Top 10 Beste Amerikaanse Actrices Uit De Jaren ’80

Begin jaren 80 vond er een grote verandering plaats op de Nederlandse amusementswereld. Ineens waren daar de grote Amerikaanse kaskrakers.

Tv-series zoals Zeg eens Aa en De Familie Knots moesten het opnemen tegen A-team en Dallas en Dynasty.

De beste Amerikaanse actrice uit de jaren 80 moet één van de Charlies Angels zijn. Heel veel actrices die toen net begonnen zijn nu nog steeds regelmatig in het nieuws.

Wist jij bijvoorbeeld dat de carrière van Demi Moore in die tijd begon?

1. Shelley Hack

Shelley Hack

Eén van de meest populaire televisie series in de jaren 80 is de Amerikaanse serie Charlie’s Angels.

Het verhaal gaat om drie prachtige dames, die onder leiding van hun geheimzinnige baas Charlie (die je alleen via de intercom hoort) allerlei moorden en misdrijven oplossen.

Shelley Hack is naast fotomodel ook actrice en deze knappe blondine is wereldberoemd geworden in de rol van Tiffany Welles.

Ondanks dat ze de rol slechts 1 jaar gespeeld heeft en heel veel andere rollen op haar naam heeft staan, blijft deze rol het meest noemenswaardig.

2. Tracey Gold

Tracey Gold

Een andere zeer populaire serie in de jaren 80 is de komedieserie Growing Pains, waarin krullenbol Tracey dochter Carol Seaver speelt. Ze deed menig jongenshart sneller kloppen.

Net als veel jonge kindsterretjes kwam dit succes met een dure prijs. Ze kreeg last van een ernstige vorm van anorexia.

Dit is ook in de serie te zien. Tot op de dag van vandaag is ze het Amerikaanse boegbeeld van deze ziekte. Tracey heeft in een indrukwekkend aantal televisiefilms gespeeld, met afwisselend succes.

In 2004 raakte ze opnieuw in de media toen ze een verkeersongeluk veroorzaakte waarbij haar man en twee van haar zonen zwaar gewond raakten.

Ze verkeerde onder invloed van alcohol en werd door de Amerikaanse roddelbladen gelyncht. Sindsdien heeft Gold zich uit de schijnwerpers teruggetrokken.

3. Lisa Bonet

Lisa Bonet

Een andere jonge vrouwelijke actrice die veel harten sneller deed kloppen is Lisa Bonet. Lisa speelde de rol van de oudste dochter Denise in de zeer populaire serie de Cosby Show.

Dit was de eerste tv-show waarin alleen zwarte acteurs in de hoofdrollen speelden. De serie heeft 7 jaar gedraaid. Op 20-jarige leeftijd trouwde de knappe actrice met zanger Lenny Kravitz.

Inmiddels is ze al jarenlang de vaste partner van de even zo knappe acteur Jason Mamoa, die vooral veel opzien baarde in zijn rol als Khal Drogo in de tv-serie Game of Thrones.

4. Joan Collins

Joan Collins

De jaren 80 zijn de jaren van disco en glamour-soaps. Eén van de meest bekende soapseries in dit genre was Dynasty.

Joan Collins vertolkte hierin negen jaar lang de rol van de stijlvolle überbitch Alexis.

Haar vertolking van de matriarch van de Colby familie was zo goed, dat dit absoluut zeker heeft bijgedragen tot het succes van de serie.

Haar carrière kreeg dankzij het succes van Dynasty een enorme boost. Nadat de serie stopte, speelde ze nog een rol in meer dan zestig tv-series en speelfilms.

Behalve als gevierd actrice wist ze ook naam voor zichzelf te maken als schrijfster. Inmiddels is de bankrekening deze fantastische actrice aangegroeid tot over de 20 miljoen dollar.

5. Charlene Tilton

Charlene Tilton

Behalve de zeer succesvolle glamour drama serie Dynasty was er in de jaren 80 ook nog een andere dramaserie uit Amerika die even populair, zo niet populairder was in Nederland.

En dat is de super megahitserie Dallas, waarin de kijker het lief en leed deelde met de familie Ewins.

Naast sterren zoals Patrick Duffy (bekend van de tv-serie Man van Atlantis, de Aquaman van de jaren 80) en de knappe Victoria Principal die de rol van zijn vrouw vertolkte, ging de meeste aandacht toch uit naar de toen 17-jarige Charlene Tilton.

