Top 30 Beste Amerikaanse Series Ooit Gemaakt

Door de jaren heen zijn er tal van fantastische series uitgekomen. Amerikaanse, maar ook Britse of Nederlandse. Zo was bijvoorbeeld de Nederlandse serie Undercover erg succesvol. Zowel in Nederland, als in het buitenland.

De beste Amerikaanse serie ooit gemaakt is The Sopranos. Deze serie kwam voor het eerst uit in het jaar 1999 op HBO. In totaal zijn er 6 seizoenen die bestaan uit in totaal 86 afleveringen. In de serie volgen we de Italiaans-Amerikaanse gangster Tony Soprano, die het leiden van een criminele bende probeert te combineren met zijn veeleisende familieleven.

Het wereldwijde centrum van televisie en film is natuurlijk Hollywood. Hollywood ligt in Los Angeles, wat in Amerika ligt. De meeste fantastische series zijn dan ook Amerikaans.

Maar welke series zijn nou het beste? Is het Breaking Bad, of misschien Twin Peaks? Is het The Office, of misschien toch South Park? Natuurlijk zijn de meningen hierover verdeeld en ze zullen dat ook altijd blijven. De een houdt van spanning en sensatie, terwijl de ander houdt van een lekker potje janken.

Toch hebben we ons best gedaan de 30 beste Amerikaanse series ooit gemaakt in één lijstje op te stellen. Dit was erg lastig, maar we denken dat we tot een mooie lijst zijn gekomen. Tevens hebben we een runner up toegevoegd.

Het is een serie die hard op weg is erg hoog in het lijstje terecht te komen, maar op dit moment nog steeds gemaakt wordt. Hierdoor is het lastig de serie al een goed plekje in de lijst te geven. Om welke serie het gaat lees je later.

Weten welke 29 andere series er in het lijstje van beste Amerikaanse series ooit gemaakt staan? Lees dan snel verder!

Runner Up – Stranger Things

 • Uitgebracht in: 2016
 • Seizoenen: 3

De serie Stranger Things staat nog niet in de top 30, maar verdient zeker een eervolle vermelding. De reden dat de serie niet in de top 30 staat is omdat de serie relatief nieuw is, én nog niet afgelopen is. Het is dus nog maar de vraag of het verhaal zich zo goed blijft voort zetten als het tot nu toe heeft gedaan. Tot nu toe is de serie erg geliefd onder zowel de fans als het grote publiek en mocht het zo zijn dat dit doorgezet wordt, zal de serie erg hoog in dit soort lijstjes terecht komen.

Het verhaal van de serie begint wanneer de 11 jarige jongen Will Byers op mysterieuze wijze verdwijnt in het kleine, fictieve dorpje Hawkins in Indiana. Met deze verdwijning verbonden zijn een serie van verschillende bijzondere gebeurtenissen, zoals het opduiken van een meisje met superkrachten en het ineens tevoorschijn komen van monsters (Demogorgons).

De volgende seizoenen gaan op dit verhaal door. Het is werkelijk een rollercoaster van blijdschap, humor, emotie, spanning. Alles zit er in. Tot nu toe zijn er 3 seizoenen die in totaal bestaan uit 25 afleveringen.

1. The Sopranos

 • Uitgebracht in: 1999
 • Seizoenen: 6

Dé beste Amerikaanse televisieserie aller tijden is The Sopranos. Het is een Amerikaanse misdaad- en dramaserie. De serie gaat over de Italiaans-Amerikaanse gangster Tony Soprano. Hij woont in de staat New Jersey en is hier de leider van een criminele bende. In de serie zien we hoe hij zijn criminele leven en zijn familieleven naast elkaar probeert te balanceren.

De eerste aflevering van The Sopranos kwam uit op 10 januari 1999, toen deze zijn première had op HBO (Home Box Office). Uiteindelijk kwam een serie tot een einde na 86 afleveringen.

De serie won al tal van onderscheidingen en wordt door veel mensen gezien als de beste televisieserie aller tijden. Zo won de serie al eenentwintig Emmy’s en vijf Golden Globes.

