We kennen Japan allemaal als het hypermoderne land waar de nieuwste technologieën vandaan komen. Het is tegelijkertijd ook een land met een traditionele obsessie voor het fantasierijke. Geen wonder dat er heel veel rare uitvindingen uit Japan komen!
Van de 10 meest bekende Japanse uitvindingen is de QR-code misschien wel de belangrijkste. Maar ook de ingebouwde smartphonecamera heeft ons dagelijkse leven veranderd. Lees hier meer over de 10 meest fantastische Japanse uitvindingen!
Inhoudsopgave
1. De QR-code

De QR-code bestaat al sinds 1994. De afkorting QR staat voor Quick Response, en is uitgevonden door de Japanner Masahiro Hara.
Hij maakte het in opdracht van het bedrijf Denso, een bedrijf dat auto-onderdelen maakt en een dochteronderneming is van Toyota. Denso zocht naar een efficiënte manier om hun auto-onderdelen te volgen wanneer deze gebruikt werden bij de compilatie van een auto.
De QR-code is sneller te decoderen dan de gebruikelijke streepjescode en kan oneindig veel informatie dragen.
Inmiddels wordt de QR-code ook voor heel veel andere toepassingen gebruikt. Door het scannen van een QR-code kun je bijvoorbeeld het menu van je favoriete restaurant downloaden, of je via het internet aangeschafte toegangskaartje voor een toneelstuk digitaliseren.
Ook ons paspoort, onze bankrekeningen, verzekeringen en mobiele telefoons zijn voorzien van een unieke QR-code. Zelfs je WhatsApp en je persoonlijke facebook account hebben een QR-code.
Ook de COVID-vaccinaties zijn voorzien van een QR-code. Deze QR-code wordt gebruikt als officieel vaccinatiebewijs en is door de overheid direct gekoppeld aan je Burgerservicenummer.
De COVID QR-code is voorzien van een “track and trace” systeem zodat de overheid kan zien of je bijvoorbeeld in een risicogebied bent geweest. De vaccinatie QR-code bepaalt vandaag de dag in veel landen of je als mens ergens naar binnen mag of niet.
2. Camera in de mobiele telefoon

Denk je eens in hoe anders de wereld eruit zou zien als onze mobiele smartphone geen ingebouwde camera zou hebben! Waarschijnlijk zou de smartphone zonder camera nooit zo populair zijn geworden!
De cameratelefoon is uitgevonden in 1999, door het Japanse bedrijf Kyocera Coporation. Zij waren de eersten die een cameratelefoon uitbrachten waarmee het mogelijk was om maar liefst 20 JPEG-afbeeldingen op te slaan.
De invloed van de cameratelefoon op ons dagelijks leven is enorm!
Behalve selfies, foto’s van gerechten, de ondergaande zon en huisdieren worden nu ook misstanden vastgelegd zoals ongevallen, berovingen, natuurrampen, maar ook bijvoorbeeld politieoptredens met onterecht geweld.
Het recht op privacy heeft een flinke deuk gekregen en we zijn ook veel narcistischer geworden, maar ook veel meer geïnformeerd over wat er in de wereld plaatsvind.
3. Instant noodles

Instant noodles, potnoodles of instant ramen zijn voorgekookte noedels waar je alleen nog maar gekookt water aan hoeft toe te voegen.
Vervolgens laat je het een paar minuten weken, en klaar is je maaltijd! In de meeste gevallen worden 2 zakjes bijgeleverd: eentje met smaakstoffen en 1 met kruidenolie.
Instant noedels bestaan al sinds 1958. Het is een uitvinding van de Japanse Momofuku Ando, die werkzaam was voor Nissin Foods in Japan.
In 1971 introduceerde het bedrijf de eerste Cup Noodles.
De belangrijkste ingrediënten in noedels zijn tarwebloem, palmolie en zout. In Azië zijn de gefrituurde gekookte noedels populair, in de westerse landen krijgen de lucht gedroogde noodles in blokvorm meestal de voorkeur.
4. Emoji’s

De emoji is de verbetering van de emoticon. Vroeger moesten we 🙂 typen, nu kunnen we kiezen voor een genuanceerd smiley plaatje.
De emoji is uitgevonden door de Japanner Shigetaka, die het op een gegeven moment beu was om steeds letters en speciale tekens te gebruiken en daarom kant-en-klare emoji’s uitvond.
In het begin waren de emoji’s alleen gericht op de Japanse cultuur zoals de witte lotus, de buigende zakenman en typisch Japanse gerechten.
Sinds 2010 zijn de verschillende emoji’s opgenomen in Unicode, waardoor ze bij de meeste besturingssystemen bruikbaar zijn.
5. Karaoke

