Top 30 Beste Europese Voetballers Aller Tijden

Legendes in het voetbal, iedereen kent er wel een paar. De jeugd van vandaag de dag leert ze bijvoorbeeld kennen via het computerspel FIFA, terwijl de oudere generatie misschien enkele échte voetballegendes nog heeft zien spelen.

Ook zijn er op dit moment legendes in de maak. Zo zal Lionel Messi bijvoorbeeld een speler zijn die voor altijd herinnerd zal worden, en misschien bijvoorbeeld Kylian Mbappé en Erling Braut Haaland ook wanneer ze deze lijn doorzetten. Maar wat zijn nou de 30 beste Europese voetballers aller tijden? Dat lees je in dit artikel.

De beste Europese voetballers aller tijden is Johan Cruijff. De speler die vaak speelde met rugnummer 14 begon zijn carrière uiteraard bij ‘zijn’ Ajax. Daarnaast staat hij enorm bekend om het hervormen van het voetbal, bijvoorbeeld bij FC Barcelona. Johan Cruijff zal nooit vergeten worden en waarschijnlijk voor altijd als één van de grootste voetballers aller tijden herinnerd worden.

Wil jij weten welke 29 andere voetballers er in het lijstje van de top 30 beste Europese voetballers aller tijden staan? Lees dan snel verder!

1. Johan Cruijff

Johan Cruijff
Beeld: Wikimedia / Bert Verhoeff Nationaal Archief
 • Actief vanaf: 1964
 • Actief tot: 1984
 • Gespeeld bij: Ajax, FC Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante UD, Washington Diplomats, Ajax, Feyenoord
 • Afkomstig uit: Nederland

Johan Cruijff, die in zijn volledigheid Hendrik Johannes ‘Johan’ Cruijff heet, is de allerbeste voetballer die Europa, en misschien wel de hele wereld ooit gekend heeft. Zijn invloed op het voetbal is zo enorm groot en vandaag de dag nog altijd terug te zien. Hierom wordt hij dan ook nog altijd geroemd door bijna alle voetbalfans wereldwijd. Bijvoorbeeld bij FC Barcelona wordt hij nog altijd als een ongekende held gezien.

Hij begon zijn carrière bij Ajax, de club waar hij als kind altijd al van droomde. Na bijna 10 jaar voor de Amsterdamse club te hebben gespeeld besloot hij de transfer naar FC Barcelona te maken, waar hij uiteindelijk 5 seizoenen zou spelen. In deze 5 seizoenen scoorde hij in totaal 48 keer. Vervolgens zou hij binnen twee jaar een flink lijstje clubs afgaan, hij zou in twee jaar namelijk voor drie verschillende clubs gaan spelen, dit waren: de Los Angeles Aztecs, de Washington Diplomats, Levante UD en daarna nogmaals de Washington Diplomats.

Vervolgens besloot hij terug te keren naar zijn jeugdliefde Ajax, waar hij nog twee seizoenen zou spelen om hierna de overstap te maken naar klassieke aartsrivaal Feyenoord. Voor Feyenoord zou hij één seizoen spelen, waarin hij 11 keer scoorde. Deze doelpunten droegen eraan bij dat Feyenoord dat seizoen zowel de Eredivisie schaal als de KNVB beker zou winnen.

2. Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo
 • Actief vanaf: 2002
 • Actief tot: heden
 • Gespeeld bij: Sporting Club de Portugal, Manchester United, Real Madrid, Juventus
 • Afkomstig uit: Portugal

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro werd geboren op het eilandje Madeira, dat onderdeel is van Portugal. Zijn professionele voetbalcarrière begon bij Sporting Club de Portugal, toen hij zijn debuut maakte tegen Morereinse. Na enorm op te vallen bij Sporting Club de Portugal om zijn mooie acties en prachtige doelpunten maakte hij de overstap naar het Manchester United van Sir Alex Ferguson.

Voor deze club zou hij maar liefst 6 seizoenen spelen waarin hij bijna 200 wedstrijden speelde en in totaal 84 keer tot scoren kwam. Dit leverde hem dan ook zijn transfer naar Real Madrid op.

