Top 10 Beste Bands uit Twente

Misschien wist je het al, maar er zijn behoorlijk wat toppers in de muziekwereld geboren, getogen, of woonachtig in de regio Twente. Er zal wel iets in het water of de lucht van deze prachtige Nederlandse streek zitten, want er komen behoorlijk wat bekendheden vandaar. Sinds de vijftiger jaren tot nu toe zijn er nogal wat bands te vinden.

Wat dacht je van Teach-In, die Nederland op de kaart zette door de winst tijdens het Eurovisiesongfestival in 1975? Of country- en popzangeres Ilse DeLange, of de internationaal bekende Vandenberg? Zoals je ziet, zijn het er dus een hoop. Om de een of andere reden is er in Enschede en omstreken vanaf de zestiger jaren een enorme popcultuur ontstaan, waar bands tot op de dag van vandaag nog aan bijdragen.

De beste band uit Twente is die van Ilse DeLange. Ilse DeLange draait al decennialang mee in de Twente, Nederlandse en zelfs internationale muziekwereld. Haar albums zijn maar liefst 18 keer platina geworden en ze won 6 Edisons. Met dit gegeven, en het feit dat ze tot heden ten dage nog altijd razend populair is, staat deze Twentse op nummer 1 in dit overzicht.

Wij hebben hier de 10 beste bands uit Twente voor je op een rij gezet. Hoeveel ken jij er?

1. Ilse DeLange

Met de roepnaam Ilse Annoeska de Lange werd ze op 13 mei 1977 geboren in Almelo, regio Twente. Hoewel ze al van kleins af aan meedeed aan playbackshows en muziek altijd haar favoriete tijdsbesteding was, werkte ze eerst in een schoenenwinkel om rond te kunnen komen. Al snel werd haar zangtalent ontdekt en zodoende, kreeg ze de mogelijkheid een carrière in de muziekwereld te beginnen.

Met de band Cash On Delivery vertrok ze in 1998 naar Nashvilla, waar ze haar eerste country cd opnam. Hierop was debuutsingle I´m Not So Tough te horen, waarmee ze de hitlijsten in Nederland veroverde. Ilse DeLange heeft tot nu toe mer dan 10 albums uitgebracht en vele prijzen gewonnen.

Daarnaast heeft ze met Waylon de band The Common Linnets, waarmee ze in 2014 tweede werd tijdens het Eurovisiesongfestival.

2. Henny Vrienten

Wellicht zegt de naam Henny Vrienten je op het eerste ogenblik niks. Zijn volledige naam is Hendrukus Cornelis Jacoba Vrienten en hij werd geboren op 27 juli 1948. Hij is een Nederlandse basgitarist, pianist, gitarist, componist en zanger.

Toch is deze persoon, die in Diepenheim woont, een bekende Nederlander. Hij was namelijk de frontman en zanger van Doe Maar.

Deze band werd in 1978 opgericht en was binnen korte tijd enorm populair, met name door de gekte rondom hen die ontstond door fans, met name bestaande uit tienermeisjes. Henny Vrienten heeft tot nu toe 10 albums uitgebracht.

3. André Manuel

Op 14 januari 1966 werd André Manuel geboren in Diepenheim. André liet al snel zien dat hij van alle markten thuis was: als muzikant, cabaretier, columnist en acteur. André Manuel brak door met zijn actieve deelname aan de band Fratsen die in 1985 opgericht werd.

Fratsen had teksten die kritisch op de maatschappij waren. In 1996 viel het uit elkaar, en begon André met Krang, wat Twents is voor binnenstebuiten. Met deze band en het programma won hij een Zilveren Harp.

In 2008 begon hij de band André Manuel & De Ketterse Fanfare, waarmee 2 albums op de markt zijn gekomen. Voor fans van Fratsen is er goed nieuws; sinds een tijdje zijn er reünie concerten in Hengelo.

4. Herman Finkers

Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers, beter bekend als Herman Finkers, werd in Almelo geboren op 9 december 1954. Een echte Twentse zanger dus, die samen met zijn bands al heel wat enthousiaste menigten op de kop heeft gezet.

Met name tussen 1979 en 1999 was Herman erg actief en bracht hij vele cd´s uit, zoals Het Meisje van de Slijteij, en EHBO is mijn Lust en mijn Leven.

