Top 30 Beste Bitcoin Alternatieven

Crypto, het is één van de grootste hypes van het moment. Er is veel geld in te verdienen, mits je er verstandig mee om gaat. Wanneer er iets fout gaan, is het namelijk mogelijk dat je in een relatief korte tijd veel geld verliest.

Het beste Bitcoin alternatief is Ethereum (ETH). Het is een open source platform waarop enorm veel apps en tokens gebouwd kunnen worden. Over het algemeen heeft Ethereum meer functionaliteiten dan Bitcoin en zou het dus zomaar kunnen dat Ethereum in de toekomst Bitcoin voorbij gaat streven. De munt werd ooit gestart door de wereldberoemde Vitalik Buterin.

Het is altijd belangrijk dat je heel goed onderzoek doet voordat je gaat investeren. Het is nooit slim om iets te kopen waar je niets van weet. Dit kan goed uitpakken, maar het kan ook helemaal fout gaan. Let dus altijd goed op.

Bitcoin (BTC) is de bekendste cryptotoken van het moment en eigenlijk de bekendste cryptotoken ooit. Maar naast Bitcoin zijn er nog tal van andere cryptomunten. Welke zijn hiervan onze favorieten en volgens ons het meest veelbelovend?

Het is uiterst belangrijk dat je weet dat de informatie in dit artikel geen financieel advies is. Het mag dan ook ten alle tijden niet als financieel advies opgepakt worden. Het is enkel een weergave van 30 verschillende ‘altcoins’, waarin de voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen worden.

De informatie in dit artikel is géén financieel advies!

Weten welke 29 andere munten er, naast Ethereum, in het lijstje van mogelijke alternatieven voor Bitcoin staan? Lees dan snel verder!

1. Ethereum (ETH)

  • Market cap: $255.623.987.568
  • Munten in omloop: 116.391.204

Ethereum (ETH) is een munt die per 22 juni 2021 $1.944,07 waard is. Best wel prijzig dus, maar omdat het crypto is kun je deze ook in stukjes aankopen.

In het kort gezegd is Ethereum een blockchain netwerk dat het mogelijk maakt cryptocurrency van partij A naar partij B te sturen. Daarnaast biedt het netwerk je ook de mogelijkheid er zelf crypto’s en applicaties op te bouwen en runnen.`

Ethereum draagt bij aan de decentralized finance (oftewel gedecentraliseerde economie), dit houdt in een economie zonder hogere macht. Het is dus het doel dat er op den duur een economie is waarbij er geen overheid of centrale bank is die in kan grijpen.

Daarnaast maakt het Ethereum netwerk het ook mogelijk hier non fungible tokens (NFT’s) op te runnen. Non fungible tokens zijn unieke tokens waarvan er écht maar één zijn. Vandaag de dag worden deze bijvoorbeeld gebruikt voor de eigendomsrechten van digitale kunst, maar er wordt gespeculeerd dat deze in de toekomst mogelijk zelfs gebruikt gaan worden voor de eigendomsrechten van bijvoorbeeld huizen.

2. Litecoin (LTC)

  • Market cap: $8.553.548.308
  • Munten in omloop: 66.752.415

Litecoin (LTC) is een cryptocurrency die in 2011 werd opgestart. Erg vroeg dus en ze waren er echt vanaf het begin bij. De munt werd 2 jaar na Bitcoin opgericht door Charlie Lee, die voorheen voor Google had gewerkt. Op dit moment is Litecoin de 13e grootste cryptocurrency ter wereld, wanneer we kijken naar market cap.

Voorheen werd Litecoin gezien als een munt die echt Bitcoin kon gaan vervangen, omdat de coin toen deze werd opgericht echt nieuwe functies had die nog niet eerder gezien waren in de wereld van crypto. Echter, door de jaren heen zijn er enorm veel nieuwe cryptocurrency’s bijgekomen, waardoor deze functies niet meer zo bijzonder zijn, omdat veel andere munten deze ook hebben. Daarom is de populariteit van Litecoin over het algemeen iets afgenomen.

3. Cardano (ADA)

  • Market cap: $37.967.081.946
  • Munten in omloop: 31.946.328.269

Cardano (ADA) is een proof of stake crypto platform. Stake betekent dat de munten worden vast gehouden in een wallet, in ruil voor een vergoeding. Het platform wil dit, en geeft daardoor deze vergoeding, omdat op deze manier het aanbod daalt omdat er minder op de markt is. Wanneer het aanbod daalt gaat de prijs over het algemeen om hoog, waardoor de munt meer waard zal worden.