Bij Real Madrid zou hij echt uitgroeien tot één van de beste, al dan niet de beste speler ter wereld. Hij groeide er uit tot de koning van Madrid en won vele prijzen, zowel op persoonlijk vlak als in teamverband. In totaal kwam hij bij de club meer dan 300 keer tot scoren in minder dan 300 wedstrijden. Vervolgens maakte hij de overstap naar Juventus, met één duidelijk doel: het winnen van de Champions League met de Italiaanse club. Tot op heden is dit nog niet gelukt, maar het zou in de toekomst zomaar nog eens kunnen gaan gebeuren. Als er 1 ding is wat Cristiano Ronaldo namelijk nooit zal doen is het opgeven!

3. Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer
 • Actief vanaf: 1964
 • Actief tot: 1983
 • Gespeeld bij: FC Bayern München, New York Cosmos, Hamburger SV, New York Cosmos
 • Afkomstig uit: Duitsland

Franz Beckenbauer werd op 11 september van het jaar 1945 geboren in Duitsland. Op 6 jarige leeftijd begon hij te voetballen bij SC 1906 München, maar zijn grote doorbraak beleefde hij op 19 jarige leeftijd bij FC Bayern München. Hij zou ruim meer dan 10 jaar spelen voor de club en kwam in totaal tot 427 wedstrijden voordat hij naar Amerika vertrok.

Hij zou namelijk gaan spelen voor de New York Cosmos. Een Amerikaanse club die 7 jaar daarvoor werd opgericht. Voor deze club zou hij in totaal 132 wedstrijden spelen, verdeeld over twee termijnen. In de tussentijd zou hij namelijk spelen voor Hamburger SV, een andere Duitse club, gelegen in het noorden van het land.

Beckenbauer behaalde grote successen als voetballer en wordt er bijvoorbeeld om geroemd dat hij werkelijk op elke positie in het veld uit de voeten kon, op de keeperspositie na dan. Zo won hij bijvoorbeeld 3 keer de Champions League, die toentertijd nog de Europacup I heette en daarnaast won hij bijvoorbeeld een EK én een WK. In al van deze prijzen had hij zelf een enorm belangrijk aandeel.

4. Marco van Basten

Marco van Basten
 • Actief vanaf: 1981
 • Actief tot: 1995
 • Gespeeld bij: Ajax, AC Milan
 • Afkomstig uit: Nederland

Marco van Basten werd geboren in Utrecht en is de vierde beste Europese voetballer aller tijden. Hij maakte in 1981 zijn debuut voor Ajax en kwam uiteindelijk tot 133 officiële wedstrijden voor de club. In deze 133 wedstrijden kwam hij 128 keer tot scoren.

Dit zou hem uiteindelijk zijn transfer naar AC Milan opleveren waar hij echt één van de allerbeste spitsen, al dan niet de beste spits uit de geschiedenis van de club worden. Voor de Milaanse club zou hij uiteindelijk 147 wedstrijden spelen waarin hij 90 keer scoorde.

De carrière van de spits kwam helaas vroegtijdig ten einde wegens een ernstige enkelblessure. Zijn laatste wedstrijd was de Champions League finale tegen Olympique Marseille. Deze finale werd, helaas voor Marco, gewonnen door de laatstgenoemde club.

5. Eusebio

Eusebio
 • Actief vanaf: 1957
 • Actief tot: 1979
 • Gespeeld bij: Lourenço Marques, SL Benfica, Boston Minutemen, Monterrey, Toronto Metros Croatia, Beira Mar, Las Vegas Quicksilvers, Uniao de Tomar, New Jersey Americans
 • Afkomstig uit: Portugal

Eusebio is een Portugees voetballer die van 1957 tot 1979 actief was. Hij werd geboren in Portugees Mozambique en begon daar ook zijn voetbalcarrière, namelijk bij Lourenço Marques. Echter, na drie mooie jaren besloot hij de overstap te maken naar SL Benfica. Hier zou hij uiteindelijk tot 301 wedstrijden komen, waarin hij 317 keer scoorde.

Zijn beste tijd als voetballer beleefde hij bij SL Benfica, maar hij zou daarna nog voor vele andere clubs uitkomen. Zo speelde hij bijvoorbeeld voor de Toronto Metros Croatia en de Las Vegas Quicksilvers. Daarnaast zou hij uiteindelijk 64 interlands spelen voor Portugal, waarin hij 41 keer tot scoren kwam.

