Top 10 Meest Beroemde Amerikaanse Uitvinders

De Verenigde Staten, het land waar je dromen waargemaakt kunnen worden. Als je maar hard genoeg werkt.

Dit statement hebben sommige mensen ter harte genomen, en hun dromen daadwerkelijk waargemaakt. Blijkbaar was en is Amerika een goede bodem om vindingrijkheid op de proef te stellen.

Er zijn dan ook tal van Amerikaanse uitvinders die ons alledaagse leven makkelijker hebben gemaakt. Wat dacht je van Benjamin Franklin, Thomas Edison, of Henry Ford?

De meest beroemde Amerikaanse uitvinder is zonder meer Benjamin Franklin.

Hij leverde een onmisbare en belangrijke bijdrage aan het idee van een Amerikaanse natie en wordt ook wel benoemd als een van de stichters oftewel de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Dit, en andere uitvindingen die hij deed, maken hem tot de meest beroemde Amerikaanse uitvinder.

1. Benjamin Franklin

Benjamin Franklin

Zoals gezegd droeg Benjamin Franklin bij aan het idee van het bestaan van de Verenigde Staten.

Hij zat echter nooit stil en was naast politicus ook wetenschapper, schrijver en uitvinder. Zijn uitvindingen bleven niet steken op politiek niveau.

Benjamin Franklin heeft ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag een bliksemafleider kennen, een bifocale bril kunnen kopen, en een flexibele urinekatheter toegediend kunnen krijgen.

Ook bedacht hij de Franklin-kachel.

2. Thomas Edison

Thomas Edison

Op nummer 2 mag Thomas Edison niet ontbreken, een beroemd Amerikaanse uitvinder met meer dan 1.000 patenten op zijn naam.

Thomas Edison werkte verder met de ontdekking van Benjamin Franklin wat betreft elektriciteit. Hij bedacht bijvoorbeeld de alkaline accu, en maakte de kinetograaf, ook wel bekend als de filmcamera.

Daarnaast is Edison verantwoordelijk voor de uitvinding van de duurzame gloeilamp, die een nieuw tijdperk voor verlichting inluidde. Als een van de eerste uitvinders paste hij het proces van massaproductie toe op zijn uitvindingen.

3. George Washington Carver

George Washington Carver

Wellicht is zijn naam niet zo bekend, maar de Amerikaanse uitvinder George Washington Carver heeft toch behoorlijk wat producten bedacht die vandaag de dag nog in de schappen staan.

Hij was behalve uitvinder ook scheikundige en botanicus en specialiseerde zich in de agrarische sector. Met name de voedingsindustrie vond hij interessant, toegespitst op pinda-componenten.

Carver bedacht meer dan 300 producten, zoals 78 verschillende voedingsproducten, verschillende soorten kleurstoffen, scheerschuim, kunststoffen, wasmiddel, handlotion, en inkten.

4. Nikola Tesla

Nikola Tesla

Nikola Tesla was een Amerikaans Servische uitvinder met een expertise in elektriciteit. Behalve Elektrotechnisch Ingenieur was hij Werktuigbouwkundig Ingenieur en Natuurkundige.

Tesla is bekend om de vernieuwende manieren die hij bedacht om elektrische stroom te genereren. Hij bedacht de eerste wisselstroommotor.

Dit stukje techniek wordt ook wel als de voorvader van de elektrische auto gezien.

Het is dan ook niet voor niks dat het moderne Amerikaanse bedrijf Tesla, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van elektrische auto´s, naar deze uitvinder is vernoemd.

5. Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell

De telefoon die je vandaag de dag in je handen hebt, heb je te danken aan de Amerikaans Schotse uitvinder Alexander Graham Bell.

Zowel zijn moeder als zijn vrouw konden niet horen, en Bell was vastberaden een apparaat uit te vinden waarmee hij zich verstaanbaar kon maken.

Met zijn eerste uitvinding, de phonautograph, werden trillingen aan stemmen gegeven waardoor dove mensen geluid konden visualiseren. Later groeide dit uit naar de telefoon.

6. George Eastman

George Eastman

Heb je je ooit afgevraagd wie fotografie beschikbaar maakte voor alledaags gebruik en de massa? Het was de Amerikaanse uitvinder George Eastman.

Deze man was een liefhebber van fotografie, en daarnaast uitvinder en ondernemer. Tegen het eind van de negentiende eeuw was er behoorlijk wat fotografietechnologie.

Zijn doel was echter om deze technologie voor iedereen beschikbaar te maken.

Samen met Henry Reichenback was George Eastman de uitvinder van de transparante film die direct in een fotocamera gestopt kon worden, zodat er geen chemie nodig was voor de ontwikkeling. Zo ontstond de Kodak-camera en kon iedereen foto´s maken en ontwikkelen.

7. Henry Ford

Henry Ford

Henry Ford is de persoon die erin slaagde een bewegende lopende band te bedenken waardoor het productieproces van zijn auto´s sneller en makkelijker verliep.

Hoewel men vaak denkt dat hij de auto bedacht, is dat niet waar.

Dit deed de Duitser Karl Benz. Henry Ford is degene die met de Ford Motor Company met het Model T-auto´s betaalbaar maakte voor een groter publiek.

Ook is hij uitvinder van de bewegende assemblagelijn waardoor in de Fordfabriek elke 93 minuten een auto van de band rolde.

8. Samuel F.B. Morse

Samuel F.B. Morse

Je raadt het wellicht al: Samuel F.B. Morse is verantwoordelijk voor de morsecode. Deze code is gebaseerd op een punt-en-streep waar met behulp van cijfers alfabetische letters worden weergegeven.

Morse was naast uitvinder ook portretschilder en eerste president van de Nationale Design Academie. Ook het bestuderen van elektriciteit vond hij interessant.

Uiteindelijk zorgden al deze interesses en kennis ervoor dat hij de elektrische telegraaf bedacht, die van hem een wereldberoemde Amerikaanse uitvinder maakte.

9. Eli Whitney

Eli Whitney

Eli Whitney was van kleins af aan geïnteresseerd in de werking van machines.

Nadat hij was afgestudeerd aan de universiteit van Yale duurde het dan ook niet lang voordat hij zijn meest beroemde uitvinding op zijn naam had staan.

Hij bedacht namelijk de Cotton Gin, een machine die zaden van katoen scheidde. In 1793 was dit voor zijn uitvinding niet mogelijk, en was dit proces enorm arbeidsintensief.

Door zijn uitvinding bloeide de economie van het zuiden van de Verenigde Staten helemaal op.

10. Charles Goodyear

Charles Goodyear

We sluiten deze lijst af met een uitvinder die voor gek werd uitgemaakt en zelfs zijn familie tot armoede bracht. We hebben het over Charles Goodyear.

Hij was gefascineerd door het materiaal rubber, en vastbesloten om dit materiaal werkend te maken. Een moeizaam proces, waarmee hij jaren bezig was.

In 1944 lukte het hem eindelijk om met lood en zwavel op lage temperatuur rubber te verwarmen, waardoor het stevig bleef in de zomer en niet barstte in de winter.

Hij kreeg hier patent op, en jaren na zijn dood vernoemden zijn broers hun autobandenmerk naar hem: Goodyear.

Charles heeft de opkomst van de auto-industrie zelf nooit kunnen meemaken, maar zijn uitvinding heeft ervoor gezorgd dat we vandaag de dag perfecte rubberbanden hebben die ons overal mee naartoe nemen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Mannelijke Amerikaanse Acteurs

Kenmerken snelle stofwisseling

Wat zijn de kenmerken van een snelle stofwisseling?