Duitsland kent enkele rock- en (electro)popbands die het in de jaren tachtig tot internationale bekendheid maakten. Ze hadden een belangrijke invloed en kenden ook in Nederland diverse hits.
In de jaren tachtig was er in Duitsland sprake van een nieuwe muziekbeweging: de Neue Deutsche Welle (NDW) (Nieuwe Duitse Golf).
Dit was een Duitse stroming binnen de popmuziek, beïnvloed door punk en new wave.
Inhoudsopgave
1. Kraftwerk
Kraftwerk was een experimentele elektronische Duitse band die ontstond in Düsseldorf in de jaren zeventig.
Ze werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. In de jaren tachtig brachten ze meerdere albums uit: Computer World (’81) en Electric café (’86).
De band kende een eigen bijzondere stijl waarbij ze zowel avant-gardemuziek met reguliere instrumenten creëerde, als nadien eigen elektronische instrumenten uitvond.
Kraftwerk heeft een grote invloed gehad op de elektronische muziek en ook op andere stromingen zoals techno en pop.
2. Modern Talking
Modern Talking was een Duitse disco-popgroep die verschillende hits kende in de jaren tachtig: van ‘You’re my heart, you’re my soul’ (’84), ‘Cheri cheri lady’ (’85) tot ‘Atlantis is calling’ (’86) en ‘Jet Airliner’ (’87).
Hun internationale hits werden gekenmerkt door hoge falsetzang en invloeden van italodisco, een Italiaanse elektro-dansstijl die tot stand kwam in de jaren zeventig.
De band werd gevormd door Thomas Anders en Dieter Bohlen. Dit duo werd vergezeld door achtergrondzangers Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke en Birger Corleis.
Modern Talking verwierf internationale bekendheid, zowel in Europa als Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Afrika en het Midden-Oosten.
3. Tangerine Dream
Tangerine Dream was een Duitse band die het licht zag in 1967 in Berlijn als één van de pioniers van elektronische muziek.
Ze brachten meerdere albums uit in de jaren tachtig: Tangram (’80), Hyperborea (’83), Legend (’85), Canyon Dreams (’87) en ‘Lily on the beach’ (89).
De groep werd opgericht door zanger Edgar Froese. Hun muziekstijl werd oorspronkelijk gezien als avant-garde rock.
Nadien speelden ze enkel met elektronische instrumenten. Dit betekende een nieuw genre, waar verwezen naar wordt als de Berlijnse School.
4. Nena
Nena was een Duitse band uit West-Berlijn gesticht rond de zangeres Nena (Gabriele Susanne Kerner).
Ze speelde samen met drummer Rolf Brendel, gitarist Carlo Karges, bassist Jürgen Dehmel en toetsenist Uwe Fahrenkrog-Petersen.
De groep werd gerekend onder de Neue Deutsche Welle en bestond tussen 1982 en 1987.
Hun bekendste hit was ‘99 Lufballons’ (’83) dat internationale bekendheid verwierf. In 1989 besloot Nena haar te lanceren in een solocarrière als zangeres.
5. Einstürzende Neubauten
Deze band kende een start in 1980 in Berlijn met een originele industriële en experimentele stjil.
Ze brachten meerdere albums uit in de jaren tachtig: ‘Zeichnungen des Patienten O.T.’ (’83), ‘Halber Mensch’ (’84), ‘Fünf auf der nach oben offenen Richterskala’ (’87) en ‘Haus der Lüge’ (’89).
Hun muziek kenmerkt zich door het systematisch gebruik van specifieke geluiden afkomstig uit verschillende objecten en constructievoorwerpen, zoals zagen en boren.
De naam van de groep betekent letterlijk ‘nieuwbouw stort in’. De band werd opgericht rond de zanger Blixa Bargeld.
6. Alphaville
De Duitse band Alphaville verwierf bekendheid in de jaren tachtig met hun synthpop en rockmuziek.
Ze werd opgericht in Münster in 1982 door Marian Gold (Hartwig Schierbaum), Bernhard Lloyd (Gößling) en Frank Mertens (Sorgatz), die later vervangen werd door Ricky Echolette.
De oorspronkelijke naam van de groep was Forever Young. Nadien wijzigden ze de naam naar Alphaville, waarmee ze verwezen naar de sciencefictionfilm van Franse regisseur Godard.
Hun bekendste hits waren het debuut ‘Big in Japan’ (’84), ‘Sounds like a melody’ en ‘Forever Young’.
7. BAP
BAP was een Duitse rockband die opgericht werd in 1976 in Keulen rond zanger en tekstschrijver Wolfgang Niedecken. In 1980 vervoegde gitarist en songwriter Klaus Heuser de groep.
De naam van de groep betekent ‘papa’ in het Keuls. Ze verwierven onder meer bekendheid met het nummer ‘Kristallnach’ uit het album ‘Vun Drinne Noh Drusse’ (’82).
BAP liet zich onder meer inspireren door Bob Dylan en de Rolling Stones. De band stond bekend omwille van hun vele optredens.
Bijna elke plaat die werd uitgebracht, werd opgevolgd door een uitgebreide tournee in verschillende Europese landen.
8. Münchener Freiheit
Deze Duitse band ontstond in de jaren tachtig. De naam verwijst naar een plein in de stad München.
De groep werd gevormd door zanger en keyboardspeler Stefan Zauner, zanger en gitarist Aron Strobel, drummer Rennie Hatzke, zanger-bassist Michael Kunzi en keyboardspeler Alex Grünwald.
Ze lanceerden hun debuutalbum ‘Umsteiger’ in 1982. Vier jaar later braken ze door en nadien konden ze rekenen op internationale bekendheid.
Hun bekende hits waren onder meer ‘Play it cool’ (’87) en ‘Keeping the dream alive’ (’88). Münchener Freiheit werd erkend met verschillende muziekprijzen voor de beste band van het jaar.
9. Propaganda
Deze Duitse band werd opgericht in 1982 in de stad Düsseldorf door muzikant Ralf Dörper. Ze bestond verder uit Andreas Thein en Susanne Freytag.
Nadien vervoegden ook Michael Mertens en Claudia Brücken de groep. Hun muziek werd omschreven als synthpop en new wave.
In 1984 lanceerden ze hun debuutsingle ‘Dr. Mabuse’ die internationaal succes boekte. Eén van de bekendste hits van Propaganda was ‘Duel (Eye to Eye)’ (’85).
De groep maakte gebruik van nieuwe technologische geluidscreaties, onder meer aan de hand van computersamples.
10. Rheingold
Rheingold zag het licht in 1980 in Düsseldorf als een muziekband die behoorde tot de Neue Deutsche Welle. Hun muziek werd omschreven als new wave.
De groep bestond uit zanger en gitarist Bodo Staiger, tekstschrijver Lothar Manteuffel en keyboardspeler Brigitte Kunze.
Tussen de jaren 1980 en 1984 lanceerde de groep drie albums met electropop. Het nummer ‘Dreiklangsdimensionen’ (’80) werd een bekende hit.
In de jaren negentig kende de groep een andere bezetting.
In de jaren 2000 brachten ze het album ‘Electric City’ uit met covers van electropopbands uit de jaren 70, 80 en 90 zoals Kraftwerk en Propaganda.