6. Zinedine Zidane

Zinedine Zidane
 • Actief vanaf: 1988
 • Actief tot: 2006
 • Gespeeld bij: AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus, Real Madrid
 • Afkomstig uit: Frankrijk

Zinedine Zidane was een Franse middenvelder die gezien wordt als één van de beste middenvelders aller tijden. Daarnaast is hij inmiddels actief als trainer en won hij al verschillende Champions League titels als trainer van Real Madrid.

Echter, het begon voor hem allemaal bij AS Cannes. Voor deze club speelde hij 61 wedstrijden waarin hij zes keer scoorde. Deze 61 wedstrijden leverde hem zijn transfer naar Girondins de Bordeaux op. Hij zou vier seizoenen actief zijn voor de club.

Hierna zou hij de overstap maken naar Juventus om vervolgens zijn carrière af te sluiten bij Real Madrid. In zijn carrière won hij vele prijzen, waaronder 1 keer de Champions League als speler van Real Madrid, maar inmiddels dus ook al 3 keer als trainer van dezelfde club.

7. Ferenc Puskas

Ferenc Puskas
 • Actief vanaf: 1967
 • Actief tot: 1993
 • Gespeeld bij: Boedapest Honvéd, Real Madrid
 • Afkomstig uit: Hongarije

Ferenc Puskas, die eigenlijk Ferenc Purczeld heette, was één van de beste aanvallers aller tijden. Hij werd geboren in Hongarije en was zowel voor Hongarije als voor Spanje actief als international. Uiteraard niet tegelijkertijd, maar na zijn interlandcarrière te hebben afgesloten bij Hongarije, speelde hij nog vier interlands voor het Spaanse nationale voetbalelftal.

Als speler was Puskas ‘maar’ voor twee clubs actief, maar als trainer had hij veel meer teams onder zijn hoede. Hij was in een periode van 26 jaar namelijk de trainer van 14 verschillende clubs. Enkele van de beste clubs waarvan hij de trainer was zijn: Panathinaikos, de Vancouver Royals en Colo Colo.

Het was misschien al in je opgekomen, maar er is natuurlijk de wereldberoemde Puskas Award. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van de mooiste goal van het jaar. Deze prijs is uiteraard vernoemd naar de voetballer Ferenc Puskas.

8. Michel Platini

Michel Platini
 • Actief vanaf: 1972
 • Actief tot: 1987
 • Gespeeld bij: AS Nancy, Saint-Étienne, Juventus
 • Afkomstig uit: Frankrijk

Hoewel de meeste mensen Michel Platini misschien kennen als de ex-voorzitter van de UEFA, aangezien hij betrokken was bij een groot schandaal, was hij ooit een enorm goede voetballer.

De Franse aanvallende middenvelder begon zijn carrière bij AS Nancy. Voor de club speelde hij bijna 200 wedstrijden, waarin hij in totaal 98 keer tot scoren kwam. Via Saint-Étienne kwam hij vervolgens terecht bij Juventus. Voor deze club speelde hij 147 wedstrijden, waarin hij 68 keer scoorde. Het was tevens de club waar hij uiteindelijk zijn carrière als voetballer zou afsluiten.

Zijn interlands speelde Platini uiteraard voor Frankrijk. Echter, dit is niet het enige land waarvoor hij speelde. Hij speelde namelijk ook één officiële interland voor Koeweit. Hij deed namelijk 21 minuten mee in de wedstrijd tussen Koeweit en de Sovjet-Unie.

9. Sir Bobby Charlton

Sir Bobby Charlton
 • Actief vanaf: 1954
 • Actief tot: 1980
 • Gespeeld bij: Manchester United, Preston North End, Waterford United, Melbourne Victory, Bangor City, Newcastle KB, Blacktown City
 • Afkomstig uit: Engeland

Sir Robert ‘Bobby’ Charlton is één van de beste, al dan niet de allerbeste aanvallende middenvelder die Engeland ooit heeft gekend. Hij staat voornamelijk bekend om zijn prachtige periode bij Manchester United, de club waarvoor hij meer dan 600 wedstrijden speelde.

Hij speelde nog voor verschillende andere clubs nadat hij Manchester United verliet. De bekendste hiervan is waarschijnlijk Preston North End. Voor deze club speelde hij in totaal 38 officiële wedstrijden waarin hij acht keer tot scoren kwam.

