Top 15 Beste Belgische Series op Netflix

Het is natuurlijk hartstikke tof om series en films op Netflix te zien die door jouw thuisland gemaakt zijn. Het is een teken dat de films en series in jouw land van hogere kwaliteit zijn en het potentieel hebben om een wereldwijd publiek te bereiken.

Er komen steeds meer Belgische series op Netflix, dus het werd eens tijd om de beste Belgische series op een rijtje te zetten. Er zijn veel series te vinden met Belgische acteurs en actrices, maar wij willen eens wat beter kijken naar de series die echt een Belgische oorsprong hebben.

De beste Belgische serie op Netflix is Gevoel voor Tumor. We willen nogmaals benadrukken dat het hier écht om series gaat. Netflix kent ook velen goede Belgische films, maar we vinden het oneerlijk om series te vergelijken met films.

Er zijn zoveel verschillende soorten aspecten waar je dan rekening mee moet houden, dat het fijner is om het voor nu even bij één onderwerp te houden. Zo is het voor jou ook overzichtelijker. Welke serie ga jij bij de volgende Netflix-avond kijken?

1. Gevoel voor Tumor

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Drama/Comedy
 • IMDB-rating: 8.5
 • Kijkwijzer: 12+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 53 minuten

Tristan is een 25-jarige geneeskundestudent in de bloei van zijn leven. Wanneer hij zijn opleiding afgerond heeft wil hij op de afdeling Neurochirurgie gaan werken. Daarnaast maakt Tristan ook nog deel uit van een rugbyploeg samen met zijn vrienden. Ook doet hij het geweldig bij de vrouwen.

Toch zit er een addertje onder het gras. In het ziekenhuis ontdekt een dokter dat Tristan een agressief non-hodgkin-NK-T-cel-lymfoom heeft, oftewel, een tumor. De tumor bevindt zich in Tristan zijn neus.

Van het ene op het andere moment verandert Tristan van een ambitieuze geneeskundestudent in een vechtende patiënt. Tristen en zijn omgeving zullen moeten leren hoe hij nu met zijn leven moet omgaan. Verschillende afspraken bij het ziekenhuis hebben nu even prioriteit.

Maar hoe valt dit te combineren met het leven wat Tristan eerder had? Betekent dit dat het einde in zicht is voor hem? Deze serie laat zien hoe Tristan en zijn omgeving met de tumor omgaan. Een geestig ontroerende serie waar iedereen zich wel wat bij kan voorstellen.

2. The Missing

 • Seizoenen in 2021: 3
 • Genre: Mysterie/Misdaad
 • IMDB-rating: 8.2
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 56 minuten

The Missing staat bij sommigen bekend als een Britse serie, maar het is toch echt een serie die ook van Belgische afkomst is. De serie is geproduceerd door de Vlaamse zender Eén en is volledig in België opgenomen.

Het verhaal volgt de familie Hughes. Moeder, vader en zoon zijn op weg naar hun vakantiebestemming om de verjaardag van hun vierjarig zoontje Oliver te vieren. Onderweg naar de bestemming krijgen zij autopech. Aangezien zij nu toch nergens heen kunnen, trekt de familie tijdelijk in bij een hotel waarna zij het dorp kunnen verkennen.

Vader en zoon gaan ’s avonds nog even zwemmen en wat te drinken halen in het cafetaria. Het is daar ontzettend druk wegens het WK voetbal. Opeens is Oliver nergens meer te vinden. Een zoektocht mag helaas niets opleveren en het dossier wordt gesloten.

Acht jaar later zijn de ouders ieder hun eigen weg gegaan. De vader ziet echter een recente foto uit het dorp met een kleine jongen. Het valt op dat de sjaal van de jongen identiek is aan de sjaal van zijn vermiste zoon Oliver. De Sjaal was speciaal voor hem gemaakt, het kon dus geen toeval zijn.

