Top 10 Meest Bekende Disney Figuren

De Walt Disney fabriek heeft meer dan zestig animatie films gemaakt. En daarnaast nog heel veel speelfilms en televisie series.

Vaak zijn de bijfiguren net zo leuk en belangrijk als de hoofdfiguur, maar er kan er natuurlijk maar eentje de beste zijn!

Het meest bekende Disney figuur is natuurlijk Mickey Mouse. Hij is hét gezicht van Disney geworden.

Maar ook op de nummers 2 tot en met 10 staan grote namen uit de Disneyfamilie. Wedden dat jij ze allemaal kent?

1. Mickey Mouse

Mickey Mouse is een Amerikaans stripfiguur gebaseerd op een muis. In 1928 zag de toen 27-jarige Walt een muis lopen en kwam zo op het idee voor een nieuw stripfiguur.

In de allereerste strip van Mickey heette hij Mortimer. Walt Disney deed zelf de stem van de muis en vroeg zijn vrouw om de stem van Minnie voor haar rekening te nemen.

Het was zij die haar man ervan wist te overtuigen dat Mortimer geen goede naam voor de muis was.

Daarom werd hij alsnog omgedoopt tot Mickey.

Natuurlijk is het uiterlijk van de muis in de loop van de tijd hier en daar aangepast, maar hij draagt nog steeds een rode broek met bretels en zijn hoofd is gemaakt uit 3 cirkels.

Mickey is het icoon van Walt Disney geworden en is dan ook vaak in andere Disneyfilms te vinden als ‘easter-egg” (verborgen grapje).

Ook in de Disneyparken is de afbeelding van Mickey Mouse vaak stiekem ergens aanwezig.

Micky is beroemder dan de Kerstman, heeft een Oscar gewonnen, een muziekalbum uitgebracht en een ster op de Hollywood Walk of Fame.

2. Donald Duck

De allereerste film waarin Donald Duck een rol speelde was de op 9 juni 1934 uitgebrachte tekenfilm met de naam ‘The Wise Little Hen’.

In principe speelde de onhandige pechvogel een bijrol, maar hij sprak zo tot de verbeelding dat hij in de volgende film een grotere rol kreeg.

Zo raakte hij bevriend met Mickey Mouse en samen met Mickey, Goofy en Pluto beleefde hij zijn eerste avonturen.

Al snel bleek de eigenwijze eend goed voor een nog vele grotere rol en kreeg hij zijn eigen eendenfamilie om zich heen, bestaande uit onder andere Tante Katrien, Oom Dagobert, de neefjes Kwik Kwek en Kwak, Guus Geluk, en zijn tweelingzus Dumbella.

Donald draagt altijd een matrozenkostuum, zonder broek.

3. Pluto

De fictieve hond Pluto is gecreëerd door Walt Disney, en verscheen voor het eerst in 1930.

Hij heette toen nog Rover. In 1930 werd de planeet Pluto ontdekt dus werd rover omgedoopt tot Pluto.

In het begin was Rover de hond van Minnie, de vriendin van Mickey Mouse, maar in een volgende film heette hij ineens Pluto en woonde hij bij Mickey.

Vanaf 1937 kreeg hij zijn eigen tekenfilmserie, waarbij hij het vaak aan de stok krijgt met andere honden of het Disney duo Knabbel en Babbel.

4. Goofy

Het Disney personage Goofy is in 1932 bedacht en hij is de beste vriend van Mickey Mouse. Het uiterlijk van Goofy is geïnspireerd op de Australische dingo.

Goofy is een slome, onhandige en rommelige slungel. Toch is hij de rechterhand van Mickey wanneer deze een detective rol heeft.

Goofy heette eigenlijk George, maar dat is nooit erg aangeslagen.

In de jaren ‘50 tot 1965 werden er redelijk veel filmpjes over Goofy gemaakt waarin hij kampte met problemen uit het normale leven zoals rekeningen niet kunnen betalen, kapotte auto’s, diëten en stoppen met roken.

Pas in de jaren ‘90 keerde Goofy terug met een eigen tv serie.

5. Minnie Mouse

Minnie Mouse was er al in 1928, in de allereerste Mickey Mouse tekenfilm Plane Crazy. Twee jaar later kreeg ze haar eerste rol als stripfiguur in het verhaal Lost on a Desert Island.