Daarnaast speelde Bobby Charlton meer dan 100 officiële interlands voor Engeland, in totaal namelijk 106. In deze 106 interlands kwam hij 49 keer tot scoren.

10. Xavi

Xavi
 • Actief vanaf: 1997
 • Actief tot: 2019
 • Gespeeld bij: FC Barcelona, Al Sadd
 • Afkomstig uit: Spanje

Xavi Hernandez Creus, ook wel Xavi genoemd, wordt door velen gezien als de allerbeste controlerende middenvelder die de wereld ooit heeft gekend. Zijn visie, inzicht en balcontrole waren niet normaal en samen met Andres Iniesta en Sergio Busquets vormde hij misschien wel het allerbeste middenvelderstrio dat we ooit hebben gezien.

Hij was dan in principe ook zijn hele carrière actief voor FC Barcelona. Echter, hij sloot zijn carrière af bij Al Sadd. Dit is tevens de club waar hij na het beëindigen van zijn carrière als speler begon aan zijn carrière als trainer. Nog altijd is hij de trainer van deze ploeg en hij laat ze echt volgens de FC Barcelona filosofie spelen. Prachtig om te zien!

Xavi won enorm veel spelen, zo won hij vier keer de Champions League, acht keer de Primera Division, één keer het WK en twee keer het EK. Daarnaast won hij eens de Olympische Spelen met het nationale elftal van Spanje, het land waar hij uiteraard ook het WK en de EK’s mee won.

11. Giuseppe Meazza

Giuseppe Meazza
 • Actief vanaf: 1927
 • Actief tot: 1947
 • Gespeeld bij: Internazionale, AC Milan, Juventus, Varese Sportiva, Atalanta BC, Internazionale
 • Afkomstig uit: Italië

Giuseppe Meazza was een Italiaans voetballer die gezien wordt als één van de grootste legendes die de Milaanse club Internazionale ooit heeft gekend. Hun stadion is dan ook naar het vernoemd, het stadion heet het Stadio Giuseppe Meazza.

Echter, Internazionale was niet de enige club waar hij speelde, hij speelde zelfs voor stadsgenoot en rivaal AC Milan. Hij begon wel zijn carrière bij Internazionale en sloot deze er tevens af. In totaal kwam hij tot 365 officiële wedstrijden voor de club waarin hij 242 keer scoorde.

12. Franco Baresi

Franco Baresi
 • Actief vanaf: 1977
 • Actief tot: 1997
 • Gespeeld bij: AC Milan
 • Afkomstig uit: Italië

Zijn hele carrière speelde Franco Baresi voor dezelfde club, namelijk zijn grote liefde AC Milan. Hij was in totaal 20 jaar actief voor de club en speelde in totaal 532 wedstrijden. Ongeveer 10 jaar lang was hij de aanvoerder van de club en hij won vele prijzen.

Enkele voorbeelden van prijzen die hij won zijn bijvoorbeeld zes keer het Serie A kampioenschap, maar ook twee keer de Serie B. Daarnaast won hij drie keer de Champions League en twee keer het wereldkampioenschap voor clubs. Individueel won hij ook veel prijzen, bijvoorbeeld de Zilveren Bal, een prijs die inmiddels niet meer bestaat. Deze prijs werd uitgereikt aan de tweede beste voetballer van het jaar.

13. Telmo Zarra

Telmo Zarra
 • Actief vanaf: 1940
 • Actief tot: 1957
 • Gespeeld bij: Athletic Club de Bilbao, SD Indauchu, Barakaldo CF
 • Afkomstig uit: Spanje

Telmo Zarra heet eigenlijk Telmo Zarraonaindia Montoya, maar zijn achternaam wordt vaak afgekort naar Zarra, aangezien dit een stuk eenvoudiger is. De voetballer werd geboren voor Spanje en speelde zijn interlands ook voor de club.

Het grootste gedeelte van zijn carrière bracht hij door bij Athletic Club de Bilbao, de club uit het Baskenland. Voor Athetic Club de Bilbao werd hij maar liefst zes verschillende keren de topscorer van de Spaanse competitie. Voor lange tijd was Zarra zelfs de topscorer aller tijden van de competitie, voordat hij werd ingehaald door Hugo Sanchez, die speelde voor Real Madrid.

