Top 10 Meest Bekende Kinderboekenschrijvers Aller Tijden

Kinderboeken, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Voor elke leeftijd wel iets moois, spannends, ontroerends of leuks te vinden. Of je nu jong of oud bent, iedereen heeft wel een herinnering aan dat ene speciale kinderboek.

Kinderboekenschrijvers zijn sterren in het creëren van fantasiewerelden voor elke leeftijd. Hoewel er een heleboel auteurs zijn die zich op deze niche toespitsen, zijn er 10 die er echt uitspringen en wereldwijd bekend zijn. In dit artikel lees je over de boeken en levens van de 10 meest bekende kinderboekenschrijvers. Uiteraard mogen een aantal Nederlandse schrijvers niet ontbreken.

De eer van de meest bekende kinderboekenschrijver gaat naar Annie M.G. Schmidt. Wereldwijd zijn haar verhalen bekend en ze schreef daarnaast ook liedteksten, toneel en tv-teksten. En guess what? Deze beroemde schrijfster komt van eigen bodem. Boeken als Jip en Janneke, Abeltje, en Pluk van de Petteflet zijn in meerdere talen vertaald en nog altijd populair.

Verder kom je alles over de 10 bekende kinderboekenschrijvers te weten. Heb jij weleens een boek van één of meerdere van hen gelezen?

1. Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

De Nederlandse Annie M.G. Schmidt, wiens echte naam Anna Maria Geertuida Schmidt is, schreef ontelbare kinderboeken, tv-teksten, toneel- en liedteksten. Ze is zonder meer tot op de dag van vandaag de meest gelezen en bekendste kinderboekenschrijver van het land, en heeft ook wereldwijd bekendheid vergaard.

Naast de voorheen genoemde boeken schreef ze ook Minoes, Floddertje, en Otje. Tot voor haar dood bleef ze schrijven en publiceren. Zelf stelde Annie M.G. Schmidt dat ze voor altijd een ondeugende achtjarige was, en op die manier kinderboeken kon schrijven.

Door de jaren werd ze een echte mediapersoonlijkheid en werd ze voor talloze openingsceremonies en andere aangelegenheden uitgenodigd.

2. Eric Carle

Eric Carle

De Amerikaanse Eric Carle heeft meer dan 50 kinderboeken op zijn naam staan. Hij schreef ze, en illustreerde ze. Wereldwijd bekend is zijn verhaal over Rupsje Nooitgenoeg, het hongerige rupsje dat zich door het boek heen ´eet´ tot hij in een prachtige vlinder veranderd.

Zijn typische stijl is direct te herkennen door de collagetechniek die hij gebruikte; de tekeningen zijn gemaakt met een veelvoud stukjes gekleurd papier. Een terugkerend thema in zijn boeken is de natuur.

Eric Carle studeerde aan de Kunstacademie en ging daarna als grafisch ontwerper aan de slag. Nadat hij door schrijver Bill Martin Jr. Gevraagd werd een boek te illustreren, kreeg hij de smaak te pakken en besloot hij zelf kinderboeken te maken.

3. Thea Beckman

Thea Beckman
Beeld: Wikimedia / Polygoon Hollands Nieuws

De Nederlandse Thea Beckman mag niet in deze lijst ontbreken. Haar volledige naam is Theodora Beckmann-Petie en ze schreef verhalen waar geschiedenis in terug kwam. Als kind wilde ze al de wereld ontdekken of schrijfster worden, maar haar vader verloor in de crisis zijn baan en het was voor Thea niet mogelijk te studeren. Jaren later deed ze het alsnog, en snel daarna begon ze met schrijven.

Beroemde werken zijn onder andere Kinderen van Moeder Aarde, Het Helse Paradijs, Hasse Simonsdochter, en Kruistocht in Spijkerbroek. Voor het laatstgenoemde boek won ze in 1974 de Gouden Griffel. Het boek Kruistocht in Spijkerbroek is ook verfilmd.

De kinderboekenwinkel Moeder Aarde in Sittard heeft Thea Beckman´s werk onder haar hoede genomen, dus als je fan van deze schrijfster bent, kun je hier terecht.

4. Paul van Loon

Paul van Loon
Beeld: Wikimedia / Sebastiaan ter Burg

Een Nederlandse schrijver die spannende verhalen voor kinderen schrijft en daar ontzettend succesvol in is: dat is Paul van Loon.

Veel van zijn boeken zijn in de Kinderboekenweek geprezen, en er zijn films en musicals van gemaakt. Paul van Loon heeft meer dan 100 boeken op zijn naam staan die daarnaast wereldwijd uitgebracht zijn.