Op dit moment, per 22 juni 2021 is Cardano $1,20 per munt waard en heeft het project een market cap van maar liefst $37.967.081.946. In totaal zijn er 31.946.328.269 munten in omloop. Een bekende Nederlander onder de jeugd waarvan bekend is dat deze Cardano in zijn portfolio heeft is Royalistiq.

4. Polkadot (DOT)

  • Market cap: $15.310.189.270
  • Munten in omloop: 945.111.588

Het ontwikkelen van Polkadot (DOT) begon inmiddels ongeveer 3 jaar geleden. Op dit moment, per 22 juni 2021, is de munt per stuk $16,20 waard, wat omgerekend naar euro’s ongeveer €13,63 is. Niet zo duur dus. De munt heeft in totaal 945.111.588 munten in omloop, wat er voor zorgt dat de market cap $15.310.189.270 is.

De oprichter van Polkadot, Dr. Gavin Wood, is tevens één van de oprichters van Ethereum en was er dus echt vanaf het begin bij. Hij is zelfs degene die de eerste versie van Ethereum heeft gecodeerd en daarnaast schreef hij de yellow paper van Ethereum. De yellow paper is een document waarin de mogelijke toekomst van een cryptocurrency op een heel technische manier wordt uitgelegd.

5. Bitcoin Cash (BCH)

  • Market cap: $8.616.071.671
  • Munten in omloop: 18.769.950

Op 1 augustus 2017 werd Bitcoin Cash (BCH) officieel opgericht. Dit is 8 jaar na Bitcoin en gebeurde omdat verschillende mensen problemen zagen in Bitcoin die naar hun mening opgelost moesten worden. In Bitcoin Cash werden deze problemen van Bitcoin opgelost en gevormd tot een nieuwe munt met zijn geheel eigen blockchain.

Via Bitcoin Cash kun je geldhoeveelheden van persoon A naar persoon B eenvoudig versturen. Dit gebeurt via Bitcoin Cash, in tegenstelling tot veel andere cryptoprojecten, niet anoniem. Er komt bij Bitcoin Cash geen centrale macht aan te pas en daardoor draagt het bij aan het decentraliseren van de economie. Wereldwijd liggen de transactiekosten van Bitcoin Cash over het algemeen enorm laag en is de transactiesnelheid wel enorm hoog. Over het algemeen is deze transactiesnelheid van Bitcoin Cash hoger dan die van Bitcoin zelf.

6. Stellar (XLM)

  • Market cap: $5.762.859.564
  • Munten in omloop: 23.170.089.343

Stellar (XLM) is een cryptomunt die werd opgericht in 2014. Officieel heette de munt Stellar Lumens, maar deze werd vaak aangeduid als Stellar. Hierdoor besloten de makers in 2015 de naam officieel te veranderen naar Stellar. Het netwerk waarop de munt gemaakt is en werkt heet ook Stellar. De munt werd gecreëerd door de non profit organisatie Stellar.org.

Het Stellar netwerk is gedecentraliseerd en kan gebruikt worden om betalingen werkelijk razend snel plaats te laten vinden. Al deze betalingen worden bijgehouden in de blockchain, het ‘grootboek’. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat er via Stellar fraude plaatsvindt. Dit komt omdat elke transactie eerst erg goed gecontroleerd en geverifieerd wordt, voordat deze doorgevoerd wordt.

7. Chainlink (LINK)

  • Market cap: $7.726.556.461
  • Munten in omloop: 434.009.554

Chainlink (LINK) is een initiatief dat probeert oplossingen te verzinnen en uit te voeren voor smart contracts. Een probleem dat sommige smart contracts namelijk hebben is het feit deze niet kunnen samenwerken met externe entiteiten. Dit kan een probleem zijn omdat er dus altijd een andere partij nodig is die deze samenwerking doorvoert.

Het uniekste punt van Chainlink is dus dat dit de communicatie tussen de smart contracts en alles van buiten af verzorgt. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de LINK munt per stuk $17,94 waard is en een market cap heeft van $7.726.556.451.