14. Gerd Müller

Gerd Müller
Müller (rechts)
 • Actief vanaf: 1963
 • Actief tot: 1982
 • Gespeeld bij: TSV 1861 Nördlingen, FC Bayern München, Fort Lauderdale Strikers, Smiths Brothers Lounge
 • Afkomstig uit: Duitsland

Gerd Müller is één van de beste spitsen die het Europese voetbal ooit heeft gekend. Hij was lange tijd topscorer aller tijden in één seizoen in de Bundesliga, maar hij is afgelopen seizoen ingehaald door de Poolse superspits Robert Lewandowski.

Hij speelde in totaal 453 wedstrijden voor zijn club FC Bayern München en scoorde in deze wedstrijden 398 doelpunten. FC Bayern München was echter niet zijn enige club. Hij speelde namelijk ook voor TSV 1861 Nördlingen en daarnaast voor de Fort Lauderdale Strikers en de Smiths Brothers Lounge.

15. Matthias Sindelar

Matthias Sindelar
 • Actief vanaf: 1924
 • Actief tot: 1939
 • Gespeeld bij: FK Austria Wien
 • Afkomstig uit: Oostenrijk

Matthias Sindelar was een voetballer die actief was van 1924 tot 1939. Hij kwam uit Oostenrijk en speelde in totaal ook 43 interlands voor dit land. In deze interlands scoorde hij 27 keer.

Hoewel hij zijn jeugdopleiding genoot bij Hertha Wien, was hij zijn hele professionele actief voor FK Austria Wien. Hoeveel wedstrijden hij speelde voor de club en hoeveel goals hij precies maakte is onbekend.

In 1934 speelde hij met Oostenrijkse voetbalelftal op het WK. Hij was onderdeel van het team dat het ‘Wunderteam’ genoemd werd. Nadat Oostenrijk onderdeel werd van Nazi-Duitsland weigerde Matthias Sindelar te spelen voor het nationale elftal van Nazi-Duitsland.

16. Jimmy Greaves

 • Actief vanaf: 1957
 • Actief tot: 1980
 • Gespeeld bij: Chelsea FC, AC Milan, Tottenham Hotspur, West Ham United, Brentwood Town, Chelmsford City, Barnet, Woodford Town
 • Afkomstig uit: Engeland

James Peter ‘Jimmy’ Greaves is een Engelse spits die geboren werd in Londen. Hij is de vierde topscorer van het Engelse nationale elftal en was actief van 1957 tot 1980. Hij speelde in totaal 57 wedstrijden voor het Engelse nationale voetbalelftal en was een belangrijk onderdeel in het team dat het ‘voetbal thuis bracht’ op het WK van 1966.

Hij was in zijn carrière actief voor verschillende clubs. In Engeland speelde hij bijvoorbeeld voor Chelsea FC, Tottenham Hospur, West Ham United, Brentwood Town en verschillende andere clubs. In het buitenland was hij ook actief voor AC Milan, nadat hij een hele lucratieve aanbieding van Newcastle United afsloeg.

17. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp
 • Actief vanaf: 1986
 • Actief tot: 2006
 • Gespeeld bij: Ajax, Internazionale, Arsenal
 • Afkomstig uit: Nederland

Dennis Bergkamp, die in zijn volledigheid Dennis Nicolaas Maria Bergkamp heet, is één van de beste voetballers die ooit uit Nederland is voortgebracht. Hij begon zijn carrière bij Ajax, de club waar hij 185 wedstrijden voor speelde waarin hij 103 doelpunten scoorde.

Na Ajax vertrok hij naar Milaan om voor Internazionale te gaan spelen. Voor deze club scoorde hij ‘maar’ 11 keer voordat hij vertrok naar Arsenal, de club waar hij zijn grootste successen zou gaan beleven. Voor deze club zou hij namelijk 316 wedstrijden spelen waarin hij 87 doelpunten maakte. Hij won hier bijvoorbeeld ook drie keer de Premier League.

