Top 10 Meest Bekende Amerikaanse Acteurs Aller Tijden

De allereerste bioscoopfilm kwam uit in 1878. De zwart-wit films waren zonder geluid.

Vaak was er wel iemand de die beelden voorzag van wat stemmig pianospel en simpele live-geluiden maakte zoals op de deur kloppen of een vallende pan.

De meest bekende Amerikaanse Acteur aller tijden is Elizabeth Taylor. Gedurende haar hele leven heeft Liz een grote schare fans gehad die haar door dik en dun lief hadden.

Ken jij ook de andere 9 Amerikaanse wereldsterren van onze lijst?

1. Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor

De in 1932 in London geboren actrice Elizabeth Rosemond Taylor is een begrip in de filmwereld. Zij was een van de eerste vrouwelijke actrices die heet bracht tot de status van wereldster.

Liz voor het eerst voor de camera’s toen ze 9 jaar was, met de film There’s one born every minute. Haar tweede film Lassie come home uit 1945 zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek.

Taylor heeft in heel veel films gespeeld, en ook de nodige prijzen gewonnen. Enkele titels zijn Giant met James Dean, Who’s Afraid of Virginia Woolf, LIttle Woman, The Blue Bird, en haar laatste filmoptreden was in de Flintstones van 1994.

Liz is vooral bekend als Godmother van de gay-community, haar flamboyante levensstijl en haar 8 huwelijken.

2. Humphrey Bogart

Humphrey Bogart

De in 1899 in New York geboren Humphrey Bogart groeide uit tot icoon in de geschiedenis van de film. Humphrey in zijn regenjas, gleufhoed en altijd met sigaret (ja, dat kon toen nog) werd in 1999 postuum uitgeroepen tot de grootste mannelijke filmlegende aller tijden.

Bogard kreeg als 23-jarige jongeman zijn eerste filmrolletjes aangeboden, maar brak pas in 1932 door met de film The Petrified Forest.

Zijn meest bekende films zijn Casablanca, The Maltese Falcon en The African Queen. Zijn laatste filmoptreden was in 1956, in de minder geslaagde film The Harder They Fall.

3. Cary Grant

Net als Liz is ook Cary Grant in Engeland geboren. Op zijn 16e vertrok Archie naar Amerika, veranderde zijn naam in Cary Lockwood en speelde enkele jaren in het theater in Broadway.

Later ging hij naar Hollywood en veranderde hij zijn naam in Cary Grant. Cary gebruikte LSD (ja, ook dat was toen legaal) en kwam er openlijk voor uit dat hij biseksueel was.

Zijn filmdebuut kwam in 1932 met de filmThis is the Night. Andere titels zijn Madame Butterfly, I’m No Angel, Big Brown Eyes en Bringing up Baby.

4. Katharine Hepburn

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn werd in mei 1907 in Connecticut geboren. Zestig jaar lang was zij de leading Lady van de Amerikaanse filmindustrie.

De eerste film waarin ze erkenning kreeg als actrice is de in 1933 uitgebrachte film Morning Glory. De film The Philadephian Story met acteur Cary Grant bracht haar wereldwijde roem.

Katharine werd vaak gevraagd voor de rol van oudere dame, een rol die ze graag speelde, ook al was ze nog niet zo oud.

Katharine werd vaak in een pantalon gezien met een sigaret in haar hand en een gleufhoed op. Dergelijke niet-vrouwelijke gedragingen en kleding werd destijds niet geaccepteerd.

Andere titels van deze geemancipeerde actrice zijn The African Queen met Humphrey Bogard, Guess who’s coming to Dinner? In 1981 verscheen haar laatste film On Golden Pond.

5. Woody Allen

Woody Allen

Allen Steward werd in 1935 in New York geboren. Op zijn 15e jaar schreef hij al absurde one-liners voor stand-up comedians.

Al snel begon hij (uit hobby) te schrijven van filmscripts, waarin hij zichzelf ook een rol gaf en hij zijn absurde gevoel voor humor in kwijt kon.

Zijn korte filmscripts waren vaak een mengeling van seks, freudiaanse psychoanalyse, slapstick en jazz.

Deze cultuur hoorde in de tijd van New York, maar werd niet door iedereen gewaardeerd. Zijn films kregen vaak het stempel “intellectuele, linkse troep’. Zelf was hij hier niet rouwig om.