2. The Wire

 • Uitgebracht in: 2002
 • Seizoenen: 5

De Amerikaanse misdaad- en dramaserie The Wire heeft in totaal 60 afleveringen, die verdeeld zijn over vijf seizoenen. In de serie volgen we de drugswereld in Baltimore vanuit zowel het oogpunt van de drugdealers, als het oogpunt van de overheidsdiensten zoals de politie.

The Wire heeft al enorm veel prijzen gewonnen. Zo hebben ze al de Directors Guild of America Award, de TCA Heritage Award en de Writers Guild of America Award for Television: Dramatic Series gewonnen. Naast deze awards zijn er nog super veel andere voorbeelden te noemen.

3. Breaking Bad

 • Uitgebracht in: 2008
 • Seizoenen: 5

De derde beste Amerikaanse televisieserie aller tijden is Breaking Bad. Het is een hedendaagse western die misdaad en drama afwisselt. In totaal zijn er 62 afleveringen die verdeeld zijn over vijf seizoenen.

In de serie volgen we het leven van Walter White. Walter is een depressieve scheikundeleraar op een high school in Albuquerque. Nadat hij erachter kwam dat hij terminaal ziek was besloot hij zijn leven te veranderen.

Hij veranderde in een meth (methamphetamine) dealer. Hiermee hoopte hij financieel nog wat te kunnen bieden aan zijn familie, voordat hij de wereld zou verlaten.

4. Game of Thrones

 • Uitgebracht in: 2011
 • Seizoenen: 8

Game of Thrones is één van de succesvolste Amerikaanse televisieseries aller tijden. Er is veel kritiek op de serie, met name door zijn laatste seizoenen en in het bijzonder zijn afsluiting. Toch staat de serie zo hoog op het lijstje. Dit komt voornamelijk omdat de eerste seizoenen zó geliefd zijn onder het publiek dat het een super succesvolle serie is.

De serie is een adaptatie op de boekenserie van George R.R. Martin genaamd A Song of Ice and Fire. Deze boekenserie heeft verschillende verhaallijnen en verhaalbogen, waarvan er vele terug te zien zijn in de serie Game of Thones.

5. Mad Men

 • Uitgebracht in: 2007
 • Seizoenen: 7

De vijfde beste Amerikaanse televisieserie aller tijden is Mad Men. In de Amerikaanse dramaserie volgen we Don Draper, hij is een creatieve regisseur bij Sterling Cooper. Sterling Cooper is een marketing en advertentiebedrijf in Manhattan, in het specifiek Madison Avenue. Dit ligt in New York City. In de serie zien we hoe hij leeft met zijn vrienden, collega’s en andere zaken in de jaren ’60 van de 20e eeuw.

Meteen vanaf het begin, bij de release van de serie, werd de serie erg geprezen. Vooral hoe het geschreven en geregisseerd was beviel het grote publiek erg goed. Ook de algemene uitstraling van de serie, maar ook het acteerwerk en het realisme van de serie zorgde ervoor dat de serie een immens succes werd.

6. The Twilight Zone

 • Uitgebracht in: 1959
 • Seizoenen: 5

The Twilight Zone is een Amerikaanse anthologieserie die origineel van 1959 tot 1964 te zien was op CBS. In elke aflevering zien we hoe onze geliefde personages in de serie te maken krijgen met verontrustende gebeurtenissen. Wanneer ze te maken krijgen met zo’n gebeurtenis, beschrijven ze dit als ‘entering the Twilight Zone’. Dit is dan ook de reden dat de serie zo heet. In de serie zaten veel twists en de meeste afleveringen hadden dan ook een verrassend einde.

In totaal had de serie 156 afleveringen die verdeeld waren over vijf seizoenen. In 1963 won de serie een Golden Globe en in 1960 en 1961 won de serie een Primetime Emmy Award.