18. Roberto Baggio

Roberto Baggio
 • Actief vanaf: 1982
 • Actief tot: 2004
 • Gespeeld bij: Lanerossi Vicenza, Fiorentina, Juventus, AC Milan, Bologna, Internazionale, Brescia
 • Afkomstig uit: Italië

Roberto Baggio is een Italiaanse aanvallende middenvelder die erg veel Italiaanse clubs achter zijn naam heeft staan. Hij was zijn hele carrière actief in Italië en speelde daarnaast zijn interlands voor het land. In totaal speelde hij 56 wedstrijden, waarin hij 27 doelpunten maakte.

Het lange was Baggio actief voor Juventus. Voor deze club won hij 141 wedstrijden waarin hij 78 keer tot scoren kwam. Bij de club won hij tevens een Serie A, een Coppa Italia en een UEFA Cup en dat alles binnen vijf seizoenen.

19. Kenny Dalglish

 • Actief vanaf: 1969
 • Actief tot: 1990
 • Gespeeld bij: Celtic, Liverpool
 • Afkomstig uit: Schotland

Kenny Dalglish is de beste voetballers uit Schotland die er ooit heeft bestaan. Hij leeft nog altijd, maar is niet meer actief als professioneel voetballer. Eén van de tribunes in Anfield, het stadion van Liverpool, is naar hem vernoemd. Dit omdat hij een hele lange, succesvolle carrière beleefde bij de Engelse club.

Hij was namelijk ruim 13 jaar onderdeel van Liverpool en kwam in totaal tot 335 wedstrijden voor de club. In deze wedstrijd maakte hij 118 doelpunten. Kenny Dalglish was een erg goede speler, hij won bijvoorbeeld twee Ballon d’Ors en won daarnaast met Liverpool zes keer de hoogste Engelse competitie, die destijds nog de Football League First Division heette.

20. Ian Rush

Ian Rush
Beeld: Wikimedia / GaHetNa (Nationaal Archief NL)
 • Actief vanaf: 1978
 • Actief tot: 2000
 • Gespeeld bij: Chester City, Liverpool, Juventus, Liverpool, Leeds United, Newcastle United, Sheffield United, Wrexham FC, Sydney Olympic
 • Afkomstig uit: Wales

Ian James Rush was een van de beste spitsen aller tijden in Europa en hij is zeker de beste spits die ooit geboren werd in Wales. Het grootste gedeelte van zijn carrière speelde hij bij Liverpool. Hij speelde er verdeeld over twee verschillende periodes waarin hij in totaal 427 officiële wedstrijden speelde. In deze wedstrijden kwam hij tot 199 doelpunten.

Met Liverpool won hij onder andere twee keer de Champions League, maar ook vijf keer de Premier League. Ook werd hij verschillende keren verkozen tot de beste speler actief in Engeland.

21. Paolo Maldini

Paolo Maldini
 • Actief vanaf: 1984
 • Actief tot: 2009
 • Gespeeld bij: AC Milan
 • Afkomstig uit: Italië

Paolo Maldini is één van de beste verdedigers die Italië ooit heeft gekend. En dat is bijzonder, want Italië is een land dat bekend staat om zijn enorm goede verdedigers. Ooit was hij de recordinternational van het Italiaanse nationale voetbalelftal, maar in 2009 werd deze titel overgenomen door Fabio Cannavaro, een andere Italiaanse topverdediger.

Hij speelde zijn hele carrière voor AC Milan en bracht er ook zijn hele jeugd door. Hij speelde in totaal in 25 jaar 647 wedstrijden, waarin hij 29 keer tot scoren kwam. Paolo is de zoon van Cesare Maldini, die ook actief was als profvoetballer voor AC Milan. Zijn zoon, Daniel Maldini, speelt ook voor AC Milan, op dit moment zelfs. De familie Maldini speelt dus al drie generaties lang bij AC Milan.

22. Raymond Kopa

Raymond Kopa
Beeld: Wikimedia / Nationaal Archief Fotocollectie Anefo
 • Actief vanaf: 1949
 • Actief tot: 1967
 • Gespeeld bij: Angers SCO, Stade de Reims, Real Madrid, Stade de Reims
 • Afkomstig uit: Frankrijk

Raymond Kopa is een Franse aanvallende middenvelder die actief was van 1958 tot 1983 en voornamelijk speelde in Frankrijk. Echter, hij speelde ook drie seizoenen voor Real Madrid, de club waarmee hij grote successen behaalde. Hij won er in drie seizoenen namelijk twee keer de La Liga en drie keer de Champions League.