8. Binance Coin (BNB)

  • Market cap: $43.259.043.807
  • Munten in omloop: 153.432.897

Binance Coin (BNB) is een munt van de Binance exchange die wereldberoemd is. Het is als het ware de eigen valuta van de website. De Binance Coin biedt verschillende voordelen en functies voor gebruikers van Binance, wanneer ze deze munt bezitten.

Zo krijgen bezitters van de munt binnen het eerste jaar 50% korting op de transactiekosten, in het tweede jaar 25% korting en in het derde jaar 12,5% korting, vervolgens 6,25% in het vierde jaar en dit is de laatste korting. Vanaf het vijfde jaar wordt er geen korting meer gegeven.

9. Tether (USDT)

  • Market cap: $62.508.883.405
  • Munten in omloop: 62.491.895.046

Tether (USDT) is één van de bekendste stablecoins ter wereld. Een stablecoin is een cryptomunt waaraan in principe een vaste prijs gekoppeld is. De prijs van de coin kan hier wel ietsjes omheen schommelen, maar blijft in principe op dezelfde prijs hangen.

De naam Tether komt van het Engelse werkwoord ‘to tether’. To tether betekent binden, of vastbinden. Deze naam is gekozen omdat Tether gebonden is aan de Amerikaanse dollar. De prijs van de stablecoin Tether beweegt dan ook meer met de Amerikaanse dollar.

10. Monero (XMR)

  • Market cap: $3.883.138.845
  • Munten in omloop: 17.937.042

Monero (XMR) is een digitale munteenheid, net als alle andere munten in dit lijstje. De munt werd opgericht in 2014 en is dus redelijk nieuw als je het bijvoorbeeld met Bitcoin vergelijkt, maar redelijk oud als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Safemoon.

Monero richt zich vooral op het verbeteren van transactiesnelheden, transactie eenvoud en transactie beveiliging. Het is niet super duidelijk wat Monero allemaal precies doet. Wel is er bijvoorbeeld bekend dat de transacties die plaatsvinden via Monero volledig anoniem en daarnaast volledig decentraal zijn.

11. Ripple (XRP)

  • Market cap: $28.495.473.523
  • Munten in omloop: 46.205.772.880

In een redelijk korte tijd is Ripple (XRP) enorm veel gestegen. Hierdoor is de munt inmiddels $0,6197 waard en heeft deze een market cap van $6.839.432.384. In totaal zijn er precies 1 miljard Ripple munten in omloop.

Deze enorme waardestijging brengt natuurlijk veel aandacht met zich mee. Steeds meer mensen zijn ineens geïnteresseerd in Ripple. Ripple’s voornaamste focus is het vereenvoudigen van transacties. Op dit moment vinden er wereldwijd elke dag miljarden transacties plaats die de grens over gaan. Dit kost veel tijd en daarnaast veel geld aan transactiekosten. Precies deze twee zaken is waar Ripple zich op focust. Ze proberen hier goedkopere en snellere oplossingen voor te vinden.

12. Theta (THETA)

  • Market cap: $6.839.432.384
  • Munten in omloop: 1.000.000.000

Theta (THETA) is erg uniek ten opzichte van andere munten. De focus bij Theta ligt namelijk op het decentraliseren van de streaming wereld, en dan met name films en televisie. Zij de streaming industrie verbeteren voor de gebruiker, maar deze tegelijkertijd ook goedkoper maken. In deze industrie is natuurlijk wel enorm veel concurrentie.

13. Terra (LUNA)

  • Market cap: $2.132.854.343
  • Munten in omloop: 416.949.156

Volgens de makers van Terra (LUNA) is de volatiliteit, wat schommelingen in de koersen betekent, binnen de cryptowereld één van de grootste problemen die deze industrie en de reden waarom deze wereld nog niet groter is dan deze op dit moment is.

Dit is dan ook de reden dat zij besloten een stablecoin op te gaan zetten. Een stablecoin is een digitale munt die in waarde in principe gelijk blijft. Er vinden dus weinig schommelingen plaats. De waarde van bijvoorbeeld Tether, een munt die later nog aan bod zal komen, is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

14. Dogecoin (DOGE)

  • Market cap: $26.280.799.245
  • Munten in omloop: 130.129.604.530

In relatief korte tijd heeft Dogecoin (DOGE) werkelijk de hele wereld verovert. Voornamelijk door de uitspraken van Elon Musk, maar ook door de Reddit community van de coin, is de prijs meerdere keren in korte tijd enorm omhoog geschoten.