In de films komt het vaak voor dat Minnie samen met Mickey op reis gaat.

Dit gaat eigenlijk nooit goed en Minnie is al paar keer ontvoert.

Gelukkig weet Mickey haar met zijn vrienden Goofy, Donald en Pluto altijd wel te redden.

In de stripverhalen is Minnie de beste vrienden met Klarabella Koe en Katrien Duck, en samen met haar vriendinnen beleven ze veel avonturen.

6. Elsa

Bekijk ook: Top 10 Populairste Disney Prinsessen Films

Het personage Elsa van Arendelle is van de nieuwe generatie van Walt Disney. Ze verscheen voor het eerst in de 53e animatiefilm van Disney, Frozen, die uitkwam in 2013.

Elsa is uiteraard een prinses. Ze heeft een hele speciale gave en kan ijs en sneeuw maken en manipuleren.

Onbedoeld zorgt ze tijdens haar kroning voor de eeuwige winter over haar land. Ze schaamt zich enorm en zondert zich af in de hoop anderen te beschermen tegen haar oncontroleerbare krachten.

Het personage is losjes gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christian Anderson.

Deze koningin was de slechterik en het heeft Disney veel moeite gekost om haar sympathiek te maken.

Dit is goed gelukt. Kinderen en vooral meisje die geboren zijn rond het jaar 2005 of jonger (en hun ouders) weten allemaal precies wie Elsa is.

7. Jack Sparrow

We zouden haast vergeten dat Disney niet alleen animatiefilms maakt, maar ook verantwoordelijk is voor het uitbrengen van speelfilms.

Pirates of the Carribean is één van de grootste hits van de afgelopen jaren.

De eerste Pirates of the Carribean kwam uit in 2003. Er zijn in het totaal 5 Pirates of the Carribean films gemaakt en er gaan geruchten dat er nog eentje aan zit te komen.

Hoofdrolspeler Johnny Depp weet een onvergetelijke Captain Jack Sparrow neer te zetten.

Het is dus te hopen dat hij ook in de 6e film weer meespeelt want hij is waarschijnlijk niet te vervangen.

8. Kapitein Haak

Kapitein Haak is een van de hoofdrolspelers in het klassieke verhaal “Peter and Wendy” uit 1911.

Hij is de gezworen vijand van de hoofdpersoon in de film, de jongen die niet volwassen wilt worden.

Kapitein Haak is de kapitein van een schip met niet al te slimme piraten. Kapitein Haak heeft zijn naam te danken aan het feit dat zijn rechterhand is vervangen door een haak.

Tijdens een gevecht met Peter Pan is de hand door een krokodil eraf gebeten.

Hij had ook een wekker ingeslikt dus de krokodil hoor je steeds aankomen, loerend op nog een lekker hapje van de kapitein.

9. Nemo

Is hij nu al eens gevonden? Grapje natuurlijk. Finding Nemo is de naam van een animatiefilm die in 2003 op het witte doek verscheen.

Het is ook de naam van de hoofdrolspeler, een clownvisje. De film heeft maar liefst 30 prijzen in de wacht weten te slepen, waaronder ook een Oscar voor de beste animatiefilm.

Tijdens een schoolreisje zwemt Nemo stoer een beetje van de groep af, maar komt dan te verdwalen.

Wanneer hij zich voor een haai verschuilt achter het roer van een boei wordt hij uit zee geschept in en een aquarium gedaan.

Na heel veel avonturen weet Nemo eindelijk zijn vader weer te vinden.

10. Winnie de Pooh

In 1977 bracht Disney de 22ste lange tekenfilm uit met de naam Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh. De film is gebaseerd op de boeken van de Engelse auteur A.A. Milne.

Deze film bestaat uit drie verschillende verhalen, die aan elkaar gepraat worden door de verteller. De losse verhalen waren in 1966, 1968 en 1974 als op zichzelf staande korte filmpjes uitgebracht.

Deze film wordt door de Disneyfreaks vaak gezien als de laatste Disneys package film, die vooral tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog erg populair waren en eigenlijk standaard waren voor Disney.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Mannelijke Disney Figuren

Top 10 Bekendste Disney Duo’s