Op persoonlijk vlak won hij ook veel prijzen. Eén van de prijzen die hij won was de Ballon d’Or van 1958 en daarnaast werd hij bijvoorbeeld ooit verkozen tot Frans Voetballer van het Jaar.

23. Bobby Moore

Bobby Moore
Beeld: Wikimedia / Koch, Eric / Anefo
 • Actief vanaf: 1958
 • Actief tot: 1983
 • Gespeeld bij: West Ham United, Fulham, San Antonio, Seattle Sounders, Herning Fremad, Carolina Lightnin’
 • Afkomstig uit: Engeland

Bobby Moore was een Engelse centrale verdediger en hij wordt gezien als één van de, al dan niet de allerbeste centrale verdediger die Engeland ooit heeft gekend. Hij was 25 jaar lang actief als voetballer en speelde voor verschillende clubs.

Zijn langste tijd bracht hij door bij West Ham United. Hij speelde 544 wedstrijden voor de club en maakte hierin 24 doelpunten. Daarnaast speelde hij 124 wedstrijden voor de Londense club Fulham. Hierna besloot hij te vertrekken naar de Verenigde Staten, waar hij speelde voor drie verschillende clubs. Tussendoor speelde hij ook nog voor de Deense club Herning Fremad.

24. Lothar Matthaus

 • Actief vanaf: 1979
 • Actief tot: 2000
 • Gespeeld bij: Borussia Mönchengladbach, FC Bayern München, Internazionale, FC Bayern München, NY/NJ MetroStarters
 • Afkomstig uit: Duitsland

Lothar Matthaus was een Duitse middenvelder die jarenlang actief was op het allerhoogste niveau. Daarnaast was hij ook voor lange tijd trainer en in een periode van 10 jaar was hij de coach van zeven verschillende ploegen. Voorbeelden hiervan zijn Red Bull Salzburg, maar ook de landen Bulgarije en Hongarije.

In zijn spelerscarrière speelde hij voor ietwat meer indrukwekkende clubs. Hij speelde namelijk bijvoorbeeld voor FC Bayern München, maar ook voor Internazionale. Zijn meest indrukwekkende tijd was die bij FC Bayern München. Eigenlijk kun je deze tijd in twee stukken verdelen, want hij was actief voor de club verdeeld over twee verschillende periodes.

25. Luis Figo

Luis Figo
 • Actief vanaf: 1989
 • Actief tot: 2009
 • Gespeeld bij: Sporting CP, FC Barcelona, Real Madrid, Internazionale
 • Afkomstig uit: Portugal

Luis Figo, die in zijn volledigheid Luis Felipe Madeira Caeiro Figo heet, was een Portugese buitenspeler die erg goed was. Hij maakte ooit de ‘gevaarlijke’ overstap van FC Barcelona naar Real Madrid en hier waren de Catalaanse fans zeker niet blij mee. Zo werd er ooit een varkenskop naar hem gegooid toen hij op het punt stond om een corner te nemen voor Real Madrid in het Camp Nou, het stadion van FC Barcelona.

Figo won verschillende prijzen, zowel op persoonlijk vlak als in teamverband. Zo werd hij bijvoorbeeld vijf keer op rij verkozen tot Portugees Voetballer van het Jaar.

26. Claudio Gentile

Claudio Gentile
 • Actief vanaf: 1971
 • Actief tot: 1988
 • Gespeeld bij: Arona, Varese, Juventus, Fiorentina, Piacenza
 • Afkomstig uit: Italië

Claudio Gentile, die als voetballer vaak Khadaffi werd genoemd, werd geboren in Libië. Echter, hij speelde zijn interlands voor het nationale elftal van Italië en daarom kan hij zeker in dit lijstje met beste voetballers aller tijden van Europa genoemd wordne.

Hij speelde voor verschillende Italiaans clubs, waarvan zijn langste periode was bij Juventus. Hij speelde 11 seizoenen lang voor de club, waarin hij negen keer tot scoren kwam. Hij won verschillende prijzen, waaronder zes keer de Italiaanse Serie A, daarnaast won hij twee keer de Coppa Italia, maar ook een keer de Europese Super Cup.

