Top 9 Meest Beroemde Italiaanse Uitvinders

Ieder land is ergens goed in, of beroemd door geworden. Nederlanders staan bekend om onze dijken en onze baggerwerkzaamheden. Geef ons water en wij maken er land van! Maar wist jij dat vooral de uitvindingen die gedaan zijn door Italianen ons leven drastisch veranderd hebben?

Iedereen weet natuurlijk dat de pizza uit Italië komt, maar wist jij dat we de Italianen ook mogen bedanken voor het uitvinden van de spijkerstof, de radio en brillen? In deze Top 10 vertellen we wie de Meest Beroemde Italiaanse Uitvinders zijn.

1. Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci leefde van 1452 tot 1519, tijdens de Italiaanse Renaissance. Ook tijdens zijn leven werd hij al als een genie beschouwd. De jonge Leonardo bleek al gauw een artistieke gave te hebben en ging op jonge leeftijd in de leer als portretschilder. Hij boekte veel succes als schilder van de rijken. Iedereen kent wel zijn Mona Lisa en zijn vertolking van Het Laatste Avondmaal.

Maar wist je ook dat Leonardo behalve in het schilderen ook uitblonk als anatomist, beeldhouwer, schrijver, natuur- en scheikundige, filosoof, architect en ingenieur? Wanneer hij niet aan een schilderopdracht bezig was, schreef hij zijn ideeën en uitvindingen op in zijn notitieboeken.

Veel van zijn aantekeningen werden afgedaan als hersenspinsels, maar nu weten we dat het uitvindingen zijn die hun tijd ver vooruit waren. In zijn aantekeningen zijn nauwkeurige bouwtekeningen te vinden van de helikopter, vliegtuig, onderzeeboot, machinegeweren, een bepantserde tank en de eerste mechanische rekenmachine.

2. Alessandro della Spina

Deze naam ken je waarschijnlijk niet, maar toch is deze Italiaan verantwoordelijk voor het uitvinden van iets waar we allemaal in ons leven mee te maken krijgen; de bril.

De Italiaanse Alessandro leefde in de tweede helft van de 13e eeuw in een klein Italiaans dorpje werkte als glasbewerker. Nu hadden ze in deze tijd al losse lenzen waar mensen met slechte ogen doorheen konden kijken, maar deze moesten altijd met de hand voor het oog gehouden worden.

Alessandro kwam op het ingenieuze idee om de lenzen in een framewerk te plaatsen, en de 2 lenzen te voorzien van een verbindingsstukje wat op de neus gezet kon worden.

De eerste brillen waren brillen op-een-stokje (de lorgnet) en de bril die op de neus geklemd kon worden (pince-nez). Pas later werden de brillenpootjes uitgevonden zodat de brildrager over 2 vrije handen kon beschikken zonder het gevaar te lopen dat de bril op de grond zou vallen.

3. Candido Jacuzzi

Het is niet zo moeilijk te bedenken welke uitvinding uit het brein van Candido Jacuzzi is ontsproten. De in 1903 in Napels geboren Candido emigreerde net als vele anderen na de Tweede Wereldoorlog met zijn hele familie naar Amerika om daar zijn geluk te beproeven.

Toen bleek dat zijn jongste zoontje Kevin aan reumatoïde artritis leed, bouwde hij voor hem een waterpomp waarmee hij de normale badkuip in een bubbelbad kon veranderen. Dit bracht veel pijnverlichting voor de jongen, en al gauw waren meer mensen geïnteresseerd in het apparaat. Zo begon hij zijn eigen bedrijf in het maken van de jacuzzi-pomp.

Tegenwoordig wordt de jacuzzi meer gezien als iets om in te ontstressen, het is ook nog steeds in gebruik als pijnbestrijder.

Hoe dan ook, ik voel me persoonlijk altijd veel beter na een kwartiertje in de Jacuzzi, dus bedankt Alessandro!

4. Antonio Meucci

Hier volgt het trieste relaas van de Italiaan Antonio Meucci, de Amerikaan Alexander Bell en het ‘stemmencommunicatieapparaat’.

Antonio Meucci werd op 1803 in Florence geboren. Op 30-jarige leeftijd vertrok hij naar Cuba, om daar als theatertechnicus te werken. Bij puur toeval kwam hij er achter dat koperdraad geluid door kon geven. 10 jaar lang experimenteerde hij hiermee.