De vader keert terug naar het dorp om de zoektocht opnieuw op te starten. De hoofdinspecteur, die destijds het onderzoek aanvoerde maar inmiddels al met pensioen is, gaat ook mee. Gaat het inderdaad om zijn vermiste zoon? Waarom konden zij hem acht jaar geleden niet vinden? Hoe is die sjaal bij die jongen gekomen?

3. Tabula Rasa

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Mysterie/Thriller
 • IMDB-rating: 8.0
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 52 minuten

Tabula Rasa volgt Annemie, een vrouw die sinds een auto-ongeluk aan geheugenverlies lijdt. Nieuwe informatie opslaan is voor haar onmogelijk. Om dit tegen te gaan, schrijft en tekent zij alles in een dagboek. Maar dat is niet het enige probleem wat Annemie heeft.

Het blijkt dus dat Annemie de laatste persoon was die de vermiste Thomas de Geest heeft gezien. Voor de politie is het dan ook logisch dat zij moet weten wat er met hem gebeurt is. Ze heeft ook nog eens het nadeel dat de vader van Thomas een politie-inspecteur is. Hij probeert dan ook uit te zoeken wat er met hem is gebeurt terwijl Annemie in een instelling zit.

Haar geheugen begint langzaam maar zeker terug te komen, en zowel Annemie als de kijker krijgen langzaam duidelijkheid over wat er na het auto-ongeluk gebeurt is. Er zit een heel complot schuil achter het auto-ongeluk, maar wat dat precies is.. Het duurt even voordat Annemie haar geheugen weer terug heeft, maar de uiteindelijke ontknoping is niet wat je had verwacht. Het verhaal zit vol duistere geheimen en onverwachtse plot-twists.

4. Eigen Kweek

 • Seizoenen in 2021: 4
 • Genre: Misdaad/Sociaal drama
 • IMDB-rating: 7.8
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 46 minuten

Wat doe je als je financieel niet meer het hoofd boven water kunt houden met de aardappelenboerderij van jouw familie? Dan leg je gewoon een marihuana-akkertje aan!

Althans, dat is hoe Jos uit Eigen Kweek erover denkt. Met zijn nieuwe wietkwekerij hoopt hij de inkomsten te kunnen verhogen. Het blijkt nog een hele uitdaging, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit van de daken geschreeuwd wordt. Maar hoe hou je een wietkwekerij draaiend? En hoe kun je klanten vinden om jou product uiteindelijk aan te verkopen? Wat moet je allemaal doen om niet ontdekt te worden?

Dat zijn allemaal zaken waar Jos en zijn familie tegenaan lopen bij hun nieuwe carrière. Lukt het ze uiteindelijk om een goed zakgeldje te verdienen uit deze business? Of slaan ze de plank volledig mis?

5. Undercover

 • Seizoenen in 2021: 2
 • Genre: Misdaad/Thriller
 • IMDB-rating: 7.8
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 50 minuten

Undercover is één van de meest populaire Belgische series geworden, ook in het buitenland. De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Buiten het feit om dat de serie gewoon goed in elkaar gezet is, zowel de acteurs als het script als het filmen, is dat waarschijnlijk ook één van de redenen dat deze serie zo goed ontvangen wordt.

De serie gaat over Ferry Bouman en zijn XTC handel. Het gaat hier niet zomaar om alledaagse handel, maar om een van de grootste XTC netwerken ter wereld. Ferry is een hele simpele man. Ondanks zijn rijkdom wil hij toch liever in een simpel chaletje wonen op de camping naast zijn villa.

Wanneer de Belgische politie het netwerk ontdekt beslissen zij twee undercover agenten in te zetten. Zij gaan op de camping wonen en doen zich voor als een stelletje. Het is aan hun de taak om het netwerk van Ferry te infiltreren en de schijn op te houden dat zij ook criminelen zijn waar Ferry mee in zee kan gaan.

Het succes van deze serie is ondertussen dusdanig groot geworden dat er ook een film is uitgebracht over Ferry Bouman. Deze film gaat over zijn leven voordat hij drugsbaron werd. Undercover is, net zoals vele andere succesvolle series, ook te zien op Videoland.

