Top 10 Beste Amerikaanse Bands Uit De Jaren ’60

De jaren ’60 worden ook wel de meest belangrijke jaren in de geschiedenis van de moderne muziek genoemd. Wil jij weten welke Amerikaanse bands en artiesten in de jaren ’60 het meeste indruk hebben gemaakt? Bij ons vind je de meest volledige lijst!

De beste Amerikaanse band uit de jaren ’60 is natuurlijk afhankelijk van je muzieksmaak, maar laten we eens kijken naar artiesten en bands die we nu – 60 jaar later – nog steeds allemaal kennen.

1. Elvis Presley

Een man die haast geen introductie nodig heeft is natuurlijk The King himself, Elvis Presley. Hij begon zijn carrière als gospelzanger in de jaren ’50, maar heeft zijn beste werk in de jaren zestig op single gezet.

Iedereen kent wel de meezinger It’s Now or Never (‘O Sole Mio’) uit 1960, het Are You Lonesome Tonight? uit 1961, het grappige nummer Return to Sender uit 1962 en het gevoelige liedje In The Ghetto uit 1969.

Elvis heeft alle muziekstromingen beïnvloed. Zonder hem waren de Engelse bands zoals The Beatles en The Rolling Stones er waarschijnlijk nooit geweest.

Elvis the Pelvis, niet voor niets The King of Pop!

2. Simon & Garfunkel

In de jaren 60 werd 2-stemmig en in harmonie zingen helemaal hip. Het uit Queens, New York afkomstige duo Paul Simon and Art Garfunkel is hier een goed voorbeeld van.

Hun melodieuze, ietwat zoete liedjes met zeer poëtische teksten zijn ook nu nog bij heel veel mensen geliefd. En wie herinnert zich niet het jammerende liedje (like a) Bridge over Troubled Water, The Boxer en Mrs Robinson.

Hun grote doorbraak was in 1966, toen de 2e druk van het prachtige nummer The Sound of Silence uitkwam, een nummer wat in 2015 opnieuw een succes werd in een cover door de uit Chicago afkomstige Heavy Metal band Disturbed.

3. The Doors

The Doors behoren absoluut in de top 3 van de grootste en belangrijkste bands uit de jaren ’60. Hun muziekstijl is een mengsel van rock, blues, jazz, klassieke en psychedelische muziek. Zanger Jim Morrison was in hart en nieren een gekwelde dichter en wist met zijn compromisloze en opruiende karakter altijd een gedenkwaardig optreden neer te zetten.

Hits uit de jaren ’60 zijn het (Baby why dont you) Light My Fire, This is The End, Hello, I love You, en (c’mon) Touch me, babe.

De in 1991 uitgebrachte film over The Doors, waarbij de rol van Jim Morrisson prachtig werd neergezet door acteur Val Kilmer, wist de muzikale nalatenschap van deze typisch jaren ’60 band weer opnieuw tot grote hoogtes te brengen en bij het jongere publiek populair te maken.

4. James Brown

James Joseph Brown is geboren in South Carolina op 3 mei 1933 en kreeg al snel de naam “The Godfather of Soul”. Hij was vooral ook een entertainer en wordt gezien als de meest belangrijke artiest voor de ontwikkeling van de soul muziek en grondlegger van het funk genre.

Hits van James Brown die we bijna allemaal nog kennen zijn Please, Please, Please uit 1959, Papa’s Got A Brand New Bag uit 1965 en de meebruller Its A Mans World uit 1966.

4. Jimi Hendrix Experience

De in Seatle Washington geboren gitarist Jimi Hendrix werd in de jaren 60 bekend in Engeland. Daarna werd zijn muziek wereldwijd erkent. De flamboyante verschijning zorgde voor extravagante optredens en wist hij het publiek te betoveren met zijn zeer aparte gitaartechniek.

Het eerste album van Jimi Hendrix kwam in 1967 uit onder de naam Are You Experienced? en bevatte behalve titelsong ook de hitsingle Hey Joe (origineel van Billy Roberts) en het prachtige Purple Haze en Foxy Lady. Ook zijn tweede album “Electric Ladyland” scoorde hoog in Europa.