Zij speelde de rol van Lucy, dochter van ‘slechte zoon’ J.R.

Na haar succes in de jaren 80 kreeg ze nog enkele kleine rolletjes in een paar tv-films aangeboden en verscheen ze in het theater in London.

Haar looks waren beter dan haar acteertalent, en daarom nam ze de stal om een badpakkenlijn en anti-cellulitis producten te lanceren.

6. Winona Ryder

Winona Ryder

De in 1971 geboren Amerikaanse actrice Winona Ryder-Horowitz werd in 1986 bekend met haar rol in de tienerfilm Lucas, en boekte 2 jaar later weer een internationaal succes toen ze werd gecast voor de rol als Lydia Deetz in de film Beetlejuice.

Ze is twee keer genomineerd voor een Oscar en heeft 1 keer een Golden Globe gewonnen, voor haar rol in de film The Age of Innocence.

De naam rinkelt een bel, maar je weet niet waarom?

Winona is later vaak in de roddelbladen verschenen vanwege haar relaties met bekende acteurs zoals Johnny Depp, Matt Damon en Keanu Reeves.

7. Goldie Hawn

Goldie Hawn

De in 1945 geboren actrice Goldie Hawn was in de jaren 80 ook een grote hit. Ze kreeg in 1969 voor haar rol in haar allereerste film Cactus Flower direct een Oscar.

De goedlachse actrice werd vooral ingehuurd in komische films. Een van haar meest succesvolle films is Private Benjamin uit 1980.

Inmiddels heeft de actrice in meer dan 25 films gespeeld, waarvan de laatste Christmas Chronicals 2 in 2020.

Ze heeft al jarenlang een relatie met acteur Kurt Russell en haar dochter Kate Hudson lijkt niet alleen haar looks geërfd te hebben, maar ook haar acteertalent.

8. Kim Basinger

Kim Basinger

De in 1953 in Georgia geboren Kim is geboren als derde dochter in een echt showbizz gezin.

Sinds haar zestiende was de mooie Kim al bezig met modellenwerk en verdiende ze met het winnen van schoonheidswedstrijden een aardig zakcentje.

In de tweede helft van de jaren 70 werd ze gecast voor de serie Charlies Angels, waarna haar carrière als actrice echt begon.

Ze werd gecast voor de James Bondfilm Never Say Never Again uit 1983 waardoor ze in één klap wereldberoemd werd.

Daarna kreeg ze de hoofdrol aangeboden in de film Nine ½ Weeks en speelde ze een belangrijke rol in de film Batman die uitkwam in 1989.

9. Demi Moore

Demi Moore

Demi Moore is in 1962 geboren in Roswell, de streek de populair is geworden vanwege het UFO-incident en het geheimzinnige Area 51.

In 1982 kreeg ze haar eerste rol aangeboden in de Amerikaanse soapserie General Hospital.

Haar grote doorbraak op het witte doek was in 1985, met de succesvolle film St Elmo’s Fire en kwam haar carrière als actrice echt van de grond.

Ze kreeg nog meer aandacht toen ze ja zei tegen een huwelijk met Bruce Willis.

Ze speelde de vrouwelijke hoofdrol in de zeer succesvolle film Ghost, naast Patrick Swayze en Whoopi Goldberg.

Sindsdien is het qua filmrollen alleen maar beter geworden voor deze altijd hees overkomende sexy actrice.

10. Carrie Fisher

Carrie Fisher

Carrie Fisher is in 1956 geboren in Beverly Hills. Ze is vooral bekend geworden door haar rol in de Star Wars series, als prinses Leia.

Haar carrière als actrice begon met haar rol in de film Shampoo in 1975. In 1977 kwam de eerste Star Wars film uit, waarvan in de jaren 80 nog 2 vervolgfilms werden geproduceerd.

In het totaal zijn er inmiddels 9 Star War films, en Carrie speelt in de eerste 8 mee.

Helaas heeft ze de première van haar laatste film nooit zelf mee mogen maken. Carrie Fisher stierf aan de gevolgen van een hartaanval in 2016, 3 maanden voordat de film werd uitgebracht.

Ze speelde ook een kleine rol in de muziekfilm de Blues Brothers. In deze film vertolkt ze de rol van de wraakzuchtige ex van Jake, die gespeeld wordt door John Belushi.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bekende Mexicaanse Tradities

Groningen

Wat is de leukste studentenstad van Nederland?