7. The Simpsons

 • Uitgebracht in: 1989
 • Seizoenen: 32

De volgende beste serie op het lijstje is The Simpsons. The Simpsons is een sitcom cartoon serie die het dagelijkse leven in het fictieve plaatsje Springfield laat zien. Hierbij ligt de focus vooral op de familie Simpson, die een alledaagse familie in de Amerikaanse cultuur en gemeenschap wat overdreven weer moeten geven.

De eerste aflevering kwam uit op 17 december 1989 en in totaal zijn er al 684 afleveringen te zien geweest. Dit zorgt ervoor dat The Simpsons de langst durende Amerikaanse sitcom aller tijden is.

De serie staat onder andere bekend om de vele dingen die de makers ‘voorspeld’ hebben. Zo voorspelden ze bijvoorbeeld dat Donald Trump president van de Verenigde Staten zou worden en de uitbraak van Ebola.

8. Seinfeld

 • Uitgebracht in: 1989
 • Seizoenen: 9

De Amerikaanse televisieserie Seinfeld was een sitcom die voor het eerst uitkwam op 5 juli 1989. In totaal kwamen er 180 afleveringen uit die verdeeld zijn over 9 seizoenen. De laatste aflevering kwam uit in het einde van mei 1998. Hiermee kwam de serie dan ook tot een einde.

De serie gaat over de fictieve versie van Jerry Seinfeld. Jerry Seinfield is een Amerikaanse acteur, schrijver en comedian die onder andere onderdeel was van de Bee Movie. Tevens is hij één van de makers van de serie Seinfeld. Zoals eerder gezegd gaat de serie over de fictieve versie van hem zelf. Hierin volgen we zijn persoonlijke, alledaagse leven en zien we hoe in het noordwesten van Manhattan woont.

Volgens het grote publiek is Seinfeld één van de beste en meest invloedrijke sitcoms aller tijden.

9. Lost

 • Uitgebracht in: 2004
 • Seizoenen: 6

Lost is een Amerikaanse drama televisieserie die uitkwam in 2004. De serie bestaat uit 121 afleveringen die verdeeld zijn over 6 seizoenen.

In de serie volgen we een groepje overlevenden van een vliegtuigramp. Zij zijn terechtgekomen op een verlaten, onbewoond eiland in het zuiden van de Grote Oceaan. In de serie zitten science fiction onderdelen evenals supernatural onderdelen.

Lost is populair onder de filmexperts en wordt door hen genoemd als één van de beste series aller tijden. Ze hebben dan ook enorm veel prijzen gewonnen, waaronder een Golden Globe en een Britse Academy Award.

10. Saturday Night Live

 • Uitgebracht in: 1975
 • Seizoenen: 46

De tiende beste Amerikaanse serie ooit gemaakt is Saturday Night Live, meestal bekend als SNL. In de serie zien we veel gastoptredens. De serie draait om sketches en parodieën van bijvoorbeeld popcultuur. Naast een televisieserie is het ook een écht optreden waar je naartoe komt. Er zit dan ook elke aflevering een live publiek.

De eerste aflevering kwam uit op 11 oktober 1975 op NBC (National Broadcasting Company). In totaal zijn er al 889 aflevering te zien geweest op televisie. Deze afleveringen zijn verdeeld over 45 seizoenen. Dit maakt het één van de langst lopende televisieseries aller tijden.

11. The Office

 • Uitgebracht in: 2001
 • Seizoenen: 2

The Office is een Amerikaanse sitcom serie, geschreven en geregisseerd door Ricky Gervais en Stephen Merchant. In de serie volgens we het dagelijkse leven van verschillende werknemers van een fictief krant bedrijf, genaamd Wernham Hogg.

In totaal maakte The Office 14 afleveringen verdeeld over 2 seizoenen. Het werd één van de succesvolste Britste comedy creaties aller tijden.

12. Star Trek: The Original Series

 • Uitgebracht in: 1966
 • Seizoenen: 3

Star Trek: The Original Series is een Amerikaanse fictieve science fiction series die de avonturen van de Starship USS Entrerprise en zijn werknemers volgt.

