie Database wordt de film beoordeelde als zijn 2e beste, de film krijgt er namelijk een 7,3.

3. De Jurk

 • Uitgebracht in: 1996
 • IMDb-cijfer: 7,0

De 3e film die Alex van Warmerdam ooit maakte is De Jurk. De film kwam uit in 1996 en deed het erg goed onder het grote publiek. De film werd gedistribueerd door Universal Pictures en duurde om precies te zijn 100 minuten. Van Warmerdam maakte deze film onder andere samen met zijn broer, Marc van Warmerdam, die later nog aan vele andere films mee zou werken.

Op het Nederlandse Film Festival van 1996 won de film de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Op IMDb wordt de film beoordeeld met een 7,0.

4. Kleine Teun

 • Uitgebracht in: 1998
 • IMDb-cijfer: 7,0

In 1998 bracht Alex van Warmerdam zijn 4e film uit, namelijk Kleine Teun. Eén van de hoofdrollen van de film werd ook door Alex van Warmerdam zelf gespeeld. Daarnaast speelde bijvoorbeeld ook Annet Malherbe en Ariane Schutler in de film.

De film kreeg een budget van 2.795.000 gulden toegewezen en omgerekend naar euro’s is dit ongeveer 1.257.750 euro. De film bracht in totaal in Nederland ‘maar’ 362.813 euro op, maar werd ook in het buitenland uitgebracht. In Nederland kwamen er in totaal 70.309 mensen naar de bioscoop om de film te bekijken. Op IMDb wordt de film beoordeeld met een 7,0.

5. Ober

 • Uitgebracht in: 2006
 • IMDb-cijfer: 7,0

Een andere film van Alex van Warmerdam is Ober, en het is zelfs wel zijn 5e beste film. De film kwam uit in 2006 en werd geregisseerd en geschreven door Alex van Warmerdam, maar daarnaast speelde hij zelf ook in de film als één van de hoofdrollen. Dit is één van de films van Alex van Warmerdam waar ook zijn broer, Marc van Warmerdam, aan meewerkte als producent.

De film won 2 Gouden Kalveren op het Nederlandse Film Festival. De film won namelijk de Gouden Kalf voor Beste Scenario en de Gouden Kalf voor Beste Productie. Op IMDb wordt de film beoordeeld met een 7,0.

6. Borgman

 • Uitgebracht in: 2013
 • IMDb-cijfer: 6,8

De Nederlandse film Borgman kwam uit in 2013 en werd geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Zijn broer, Marc van Warmerdam, werkte mee aan de film als producent, zoals bij meerdere films van Alex van Warmerdam, maar ditmaal werkte er nog een broer van de 2 mee aan de film. Hun broer, Vincent van Warmerdam, componeerde namelijk de muziek voor de film.

De film won vele prijzen, waaronder 3 Gouden Kalveren, maar bijvoorbeeld ook een prijs op het Haifa International Film Festival en een prijs op het Lund International Fantastic Film Festival. Op IMDb wordt de film beoordeeld met een 6,8.

7. De laatste dagen van Emma Blank

 • Uitgebracht in: 2009
 • IMDb-cijfer: 6,8

De laatste dagen van Emma Blank is een film van Alex van Warmerdam waarin hij de rollen als regisseur, producent, scenarist en componist op zich nam. Zijn broer, Marc van Warmerdam, werkte tevens mee aan de film als producent. De film won 4 Gouden Kalveren, maar daarnaast bijvoorbeeld ook een prijs op het Film Festival van Venetië.

De film kostte ongeveer 2.750.000 euro en of de film dit budget heeft terugverdiend is onbekend. Op de International Movie Database wordt de film beoordeeld met een 6,8.

8. Schneider vs. Bax

 • Uitgebracht in: 2015
 • IMDb-cijfer: 6,6

De film Schneider vs. Bax kwam uit in 2015 en werd geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Zijn broer, Marc van Warmerdam, werkte ook aan deze film mee als producent. De film vertelt het verhaal van Schneider en Ramon Bax, die de opdracht van Mertens krijgen om elkaar te vermoorden. Een erg spannend verhaal…

De film won geen enkele prijs, maar wordt wel met een 6,6 beoordeeld op IMDb.

9. Grimm

 • Uitgebracht in: 2003
 • IMDb-cijfer: 6,3

In 2003 kwam de film Grimm uit nadat deze geschreven, geregisseerd en geproduceerd werd door Alex van Warmerdam. Daarnaast maakte hij voor deze film ook de muziek. In de productie werd hij onder andere ondersteund door zijn broer, Marc van Warmerdam. Voor de film werd een budget vrij gemaakt van maar liefst 3,7 miljoen euro, terwijl deze maar 212.823 euro opbracht. Financieel gezien was de film niet zo’n groot succes dus.

De film won ook geen echt noemenswaardige prijzen, maar wordt wel beoordeeld met een 6,3 op IMDb.

10. Nr. 10

De nieuwste film van Alex van Warmerdam, Nr. 10, is op dit moment in productie en de film zal hoogstwaarschijnlijk in 2021 uitkomen. Onder meer Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard en Pierre Bokma zullen in de film spelen en deze vertelt het verhaal van een theatergroep die in de voorbereiding op hun première zitten. Eén van de leden werd echter als kind gevonden in een bos door een jager…

We weten nog niet hoe goed de film zal zijn en we kunnen hem daardoor ook nog niet beoordelen. Dat is dan ook de reden dat we de film op dit moment nog onder aan de lijst hebben staan. Het zou natuurlijk kunnen dat deze film beter is dan alle eerdere films van Alex van Warmerdam.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Grootste Werkgevers Van Nederland

Top 30 Beste Hostels In Bali