Jimi Hendrix zelf is vooral bekend geworden met zijn optreden op het Woodstock Festival in 1969, wat een enorme hippie-gathering was. Voor mensen die hier nog nooit van gehoord hebben is de in 1970 uitgekomen docu-film over dit festival een absolute must!

5. Aretha Franklin

De op 25 maart 1942 in Memphis Tennesse geboren Aretha Louise Franklin staat bij het bekende Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone op de eerste plaats van beste zangers aller tijden.

Deze gospel, soul en r&b zangeres heeft hits op haar naam zoals Respect en Natural Woman uit 1967 en (you better) Think uit 1968.

Aretha speelt ook een bescheiden rol in de muziekfilm The Blues Brothers met het nummer Think, en in de sequel Blues Brothers 2000 komt ze even terug en zingt ze haar grote hit Respect.

6. Bob Dylan

Wist je dat Bob Dylan in 1941 in Minnesota is geboren als Rob Allen Zimmerman? Deze Amerikaanse singer-songwriter heeft in 2016 zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangen.

Bob Dylan is een folksinger die in de jaren 60 vooral bekend werd met zijn protestliedjes.

Van zijn hand is het Blowing In The Wind met Tom Petty en The Times They Are Changing uit 1963 en Mr Tamborine man uit 1964.

Bob Dylan is ook een gevierd tekenaar en er worden regelmatig tentoonstellingen in New York gehouden van zijn werk.

7. Stevie Wonder

Stevie Wonder werd in 1950 geboren in Michigan. Hij werd 2 maanden te vroeg geboren, kwam in de couveuse terecht en als gevolg van de toegediende zuurstof ontstonden er complicaties in zijn ogen en werd hij als snel blind. Misschien daarom dat hij zijn gehoor extra sterk heeft ontwikkeld. Al op zeer jonge leeftijd bleek Stevie een uitzonderlijk gevoel voor muziek te hebben.

Stevie heeft heel veel hits op zijn naam, onder andere For Once In My Life en Ma Cherie Amour uit 1968 en de echte klassieker Isnt She Lovely uitgebracht begin jaren zeventig.

8. The Four Tops

De zangers van de Four Tops leerden elkaar kennen op de middelbare school in Detroit. Ze zongen samen in het gospelkoor van het kerkkoor en even later begonnen ze samen rythm and blues en Motown te zingen voor een klein publiek. Deze muziek en het zingen in harmonie was erg in opkomst en als snel werden de vier ontdekt door platenproducer Motown en begonnen ze in de achtergrondkoortjes van sterren zoals de Supremes met Diana Ross te zingen.

In 1964 brachten ze hun eerste grote hit op de markt, met het nummer Baby I Need Your Loving. In 1966 kwam weer een klapper die we vandaag de dag ook nog steeds kennen: Reach Out, I ll Be There

9. Marvin Gaye

Net als The Four Tops komt ook Marvin Gaye uit de Motown stal. Geboren in 1939 als zoon van een dominee in Los Angels hele kleine jongen was in contact met de gospel uit zijn vaders’ kerk. Marvin werd vooral door as aangetrokken door de Amerikaanse rhythm-and-blues muziek.

Marvin Gaye wordt ook wel een van de belangrijkste soulzangers aller tijden genoemd. Hij had een revolutionaire opnamestijl waarbij hij niet alleen met zichzelf in duet ging, maar ook de harmonieën zelf inzong. Bekende nummers uit de jaren 60 zijn It Takes Two en I Heard Tt Through The Grapevine In 1986 had hij nog een hit met het nummer Sexual Healing. 2 jaar later werd hij door zijn eigen vader doodgeschoten.

10. Creedence Clearwater Revival

Creedence Clearwater Revival is een Amerikaanse rockband diere erg populair was in de periode 1968-1972. De bezetting bestond uit de 2 broers John en Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford. De groep speelde karakteristieke swampblues, een mix van country, blues en rock’n roll.

Proud Mary en Suzy Q werden beiden in 1968 uitgebracht en zijn nummers die nog steeds door bijna iedereen meegezongen kunnen worden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 15 Beste Gratis Live Stream Voetbal Websites

Top 10 Meest Populaire Liedjes Van De Jaren ’50