De Japanse zanger Daisule Inoue vond in 1970 de karaokemachine uit. Hierdoor was het voor hem mogelijk om op te treden zonder een band. De karaokemachine speelt muziek, maar laat de zang achterwege. De zang wordt live in een microfoon gezongen.
Er zijn speciale muziekprogramma’s op het internet te vinden waarbij de songtekst van de liedjes op een scherm worden weergegeven in het tempo waarop ze gezongen dienen te worden.
Karaoke werd direct heel populair in Azië, en er werden speciale karaoke bars geopend. in de jaren 80 werd Karaoke ook erg populair over de hele wereld.
6. Elektrocardiogram

In 1937 vond de Japanner Taro Takemi het ECG-apparaat uit. Deze machines zijn inmiddels onmisbaar in onze moderne ziekenhuizen.
Het proces waarbij een elektrocardiogram of kortweg ECG wordt gemaakt heet Elektrocardiografie. Hierbij wordt met behulp van op de huid geplaatste elektroden de elektrische activiteit en spanning van het hart in een grafiek worden weergegeven.
Hierdoor kunnen heel veel afwijkingen van het hart en de bloeddoorstroming worden vastgesteld.
Een ECG kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het meten van het ritme en de snelheid van de hartslagen, de positie en grootte van de hartkamers, en de eventuele aanwezigheid van schade aan het geleidingssysteem of de spiercellen.
7. De selfiestick

De selfiestick is vreemd genoeg een uitvinding die gedaan is lang voordat de telefooncamera was uitgevonden. De Japanse ingenieur Hiroshi Ueda werkte in de jaren 80 voor het Japanse bedrijf Minolta.
Hij ontwierp de uitschuifbare ‘selfiestick’ voor de digitale fotocamera’s die in die tijd erg populair waren.
Met de uitschuifbare stick was het mogelijk een foto van jezelf te maken, zodat je hiervoor niet meer de hulp van een vreemde hoefde te benaderen.
Selfies zijn vandaag de dag zo populair dat ze een grote rol innemen in onze sociale wereld. Sommige mensen kunnen het maken van selfies niet laten.
Er circuleren miljoenen selfies op het internet van mensen die een duidelijk beeld scheppen van onze steeds a-socialere en narcistische maatschappij; lachende mensen bij een dodelijk ongeluk of begrafenis.
Er zijn mensen die totaal verslaafd zijn aan het nemen van selfies en in een geestelijke crisis raken wanneer hun selfies niet genoeg ‘likes’ krijgen op de sociale media.
8. Pokémon

Satoshi Tajiri werd in 1965 geboren in een stadje vlakbij Tokio.
In zijn jeugd ging hij vaak op speurtocht waarbij hij insecten verzamelde die hij met zijn vriendjes ruilde. In zijn studentenjaren werkte hij als gametester en later kreeg hij een baan bij Nintendo.
In 1991 bracht Nintendo de Gameboy uit en verzon hij de eerste versie van het pokémonspel, waarbij de spelers op speurtocht moesten naar insecten die evolueerden naarmate de spelers meer objecten vonden.
Later werd het spel geïntroduceerd voor de smartphone en dienden de spelers naar bepaalde GPS-locaties te gaan om de verzamelobjecten te vinden.
9. Flash memory

Fujio Masuoka werkte in 1984 bij Toshiba en is de uitvinder van flash-geheugen. Hiermee werd het mogelijk om gegevens op te slaan en te bewaren zonder de harde schijf over te belasten, ook wanneer het apparaat uitgeschakeld is.
Flashgeheugen wordt gebruikt in bijvoorbeeld pc’s en als geheugenkaart voor digitale camera’s en mobiele telefoons. Deze geheugendragers zijn uniform waardoor het opgeslagen gemakkelijk van het ene naar het andere apparaat overgezet kunnen worden.
10. Hybride auto

Sinds de jaren 70 zijn we ons steeds bewuster gaan worden van wat onze vervuiling voor het milieu betekent.
In 1997 kwam de eerste hybride elektrische auto op de markt, de Japanse Toyota Prius.
In deze elektrische hybride auto wordt de conventionele verbrandingsmotor gecombineerd met een elektrisch voortstuwingssysteem.
De hybride auto of PHEV wordt nog steeds beschouwd als de overgangsfase of het opstapje naar de volledig elektrische auto, zoals de Tesla.