De meest recente plaat is Koo Wit De Floo In Almelo. Herman Finkers had in 2007 een comeback en momenteel lijkt zijn doel met muziek te focussen op de Twentse taal. In 2015 had hij de eer om de oudejaarsconference voor zijn rekening te nemen.

5. Fratsen

Deze band uit Diepenheim werd al even genoemd, gezien bekendheid André Manuel de frontman was.

In eerste instantie heette de band Principieel Gelul, maar dit werd al gauw Fratsen. De band was met name tussen 1986 en 1996 actief, waarna ze stopten. De populariteit nam echter niet af, mede door de maatschappijkritische nummers en trouwe fans.

Zo kwam er in 2014 dan ook een nieuw album en ging de band op tour in Twente. Tot nu toe heeft Fratsen 9 albums uitgebracht.

6. Teach-In

Dé band waardoor Nederland het Eurovisiesongfestival won in 1975: Teach-In. Met de mega hit Dinge-dong veroverden ze de Europese hitlijsten.

De band werd in 1967 al opgericht in Enschede. Gezicht en zangeres van de groep, Getty, ging vanaf 1976 verder met een solocarriere. Sindsdien veranderde de band vaak van bezetting.

In 1987 werd Teach-In opgeheven en eindigt de albumteller op 2.

7. Vandenberg

Vandenberg is een rockband uit Enschede, die ook internationaal aan de top werkt. Gitarist Adje Vandenberg richtte de band op die tussen 1981 en 1987 actief was. Burning Heart was een internationale hit in 1983.

Een leuk weet je is dat dit de eerste Nederlandse band was die een platencontract in Amerika kreeg, en wel bij Atlantic. De band werd zo populair, dat David Coverdale Adje haast smeekte zich bij de bekende band Whitesnake aan te sluiten. Dit gebeurt inderdaad in 1987.

Vanderberg gaat sinds 2020 in nieuwe samenstelling verder, en heeft tot nu toe 7 albums uitgebracht.

8. Jeangu Macrooy

Hoewel Jeangu Macrooy op 6 november 1993 geboren werd in Paramaribo, hij zijn muzikale carriere met name een doorstart gekregen nadat hij de ArtEZ Popacademie in Enschede afrondde. Hier volgde hij een opleiding als songwriter. In Paramaribo had hij al een goede basis verworven door zijn studie aan het conservatorium.

Sinds 2011 vormt hij samen met zijn tweelingboer Xillian de band Between Towers. In 2018 vertolkte hij Judas in The Passion.

Tegenwoordig is hij vaak te zien bij De Wereld Draait Door, en is hij een graag geziene artiest op festival als Lowlands en North Sea Jazz. Tot nu toe heeft Jeangu Macrooy 3 albums op zijn naam staan.

9. The Grand East

Nog een band uit Diepenheim is The Grand East. Deze Twentse band werd in 2012 opgericht door Arthur Akkermans, Joris van den Berg, Niek Cival, Teun Eijsink en Imanishi Kleinmeulman. In eerste instantie ging de band door het leven als Texas Radio, maar dit veranderde al snel in The Grand East.

Ze worden geïnspireerd door bands als The Doors en Pink Floyd, en dat is goed te horen in hun rock, blues en psychedelische muziekstijl. Hun teksten zijn vooral maatschappijkritisch en ze proberen met hun muziek een statement te maken.

De band heeft opgetreden in de Melkweg en lokale podia zoals de Zwarte Kros, en tot nu toe 2 albums gemaakt.

10. The Black Fall

The Black Fall werd in 2013 opgericht in Enschede. Deze Twentse band is de afsluiter van de lijst, en timmert dan ook nog altijd hard aan de weg. Hun muziekstijl is heavy progressive rock.

Met name in Enschede en omgeving zijn ze al behoorlijk bekend en hebben ze tot nu toe 2 albums op hun naam staan. De leden van The Black Fall worden onder andere door Pain of Salvation, Porcupine Tree, en Opeth geïnspireerd. Ook Red Hot Chili Peppers zorgen er als inspiratie voor dat de band inspiratie voor hun albums krijgt.

Een bijzondere mix van heavy rock dus, 100% van Twentse bodem.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Punk Bands uit de Jaren ’80

Top 10 Meest Bekende Nederlandse TV Duo´s