Je zou misschien denken, hoezo staat Dogecoin in dit lijstje. Het is toch een memecoin? In principe is het dat ook. De coin werd ooit opgericht als grap, zoals de makers zelf ook aangeven. Echter, door de enorme populariteit is er inmiddels een team van developpers aan het werk om daadwerkelijk iets van de munt te maken. Wie weet wat er in de toekomst nog allemaal mee gaat gebeuren…

15. Wrapped Bitcoin (wBTC)

  • Market cap: $6.257.305.246
  • Munten in omloop: 191.825

Wrapped Bitcoin (wBTC) heeft iets best wel unieks. Het is namelijk een manier om Bitcoin op te slaan in een smart contract op de Ethereum blockchain. Deze smart contract kan vervolgens een Bitcoin munt omvormen tot een ERC-20 token, wat de standaard tokenversie is die gebruikt wordt op het Ethereum netwerk.

Dit is allemaal best wel technisch, maar het is zeker een leuke coin om je eens in te verdiepen. Bijvoorbeeld op YouTube is heel veel te vinden.

16. Uniswap (UNI)

  • Market cap: $9.393.991.895
  • Munten in omloop: 575.171.206

Uniswap (UNI) is een groep van programma’s die gebouwd zijn op het Ethereum netwerk. Uniswap (UNI) is de cryptomunt van dit collectief. Uniswap is een open source netwerk. Dit betekent dat ze erg open staan voor veranderingen en iedereen hieraan kan bijdragen zonder limieten. Dit is iets wat heel veel cryptonetwerpen en projecten hebben.

17. VeChain (VET)

  • Market cap: $4.924.529.987
  • Munten in omloop: 64.315.576.989

VeChain (VET) is een blockchain die in 2015 werd opgericht door Sunny Lu. Voorheen werkte hij voor Louis Vuitton, waar hij zich realiseerde hoeveel grote merken, zoals Louis Vuitton, te maken krijgen met namaak producten. Dit kost dit soort bedrijven veel geld, maar levert ook imagoschade op.

Dit is dan ook precies het probleem dat VeChain probeert op te lossen. De blockchain van VeChain faciliteert authenticatie van goederen in de productieketen. Simpel gezegd zorgt de blockchain van VeChain er dus voor dat er geen neppe producten, en dus namaak, kunnen zijn.

18. Cosmos (ATOM)

  • Market cap: $2.104.202.316
  • Munten in omloop: 210.767.263

Cosmos (ATOM) werd opgericht in 2014 door Jae Kwon en Ethan Buchman. Destijds werd het netwerk nog Tendermint genoemd, maar later werd dit veranderd naar Cosmos. In maart 2017 bracht het netwerk zijn eigen token, genaamd ATOM, op de markt. In de ICO (Initial Coin Offering), werd meer dan 17 miljoen (!) dollar opgehaald. Een Initial Coin Offering is de eerste verkoop van een nieuwe munt.

19. Kusama (KSM)

  • Market cap: $1.828.474.439
  • Munten in omloop: 8.470.098

Kusama (KSM) is de voorloper van Polkadot (DOT). Het is een gedecentraliseerd netwerk en hoopt ontwikkelaars aan te trekken. Het is de bedoeling dat deze ontwikkelaars via Kusama hun projecten testen voordat ze naar Polkadot gaan. Klinkt erg handig dus.

De munt van Kusama is op dit moment, per 22 juni 2021, $220,33 waard en heeft een market cap van $1.828.474.439.

20. Tron (TRX)

  • Market cap: $3.903.830.655
  • Munten in omloop: 71.659.657.369

Tron (TRX) is een erg bekend blockchain netwerk. Het netwerk is gedecentraliseerd, evenals bijna alle andere cryptonetwerken. Het platform focust zich op de entertainment industrie en heeft ook zijn eigen munt, Tron (TRX).

Een uniek punt aan Tron is dat deze niet geminet kan worden. De munten zijn er gewoon en kunnen niet meer geminet worden. Dit heeft bijna geen enkele andere cryptomunt.