6. La Trêve / The Break

 • Seizoenen in 2021: 2
 • Genre: Mysterie/Misdaad
 • IMDB-rating: 7.6
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 51 minuten

La Trêve is ook weer een Franstalige Belgische serie. Het volgt politie-inspecteur Yoann Peeters, een weduwnaar met één dochter. Na de vondst van een lijk in een rivier, is Yoann een van de weinige die niet meteen denkt dat het om zelfmoord gaat. Er zou meer aan de hand zijn.

Nadat deze zaak volledig besproken wordt in het eerste seizoen, vertrekt Yoann naar het platteland zonder politiefunctie. Vier jaar later wordt er echter opnieuw beroep op hem gedaan wanneer een ex-gedetineerde beschuldigd wordt van een moord. Een bekende van Yoann vraagt hem hieraan mee te werken omdat zij denkt dat de man onschuldig is, en zo komt Yoann toch weer terug in de politiewereld. Dat is waar het tweede seizoen over gaat.

De twee seizoenen zijn dus twee aparte verhalen, maar de ontwikkeling van de personages is wel belangrijk om te weten voordat je aan het tweede seizoen begint. Het is geen serie waarbij je een willekeurige aflevering kunt kijken.

7. De Twaalf

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Misdaad/Rechtbank
 • IMDB-rating: 7.5
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 47 minuten

De Ridder is niet de enige serie in deze lijst die toestemming heeft gekregen om op te nemen in het gerechtsgebouw van Gent. Ook De Twaalf wist hier toestemming voor te krijgen en dit is wederom weer een serie die de focus legt op de rechtbank.

Deze serie volgt een volksjury die opgeroepen worden voor een assisenproces rond een moordzaak. Een schooldirectrice wordt ervan verdacht dat zij haar vriendin achttien jaar geleden heeft vermoord, evenals haar dochtertje twee jaar geleden. Elke aflevering volgt een getuigenis van een bepaald persoon. In totaal zijn er tien afleveringen.

Het is nu de taak aan de jury om te beslissen of zij vinden dat Frie, de schooldirectrice, schuldig is of niet. Door naar de verschillende getuigenissen te luisteren zullen zij een beslissing moeten maken. Jij, als kijker, kunt natuurlijk ook tijdens het kijken van de serie een oordeel maken gebaseerd op wat jou verteld wordt. Denk jij dat Frie schuldig is? Of is er iemand die dit zo wilt laten lijken?

Als je geïnteresseerd bent in misdaad, en dan met name de rechtszaak die daarop volgt, dan is dit wellicht een boeiende serie om te kijken. De kijker wordt meegesleept in het verhaal waardoor het lijkt alsof je midden in de rechtbank staat.

8. In Vlaamse Velden

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Historisch/Drama
 • IMDB-rating: 7.5
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 53 minuten

Deze 10-delige serie speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het volgt een jong meisjes dat tijdens de Eerste Wereldoorlog opgroeit tot een volwassen vrouw.

Aan het begin van de serie is Marie vijftien jaar. Zij woont samen met haar vader, moeder en twee broers. Tijdens de oorlog wordt het huis van het gezin bezet door Duitse soldaten. Je kunt je voorstellen dat dit flink wat uitdagingen met zich mee brengt. Moeder Virginie probeert dan ook zo goed als mogelijk haar gezin nog bij elkaar te houden terwijl vader Philippe dit als zijn kans ziet om professor te worden bij de Vlaamse universiteit die ook bezet is.

Marie haar oudste broer, Vincent, vecht vrijwillig mee aan het front, terwijl haar andere broer Guillaume tegen zijn wil in soldaat moet worden. Marie wil graag dokter worden, maar werkt tijdens de oorlog als verpleegster aan het front.

