Top 10 Beste Egyptische Films

Deze lijst geeft een overzicht van de tien beste films van Egypte volgens de rangschikking van IMDb.

Verschillende films van de regisseur Youssef Chahine komen aan bod, die allen uitgebracht werden tijdens de jaren zestig.

Ook recentere films van andere regisseurs werden opgenomen. Zowel de stad als het Egyptische platteland vormen scenario’s voor de films van deze lijst.

De films betreffen vooral drama, maar er werden ook enkele titels opgenomen van actiefilm en documentaire.

Een fijne manier om in contact te komen met de Egyptische cultuur en verbeelding door de jaren heen.

1. Asmaa (2011)

Asmaa is een film geregisseerd door Amr Salama. Het betreft een drama met een hoge IMDb score, namelijk 8,2.

Asmaa heeft een tienerdochter die haar uitdaagt in de opvoeding. Ze woont samen met haar vader. In een samenleving die HIV en AIDS stigmatiseert, houdt Asmaa geheim dat ze besmet is met de ziekte.

Tot het moment dat ze deelneemt aan een televisieshow waarbij ze van de gelegenheid gebruikt maakt om voor zichzelf op te komen. Zowel wat betreft de ziekte als wat betreft de oordelende maatschappij.

2. Al-ard (1969)

Youssef Chahine brengt met Al-ard, ook wel The Land genoemd, een drama. De film werd door IMDb ontvangen met een score van 8,2.

De film speelt zich af op het Egyptische platteland waar de bevolking te kampen heeft met droogte. De landbouwactiviteit is hierdoor uitdagend.

Wanneer de toegestane irrigatietijd ingeperkt wordt van tien naar vijf dagen, rest het volk maar één antwoord: opstand.

De leiders worden echter niet gehoord in hun aanklacht en worden gevangengenomen, vernederd en mishandeld.

3. The Square (2013)

The square is een Egyptisch-Amerikaanse film, ook wel Al Midan genoemd, van de hand van regisseur Jehane Noujaim. IMDb kende deze documentaire-drama een score van 8,1 toe.

De film werd meermaals bekroond, onder meer door het Sundance filmfestival en Toronto internationaal filmfestival.

De regisseur filmde gedurende twee jaar lang de opstanden die plaatsvonden op het Tahrir-plein van Caïro.

Het plein werd bezet in 2011 door Egyptische jongeren die de val van het regime van toenmalig president Mubarak eisten.

Een algemene kreet om revolutie vanuit verschillende hoeken, zowel religieuze als seculiere bevolkingsgroepen, zowel lagere als hogere sociaaleconomische klassen.

Een oorlog op een plein die zijn oorsprong kende in de strijd tegen armoede, onrechtvaardigheid en corruptie.

4. La sueur des Palmiers (1998)

De Egyptische film La sueur des Palmiers, ook gekend onder de titels Arak el-balah of Sweat of the Palms, is een drama van de regisseur Radwan El-Kashef.

De film werd gestemd met een IMDb-score van 8,1.

Een klein oasedorp in Boven-Egypte krijgt bezoek van een bijzondere karavaan die door het droge woestijnlandschap trekt op zoek naar een ver gebied vol schatten.

De mannen van het dorp besluiten de karavaan te vervoegen, met uitzondering van Achmed.

Deze jongeman heeft namelijk een andere missie: zijn zieke grootvader redden met het levenselixer dat zich in de hoogste palm van het oasedorp bevindt. Als enigste overblijvende man in het dorp raakt hij in de ban van de sensuele Salma.

Wanneer enkele mannen de karavaan verlaten en terugkeren naar het dorp, vinden ze een gemeenschap terug onder invloed van Achmed.

5. Doa al karawan (1959)

Doa al karawan kent als alternatieve titels The Nightingale’s Prayer en The Curlew’s Cry en werd geregisseerd door Henry Barakat. De film kreeg een IMDb score van 8,1.

Het romantische drama speelt zich af op het Egyptische platteland in de jaren twintig en brengt een verhaal over familie, traditie, eer en wraak.

De zussen Amna en Hanadi worden verplicht het dorp te verlaten wanneer hun vader sterft en een slechte reputatie nalaat.