Hij heeft zijn eigen genre bedacht, ´grumor´; griezelen en humor. Meestal brengt hij met een boek ook muziek uit. Hij schrijft over een andere werkelijkheid, en houdt ervan kinderen te laten griezelen met zijn boeken. Bekende titels zijn onder andere Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus.

5. Lewis Carroll

Lewis Carroll

Voor nummer 5 gaan we ver terug in de tijd. Lewis Carroll leefde tot 1898 en is het brein achter Alice´s Adventures in Wonderland, uitgebracht in 1865 en later opgepikt door Walt Disney als Alice in Wonderland. Daarnaast schreef hij onder andere The Hunting of the Snark.

Lewis Carroll was Wiskundige en Logicus, een echte wetenschapper dus. Dit stond in die tijd lijnrecht tegenover zijn geschreven verhalen, die weinig met de wetenschap of logica te maken hadden.

De roem die hij verwierf met zijn kinderboeken, maakte dat hij op een gegeven moment moest kiezen en zich toch volledig toespitste op het onderwijs en de wetenschap.

6. Roald Dahl

Roald Dahl

Nog een bekende kinderboekenschrijver is Roald Dahl. De schrijver uit het Verenigd Koninkrijk heeft wereldwijd meer dan 250 miljoen boeken verkocht. Dat is nogal een prestatie en niet vreemd, omdat zijn schrijfstijl bijzonder, grappig, griezelig en onvoorspelbaar is.

Hij schreef voor zowel volwassenen als kinderen. Het was nooit zijn plan om kinderboekenschrijver te worden, door zijn levensloop gebeurde het gewoon.

De kans is groot dat je één van zijn boeken wel eens gelezen hebt. Wat dacht je van Sjakie en de Chocoladefabriek, De Grote Vriendelijke Reus (GVR), of Daantje de Wereldkampioen? Sommige boeken zijn daarnaast verfilmd.

7. Carry Slee

Carry Slee
Beeld: Wikimedia / Roy van Ingen

Bekende Nederlandse kinderboekenschrijver Carry Slee vinden we op nummer 7. Met haar boeken maakt ze moeilijke onderwerpen bespreekbaar voor de jeugd. Ze schrijft over thema´s als pesten, drugs en discriminatie.

Titels als Kappen, Spijt, Timboektoe, en Afblijven zijn door haar geschreven. Hoewel de meeste boeken voor 12-jarigen zijn, heeft ze ook een groot aantal voorleesboeken voor jonge kinderen op haar naam. Sommige boeken zijn verfilmd.

Aan het begin van haar carrière als schrijver haalde ze inspiratie uit haar dochters. Nu leest ze veel nieuwsberichten en houdt ze de actualiteit in de gaten, waaruit vaak nieuwe verhalen ontstaan.

8. J.K. Rowling

J.K. Rowling

Deze twee woorden spreken de meeste mensen ter wereld tot de verbeelding: Harry Potter. Van deze boeken zijn wereldwijd meer dan 500 miljoen kopieën verkocht.

Het brein achter deze bekende boekenreeks is J.K. Rowling. De Britse schrijfster heeft officieel geen K. in haar naam, maar voegde dit zelf toe als referentie naar haar oma Kathleen. Ze bracht ook boeken uit onder de naam Robert Galbraith.

Harry Potter is daarnaast ook verschenen als film, waar in 2 films Rowling zelf als producer optrad.

9. Jacques Vriens

Jacques Vriens
Beeld: Wikimedia / bibliotheekzwartewaterland

De Nederlandse schrijver Jacques Vriens schreef kinderboeken als Oorlogsgeheimen, Achtstegroepers huilen niet, De dikke bende van de Korenwolf, en Groep acht aan de macht.

Van kleins af aan kwam zijn talent al naar voren en schreef hij vele toneelstukken, iets dat hij tot de dag van vandaag nog doet. Jacques Vriens is ook bekend in het theaterleven en hij had een rol in een tv-productie.

Hoewel zijn boeken vrolijk zijn, komen ook heftige onderwerpen aan bod, zoals kindermishandeling, echtscheiding, pesten, ernstige ziekte, racisme of seksualiteit.

10. A.A. Milne

A.A. Milne

De laatste kinderboekenschrijver van deze lijst is niemand minder dan de Britse A.A. Milne. Wellicht zegt de naam je niet al te veel, maar deze schrijver is de maker van ´s werelds meest beroemde beer: Winnie de Poeh.

Zijn zoon Christopher Robin was zijn grote inspiratiebron, en zo kwam in 1925 Winnie de Poeh. Het verhaal is in 25 talen vertaald en heeft zelfs een tekenfilm.

Naast dit verhaal schreef Milne 25 toneelstukken, een aantal romans, een autobiografie en kinderverzen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 6 Meest Populaire Estée Lauder Merken & Bedrijven

Top 10 Leukste MBO Niveau 3 Zorg Opleidingen