Rond 1850 verhuisde hij naar New York. Toen zijn vrouw ernstig ziek werd legde hij door het hele huis een intercomsysteem aan, en ondertussen zocht hij naar geldschieters om zijn uitvinding in productie te brengen. Maar toen hij onverwacht in het ziekenhuis terecht kwam verkocht zijn vrouw een van zijn prototypes aan een opkoper. Deze man heette Alexander Graham Bell.

De rest van het verhaal kennen we wel. Mr Bell registreerde het als zijn eigen uitvinding en wist hier jarenlang goed geld voor te vangen. Meucci spande een rechtzaak aan, maar overleed 5 jaar later in armoede. Pas in 2002 werd dit bedrog in de statuten rechtgezet.

5. Guglielmo Marconi

Marconi en Karl Braun zijn de genieën die de radio zouden hebben uitgevonden. Dit is eigenlijk maar gedeeltelijk waar. Het was de Duitser Heinrich Hertz die in 1886 met elektromagnetische golven aan het experimenteren was en de Hertz golven uitvond. Marconi en Braun gingen hier alleen mee verder.

Op 12 december 1901 werd het eerste radiosignaal over de Atlantische oceaan heen gestuurd en ontvangen. Hij en Braun ontvingen hiervoor Nobelprijs van de Natuurkunde.

Niet lang nadat de uitvinding in gebruik genomen werd voor het verzenden van belangrijke berichten werd het gebruikt om het noodsignaal van de Titanic te verzenden, waardoor honderden mensen gered konden worden van de dood.

6. Alessandro Volta

Kun je al raden wat deze Italiaan heeft uitgevonden? De clue zit in de achternaam; Volta.

Alessandro is verantwoordelijk voor het maken van de eerste elektrische batterij, ook wel de voltaische cel genoemd. In 1800 vroeg hij hier patent op aan. Hij ontving tijdens zijn leven al erkenning voor zijn belangrijke uitvinding die de wereld in een rap tempo zo gaan veranderen.

7. Bartolomeo Cristofori

Bartolomeo Cristofori

De uit Padua afkomstige Noord Italiaan was de klavecimbelmaker van Ferdinando de Medici, lid van de rijke Italiaanse bank- en politieke dynastie De Medici. De familie regeerde over Florence van 1434 to 1734 en waren niet alleen belangrijk voor het bankleven, maar ook voor de stimulering van de Kunst.

Ferdinando was enorm gek op zijn klavecimbel, maar was eigenlijk op zoek naar een verfijnder geluid. Een geluid wat niet door het hele huis galmde. Hij gaf Bartelomeo in 1888 de opdracht om voor hem een soort van klavecimbel te bouwen wat iets zachter klonk, maar nog steeds hetzelfde verfijnde geluid gaf en bestaande symfonieën kon spelen.

Bartelomeo nam deze opdracht met beide handen aan, en zo ontstond in 1900 de allereerste piano. Het woord piano stamt van het Italiaanse woord ‘pianoforte’ wat zacht en sterk betekent.

8. Angelo Moriondo

Angelo Moriondo

Een naam die je waarschijnlijk niets zegt, maar toch heeft deze Italiaan een uitvinding gedaan die wij tot op de dag van vandaag nog dagelijks gebruiken. Hij is de uitvinder van het espressoapparaat!

Het apparaat werd ontworpen door de in Turijn wonende uitvinder Angelo Moriondo, die er snel patent op aanvroeg en het op de wereldtentoonstelling die in 1884 gehouden werd demonstreerde.

Het duurde niet lang of er verscheen uiteraard een verbeterde versie, maar het patent was al uitgegeven. Gelukkig maar, want zonder een kopje espresso in de morgen komen veel mensen echt niet op gang!

9. Arpad en Giorgio Fischer

Ook deze uitvinding heeft onze wereld veranderd. Zonder Arpad en zijn zoon Giorgio Fischer zou Sillicon Valley bijvoorbeeld niet bestaan en zouden sommige mensen er heel anders uit zien!

Ondanks dat een Franse chirurg in de jaren 20 al probeerde vet uit het lichaam te zuigen, is de liposuctie zoals we deze nu nog steeds kennen in 1974 uitgevonden door de uit Italië afkomstige vader en zoon Fischer, die beiden gynaecoloog waren.

De apparaten en de methode zijn uiteraard in de loop van de jaren steeds meer verfijnd, maar de techniek is nog steeds hetzelfde. Met behulp van een stompe, holle buis en zuigkracht wordt de onder de huid liggende laag vet weggezogen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Boeken van Harry Mulisch

Top 13 Mooiste Bezienswaardigheden in Athene