Top 10 Meest Bekende Amsterdamse Acteurs

Ons kleine landje heeft veel acteurs om trots op te zijn. De Nederlandse speelfilms en tv-series worden – ondanks onze taal – ook in het buitenland goed gewaardeerd. En sommige Nederlandse acteurs hebben zelfs naam gemaakt in het buitenland.

De meest bekende acteur uit Amsterdam is ongetwijfeld Rutger Hauer. Misschien zegt deze naam de jongste generatie Nederlanders nog even niks, maar hier gaan wij met onze top tien verandering in brengen. Wedden dat ook jij enkele van zijn films kent?

1. Rutger Hauer

Rutger Hauer

Rutger Oelsen Hauer werd op 23 januari 1944 geboren in Breukelen. Hij is dus geen Amsterdammer van geboorte. Toen hij nog maar een kleuter was verhuisde het hele gezin Hauer naar Amsterdam. Als kleine jongen speelde Rutger al kleine rolletjes bij het lokale toneelensemble. Na zijn schooltijd besloot hij naar de Amsterdamse toneelschool te gaan.

Hij maakte zijn tv-debuut in 1969, in de 12-delige serie Floris. In 1973 brak hij internationaal door als de hoofdrolspeler in de destijds opzienbarende film Turks Fruit van schrijver Jan Wolkers.

In de jaren 80 woonde en werkte hij in Amerika. Daar speelde hij in films zoals Blade Runner, Blind Fury, Buffy, the Vampire Slayer, Escape from Sobibor, Batman Begins en Sin City.

2. Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé
Afbeelding: Wikimedia / DWDD

De tweede Amsterdamse acteur die het internationaal ver wist te schoppen is Jeroen Krabbé. Zowel zijn vader als zijn opa waren bekende schilders, zijn oudere broer Tim schrijver, zijn oudste zoon Martijn een tv-persoonlijkheid.

Jeroen is geboren op 4 december 1944 en heeft net als Rutger Hauwer een opleiding op de Amsterdamse Toneelacademie gevolgd.

Hij maakte in 1963 zijn debuut met de nederlandse film Fietsen naar de maan. 15 jaar later werd hij gevraagd om samen te werken met de ook in Amerika zeer succesvolle Amster filmregisseur Paul Verhoeven. Jeroen speelde belangrijke rollen in de film Soldaat van Oranje uit 1977 en De Vierde Man uit 1983.

Jeroen speelde ook in verschillende Hollywood-kaskrakers zoals Jumpin’ Jack Flash, The Fugitive, en in de James Bond film The Living Daylights. HIj speelt meestal de rol van de bad guy.

3. Joop Doderer

Joop Doderer
Afbeelding: Wikimedia / beeldengeluidwiki.nl

“Daar komt Swiebertje, rare Swiebertje, onze Swieber met zijn ingedeukte hoed….”

Toegegeven, je moet wel wat ouder zijn om deze tv-serie te herinneren, maar het is een echte klassieker en mag daarom niet ontbreken!

Joop Doderer werd in 1921 geboren in Velsen. Als 16-jarige jongen besloot hij naar het grote Amsterdam te verhuizen om daar de HBS te volgen. Daarna wilde hij de Amsterdamse Toneelacademie doen, maar zakte voor het toelatingsexamen. Hij vond werk achter de schermen bij de Amsterdamse toneelvereniging en rolde zo toch het vak binnen.

Joop is vooral bekend geworden als de zwerver Swiebertje in de gelijknamige tv-serie van de NCRV. De eerste uitzending vond plaats in 1955, en de serie heeft maar liefst 20 jaar gelopen!

Joop Doderer is in 2005 overleden en begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam-Zuid.

4. Danny de Munk

Danny de Munk
Afbeelding: Wikimedia / WolfM543

De zanger/acteur Danny de Munk is op 19 februari 1970 geboren in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

De jonge Danny was gek op zingen. Op 12-jarige leeftijd deed hij auditie voor de muzikale film Ciske de Rat, en kreeg hierin de hoofdrol. Zijn vertolking van het openingslied Zo verdomd alleen werd de best verkochte single van het jaar. In de eerste zin van het liedje (‘Krijg toch allemaal de kolere, val van mijn part allemaal dood’) hoor je duidelijk zijn zwaar Amsterdamse accent, wat waarschijnlijk bijgedragen heeft aan het succes van zijn eerste LP.

In 1986 kreeg hij de baard in de keel. Om niet meer geassocieerd te worden met de rol van Ciske (het Swiebertje-effect) ging hij spraaklessen volgen om minder Amsterdams te praten.

In de jaren 90 was Danny vooral te vinden in het musicaltheater. Hij speelde in de producties van Les Misérables, Elisabeth en de Lion King.

