Top 10 Beste Amerikaanse Sportauto´s

Pony cars, legendarische auto’s, snelheidsduivels. Het zijn zo maar enkele namen die gegeven worden aan Amerikaanse automodellen die voornamelijk coupes en cabrio’s zijn en een snel en sportief uiterlijk hebben. Veel van deze auto’s zijn al tientallen jaren in productie en worden door de huidige technologie steeds geavanceerder en presteren beter.

Net als in andere industrieën, hebben Amerikaanse producten wereldwijd voor een revolutie gezorgd met innovatieve technologieën en marketingstrategieën. Dat is in de auto-industrie niet anders. We hebben hier de 10 beste Amerikaanse sportauto’s voor je op een rij gezet, de absoluut legendarische modellen waarvan er een aantal nog altijd in productie zijn, en waarvan anderen een inspiratie vormen voor modellen die nu worden uitgebracht.

De beste Amerikaanse sportauto en een absoluut legendarisch model is de Chevrolet Corvette. Al sinds 1953 in productie en sowieso algemeen bekend als America´s Sports Car. Het was een slimme marketingtruck die ervoor zorgde dat de harten van menig hardwerkende burger sneller gingen kloppen, omdat een sportwagen voor de deur met de komst van de Chevrolet Corvette wel binnen bereik lag.

Benieuwd naar de andere legendarische sportauto’s die de wereld van de pony cars hebben gevormd? Hier zetten we ze allen bij elkaar.

1. Chevrolet Corvette

Met stip op nummer 1 staat dus de Chevrolet Corvette, gezien dit een van de Amerikaanse sportauto’s is die het langst in productie is en een voorbeeld en droom voor velen was en is. Het model is wereldwijd bekend en was een van de eerste sportieve wagens die daadwerkelijk voor de gewone man betaalbaar was.

Het model is al meer dan 60 jaar in productie en tot nu zijn er 8 verschillende ontwerpen uitgebracht. De motor van de Chevrolet Corvette lag tot 2019 voorin, en is sinds 2020 een midden motor.

De auto doet mee op het niveau van Porsche, Ferrari of Ford maar is, in tegenstelling tot voorgenoemden, wel betaalbaar.

2. Ford Mustang

Een andere pony car die al decennialang verkocht wordt, is de Ford Mustang. Net als Chevrolet maakte Ford de auto zo succesvol omdat het redelijk betaalbaar was en het er toch echt uitspringt als sportieve auto.

Het model wordt al sinds 1964 geproduceerd en is daarmee de auto die het langs in productie is van Ford. De Mustang is herkenbaar aan zijn sportieve uiterlijk met een kort dek en lange motorkap.

Op dit moment is de auto in zijn zesde generatie en is het nog altijd een van Ford’s bestverkochte modellen.

3. Shelby Mustang

Een echte legend die niet op deze lijst mag ontbreken, is de Shelby Mustang. Deze legendarische sportwagen is ontworpen door niemand minder dan Mr. Carol Shelby. Hij bracht de Shelby Mustang en de Shelby Mustang Cobra op de markt, beiden ontzettend snelle sportauto’s waarmee verschillende races gewonnen werden.

Zijn model is nog altijd in productie, maar de allereerste modellen die vanaf 1965 geproduceerd werden, waren echte kunstwerken.

De Shelby Mustang is een echte liefhebbers auto en daardoor behoorlijk prijzig.

4. Dodge Charger

Nog een immens populaire Amerikaanse sportauto is de Dodge Charger. Een hele tijd geleden werd deze auto wereldberoemd door televisieoptredens in onder andere The Dukes of Hazard en Bullitt.

De auto werd zelfs zo populair dat er een tijd een tekort aan was in de staat Californië. Vanaf 1966 tot vandaag de dag zijn er 7 generaties van de Charger uitgebracht in 3 verschillende versies.

Op dit moment is er een Dodge Charger in productie met vier deuren, uitvoering type sedan.

5. Chevrolet Camaro

Ook de Chevrolet Camaro begon zijn productie in de zestiger jaren, het eerste model kwam namelijk in 1967 op de markt en was direct succesvol. Het was de directe concurrent van de Ford Mustang.