Het doel van de Starship USS Entreprise is de onderzoeken van vreemde nieuwe werelden, het leven in deze werelden en de gemeenschappen die er leven. Ze willen er alles van weten en zich nergens door uit de weg laten slaan.

De serie heeft in totaal 79 afleveringen verdeeld over 3 seizoenen.

13. The West Wing

 • Uitgebracht in: 1999
 • Seizoenen: 7

The West Wing is een Amerikaanse politieke dramaserie uitgebracht in 1999. De serie speelt zich af in de West Wing (vandaar de naam) van het Witte Huis gedurende de democratische administratieve status van Josiah Bartlet.

Het wordt gezien als één van de meest invloedrijke televisieseries aller tijden en heeft dan ook meerdere awards gewonnen. Onder deze awards vallen bijvoorbeeld drie Golden Globes en zesentwintig Primetime Emmy Awards.

14. Twin Peaks

 • Uitgebracht in: 1990
 • Seizoenen: 3

Twin Peaks is een Amerikaanse dramaserie waarin veel mysterie en horror elementen voorkomen. De serie kwam voor het eerst uit op 8 april 1990. De serie was te zien op ABC (American Broadcasting Company).

We volgen het onderzoeksproces naar de moord op het populairste meisje van school, Laura Palmer. Het verhaal speelt zich af in het fictieve plaatse Twin Peaks. FBI agent Dale Cooper leidt het onderzoek en komt in dit proces voor verschillende twists en verrassingen te staan.

De serie heeft in totaal 48 afleveringen verdeeld over 3 seizoenen en werd onder andere veertien maal genomineerd voor de 42e editie van de Primetime Emmy Awards. Deze nominaties waren verdeeld over verschillende categorieën.

15. Boardwalk Empire

 • Uitgebracht in: 2010
 • Seizoenen: 5

Boardwalk Empire is een Amerikaanse misdaad- en dramaserie die zich afspeelt in Atlantic City, New Jersey. In de serie volgen we het leven van Enoch ‘Nucky’ Thompson. Hij probeert de controle over zijn leven te vinden gedurende de drooglegging van Atlantic City in de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw.

De serie is erg populair onder het grote publiek, én onder de filmexperts. Vooral de regie en uitstraling van de serie wordt veel geprezen. Ook de historische figuren die in de serie te herkennen zijn worden erg gewaardeerd.

De serie won vele prijzen, waaronder een Golden Globe Award, namelijk de Best Television Series Drama in 2011.

16. All in the Family

 • Uitgebracht in: 1971
 • Seizoenen: 9

De 17e beste Amerikaanse serie ooit gemaakt is de Amerikaanse sitcom All in the Family.

In de serie volgen we het leven van een hardwerkende vader die alles geeft om zijn familie financieel te kunnen ondersteunen. We zien de problemen waarmee hij te maken krijgt in zijn dagelijkse leven.

De serie werd voor het eerst uitgebracht op 12 januari 1971 en er werden in totaal 205 afleveringen uitgezonden, verdeeld over 9 seizoenen.

17. Battlestar Galactica

 • Uitgebracht in: 2004
 • Seizoenen: 4

De Amerikaanse serie Battlestar Galactica werd uitgebracht in 2004 en is één van de beste Amerikaanse televisieseries ooit gemaakt. Het is een science fiction serie die veel militaire elementen bevat.

Het verhaal speelt zich af op verschillende planeten, bekend als de Twaalf Koloniën. Deze Twaalf Koloniën liggen in een sterrenstelsel héél ver weg. Nadat deze planeten worden aangevallen strijd een groepje mensen om het laatste beetje van de mensheid te beschermen.

In totaal heeft de serie Battlestar Galactica 76 afleveringen die verdeeld zijn over 4 seizoenen. De serie wordt erg gewaardeerd door de experts.

18. South Park

 • Uitgebracht in: 1997
 • Seizoenen: 24

South Park is de 19e beste Amerikaanse televisieserie aller tijden. Het is een sitcom die het leven van vier fictieve jongens volgt. Dit zijn Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman en Kenny McCormick. We zien hoe zij met verschillende dingen te maken krijgen in hun thuis dorp in Colorado.