5. Halina Reijn

Halina Reijn
Afbeelding: Wikimedia / nummer19 management

De actrice Halina Reijn is op 10 november 1975 geboren in Amsterdam.

Ze verhuisde als jong meisje naar Groningen, waar ze de theateropleiding voor jongeren volgde. In 2002 verhuisde ze weer terug naar Amsterdam.

Halina won in 1998 haar eerste prijs als actrice voor haar vertolking van het meisje Lulu in de theatervoorstelling Shopping and Fucking. In 2007 ontving ze een Gouden Kalf voor haar rol in de tv-serie De Prins en het Meisje. Ze speelde in 2009 naast Tom Cruise in de Hollywoodfilm Valkyrie, en in 2010 in de film De Eetclub, de verfilming van het succesvolle boek van Saskia van Noort.

Eind 2019 kondigde Halina aan te stoppen met acteren en zich toe te leggen tot het regisseren van films en haar werk als schrijfster.

6. Nada van Nie

Nada van Nie
Afbeelding: Wikimedia / KRO

De in 1967 in Amsterdam geboren actrice/presentatrice/documentaireproducente is vak niet vreemd. Haar vader is filmregisseur.

Haar eerste rolletje voor de camera’s was in de succesvolle Nederlandse tv-serie Zeg ‘ns AA waarin ze het punkmeisje Ankie speelde.

In 1988 speelde ze de hoofdrol in de film Honneponnetje en een belangrijke rol in de film Intensive Care. In 1989 was ze te zien in de tv-serie Beppie.

Nada heeft nog even geprobeerd zangeres te worden, maar haar talenten lagen vooral bij het presenteren van tv programma’s zoals Shownieuws en Lekker Weg in Nederland.

7. Nelly Frijda

Nelly Frijda
Afbeelding: Wikimedia / Jos van Zetten

Nelly Frijda-Wiegel is op 4 mei 1936 geboren als dochter van een SDAP-gezin in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Na haar opleiding aan het Spinoza Lyceum ging ze naar de Toneelschool Amsterdam en betrok ze zelfstandig een woning aan de Bloemgracht. Dit was zeer ongewoon in die tijd, als 17-jarig, ongetrouwd meisje. Na 3 maanden op de toneelschool werd ze weggestuurd “wegens asociaal gedrag, gebrek aan fantasie en gebrek aan talent”, zoals ze zelf zei.

In 1955 debuteerde ze in het cabaret van grootheid Wim Kan. Daarnaast speelde ze in verschillende toneelstukken en musicals. In het totaal heeft ze in meer dan 20 films gespeeld en een aantal tv-series.

De sympathieke Amsterdamse is vooral bekend geworden als Ma Flodder, een rol die ze in de 4 films en ook in de gelijknamige tv-series vertolkte.

8. Johnny Kraaijkamp jr.

Johnny Kraaijkamp jr.
Afbeelding: Wikimedia / Branko Collin

Wanneer je en lijstje gaat maken met echte Amsterdamse acteurs, kan Johnny Kraaijkamp natuurlijk niet ontbreken!

Johnny Kraaijkamp jr. is op 22 februari 1954 geboren in Amsterdam. Hij wilde acteur worden, net als zijn vader. Zijn vader moedigde dit idee aan en als 10-jarige jongen kreeg hij de hoofdrol in de musical Oliver!

Natuurlijk ging ook hij naar de Amsterdamse Toneelschool. Daarna speelde hij vele gastrollen in heet theater. Samen met zijn vader heeft hij ook nog lang geacteerd voor de tv- comedyserie Het zonnetje in Huis.

Naast dat Johnny jr. een prima serieus acteur is, heeft hij een groot komisch talent.

Momenteel is Johnny wekelijks op tv te zien als Henk Visser in de soapserie GTST

9. Ole Kroes

De in juni 2003 geboren Ole Kroes is het jongste acteertalent van Amsterdamse bodem.

In 2010 speelde hij een jongetje van 3 jaar in de film Vreemd Bloed. In de film Sonny Boy vertolkte Ole de rol van de 4-jarige Henkie, en daarnaast speelde hij de hoofdrol in de jeugdfilm Dolfje Weerwolfje.

10. Ruben van der Meer

Ruben van der Meer
Afbeelding: Wikimedia / Creative Media Production

De op 2 juni 1970 geboren Amsterdammer Ruben van der Meer is acteur en cabaretier.

Hij raakte bekend als het gezicht van Hakkubar, waarmee hij de hitlijsten bereikte. Hij volgde een acteeropleiding in New York en Den Haag en maakte sinds 2004 deel uit van het BNN-programma De Lama’s

Ruben speelt in heel veel Nederlandse producties een bijrol en treed hij regelmatig op in tv-reclamespots voor Duyvis, Cup-a-Soup, Venco en Milieudefensie.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel calorieën zitten er in een Big Mac menu?

Hoeveel eilanden heeft Kroatië?