21. Hex (HEX)

  • Market cap: $13.768.325.491
  • Munten in omloop: 171.410.000.000

Hex (HEX) is een netwerk én munt die op 2 december 2019 werd opgericht door Richard Heart. Het project zelf noemt zich een Verificatie van Storting. Oftewel, het garandeert en verifieert een geldtransactie.

Hex is als ERC20 token gelanceerd op het Ethereum netwerk en deze token is op dit moment, per 22 juni 2021, ongeveer $0,08 per stuk waard.

22. IOTA (MIOTA)

  • Market cap: $2.140.706.150
  • Munten in omloop: 2.779.530.283

IOTA (MIOTA) is een open source blockchain netwerk. Het is ontworpen om data- en waarde transacties te verifiëren en te controleren.

Het netwerk werd in 2015 opgericht door David Sonstebo, Dominik Schiener, Dr. Serguei Popov en Serge Ivancheglo.

23. Eos (EOS)

  • Market cap: $3.446.098.169
  • Munten in omloop: 954.460.054

Eos (EOS) is de officiële munt van de Eos blockchain, die officieel de Eos.io blockchain heet. Je hebt de Eos tokens per se nodig om toegang te krijgen tot de Eos.io blockchain. Deze blockchain is een gedecentraliseerd netwerk en heeft volgens kennis veel potentie om erg groot te worden.

24. OKB (OKB)

  • Market cap: $602.592.883
  • Munten in omloop: 60.000.000

OKB (OKB) is de officiële cryptocurrency van de OK Blockchain Foundation. Dit is een token economisch systeem door een team van mensen die grote successen hebben behaald in de blockchain technologie.

25. Aave (AAVE)

  • Market cap: $2.685.247.491
  • Munten in omloop: 12.801.283

Aave (AAVE) is een token die gebouwd is op het Aave protocol. Deze token is gebouwd op het Ethereum netwerk en de token heeft iets erg bijzonders. Wanneer je namelijk eigenaar bent van één of meer tokens krijg je daadwerkelijk zeggenschap in het Aave project. Je mag dan meebeslissen over wat er met het project gebeurt.

26. BitTorrent (BTT)

  • Market cap: $1.454.258.463
  • Munten in omloop: 659.952.625.000

BitTorrent (BTT) is een systeem via waar bestanden verstuurd kunnen worden van partij A naar partij B. Het wordt veel gebruikt om bestanden illegaal te verkrijgen. Denk hierbij aan bestanden zoals films, muziek of software.

Vanaf januari 2019 heeft het platform een eigen munt die gebruikt kan worden op het platform. Er kan nu dus ook een beloning gegeven worden in ruil voor de bestanden.

27. Crypto.com Coin (CRO)

  • Market cap: $2.359.110.553
  • Munten in omloop: 25.263.013.692

Crypto.com is een crypto exchange via waar betalingen, maar ook uitwisselingen in cryptocurrency plaats kunnen vinden. Het platform heeft een eigen token. De functionaliteit van deze coin zal binnenkort eindigen, maar de munt blijft bestaan.

28. FTX Token (FTT)

  • Market cap: $2.421.566.862
  • Munten in omloop: 94.346.958

FTX is een exchange via waar cryptocurrency’s verhandeld kunnen worden. Deze exchange werd opgericht in 2019 en biedt allerlei verschillende crypto gerelateerde projecten aan. De FTX Token (FTT) is de eigen munt van het platform FTX.

29. Tezos (XTZ)

  • Market cap: $2.172.078.318
  • Munten in omloop: 850.130.791

Tezos (XTZ) is een blockchain netwerk wat uniek is ten opzichte van andere netwerken. In het netwerk zitten namelijk dingen geïntegreerd die het platform kunnen upgraden. XTZ is de token van het platform zelf. De hoeveelheid van deze token die bezit wordt door mensen bepaald onder andere ook wanneer het netwerk geüpgraded wordt.

30. NEM (XEM)

  • Market cap: $959.905.593
  • Munten in omloop: 8.999.999.999

NEM (XEM), wat staat voor ‘New Economy Movement’ is opgericht door een collectief van blockchain enthousiastelingen. Zij wilden een eigen cryptomunt maken en hierbij ook een blockchain netwerk. Het blockchain netwerk werd uiteindelijk NEM, met de munt XEM die hierop runt.

Wat vond je van dit artikel?

Top 20 Beste Spaanse Series Op Netflix

Top 10 Beste Nederlandse Filmregisseurs Aller Tijden