De eerste aflevering van de serie kwam uit op 13 augustus 1997. In totaal kwamen er 307 afleveringen uit, verdeeld over 23 seizoenen.

South Park won al tal van prijzen en werd door TV Guide de 10e beste cartoon serie aller tijden genoemd.

19. Band of Brothers

 • Uitgebracht in: 2001
 • Seizoenen: 1

De serie Band of Brothers gaat over de geschiedenis van de “Easy Company”, bestaande uit verschillende afdelingen van het leger.

In de serie volgen we hun worstelingen gedurende hun training en wanneer ze tot échte actie komen in Europa in de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van het Amerikaanse leger.

De serie werd gepremieerd op 9 september 2011 op HBO en won een Emmy én een Golden Globe voor zijn enkele seizoen. De serie duurde (helaas) maar één seizoen.

20. Friends

 • Uitgebracht in: 1994
 • Seizoenen: 10

Friends is een Amerikaanse sitcom serie. In de serie volgen we de levens van zes vrienden die in hun 20e en 30e levensjaren zitten. We volgen hun hoogte- en dieptepunten in hun leven in Manhattan, New York City.

De eerste aflevering was te zien op 22 september 1994 en het was de aftrap van tien super succesvolle seizoenen.

Friends wordt erg gewaardeerd, zowel onder het grote publiek als onder de experts. De serie won enorm veel prijzen en werd de populairste Amerikaanse televisieserie aller tijden.

21. Deadwood

 • Uitgebracht in: 2004
 • Seizoenen: 3

Deadwood is een Amerikaanse westernserie die zich afspeelt in Deadwood, South Dakota. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’70 van de negentiende eeuw en belicht hoe Deadwood van een kamp naar een daadwerkelijk stadje ging.

De eerste aflevering kwam uit op 21 maart 2004 en de serie duurde in totaal 3 seizoenen. Elk seizoen bestond uit 12 afleveringen.

Over het algemeen wordt Deadwood gezien als één van de beste Amerikaanse televisieseries aller tijden.

22. Arrested Development

 • Uitgebracht in: 2003
 • Seizoenen: 5

De volgende serie op het lijstje is Arrested Development. In de serie volgen we een familie die vroeger héél rijk was, The Bluths. We volgen hun dagelijkse leven, door middel van handcamerawerk, ook is er een voice-over en wordt er gebruik gemaakt van echt beeldmateriaal van vroeger.

De serie wordt wereldwijd erg geprezen en won zes Primetime Emmy Awards en één Golden Globe Award.

23. The X Files

 • Uitgebracht in: 1993
 • Seizoenen: 11

The X Files is een Amerikaanse science fiction drama televisieserie die gaat over de speciale FBI agenten Fox Mulder en Dana Scully. Ze werken aan verschillende paranormale zaken, bekend als X Files.

De serie kwam voor het eerst uit op 10 september 1993 en liep tot 19 mei 2002. In totaal werden er 202 afleveringen gemaakt.

24. Buffy The Vampire Slayer

 • Uitgebracht in: 1997
 • Seizoenen: 7

Buffy The Vampire Slayer is een Amerikaanse drama televisieserie gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992. In de serie komen veel supernatuurlijke elementen voor.

In de serie zien we een jonge vrouwelijke vampier genaamd Buffy Summers. Zij heeft ervoor gekozen de strijd aan te gaan met allerlei soorten monsters, vampiers en andere demonische krachten.

De serie is erg populair onder het grote publiek. De serie was te zien op televisie en wekelijks zaten er tussen de 4 en 6 miljoen mensen voor de buis.

25. The Tonight Show Starring Johnny Carson

 • Uitgebracht in: 1962
 • Seizoenen: 30

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook een talkshow verdient een plek in dit lijstje. Het is natuurlijk ook een televisieserie. The Tonight Show Starring Johnny Carson was een Amerikaanse late night show, gepresenteerd door Johnny Carson. De eerste aflevering was te zien op NBC op 1 oktober 1962. De show draaide tot 22 mei 1992.