Haat, liefde, oorlog en overleven staan dus volop in de schijnwerpers in dit bijzondere verhaal. Deze serie is geproduceerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

9. De Ridder

 • Seizoenen in 2021: 4
 • Genre: Misdaad/Rechtbank
 • IMDB-rating: 7.4
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 50 minuten

Als je altijd al geïnteresseerd bent geweest in misdaad, en specifiek wat zicht in de rechtbank afspeelt, dan is De Ridder zeker een aanrader. Deze serie volgt Helena de Ridder, een openbaar aanklager in Gent.

We volgen Helena bij alles wat ze doet; onderzoek naar de slachtoffers, de daders, en alles wat daarvoor en daarna nog komt. Natuurlijk krijgen we ook een gedeelte van haar privé leven te zien. Het gaat in deze serie vooral om de dagelijkse werking in de rechtbank.

De scenarioschrijver van De Ridder heeft eerder ook aan de serie Flikken geschreven. Hij hoopt dan ook dat De Ridder net zo succesvol en langlopend zal worden als zijn eerdere serie. Het is vooral bijzonder dat het parket van het Gentse gerecht meegeholpen heeft aan het maken van deze serie. Zijn magistraten mochten de scenaristen adviseren, en zelfs het gerechtshof mocht gebruikt worden voor de opnames.

Er zijn bijna geen misdaad series die uit België komen waar zoveel details in verwerkt zitten, en die zoveel op het échte werk lijken. Als je dus wilt zien hoe zo’n rechtszaak precies in elkaar zit, en wat er allemaal aan vooraf gaat, dan is De Ridder zeker een serie die je niet wilt missen!

10. Into the Night

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Scifi/Gebaseerd op een boek
 • IMDB-rating: 7.1
 • Kijkwijzer: 12+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 37 minuten

Als het tropisch weer is, dan probeer je niet te lang in de zon te zitten zodat je niet verbrand. Maar wat als de zon je écht zou kunnen doden? Dat is in deze serie namelijk het geval.

Into the Night volgt de passagiers van een vliegtuig die op het vliegtuig overnachten in Brussel. De zon veroorzaakt drastische rampen op aarde. Om te overleven zullen zij sneller dan de zon moeten zijn. De bemanning doet zijn best om de wereld rond te reizen met het vliegtuig, ervoor zorgend dat zij altijd in de nacht van de tijdzone leven waar zij zich op dat moment bevinden.

Hoewel er dus een sterk verhaal achter deze sci-fi serie zit wat al interessant genoeg is, wordt er ook nog aandacht gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van de personages. Het gaat hier wel om een mini-serie met een duidelijke richting. We verwachten dan ook niet dat er nog meer seizoenen zullen volgen.

11. De 13 Geboden

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Mysterie/Misdaad
 • IMDB-rating: 7.0
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 45 minuten

Als je écht tijd en zin hebt om in een serie te investeren, dan is 13 Geboden een goede keuze. We zijn allemaal bekend met de 10 Geboden van God. De seriemoordenaar in deze serie neemt die geboden wel heel erg serieus, en gebruikt ze om de maatschappij wakker te schudden.

De moorden die hij pleegt zijn ontzettend theatraal, dus kijk deze serie niet als je gauw slecht slaapt. In de serie worden een geharde rechercheur en een gebroken topagente gevolgd terwijl zij deze ‘Mozes’ proberen te vangen. Mozes laat zelf ook allerlei cryptische aanwijzingen achter waardoor het een soort kat-en-muis spel wordt.

Het kan een ontzettend intensieve serie zijn met veel voer, maar er is vooral veel tijd en moeite gestoken in de ontwikkeling van de personages. Het is dan ook geen serie die je zomaar even tussendoor moet kijken. De serie laat je vooral nadenken over goed en kwaad.

12. Unité 42

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Misdaad/Drama
 • IMDB-rating: 7.0
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 50 minuten

Deze geweldige serie komt uit het Franse gedeelte van België, en is dan ook Franstalig. De serie volgt Sam, een detective die eerst moordzaken onderzocht en nu is overgestapt naar de Cyber Crime afdeling. Hij is zelf echter totaal niet van de technologie.

