Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Tradities

Mexico is een land met unieke culturele tradities, dat zal iedereen die de authentieke Mexicaanse cultuur ooit heeft mogen proeven, kunnen beamen.

Niet alleen binnen Mexico staan tradities hoog in het vaandel, ook wereldwijd zijn bepaalde feesten of tradities aangenomen en houden Mexicaanse migranten de cultuur in stand.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dag van de Doden, piñatas op feesten, Lucha Libre, of mariachis? Hier hebben we de 10 meest bekende tradities voor je op een rij gezet.

De meest bekende Mexicaanse traditie is de Dag van de Doden, die op 1 en 2 november plaatsvindt in het hele land.

Tijdens dit feest worden de doden herdacht en wel op een hele speciale manier. Dierbaren die al in het hiernamaals zijn worden namelijk echt geëerd.

Als je tijdens deze dagen in Mexico bent, kom je daadwerkelijk taferelen tegen zoals uit de Disneyfilm Coco.

1. Dag van de Doden (Día de Muertos)

Over het algemeen is de traditie in heel Mexico hetzelfde, met hier en daar variaties in verschillende regio´s.

In vrijwel elk huishouden in Mexico vind je gedurende de Dag van de Doden een altaar met offers en foto´s van overleden dierbaren.

De offers bestaan meestal uit lievelingseten en drinken van de persoon, of bijvoorbeeld boeken, sigaretten of hobby gerelateerde voorwerpen.

Soms brengen families de hele nacht door in het pantheon. Er is Mexicaanse muziek te horen, er is decoractie van cempazuchitl-bloemen, gekleurd papier, en schedels.

2. Dag van de Onafhankelijkheid

Dag van de Onafhankelijkheid

16 September is de Dag van de Onafhankelijkheid, die binnen en buiten Mexico ieder jaar op grootste wijze wordt gevierd.

Er zijn concerten van Mexicaanse artiesten, militaire parades, en een overvloed aan traditioneel eten.

Het is dan ook een traditie waar veel Mexicanen trots op zijn. De traditie staat gedurende de hele maand september centraal, en de maand wordt dan ook wel de nationale maand genoemd.

De Dag van de Onafhankelijkheid begint al in de nacht van 15 september, wanneer Mexicanen zich op de pleinen in steden verzamelen om de Grito de la Independencia na te bootsen.

Deze exclamatie luidde op 16 september 1810 de onafhankelijkheid van het land in.

3. Lucha Libre Mexicana

Lucha Libre is de naam voor Mexicaans worstelen. Precies ja, de grote kerels met maskers op en glimmende pakjes aan.

Het is een sport die een Mexicaanse traditie is geworden, omdat het en bron van vermaak is voor families die samenkomen om van de worstelaars te genieten.

Met name de typerende personages met hun kleurrijke maskers en outfits zijn razend populair, niet alleen binnen maar ook buiten het land.

4. Het geven van bijnamen

geven van bijnamen

Bijnamen zijn belangrijk in de Mexicaanse cultuur en het geven van bijnamen kan dan ook als een echte Mexicaanse traditie gezien worden.

In sommige gebieden van Mexico is een bijnaam zo belangrijk, dat je een persoon beter kunt vinden via de bijnaam dan middels de echte naam.

Bijnamen zijn vaak speels of juist vertederend, en dit is een perfecte weerspiegeling van de Mexicaanse cultuur.

5. Lichtmis Dag

Día de la Candelaria

De Día de la Candelaria vindt plaats op 2 februari. Op die dag brengen veel Mexicanen een bezoek aan de kerk om het Kind Jezus te laten zegenen.

Daarnaast is het een dag waarop mensen in grote aantallen samenkomen, en wel in het huis van degene die begin januari een verborgen plastic kind uit het gebak Rosca de Reyes haalde.

Deze persoon nodigt iedereen op 2 februari uit voor een groot feest waar traditioneel gezien de maïsproducten tamales worden geserveerd en atole wordt geschonken.

6. Mariachis

Mariachis

De alom bekende klanten van mariachi muziek mogen niet in deze lijst ontbreken.

Naast het muzikale genre, is ook het typische kostuum van de charros een bekende Mexicaanse traditie.

Mariachis worden vaak gevraagd voor (inter-)nationale festivals en ingehuurd op verjaardag en feesten.

7. Veracruz Carnaval

Veracruz Carnaval

Het jaarlijkse Carnaval van Veracruz is een terugkerende Mexicaanse traditie die je niet mag missen.

Hoewel het uit Veracruz stamt, wordt het carnaval ook in staten als Yucatán en Quintana Roo gevierd.

Het feest duurt 9 dagen waarop blijheid en geluk voorop staan. Er zijn parades, er is muziek en er zijn maskerfeesten waar je dagenlang plezier van kunt hebben.

8. Dag van de Maagd van Guadalupe (Virgen de Guadalupe)

Dag van de Maagd van Guadalupe

Ontzettend belangrijk in de Mexicaanse cultuur is de Maagd van Guadalupe.

Deze Maagd verscheen voor San Juan Diego op de Cerro del Tepeyac, waar vandaag de dag nog altijd het mysterieuze doek te aanschouwen is.

Gezegd wordt dat op 12 december lang geleden, de Maagd voor de laatste keer voor San Juan Diego verscheen. Op 11 december beginnen de festiviteiten al met een serenade om 18:45 uur.

Ook zijn er gelovigen die dicht bij deze datum een pelgrimstocht naar de basiliek van de Maagd maken, gelegen in Mexico Stad.

Het geloof in de Maagd zit diep in de Mexicaanse cultuur en wordt gezien als de brug tussen het traditionele geloof en het Katholicisme.

9. Guelaguetza in Oaxaca

Guelaguetza

De Guelaguetza in Oaxaca is door de decennia heen getransformeerd in een groot feest waar Mexicaanse tradities te zien zijn.

Er zijn traditionele dansen te zien, kleurrijke mensen, er is fantastisch eten en veel muziek. Mensen komen er samen om van vele Mexicaanse tradities te genieten.

Het ontstond lang geleden als uitwisselingen van producten tussen kleine gemeenschappen, en groeide uit tot een uitwisseling van muziek, dans en cultuur.

Het beroemde Xcaret Park in Quintana Roo laat dagelijks een klein deel van de Guelaguetza zien tijdens de avondshow.

10. Posadas

Posadas

Posadas worden jaarlijks tussen 16 en 24 december gehouden.

Iedere dag wordt er in een ander huis gebeden, en zo komen familie en buren tijdens deze dagen samen om te eten en te drinken. Elk gebed dat wordt gezegd, heeft een eigen betekenis.

Zo staan nederigheid, kracht, onthechting, naastenliefde, vertrouwen, rechtvaardigheid, zuiverheid, vreugde en vrijgevigheid centraal tijdens de 9 dagen.

Ook de piñatas mogen tijdens de posadas niet ontbreken. Deze zijn echter wel iets anders dan de piñatas die op verjaardagen worden gebruikt.

De piñata van de posada heeft namelijk stekels op een bol, die voor het kwaad of de zonde staan. Door de piñata te vernietigen, worden de zondes of het kwaad ook vernietigd.

Wat vond je van dit artikel?

Longvis

Welke vis heeft geen kieuwen?

Top 10 Beste Amerikaanse Actrices Uit De Jaren ’80