Deze talkshow wordt gezien als de beste late night talkshow aller tijden en is dan ook de grondlegger van de hedendaagse vergelijkbare show.

26. Curb Your Enthusiasm

 • Uitgebracht in: 2000
 • Seizoenen: 10

Curb Your Enthusiasm is een Amerikaanse comedy televisieserie die voor het eerst te zien was op 15 oktober 2000, op HBO. We volgen Larry David, nog half werkend als televisie scenarist en producer. We zien hoe hij zichzelf telkens weer in de nesten werkt, zowel met vrienden als met vreemdelingen. De serie speelt zich af in Los Angeles.

In totaal kwamen er 100 afleveringen uit die gelijk verdeeld waren over 10 seizoenen. De serie won verschillende prijzen, zoals de Award for Best Television Series op de Golden Globes van 2002.

27. Parks and Recreation

 • Uitgebracht in: 2009
 • Seizoenen: 7

De 30e beste televisieserie aller tijden is Parks and Recreation. De Amerikaanse politiek-gerelateerde sitcom waarin veel satire wordt gebruikt gaat over de oudjes in een plaats in Indiana. Zij doen een poging de problemen in de plaats op te lossen en het een betere stad voor iedereen te maken.

De eerste aflevering van de serie was te zien op 9 april 2009 op NBC. In totaal werden er 125 afleveringen gemaakt, verdeeld over 7 seizoenen. De laatste aflevering was te zien in februari van 2005.

28. Better Call Saul

 • Uitgebracht in: 2015
 • Seizoenen: 5

Better Call Saul is een Amerikaanse televisie dramaserie die enorm veel misdaadelementen bevat. Het is de voorloper op Breaking Bad, maar kwam later uit dan Breaking Bad. De makers van de twee series zijn dezelfde en hebben Better Call Saul gemaakt om het verhaal te vertellen wat zich afspeelde in de aanloop naar Breaking Bad.

In de serie zien we het leven van Jimmy McGill. Jimmy McGill is een oplichter, die in een advocaat veranderde en vervolgens weer crimineel werd. Als crimineel was hij in te huren als Saul Goodman, vandaar de naam Better Call Saul.

De eerste aflevering van de serie was te zien op 8 februari 2015 op AMC. Tot nu toe zijn er 5 seizoenen uit, maar het 6e seizoen zal dit jaar uitkomen.

29. Orange Is The New Black

 • Uitgebracht in: 2013
 • Seizoenen: 7

Orange Is The New Black is een Amerikaanse comedy serie die onder andere te zien is op Netflix. De serie is zelfs een Netflix original. Veel mensen korten de serie af tot OITNB.

Orange Is The New Black spelt zich af in een vrouwengevangenis. Het verhaal gaat over Piper Chapman. Haar verleden met drugdealer Alex Vause zorgt ervoor dat ze 15 maanden de gevangenis in moet.

Het eerste seizoen van de serie kwam uit op 11 juli 2013 op Netflix. Het zou één van de best bekeken series ooit op Netflix worden.

30. NYPD Blue

 • Uitgebracht in: 1993
 • Seizoenen: 12

NYPD Blue is een Amerikaanse dramaserie waarin héél veel politie elementen voorkomen. Het is dan ook een politieserie. De serie focust zich vooral op de problemen van het fictieve 15e district in Manhattan, waar een detective collectief actief is.

De serie was te zien op het netwerk van de ABC (American Broadcast Company) en was te zien vanaf september 1993 tot maart 2005. In totaal werden er 5 seizoenen uitgebracht die bestonden uit 261 afleveringen. De draaitijd van één aflevering was 55 minuten. In totaal kwamen er dus 240 uren aan NYPD Blue uit.

NYPD Blue werd over de hele wereld erg gewaardeerd, door zowel het grote publiek als door de professionele beoordelaars.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Makkelijkste MBO Opleidingen

Top 30 Leukste Dingen Om Te Doen In Los Angeles, USA