Zijn partner, Billie, is echter jong, pittig en een IT expert. Samen proberen zij om elke aflevering een nieuwe zaak op te lossen. Je kunt het dus in principe zien als een serie vergelijkbaar met NCIS. Er is een verhaal wat zich op de achtergrond afspeelt, maar je kunt ook elke aflevering apart kijken voor zijn eigen verhaal.

Naast zijn werk is Sam ook nog weduwnaar met drie kinderen. Dit brengt natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Elke aflevering krijgen we wat meer inzicht in Sam, de mensen om hem heen, en wat er allemaal in zijn leven gebeurt.

13. The Team

 • Seizoenen in 2021: 2
 • Genre: Misdaad/Drama
 • IMDB-rating: 7.0
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur afleveringen: 58 minuten

Hoewel The Team niet volledig Belgisch is, willen we hem toch in dit lijstje zetten. De serie is opgenomen in verschillende landen en verschillende talen, waaronder Belgisch.

Het verhaal speelt zich af rondom een zaak van Europol. Er zijn drie lichamen tegelijkertijd gevonden in Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen. Het lijkt erop dat zij alle drie op dezelfde manier vermoord zijn; met een schotwond in hun linkeroog en een afgesneden vinger. Hoe kan het dat er drie moorden op dezelfde wijze zijn uitgevoerd in drie verschillende landen, en dan ook nog eens op hetzelfde tijdstip?

Europol roept een Joint Investigation Team in het leven met één hoofdinspecteur uit alle drie de landen. Zij zullen moeten samenwerken om erachter te komen hoe dit allemaal heeft kunnen geburen en wat het motief van de dader is. Maar de drie hoofdinspecteurs zullen sterk in hun schoenen moeten staan om deze zaak op te lossen, want dat zal niet makkelijk zijn.

14. Thieves of the Wood / De Bende van Jan de Lichte

 • Seizoenen in 2021: 1
 • Genre: Politiek/Gebaseerd op een boek
 • IMDB-rating: 6,8
 • Kijkwijzer: 16+
 • Gemiddelde duur aflevering: 45 minuten

Nadat Jan de Lichte enkele jaren als huurling heeft gewerkt in het Oostenrijkse leger, keert hij terug naar Aalst. Hij heeft geen ouders meer en komt terug naar een samenleving waar alle zieken en armen naar de bossen zijn verbannen. Zo ook zijn vrienden.

Samen met Tincke, zijn rechterhand, en andere connecties, ziet hij het als zijn doel om tegen de corrupte adel van Vlaanderen in opstand te komen. Jan heeft heel wat charismatische eigenschappen, en probeert daarom de onderdrukten mee te krijgen in zijn plan.

Maar buiten het stelen van de rijken om, heeft hij ook nog te maken met Héloise; zijn grote liefde. Weet Jan de Lichte samen met zijn bende de wereld weer naar normaal te laten keren? Of is het allemaal tevergeefs?

15. Over Water

 • Seizoenen in 2021: 2
 • Genre: Misdaad/Drama
 • IMDB-rating: 6,7
 • Kijkwijzer: 12+
 • Gemiddelde duur aflevering: 45 minuten

Over water volgt John Beckers, een voormalig tv-ster (fictief). De man krijgt nog één laatste kans om zichzelf te bewijzen tegenover zijn gezin, als dat hem niet lukt is het voorbij. John neemt deze waarschuwing serieus en gaat naar een ontwenningskliniek.

Hij is een heel ander persoon wanneer hij dit traject succesvol afgemaakt heeft. Zijn schoonvader geeft hem de kans om te werken in zijn expeditie-bedrijf, maar dan begint het échte verhaal.

John ontdekt de wereld van cocaïne-handel, een wereld waar hij ver van uit de buurt zou moeten blijven met zijn verleden. Lukt het hem om zijn oude demonen onder controle te houden en zichzelf staande te houden in die wereld? Of gooit hij alles weg waar hij zo hard voor gestreden heeft?

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Films Over Honden

Top 30 Beste Songfestival Liedjes Aller Tijden