Tot 2002 werden er 4 generaties van de Camaro ontwikkeld, waarna de productie stopte. Voor de liefhebbers was er in 2009 goed nieuws: de productie kwam weer op gang en sindsdien is er een 5e generatie Camaro’s. Tot nu toe zijn er overal op de wereld meer dan 5 miljoen van deze fantastische en razendsnelle Amerikaanse sportauto’s verkocht.

De motor is een 6.2 liter V8 en staat garant voor uitmuntende prestaties. Daarnaast is de vormgeving van de Camaro subliem en laat het nog altijd de harten van pony car liefhebbers sneller kloppen.

6. Hennessey Venom

Een uitzondering in deze lijst, die toch zeker niet mag ontbreken, is de vrij recent ontwikkelde Hennessey Venom. Deze Amerikaanse sportwagen is gemaakt door Hennessey Performance Engineering, een bedrijf gevestigd in Texas.

De Venom staat vooral bekend om zijn snelheidsrecords, gezien dit type pony car alle voorgaande records heeft verbroken. Op dit moment is er een nieuw type op de markt, de Venom F5 met een wel heel speciaal ontwerp. Het chassis is namelijk van koolstofvezel waardoor het bijna niks weegt en toch sterk is.

Hoewel deze auto dus geen lange voorgeschiedenis heeft, mag hij zeker niet in deze top 10 ontbreken.

7. Dodge Viper

Een ´boze´ auto, wist je dat die bestond? De Dodge Viper wordt vaak op deze manier beschreven en dat komt waarschijnlijk door zijn agressieve uiterlijk. Het is een behoorlijke sportauto van Amerikaanse komaf en heeft een V10 in plaats van de toch al snelle V8.

De auto heeft maar 3.5 tot 4.5 seconden nodig om van 0 naar 96 kilometer per uur te komen. Daardoor kreeg deze auto al snel de bijnaam ‘widow maker’, omdat er zoveel mensen de dood vonden in deze auto omdat ze hem onderschat hadden.

Er zijn 5 generaties van de Dodge Viper ontwikkeld en de productie heeft 26 jaar geduurd.

8. AMX

Hoewel er van de AMX maar een aantal modellen zijn gemaakt, staat deze Amerikaanse pony car toch in de lijst omdat het een inspiratiebron is voor veel merken die sportauto’s hebben ontwikkeld.

De AMX werd vervaardigd door AMC, American Motors Corporation. Het was in de zestiger jaren de directe concurrent van de Chevrolet Corvette. De AMX brak verschillende records en was een ontzettend snelle en goed ontworpen sportwagen.

Tegenwoordig zijn ze ontzettend prijzig, omdat er maar zo weinig van gemaakt zijn is het een echt collectors item geworden.

9. Dodge Challenger

Nog een Dogde in deze lijst is de Challenger. De productie van dit sportieve model begon in 1959 met een prototype genaamd de Coronet Silver Challenger.

De eerste voor grote verkoop ontwikkelde Challenger werd aan het begin van de zeventiger jaren uitgebracht. Daarna kwamen er nog 2 generaties op de markt, waarvan de laatste in 2008 werd uitgebracht.

Deze laatste versie is tot de dag van vandaag in productie en is de directe rivaal van de Chevrolet Camaro en de Ford Mustang.

10. Pontiac Firebird

De laatstgenoemde Amerikaanse legendarische sportauto is de Pontiac Firebird. Hoewel deze vandaag de dag niet meer gemaakt wordt, is het een grote inspiratie voor andere Amerikaanse en wereldwijde merken voor nieuwe modellen pony cars.

De Pontiac Firebird werd in 1967 uitgebracht en was direct razend populair. Dat had zeker ook te maken met de verschijning ervan op het witte doek, in de Amerikaanse televisieserie Knight Rider waar het de KITT en KATT vertolkte.

De Firebird die op de motorkap van de auto werd geplaatst maakte dat deze auto een echt icoon werd. Helaas was de productie maar van korte duur, waardoor de weinig overgebleven modellen vandaag de dag goud waar zijn.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Goedkoopste Kattenrassen

Top 10 Griekse Eilanden met de Mooiste Natuur