27. Jurgen Klinsmann

Jurgen Klinsmann
Beeld: Wikimedia / Bundesarchiv
 • Actief vanaf: 1981
 • Actief tot: 2003
 • Gespeeld bij: Stuttgarter Kickers, VFB Stuttgart, Internazionale, AS Monaco, Tottenham Hotspur, FC Bayern München, Sampdoria, Tottenham Hotspur, Orange County BS
 • Afkomstig uit: Duitsland

Jurgen Klinsmann was een Duitse aanvaller die meer dan 20 jaar actief was op het hoogste niveau. Hij speelde onder andere voor Tottenham Hotspur en FC Bayern München. Echter, hij sloot zijn carrière af bij Orange County BS, een club uit het stadje Orange County, dat net ten zuiden van Los Angeles ligt.

Jurgen Klinsmann speelde 108 interlands voor het Duitsland nationale voetbalelftal, althans het West-Duitse elftal. Hij was namelijk actief als voetballer in de tijd dat Duitsland in Oost- en West-Duitsland verdeeld was.

28. George Best

George Best
 • Actief vanaf: 1963
 • Actief tot: 1984
 • Gespeeld bij: Manchester United, Jewish Guild, Dunstable Town, Stockport County, Cork Celtic, Los Angeles Aztecs, Fulham, Los Angeles Aztecs, Fort Lauderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakes, Sea Bee, Hong Kong Rangers, Bournemouth, Brisbane Lions, Osborne Park Galeb, Nuneaton Town, Tobermore United
 • Afkomstig uit: Noord-Ierland

George Best was een voetballer die volgens hem écht de allerbeste ooit had kunnen worden. Echter, hij hield ook nogal van drugs, dranks en vrouwen en dit heeft hem dan enigszins tegengehouden in het volledig waarmaken van zijn potentie.

Hoewel hij geweldig begon bij Manchester United in zijn eerste paar seizoenen. Na enkele goede seizoenen kreeg hij echter ook door dat hij echt een rockstar was en hij ging hier dan ook naar leven. In de jaren die volgden ging hij dan ook enorm veel clubs langs en dat is dan ook de reden dat hij zo’n enorm lang lijstje clubs achter zijn naam heeft staan.

29. Rudi Völler

Beeld: Wikimedia / Fuguito
 • Actief vanaf: 1977
 • Actief tot: 1996
 • Gespeeld bij: Kickers Offenbach, 1860 München, Werder Bremen, AS Roma, Olympique Marseille, Bayer Leverkussen
 • Afkomstig uit: Duitsland

Rudi Völler, die eigenlijk Rudolf Völler heet, is een ex-voetballer die uit Duitsland kwam en in zijn carrière grote successen behaalde. Hij begon zijn carrière bij de Kickers Offenbach en vervolgens transfereerde hij naar 1860 München. Via Werder Bremen kwam hij uiteindelijk in Rome terecht, bij AS Roma.

Hier speelde hij ruim meer dan 100 wedstrijden, waarin hij 45 keer tot scoren kwam. Hierna zou hij nog actief zijn voor Olympique Marseille en Bayer Leverkussen. Rudi won ‘maar’ drie prijzen in zijn carrière. Hij won met AS Roma een Coppa Italia, maar ook een Champions League met Olympique Marseille en daarnaast won hij het WK van 1990, als speler van Duitsland.

30. Ronald Koeman

Ronald Koeman
 • Actief vanaf: 1980
 • Actief tot: 1997
 • Gespeeld bij: FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona, Feyenoord
 • Afkomstig uit: Nederland

Ronald Koeman is een Nederlandse voetballer die na zijn carrière als centrale verdediger actief werd als voetbaltrainer. Hij bracht bijvoorbeeld het Nederlands elftal terug op de rit, maar is inmiddels de hoofdcoach van FC Barcelona.

Als speler was hij zeker niet minder succesvol. Hij heeft een mooi lijst clubs achter zijn naam staan. Zo speelde hij bijvoorbeeld voor Ajax, PSV en FC Barcelona. Hij staat bekend om het feit dat hij als verdediger zoveel goals maken. Dit heeft hij onder andere te danken aan zijn enorm harde schot.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Verdedigers Van Dit Moment

Top 30 Beste Spitsen Van Dit Moment