Top 5 Mooiste Oude Foto’s Van Amsterdam Centraal Station

Amsterdam Centraal Station bestaat deze week 130 jaar. De NS en ProRail hebben diverse activiteiten ingepland voor deze belangrijke mijlpaal. Zo is er onder andere een orkest en zijn er gratis rondleidingen.

Treinkaartjes winnen

Reizigers kunnen 1e klas kaartjes winnen door een lied te spelen op de piano in de grote stationshal. Verder zijn er diverse historische beelden te zien op schermen in het station.

1889

Het stationsgebouw is op 15 oktober 1889 in gebruik genomen. Er is 20 jaar over de bouw gedaan. Ook de afgelopen jaren is er nog flink aan- en bijgebouwd. Zo is onder andere de Noord-Zuidlijn aangelegd en zijn er fiets en voetgangerstunnels aangelegd.

Grootste treinstation van Nederland

Station Amsterdam Centraal is het grootste treinstation van Nederland. Per dag ontvangt het station bijna 300.000 bezoekers. Het is een mooi monumentaal station, aldus een woordvoerder van de NS. Het station beschikt over 11 perrons.

Eerste trein

De eerste trein reed in Nederland reed in 1839 van Haarlem naar Amsterdam. Het duurde daarna nog 50 jaar voordat er een compleet station was gebouwd. Het Amsterdam CS is een van de oudste stations van Nederland.

Foto’s

Bekijk de historische foto’s van het Amsterdam Centraal Station op de volgende pagina’s.

Zo zag het station er vroeger uit – NS
De overkapping van het station in aanbouw – NS
Amsterdam Centraal Station in 1890 – Stadsarchief
Amsterdam Centraal Station in 1952 – Nationaal Archief
Amsterdam Centraal Station 1984 – NS

Wat vond je van dit artikel?

Dit is hoe Megan van Temptation Island er tegenwoordig uitziet

Zo maak je eenvoudig een muggenval