Ze gaan aan de slag in de stad, waar Hanadi ongewenst zwanger raakt van haar werkgever. Een oom uit de familie wil geen schandalen en beslist zijn nicht te vermoorden.

Amna gaat in dienst bij dezelfde werkgever met het plan om haar zus te wreken.

6. Al-mummia (1969)

Deze film, ook gekend als The Night of Counting the Years en The Mummy, werd gerealiseerd door regisseur Chadi Abdel Salam.

Het betreft een mysterieus drama dat door IMDb erkend wordt met een score van 7,8.

Het verhaal speelt zich af op het einde van de negentiende eeuw, meer bepaald in 1881, wanneer in Deir al-Bahari koninklijke mummies worden ontdekt.

Voor de lokale Bedoeïnen was het roven van graftombes echter een belangrijke inkomstenbron. Door de ontdekking van 1881 wordt roet in hun eten gegooid en ontstaan er spanningen.

7. El Naser Salah el Dine (1963)

El Naser Salah el Dine, of Saladin and the Great Crusades, werd geregisseerd door Youssef Chahine, enkele jaren voor zijn hierboven besproken film Al-ard.

De film bevindt zich tussen actie en drama en kreeg een IMDb score van 7,7. De koninkrijken rondom de staat Jeruzalem bevinden zich in de handen van de heerser Saladin.

Wanneer een groep christenen een konvooi van moslimpelgrims plundert, waartoe ook de zus van Saladin behoort, is de heerser genoodzaakt om de christenen in het Heilige Land aan te vallen.

Een actie die uiteindelijk leidt tot de overname van het hele Midden-Oosten, dat in de greep terecht komt van de islamitische heerser.

Europa ziet dit echter liever anders en plant in onderling overleg tussen de Franse, Duitse en Engelse heerser een derde kruistocht onder de leiding van Richard Leeuwenhart van Engeland.

8. The Island (2007)

The Island

The Island is een film van de hand van Sherif Arafa. Het betreft een misdaad- en actiefilm die door IMDb bekroond werd met een 7,7 score.

Zonder bibliografisch te willen zijn, verwijst de film naar het leven van drugbaron Ezzat Hanafy uit het Midden-Oosten.

El Gezira is een Noord-Egyptisch eiland met een eigen economie gebaseerd op wapen- en drughandel. Mansour Hefny is de man die heerst over de handel.

Onder de lokale bevolking heersen verschillende verbeeldingen van Mansour; van beschermer tot tiran.

Wanneer de politieagent Tarek op het eiland arriveert op zoek naar meer informatie over de drugbaron, blijft de figuur in mysterie verhult. Tot Mansour zelf op het politiebureau verschijnt.

9. Bab el hadid (1958)

Deze film van de hand van de Egyptische regisseur Youssef Chahine – de derde in de lijst, betreft een drama, ook gekend onder de titels Cairo Station of The Iron Gate.

IMDb erkende de film met een score van 7,6.

De film speelt zich af in een treindepot in de stad Cairo. Een psychologisch drama over de werkende arbeiders en meer bepaald over een dakloze man die verliefd wordt op een frisdrank verkoopster.

De man heeft echter te kampen met mentale instabiliteit met alle gevolgen van dien.

10. 678 (2010)

678, of ook wel Cairo 678 genoemd, is een Egyptische film van de hand van regisseur Mohamed Diab en werd door IMDb beoordeeld met een score van 7,5.

Drie vrouwen worden geconfronteerd met seksuele intimidatie en pikken dit niet langer. Fayza werkt bij de overheid en is moeder van drie kinderen.

Ze werd lastiggevallen op de bus. Sheba ontwerpt sierraden en kreeg te maken met ongewenste aanrakingen na afloop van een voetbalwedstrijd die ze bijwoonde.

Nelly ten slotte is aan de slag als stand-up komediant en wordt op straat intiem aangeraakt. Tijd voor verandering. Een film over gender, onderdrukking, opstand en rechtvaardigheid.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Griekse Eilanden

Top 10 Grootste Internetbedrijven Ter Wereld