Woody is vooral ook in het nieuws gekomen toen hij besloot van zijn vrouw te scheiden en te trouwen met zijn 35 jaar jongere, geadopteerde dochter.

6. Jack Nicholson

Jack Nicholson

John Joseph (Jack) Nicholson is geboren in 1937 in New Jersey. De Amerikaanse acteur staat vooral bekend om zijn grijns en karikaturale verschijning.

Vanaf het begin van zijn acteercarrière in 1955 tot zijn laatste film in 2010 heeft hij in meer dan 60 films gespeeld en meer dan zestig filmprijzen gewonnen, waaronder drie BAFTA Awards, drie Oscars, en zeven Golden Globes.

Bijna alle films waarin Jack meespeelt zijn een kaskraker geworden, maar filmtitels die wij ook in Nederland goed kennen zijn One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Tommy, The Shining, en Terms of Endearment.

In 1989 verdiende hij meer dan 50 miljoen dollar met zijn legendarische vertolking van The Joker in de film Batman.

7. James Dean

James Dean

De acteur James (Jimmy) Dean werd in 1931 geboren in Indiana. Hij werd gezien als de belichaming van de opstandige jeugd.

Iets wat onderstreept werd door zijn rol in zijn meest bekende film Rebel Without a Cause.

Jimmy speelde vooral veel in tv-series. Zijn eerste hoofdrol was in de film Gentleman’s Agreement uit 1947. Zijn volgende film was Rebel without a Cause.

Van het geld dat hij verdiende met deze film kocht hij een Porsche 550 Spyder. Niet lang daarna veroorzaakte hij een verkeersongeluk, waarbij hij zelf dodelijk gewond raakte.

Zijn uiterlijk, de zeer korte acteercarrière, zijn wilde levensstijl en zijn plotselinge overlijden op een manier die bij hem paste (veel te hard rijdend) zorgden ervoor dan James Dean een cultfiguur werd.

8. Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Op 1 juni 1926 werd in Los Angeles het meisje Norma Jeane Mortenson geboren.

Ze werkte eerst als fotomodel. Daarna blondeerde haar haren, liet ze haar gebit renoveren mat zichzelf het personage van ‘dom blondje’ aan.

Haar grote doorbraak kwam in de film How to Marry a Millionair. Andere films waarin ze speelde waren Gentlemen Prefer Blondes en The Seven Year Itch waarin de beroemde scene met de opwaaiende rok voorkomt.

Marilyn Monroe was het sekssymbool van de jaren 50. Ze was voor 7 maanden getrouwd met de honkbal superster Joe DiMaggio, en had een verhouding met J.F.Kennedy.

In 1962 kwam ze plotseling te overlijden als gevolg van een overdosis slaapmiddelen. Nog steeds zijn er geruchten dat ze deze slaapmiddelen niet zelf had ingenomen.

9. Robert de Niro

Robert de Niro

De in 1943 in New York geboren Robert Anthony De Niro jr. staat vooral bekend om zijn rollen als gangster en andere gewelddadige of gestoorde personages, maar komt ook zeer goed uit de verf in komische films.

De Niro is een van de beste acteurs van zijn generatie.

Hij speelde in veel filmproducties van Scorcose, zoals Taxi Driver, New York New York, Goodfellas en Casino.

Andere titels zijn The Godfather, The Deer Hunter, The Untouchables, Meet the Parents, Analize That, en Heist.

De Niro heeft maar liefst 7 Academy Awards, 6 BAFTA’s en 9 Golden Globes in de wacht weten te slepen.

10. Lucille Ball

Lucille Ball

De New Yorkse actrice en comédienne Lucille Ball werd op 6 augustus 1911 geboren.

Op 21-jarige leeftijd trok de roodharige naar Hollywood om te proberen om als actrice aan de bak te komen. Ze kreeg wat kleine filmrolletjes, maar het wilde niet echt lukken.

In 1942 ontmoette de Cubaanse muzikant Desi Arnaz. Het huwelijk van de twee kreeg grote aandacht in de media.

Niet lang daarna kreeg ze samen met haar man een baan aangeboden bij het CBS, het programma I Love Lucy. De succesvolle serie liep tot 1957.

Nadat het einde van de tv-serie speelde ze nog in enkele films zoals Yours, Mine, and Ours in 1968 en Stone Pillow uit 1985.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is een laag IQ?

Top 10 Beste Duitse Bands uit de Jaren ‘80